Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cykl na kreatynie

lukasz231
06-03-09, 19:56
Witam.
Mam kilka pytań odnośnie tego co jest na takim cyklu normalne,a co nie.
Od razu proszę o nie pisanie mi od razu,że kreta nie ma żadnych skutków ubocznych i że mam w nic nie wnikać.
Po pierwsze wiem,że kreatyna nawadnia organizm a za tym idzie zwiększenie ciśnienia. (1)Czy może to wywołać lekkie bóle głowy?
(2)Ile trzeba pić wody? W jednym źródle 5l w innym 3l. Jest jakiś przelicznik na masę? Z tego co wiem woda ma być wiązana przez kreatynę w mięśniach,a poza tym jak się dużo pije to nerki łatwiej wydalają kreatyninę. Ale ja jak wypiję 2l wody na treningu to już na siłę wciskam,a potem co 15 minut mam pełen pęcherz... A gdy nie trenuje to w ciągu dnia ciężko mi wypić 3 litry...
I poza tym jeszcze jedna kwestia- wpływu cyklu na serce. Jak komuś się mówi o tym to od razu się śmieje,że kreatyna nie działa na serce,ale ostatnio z kumplem gadałem,że jego znajomy ma powiększoną lewą komorę serca,od kreatyny. A wyjaśnienie jakie znalazłem w necie jest takie,że serce przystosowuje się do podwyższonego ciśnienia w ten sposób. Jedni mówią,że żeby do tego doszło, to dawki muszą być za duże albo ciągła suplementacja. A znalazłem też wypowiedź jakiegoś studenta,że cykl na krecie powinien być nie dłuższy niż 3 tygodnie,bo później serce może się zacząć adaptować do warunków. Co o tym sądzicie? Proszę o opnie poparte argumentami,a nie mój kolega mówił,że nic mu nie było, więc tobie też nic nie będzie.
Dzięki

regan14
06-03-09, 20:48
na niektore pytania, odpowiedzi znajdziesz tutaj ;]
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=17044

przemek_yo
06-03-09, 22:40
ta wieksza komora to nie od krety, to jest tzw "serce sportowca" , poszukaj na necie

lukasz231
06-03-09, 22:40
Czytałem Twój art już wcześniej,ale tam nie widzę odpowiedzi na moje pytania:(

lukasz231
06-03-09, 22:53
To też czytałem. Serce zwiększa swoją objętość u sportowców,ale to się naturalnie dzieje. Serca sportowców są większe niż przeciętne,ale w normach. Działa wtedy prawidłowo. A z tego co wiem ten koleś ma problemy z tym sercem teraz.

slim shady
06-03-09, 23:00
1. w niektórych przypadkach się zdarzaja, czesto nawet przeziębienia
2. raczej nie ma jakiegos przelicznika, pij tyle ile dasz rady (ale tez to nie moze byc szklanka wody na dzien :P) bo i tak ta woda Ci zejdzie
3. z tego co sie orientuje to serce tez sie powieksza ale przy dłuzszej suplementacji niz 8 tygodni ( jak sie myle to mnie poprawcie), od kreatyny nie ma problemów z sercem (inaczej nie byłaby legalna) ten znajomy mógł miec wczesniej ukryta wadę

Symu
06-03-09, 23:12
A doczytałeś że sproty siłowe są bardzo niezdrowe dla serca :) I szczerze mówiac nie doszukiwałbym sie tu winy krety. Po prostu w sportach siłowych (przy maksymalnych obciazeniach) dochodzi do tego że serce się rozrasta no i jest to negatywne zjawisko, a w sportach aerobowych zwiększa się wewnetrzny rozmiar komór serca i to jest ok.

No i musimy rozróżnić te dwa typy. Wiele osób oskarża o to krete a w rzeczywistości ejst to zanichanie jakiegokolwiek wysiłku aerobowego na rzecz masy. Kreta oczywiście może zadziałać jak na każdy mięsien ale tu już jest raczej nasza wina . AEROBY panowie!!!!!!!!

