PDA

Zobacz pełną wersję : Rola składników odzywczych



Fehu
22-03-09, 14:35
Witam jako że miałem z pewnego przedmioty przygotować na zaliczenie 1 semestru Role i opis składników odżywczych.. Napisałem pewien tekst (wklejam tylko cześć dotycząca nie jest to forma w jakiej oddam do ocenienia w szkole jest to bardziej coś w rodzaju treningu xD chetnie posłucham opini


Węglowodany:
-głowne i tanie źródło energii 1g=4kcal
-łatwo przyswajalne przez organizm
-końcowe produkty jak (C02) łatwe do usunięcia
-pełnia funkcje strukturalne
-warunkują prawidłową i racjonalną gospodarkę biłakami i tłuszcami WAŻNE!!!
-żródło włókna pokarmowego które reguluje metabolizm i przeprowadza detoksykację organizmu
-oddziałuje na zmysły-przez smak, barwę, konsystencję,strukturę

Tłuszcze:
-żródło energii 1g tłuszczu-9kcal
-umożliwiaja gromadzenie energii
budulec błon komórkowych oraz białej masy mózgu
-chronią przed nadmierną utratą ciepła
-stabilizują nerki i inne narządny wewnętrzne
-są zródłem witamin A,D,E,K
-dostarczają NNKT (nie zbędne nie nasycone kwasy tłuszczowe)
-ułatwiaja odczuwanie smaku oraz przełykanie pokarmu
-są sycące
norma 1g/kg masy ciała
-hamują skurcze żełądka i wydzielanie kwaśnego soku żełądkowego
-decydują o sprawnosci układu krążenia
-wpływają na stan skóry i włosów
-nadają potrawą walorów smakowych

Cholesterol – organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi[3]. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Jest także prekursorem licznych ważnych steroidów takich jak kwasy żółciowe czy hormony steroidowe.
Nadmierna ilośc w pozywieniu (powyżej 300mg) powoduje wzrost stęzenia w osoczu krwi
-zwiększenie achorowalności na niedokrwienie (miażdżyca)

Białka:
-budują i odbudowują komórki i tkanki
-wchodzą w skład enzymów i hormonów
regulują procesy przemiany materii
-regulują procesy życiowe
-nie które są przeciwciałami
utrzymują równowagę kwasowao-zasadową ustroju
-regulują gospodarkę wodną w organizimie
-transportują substancje odżywcze i leki
-dostarczaję energii 1g białka-4kcal

Skutki nie doboru białka
-osłabienie siły mięsniowej
-nie dokrwistość
spadek odporności
-uposledzenie funkcji oddechowej, krązenie oraz trawienia i wchłaniani
-zmiany chorobowe wątroby
-skłonność do owrzodzeń
Skutki nadmiaru
-nadmiernne obciążenie wątroby i nerek!
Norma 1g/1kg masy działa u sportowców do 2g/kg masy ciała

Białko pełnowartosciowe-zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i stosunku. Sa to białka pochodzenia ZWIERZĘCEGO!
Białko niepełnowartościowe-nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych lub posiada nie które z nich w nie odpowiedniej ilości. Są to białka produktów roślinnych
U dorosłych i zdrowych ludzi 1/3-2/3 ilości spożywanego białka powinno być pochodzenia zwierzęcego! oczywiscie u sportowców przyjmujemy tą górna granice 2/3 białko zwierzęce

007
22-03-09, 16:36
Pracuj,pracuj :)))

pomeran
22-03-09, 17:22
w dziale dieta albo zdrowie powinieneś zamieścić ten temat :smile:

Fehu
22-03-09, 18:32
w dziale dieta albo zdrowie powinieneś zamieścić ten temat :smile:

ah ale tutaj mogę sobie moderować ten tekst np. według uwag :) a i po za tym wciaglem sie w te pisanie więc w chwilach wolnych bede edytował i pisał o wszystkim co wydaje mi sie ważne moze wyjsc z tego fajny "naukowy tekst"