PDA

Zobacz pełną wersję : Nadmiar Kcal, a fat.

Vortex
23-03-09, 06:57
Załóżmy że zjem dzisiaj 10k kcal nadmiaru(teoretycznie). To po jakim czasie odłoży się to w postaci tkanki tłuszczowej?

tom
23-03-09, 09:56
żadnym...
10 kcal to bardzo mało

Walczacy z Fatem
23-03-09, 14:29
Tom mu chodziło o 10k kcal czyli 10 tysięcy kcal ;p
Odpowiedzieć na twoje pytanie nie mogę, lecz może Tom Ci teraz odpowie dokładnie na zadane pytanie;p

Fehu
23-03-09, 15:07
Zadajesz pytania na które chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi gromadzenie sie Fatu zależy od wielu czynników, nie którzy szybko lapia fat nie którzy wolniej to chyba zalezy od przemiany materii nie wiem stylu zycia w kazdym badz razie nie znam odp. na Twoje pytanie

Symu
23-03-09, 15:29
Ogolnie to nie wiem czy bys przytył nawet. Ja raczej jestem za okropnym rozstrojem zoladka, bolem, cierpieniem (xD)

p_narozny
23-03-09, 15:33
Wypadaloby zapytac z czego te kalorie pochodza.. Przyswajalnosc bialka ma swoje granice, wiec wiecej niz powiedzmy 50g (UMOWNIE!) bialka (a wiemy juz ze 1g bialka to 5,65kcal) daje nam ok 282 kalorie, reszta zapewne w postaci rzadkiej kupy poleci w klozet:P Przynajmniej w wiekszosci.
Co do reszty tluszczy czy wegli, organizm zuzyje tyle ile potrzebuje a reszte zmagazynuje (tutaj same delicje: tluszczyk na nogach, brzuchu itd itp;>). To zalezy co po takim posilku bys robil, bo organizm zachowa sie inaczej jak przez 5h bedziesz potem plywal, albo 8h gral w noge, a jeszcze inaczej jak legniesz przed tv i bedziesz tylko klikal pilotem:P Ale zdaje mi sie (nie potrafie podeprzec tego wiedza), ze mozliwosci magazynowania zarcia przez organizm tez musi miec jakies granice i jakiejs extremalnej ilosci skladnikow zapodanych jednorazowo nie zmagazynuje. Ale zapodawaj nadwyzke powiedzmy 2k kcal 3x dziennie - mysle ze roznica bedzie zauwazalna po 2-3 tygodniach;) Pozdro

kaczorrr
23-03-09, 16:07
gdzies czytalem ze 3 dniowe obrzarstwo nie robi wiekszej roznicy dla naszego organizmu. poprosttu chodzi tutaj o dostarczanie nadmiaru kalorii w jakims dluzszym okresie czasu.
przeciez organizm tez ma jakies wielkosci przerobowe.

p_narozny
23-03-09, 18:08
A pewnie. Zle nawyki, to to, co nas niszczyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! ;)

Symu
23-03-09, 18:17
gdzies czytalem ze 3 dniowe obrzarstwo nie robi wiekszej roznicy dla naszego organizmu. poprosttu chodzi tutaj o dostarczanie nadmiaru kalorii w jakims dluzszym okresie czasu.
przeciez organizm tez ma jakies wielkosci przerobowe.

Tak ale 10 tys kcal to czesto 3-4 krotnosc zapotrzebowania. Do niczego dobrego to nie może doprowadzić. Organizm nie bedzie na to przygotowany i nie chodzi mi tu o zalanie fatem a konsekwencje zdrowotne.

p_narozny
23-03-09, 18:26
Dokladnie, np taka perspektywa wydalenia z siebie tych 10k kalorii podczas robienia maxa siadow albo mc moze zle sie skonczyc! lol:DD