Wiec jesli koledze kreatyna sama powiekszyła serce to niech uważa na mięso bo tam też jest.

Z woda na cyklu nie ma też co przeginać ja pije 3 l i styka. Co do tej kreatyniny to sprawa kontrowersyjna. Uważam że najbezpieczniejsza forma/ marka to creapure. Co do najmniej bezpiecznych uważam że wszelkie jabłczany- o najwiekszej ilosci przypadkow bolu nerek po nim slyszalem.
Co do pytan o nadcisnienie to moze przebiegac bezobiawowo a moga wystepowac bole glowy.

Dla osob ostrożnych/niepewnych zalecam suplementacje cykl 5g/dzien creapure. Czy dawka jest skuteczna powiem za kilka tyg ale jest to chyba najbezpieczniejsza dawka zapewniajaca jakas skutecznosc.

lukasz231
06-03-09, 23:12
Nie wiem dokładnie jak wygląda sprawa tego kolesia,bo tak to jest jak od osoby trzeciej się dowiaduje. Możliwe,że miał właśnie stałą suplementację lub za duże dawki.
Legalna jest,bo ma opisane dawki,w których nie szkodzi. A jak ktoś źle ją stosuje to nie problem firmy produkującej.
A co do wody to jaką konkretnie ma rolę? Tak jak pisałem,czy jednak inaczej?

Edit Symu wiele mi wyjaśniłeś. Dzięki:)

Symu
06-03-09, 23:20
przyjmuje sie filtracje nerek za odpowiednia argumentacje ;) ale szczerze mowiac to ejst takie przenoszenie info z ust do ust bo badan na ten temat nie widzialem. No i sa badania ktore wskazuja na minimalna lub brak konwersji mono do kreatyniny. Nie wiem czy wieksza ilość pitej wody ejst potrzebna ale wole wypić niż potem żałować :)

Symu
07-03-09, 16:34
Effects of creatine supplementation on renal function: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.
Gualano B, Ugrinowitsch C, Novaes RB, Artioli GG, Shimizu MH, Seguro AC, Harris RC, Lancha AH Jr.
Eur J Appl Physiol. 2008 Jan 11 [Epub ahead of print]
Creatine (CR) supplementation is commonly used by athletes. However, its effects on renal function remain controversial. The aim of this study was to evaluate the effects of creatine supplementation on renal function in healthy sedentary males (18-35 years old) submitted to exercise training. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial was performed. Subjects (n = 18) were randomly allocated to receive treatment with either creatine (CR) ( approximately 10 g day(-1) over 3 months) or placebo (PL) (dextrose). All subjects undertook moderate intensity aerobic training, in three 40-min sessions per week, during 3 months. Serum creatinine, serum and urinary sodium and potassium were determined at baseline and at the end of the study. Cystatin C was assessed prior to training (PRE), after 4 (POST 4) and 12 weeks (POST 12). Cystatin C levels (mg L(-1)) (PRE CR: 0.82 +/- 0.09; PL: 0.88 +/- 0.07 vs. POST 12 CR: 0.71 +/- 0.06; PL: 0.75 +/- 0.09, P = 0.0001) were decreased over time, suggesting an increase in glomerular filtration rate. Serum creatinine decreased with training in PL but was unchanged with training in CR. No significant differences were observed within or between groups in other parameters investigated. The decrease in cystatin C indicates that high-dose creatine supplementation over 3 months does not provoke any renal dysfunction in healthy males undergoing aerobic training. In addition, the results suggest that moderate aerobic training per se may improve renal function.

Tak mi się znalazło a'propos "szkodliwości krety". Ogolnie nie chce mi się tłumaczyć ale wg badania wysokie dawki kretyny podawane przez 3 miechy nie miały wpływu na prace nerek u mezczyzn trenujacych aerobowo.