Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niezbędne produkty naszej diety

Micek185
03-03-09, 23:04
Widzę dużo postów na temat diety,co jesc czego nie więc postanowiłem dodać tę listę produktów
które dostarczają nam najwiecej witamin i minerałów.Bo kulturystyka to nie tylko kurczak,ryż,makaron,czy inne
"pyszności".Dużo z tych produktów które widzicie pod spodem może służyc jako dodatek do mięs czy makaronów
lub innych potraw czyniąc nasza dietę smaczniejszą i mniej monotonną.
Oto lista produktów których nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie:
Produkty zbożowe:
kasza gryczana,zarodki pszenne,płatki owsiane

Produkty białkowe:jajka,(optymalnie 2dziennie)tuńczyk,łosoś(kwasy OMEGA3),tofu,mleko sojowe,soczewica,groch

Owoce-jagody(nawet mrożone),awokado,wiśnie,czarne porzeczki,winogrona,grejpfruty,banany,figi

Warzywa-kapusta,czosnek,sałata,rzeżucha,brokuły,papryka

Nasiona-słonecznik,dynia,siemię lniane

tłuszcze-oliwa z oliwek

Napoje-herbata zielona,skrzyp(napar)woda mineralna,kakao
Myśle że to sie napewno komuś przyda.Wyczytałem to w czasopismie jakie co miesiac czytuje.pozdrawiam.

Mateja
04-03-09, 14:41
wie ktoś może co takiego zawiera czosnek ze jest tak zdrowy ? jakies konkretne witaminy ?

p_narozny
04-03-09, 14:57
Ma witaminki i to full:
Witaminy: C, A, B1, B2, PP, oraz skladniki takie jak: wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod.
Zawiera rowniez fitoncydy - ktore dzialaja bakteriostatycznie i bakteriobojczo..
Zrodlo: necik:)

Micek185
04-03-09, 15:09
Czosnek-wydłuża życie,zwiększa kondycję,obniża cholesterol LDL(to ten zły),zapobiega nowotworom a nawet ogranicza ich rozrost,zapobiega zakrzepom i zawałom.Chociaż ma intensywny zapach i nie wiele osób go lubi warto go dodawac do potraw,szczególnie wtedy gdy np.dopadła nas grypa.

Mateja
04-03-09, 19:45
Ja jadam czosnek średnio raz w tygodniu ze względu na odporoność przed chrobami, jak jesz czosnek regoalrnie to nie ma mowy zebus sie przeziębił - opatentowane przez mojego dziadka i dużo skuteczniejsze niz wszestkie rutiboscorbiny razem wzięte. POlecam.