PDA

Zobacz pełną wersję : kreatyna mono

polo
17-03-09, 16:30
jak lepiej zarzywać keratyne ??
1) rano 5g i po treningu 5g
czy
2) rano 5g i przed treningiem 5g

3ndriu
17-03-09, 16:35
Po przebudzeniu 5gram(przed śniadaniem 30min) i bezpośrednio po treningu 5gram.

Sosna91
17-03-09, 16:36
z tych do pierwsza odpowiedz. ale mozna tez 5g przed i 5g po treniengu ale osobiscie biore 5g rano i 5 po

polo
18-03-09, 09:46
czy moze ktoś uzasadnić dlaczego lepiej po treningu zarzywać kreatyne jest lepiej ??

lovelas69
18-03-09, 12:10
Przemyśl jeszcze raz swoje pytanie...
Po treningu zawsze się bierze... kwestia gustu czy chcesz przed treningiem czy rano na czczo 30 minut przed śniadaniem

Smug
18-03-09, 12:21
Ostatnio czytałem raport z jakiś badań, że branie kreatyny na czczo nie sprowadza się wcale do lepszego wchłaniania, wręcz odwrotnie. Natomiast udowodniono, że lepsze efekty osiągało się zazywając kretkę przed i po treningu, nie zwazając na posiłek.

Lovelas ale mu wytłumaczyłes. Po treningu zawsze się bierze. A dlaczego? Właściwie to dokładnie nie wiem, wydaję mi się, że po treningu organizm chłonie wartości odzywcze itd najlepiej, kreatyna ma przeciez tez dzialanie antykataboliczne, wiec idealnie nadaje się do uzycia w tym anabolicznym okienku po treningu.

lovelas69
18-03-09, 12:42
nie tłumaczyłem bo wydaję mi się, że źle po prostu napisał to pytanie...
ważne żebyś najlepiej spożywał ją na pusty żołądek...

lukasz231
18-03-09, 20:13
Wcale nie jest najlepiej na pusty żołądek. To jest tak po prostu zakorzenione w psychice,że tak trzeba. Widziałem fajny art ostatnio,w którym ładnie jest wytłumaczone wszystko.
Posiłek złożony z białka i węgli powoduje wyrzut insuliny,który wspomaga wchłanianie kreatyny. Dowodem na potwierdzenie tego może być obecność kreatyny w gainerach. Jak by się nie wchłaniała dobrze razem z białkiem i węglem to by jej tam nie dodawali.
Poza tym przyjmowanie na czczo u niektórych może powodować bóle brzucha i inne takie... Robione też były badania,w których wyszło,że przyjmowanie krety po posiłku nie zmniejsza efektów jej działania,a nie występują wspomniane bóle brzucha itp
Ważne za to jest żeby nie przyjmować jej razem z tłuszczami,bo się słabiej wchłania wtedy.
A co do sposobu to najlepiej moim zdaniem rano i po treningu,bo po treningu organizm ma braki,które trzeba uzupełnić i przyjęta wtedy kreatyna najlepiej zostanie użyta.
A co do brania przed i po treningu to nie ma sensu,bo organizm nie jest wstanie w tak krótkim czasie przyswoić takiej ilości.

LeBron23LBJ
18-03-09, 20:21
jest tez metoda ze bierze sie krete przez caly rok. Wie ktos ile wtedy wychodzi gram krety na dzien? bo jakos nie moge znalesc na forum?

NIKOLIS 168
18-03-09, 20:24
kreatyna daje efekty do max 8tyg.

fallenursus
18-03-09, 20:37
kreatyna daje efekty do max 8tyg.

u kogo?

fallenursus
18-03-09, 20:39
. Po treningu zawsze się bierze. A dlaczego? .

poniewaz podczas treningu jest spalana.

wystarczy brac 5gram po treningu, w dnie treningowe.

lukasz231
18-03-09, 20:48
Do stałej suplementacji z tego co wiem to 0,03g-0,05g kreatyny na 1kg masy ciała.

slim shady
18-03-09, 21:09
tak zgadza sie powinno sie przyjmowac 0,03 g ale wsumie chyba najlepiej wychodizłoby 5 g codziennie,

czemu niby lepiej po treningu ?
niby wchłanialnośc jest lepsza po treningu