PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania odnosnie mojej osoby.

Pucia
22-03-09, 00:53
Witam! To moj pierwszy post na tym forum. Mam pare pyran z roznych dziedzin, szkoda umieszczac pare tematow wiec zapytam o wszystko tutaj jesli nikt nie ma nic przeciwko.

Wiec...

Mam 17lat, waze 80kg i mam 190cm. Na silownie nie chodze, posiadam sztange 35kg i ciezarek 5kg. Dopiero zaczynam cwiczyc (juz jakies 2 miesiace). Regularnie podnosze sztange co dwa dni, robie pompki itp itd... Biceps narazie 35 (chociaz po 2 miesiacach urosl 2cm!!), klatki i reszty nie mierzylem jeszcze ale na dniach to zrobie. Mam pare pytan, ktore mnie drecza:

1. Jestem poczatkujacy wiec sztanga 35kg wydaje sie odpowiednia, jednak ile seri i po ile powtorzen powinienem robic zakladajac ze podnosze ja co dwa dni? Hmm... Obecnie robie 10 seri po 30 powtorzen.(jakies 2min przerwy miedzy seria) Kiedy czytalem inne fora, nikt nie robi tyle podniesien co ja... czy robie zle? nie czuje zebym sie przetrenowywal, zawsze odczowam zmeczenie miesni przez pare sekund i przechodzi... Nie wiem czy powinienem zwiekszyc ciezar i robic mniej powtorzen czy zaczac robic ich jeszcze wiecej? A jesli zwiekszyc ciezar to na jaki?

2. Jako, iz cwicze okolo 2 miesiecy nie wiem czy zdecydowac sie na zakup jakis suplementow. Nie jestem w tym dobrze zorientowany, wiem ze najwazniejsza jest dieta. Sadzac po mojej masie i wzroscie, jem dosyc duzo i staram sie w tym porzywieniu pochlaniac jak najwiecej witamin itd. Glownie jem jakiekolwiek ryby, duzo miesa, czesto jajka oraz owoce, jogurty itd... duzo pije (szczegolnie mleka). Wracajac do sedna sprawy, szkolny kolega moze zalatwic mi kreatyne lub "masowke". Nie wiem czy zdecydowac sie na jedno z powyzszych a jesli tak to na ktore? Nie chodzi mi o to, aby odrazu widziec wielkie postepy, tylko zeby przyspieszyc przyrost mojej niewielkiej masy miesniowej.

Dodam do tego wszystkiego, ze jestem dosyc aktywnym czlowiekiem - duzo biegam bo gram w druzynie pilkarskiej. Zauwazylem, ze znajomym, ktorzy cwicza razem (i rowno) ze mna miesnie nie rosna tak szybko jak mi, czym to jest spowodowane?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i porady. :)

szaleniec
22-03-09, 01:18
sztanga która waży 35 kg ? :OOOO

michal_f
22-03-09, 11:34
weź sobie uloz jakis plan a nie machaj tak bez sensu tej sztangi ;) Proponuje fbw :

http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298

Co do suplementow to najwyzej gainer lub bialko w zaleznosci od brakow ... kreatyne dopiero jak bedziesz mial juz jakis tam staz i gdy bedziesz mial zastoj z rozwojem miesni ... teraz na dobrej diecie urosnie ... to ze twoi koledzy wolniej rosna to mozliwe ze masz lepsza genetyke ;) pzdr