Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czemu kreatyna 2 razy dziennie?

NeverLetGo
20-03-09, 08:46
Witam,

temat wielokrotnie już przewijany, ale nie mogłem znalezć jednoznacznej odpowiedzi.

Kreatyne, w moim przypadku mono, zaleca się brać 2 razy dziennie w większości rano na czczo (5 g) i zaraz po treningu (5g). Oczywiście są rózne modyfikacje jeśli chodzi o pory brania (co jest w miare logiczne) i dawke.

Pytanie dlaczego bierze się ją 2 razy dziennie w odstępie czasowym, a nie np raz 10 g?

Chodzi o wchłanialność, ze na raz nie przyjmie 10 g? (po co wtedy pomysły z ewentualnym nasyceniem)

Czy o to że organizm w międzyczasie ją wykorzystuje (spala np podczas treninu) i potrzebuje nowy zastrzyk? (co wtedy z braniem codziennie ok. 5 g czyli 0,03 na kg masy?)

Mam nadzieje że pytanie jest zrozumiałe, jeśli nie to z góry sory za zamieszanie.

Seba87
20-03-09, 21:20
Pod tym katem raczej ci nie pomoge. W swoim przypadku wybierz sobie albo z nasyceniem albo bez, jak bedzie ci odpowiadało. To jest zwykły monohydrat wiec nie wiem po co tak komplikowac, liczy sie efekt a nie to co w teori.

NeverLetGo
23-03-09, 09:57
Dzieki za odpowiedz.

Sam biore rano na czczo i zaraz po treningu,a ciekawe bylem bo ktos zasugerował mi ze jednorazowa dawka od 3 do 5 g dziennie w zupelnosci wystarczy.

Pzdr

tom
23-03-09, 10:02
może wystarczyc a moze nie wystarczyć - to jest zależne od wielu czynników - także od masy
tak czy inaczej trzeba układac wszystko indywidualnie pod siebie

fallenursus
23-03-09, 12:41
wystarczy jak wezmiesz raz po treningu....