Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pare pytan !!

michal_f
15-03-09, 18:28
mam takie pytania czy jak robicie MC to na drugi dzien lub zaraz po nim boli Was kręgoslup ? nie mowie o strasznym bolu tylko tak troche odczuwam go ... i po cwiczeniu wioslowanie sztanga w opadzie tez troche czuje bol plecow... tez tak macie czy to moja wina i moja zla technika ?? no i ostatnie pytanie jak robie pompki w podporze to na ostatnim treningu bolał mnie mostek czym to moze byc spowodowane ??
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i sugesie:smile:

pey
15-03-09, 18:41
MC - nikt nie doradzi Ci co do techniki bo nie wiemy jak wykonujesz to ćwiczenie.
Ból możesz miec po każdym takim treningu ze względu na to, że każdy kręgosłup jak i kazdy z nas jest zupełnie inny pod względem wytrzymałości, zdrowia a tym bardziej zdrowego kręgosłupa. Musisz sam zaobserwowac jak to prawidłowo wykonują kulturyści np. poprzez filmy na youtube, pamiętając że ciężar gra tutaj zaraz po technice kluczową rolę. (więc nie warto szaleć)

Pompki w podporze: do końca nie wytłumaczyłeś jak wykonujesz to ćwiczenie bo w podporze każdy wyobrazi sobie to zupełnie inaczej. Ale tak: ból może być nie w mostku, ale w mięśniach środkowych klatki. To tak jakbyś ćwiczył śrdek klaty i czuł promieniowanie bólu wydawającej się jako ból kości. Polecam zaraz po tych pompkach, które wykonujesz rozciągnąć klatkę przez ćwiczenie rozpiętek. Małym ciężarem lecz z dokładną techniką.

(Jeśli zagłębisz się w tematch w dziale zdrowie, lub trening, jest wiele pytań związanych z bólem w mostku bo jest to najbardziej powtarzający się ból u osób ćwiczących sporty siłowe - możliwe że jest to już taka przypadłość np, strzalanie w mostku i kłucie)

Pozdrawiam

magic_key
15-03-09, 18:52
a wiesz na stówe czy to kręgosłup?
ja zawsze czuję w dolnym odcinku pleców malutki ból, ale to mięśnie i zakwasy.

michal_f
15-03-09, 18:55
pompki robie dokladnie tak : rece opieram na siedzisku ławeczki a nogi na polce i pompuje :smile: nigdy nie mialem tego bolu w klatce tylko na ostatnik treningu... a z MC i wioslowaniem to robie to raczej dobrtze technicznie:smile: mowisz aby rozpietki robil po pompowaniu ... wlasnie robilem juz na poczatku treningu wiec to chyba nie o to chodzi:smile:
Macie jakie inne rady czy cos ??

Do magic_key (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10470) raczej to kregoslup ale na 100% pewnien nie jestem ... ale chyba kregoslup :Smile: