Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc was doświadczonych...

MrRaf
15-03-09, 13:45
Witam wszystkich serdecznie,

jestem nowym użytkownikiem tego forum kulturystycznego. Swój wątek postanowiłem wrzucić do działu dla zielonych, gdyż nadal czuję się zielony w tematyce związanej z kulturystyką, mimo iż ćwiczę półtora roku (co nie jest z pewnością długim okresem czasowym:surprised:).

Pragnę zwrócić się do was z prośbą o porady, a w szczególności do osób, które mają za sobą bagaż doświadczeń związany z treningiem, dietą i całą dziedziną kulturystyki. Jeszcze dokładniej mające styczność z ektomorfizmem.

Z pojęciem Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik zapoznałem się dopiero niedawno. Mi prawdopodobnie najbliżej do ektomorfika, chociaż nigdy nie brałem tego pod uwagę. Sądziłem, że jestem chudy i słabo się odżywiam. Ale zaczynając ćwiczyć, starając się odżywiać lepiej, zaczynałem dochodzić do wniosku, że coś jest nie tak. Nawet stosując kreatynę i kilka innych suplementów nie dostrzegałem choćby najmniejszych zmian w szególności w wadze. Co gorsza, po krótkim czasie suplementacja zaczęła mi szkodzić na zdrowie, mimo iż wydaje mi się, że stosowałem zgodnie z zaleceniami, a nawet zaniżając dawkowanie i pijąc dużo wody. Być może miało to coś wspólnego ze złą jakością produktów. W każdym razie sprowadzałem to z Niemiec i mój portfel bardzo przy tym wychudł:silenced:.Tak więc, odżywki poszły w odstawkę na dobre...

Wracając do ektomorfizmu. Jak już wspominałem, najprawdopodoniej zaliczam się do tej grupy. Jedząc niewiadomo jakie rzeczy ważę 69 kg przy wzroście 178 cm. Staram się ćwiczyć regularnie, na siłowni bywam 3-4 razy w tygodniu. Jednak dotychczas ćwiczyłem na masę według podstawowych zaleceń dla przeciętnych osób. Teraz mając już tą świadomość, że prawdopodobnie należąc do kategorii wyżej wymienionej niewiele zdziałam z obecnym treninigem najwyraźniej. Tak więc, proszę o porady od osób, które miały styczność z ektomorfizmem. Mogą to być linki do innych wątków oczywiście, jednak naczytałem się tego troche i wręcz się pogubiłem, gdyż informacje są tak zróżnicowane...

Dlatego proszę was bardzo o pomoc gdyż nie chce sobie sam zaszkodzić, a moim podstawowym założeniem idąc na siłownie było to, aby na nią chodzić bez względu na inne okoliczności z myślą, że jest to droga utrzymania jako tako aktywnego trybu życia:happy:

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Damian st-ce
15-03-09, 13:49
Najprawdopodobniej kuleje dieta. Żadne suple Ci nie pomogą jeśli się źle odżywiasz. Napisałeś że starałeś się lepiej odżywiać - to i tak za mało....

michal_f
15-03-09, 13:52
musisz miec dobrze diete ulozona ... tez jestem ekto a waga idzie do gory :lol: dobry trening w moim przypadku jest to fbw i rosne:smile:

MrRaf
15-03-09, 15:46
O proszę! To fbw brzmi nieźle! dzięki za wskazówkę clap

Co do diety no to może faktycznie. Nie piję alkoholu, nie jadam cukierków, fastfoodów, jadam coraz więcej ryb, owoce, warzywa, a nabiał to dla mnie czysta przyjemność :surprised: Ale muszę się przyznać, że jednak spożywanie regularnie posiłków to dla mnie ogromny problem :errf:

Póki co dzięki wskazówki i oczywiście nowe mile widziane

Pozdrawiam