Nikt1
13-03-09, 23:02
Mam 14 lat ( skończone ) bardzo chudą budowę ciała i 170 cm wzrostu. Klasa 2 gim.
Co mam ?
Silne mięśnie nóg, dobrą wytrzymałość ( np. biegi dostaje 5 za krótki i 6 za długi ). Na klate biore marne 40 kg. Podciągam się ze zgiętych ( do 90 stopni ) rąk 3 razy ( żałośnie, naciągnięta ocena z wefu to 3- ).
Zaznaczam też że mam silny kręgosłup więc nie boję się o niego. ( to słowa lekarza nie moje )
Co chce mieć
Niechce być żadnym kulturysta ani nic w tym stylu. Chce -
Móc podciągnąć się na drążku ze zgiętych rąk 15 razy ( u mnie to 6 z wuefu )
Wyciągnąć na klatę 70 - 80 kg ( to tak 15 - 20 kg wiecej niz srednia kumpli )
Czyli ręce i może też trochę klata.
Co mogę robić ?
Dieta - Całkowita odpada. Lekka zmiana przyzwyczajeń niech będzie.
Suplementy diety - jak najbardziej typu vitaminy, tran , kwasy omega 3
Odżywki - nie dziękuję
Sterydy , kreatyna itp. - zgadnijcie :)
Ile mogę ćwiczyć ?
Jestem w stanie wygospodarować po 40-60 minut dziennie przez dwa albo trzy dni. Wolałbym jednak mniej ćwiczeń ale więcej dni. Ćwiczyć mogę w różnych porach jednak czasami będę mógł tylko wieczorem
Jakie mam urządzenia ?
Drążek i to właściwie wszytko. Jeśli wpakuję powiedzmy 1/3 tego co chce osiągnąć to mogę pójść na siłkę ale tylko dwa razy na tydzien. Wcześniej zrobię sobie tam oborę. Mogę dokupić takie ręczne ciężarki. Mam także worek bokserski ( nie taki ze smyka za 30 zł ale porządny ).
Czy mam determinację ?
Jasne że mam. Nie będę po tygodniu marudzić że nie idą muły jak u Pudziana.
Będę ćwiczyć do ostatniej kropli potu.
Czego oczekuję ?
Zestawu ćwiczeń do wykonania w domu na ręcę i trochę też klatkę. Mogę też dokupić jakieś ciężarki. Ale ławeczka odpada. Gdy trochę nabiorę masy mięśniowej mogę też pójść na siłkę.
Pytania
Ile czasu ćwiczyć ? Ile razy dziennie ? Jak to rozłożyć w tygodniu ? Jakie żreć supleementy diety ? Jakie ćwiczenia ?
Czy coś jeszcze o czym zapomniałem ?
I takie pytanie.
Czy jak wbije moj wymarzony cel to czy do utrzymania tej siły będzie starczyło trochę miej ćwiczeń niż do jej zdobycia ?
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość oraz uwzględnienie mojego wieku ale takze determinacji.
Co mam ?
Silne mięśnie nóg, dobrą wytrzymałość ( np. biegi dostaje 5 za krótki i 6 za długi ). Na klate biore marne 40 kg. Podciągam się ze zgiętych ( do 90 stopni ) rąk 3 razy ( żałośnie, naciągnięta ocena z wefu to 3- ).
Zaznaczam też że mam silny kręgosłup więc nie boję się o niego. ( to słowa lekarza nie moje )
Co chce mieć
Niechce być żadnym kulturysta ani nic w tym stylu. Chce -
Móc podciągnąć się na drążku ze zgiętych rąk 15 razy ( u mnie to 6 z wuefu )
Wyciągnąć na klatę 70 - 80 kg ( to tak 15 - 20 kg wiecej niz srednia kumpli )
Czyli ręce i może też trochę klata.
Co mogę robić ?
Dieta - Całkowita odpada. Lekka zmiana przyzwyczajeń niech będzie.
Suplementy diety - jak najbardziej typu vitaminy, tran , kwasy omega 3
Odżywki - nie dziękuję
Sterydy , kreatyna itp. - zgadnijcie :)
Ile mogę ćwiczyć ?
Jestem w stanie wygospodarować po 40-60 minut dziennie przez dwa albo trzy dni. Wolałbym jednak mniej ćwiczeń ale więcej dni. Ćwiczyć mogę w różnych porach jednak czasami będę mógł tylko wieczorem
Jakie mam urządzenia ?
Drążek i to właściwie wszytko. Jeśli wpakuję powiedzmy 1/3 tego co chce osiągnąć to mogę pójść na siłkę ale tylko dwa razy na tydzien. Wcześniej zrobię sobie tam oborę. Mogę dokupić takie ręczne ciężarki. Mam także worek bokserski ( nie taki ze smyka za 30 zł ale porządny ).
Czy mam determinację ?
Jasne że mam. Nie będę po tygodniu marudzić że nie idą muły jak u Pudziana.
Będę ćwiczyć do ostatniej kropli potu.
Czego oczekuję ?
Zestawu ćwiczeń do wykonania w domu na ręcę i trochę też klatkę. Mogę też dokupić jakieś ciężarki. Ale ławeczka odpada. Gdy trochę nabiorę masy mięśniowej mogę też pójść na siłkę.
Pytania
Ile czasu ćwiczyć ? Ile razy dziennie ? Jak to rozłożyć w tygodniu ? Jakie żreć supleementy diety ? Jakie ćwiczenia ?
Czy coś jeszcze o czym zapomniałem ?
I takie pytanie.
Czy jak wbije moj wymarzony cel to czy do utrzymania tej siły będzie starczyło trochę miej ćwiczeń niż do jej zdobycia ?
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość oraz uwzględnienie mojego wieku ale takze determinacji.