PDA

Zobacz pełną wersję : Rozstępy

dyrty
03-03-09, 13:11
Witam , mam pytanko mianowicie ciekawi mi to że ćwiczę już jakiś czas i porobiły mi się rozstępy najbardziej na bicepsach nie chodzi mi teraz o mnie ale to zawodowych kulturystów co oni robią że ich nie mają a są przecież wielcy to z zasady powinni mieć wie ktoś może ??

Pakierek
03-03-09, 13:14
pewnie sie smarowali jakimis kremami zeby sie im nie robily rozstepy

Indiana
03-03-09, 14:17
A co proponujecie , na rozstępy ? wiem , że oliwki - polecacie jakąś szczególną ? i kiedy najlepiej się smarować ? Czy smarować tylko miejsca najbardziej narażone na rozstępy ? czy większe rejony :D

pomeran
03-03-09, 14:36
Zawodowi kulturyści biorą hormon wzrostu, jak wiadomo hgh odmładza skórę i regeneruje organizm

Street Fighter
03-03-09, 15:02
powieksza tez organy wewnętrzne dlatego maja takie brzuchy xD

dyrty
03-03-09, 16:07
Czyli można powiedzieć za towar (sterydy) zapobiegaja rozstępom ?

Indiana
03-03-09, 18:25
Hmm... hormon wzrostu a sterydy to chyba coś innego... przynajmniej mi się tak kojarzy ale nie wiem czy dobrze sądzę...

dyrty
03-03-09, 18:39
mi sie wydaje że to samo hormon wzwrostu np: hgh chyba a np : testosteron to też hormon więc chyba ta sama pułka tylko różne działanie i efekty może ktoś kto sie zna dokładniej to sie wypowie

hans1237
03-03-09, 18:42
to koks i to koks ale działanie zupełnie inne

Indiana
03-03-09, 18:59
Dzięki za info , już jestem o coś mądrzejszy ;)

dyrty
04-03-09, 11:06
no na zdjeciach to rozumiem , ale czesto sie odląda filmiki z treningów no to wtedy napewno sie nie smarują , i nie widać żeby mieli możę robią sobie jakies zabiegi usuwania ?? wi ktoś ?

Jolly
07-03-09, 15:20
Muszę cię zmartwić, ale rozstępów nie usuniesz. :(. Jedyna opcja to zapobieganie poprzez smarowanie się przed treningiem oliwką, lub maścią z mocznikiem\wyciągiem z cebuli(śmierdzi :D). Jak oglądasz plany treningowe to raczej nie zobaczysz. Moich też nie widać, trzeba się dobrze przyjrzeć, dopiero wtedy są widoczne.

Na pocieszenie dodam: Każdy rozstęp oznacza postęp ;)

YoDa
07-03-09, 18:34
z czego oprócz ćwiczeń mogą być rozstępy? bo sie troche dziwie bo nie skupiałem sie jakoś szczególnie na plecach a mam tam takie dwie krechy...

hardworkOUT
07-03-09, 18:53
za szybko urosles

tez tak mialem

Fehu
07-03-09, 19:00
i ja tak miałem mam ze 5 kresek po 10 cm kazda

Jolly
07-03-09, 19:09
YoDa: Jest dużo powodów.
1.) Przybieranie na masie, wzrost, ćwiczenia...Czyli wszystko co powoduje nadmierne rozciągnięcie skóry.
2.) Zaburzenia tkanki łącznej.
3.) Zaburzenia hormonalne.
4.) Czynniki genetyczne.

Jak widać sporo. Nie ma czym się przejmować. Większość ludzi ma rozstępy, po prostu u niektórych po pewnym czasie nie widać.

//Jolly

pomeran
07-03-09, 20:59
hormon to hormon a sterydy to sterydy nie można porównywać jednego z drugim
Hormon wzrostu jest naturalnym hormonem polipeptydowym składającym się 191 aminokwasów. Powstaje w przednim pła*cie przysadki w odpowiedzi na takie bodźce, ja np. intensywne obciążenie, sen, stres, i niski poziom cukru we krwi.a że jest wytwarzany tez sztucznie nie znaczy że jest to steryd

luo
08-03-09, 23:13
Rozsepy da sie usunac laserem ale to jest dosc kosztowne, sa rozniez zabiegi gleboko peeling'ujace ale musza byc dosc czesto przeprowadzane zeby przyniosly widoczne efekty a co za tym idzie spory wydatek. "Przezorny zawsze ubezpieczony" kazdy kto zauwazy pierwsze rozstepy powinien kupic jakikolwiek krem nawilzajacy, ja rowniez mam kilka na plecach od szybkiego wzrostu ok 15 w rok w 2 gimnazjum. ale od tamtego czasu uzywam kremu robionego w aptece, jest to najzwyklejszy krem nawilzajacy, niektorzy twierdza ze po nim rozstepy bladna ale w to niewieze, po prostu gdy rozstepy sa gleboko nawilzone nie rozciagaja sie przez co nie sa takie czerwone. smaruje nim biceps,triceps,barki i pachwine przed treningiem i po prysznicu
sklad
Urea 40.0 (mocznik)
Aqua 50.0
Hascobaza ad 200.0 (ja osobiscie zamiast hascobaza wole wazeline z uwagi na mniejszy koszt, z wazelina place kolo 8zl za 200g) ad oznacza ze caly krem jest robiony na 200gram. Wody mozna mniej ale krem bedzie bardziej suchy, ja wole jak sie dobrze rozsmarowuje, efekt jest ten sam. Mocznik ma wlasciwosci nawilzajace i zluszczajace.
pozdrawiam

pomeran
09-03-09, 00:20
Jeśli chodzi o rozstępy na plecach to chyba większość je ma, ja mam też małe rozstępy na kolanach, w młodym wieku bardzo szybko rosłem w wieku 15 lat miałem 185cm wzrostu a najszybciej rosłem w czwartej klasie podstawówki byłem o głowę wyższy od wszystkich

Jolly
12-03-09, 08:34
Luo: Mój kolega usuwał kiedyś kilka laserowo. Cóż, ślad zostaje. Tego dziadostwa nie usuniesz :(

luo
17-03-09, 14:40
Moze i masz racje ale kazdy organizm inaczej reaguje na takie zabiegi

magic_key
17-03-09, 16:54
a opalenizna nie załatwia problemu ? mniej wtedy przynajmniej je widac. poza tym to zaden wstyd miec rozstepy ;)

Marurka
17-03-09, 18:07
o bron boże nie opalac! Wygladaja wtedy jeszcze gorzej :)

Damian st-ce
17-03-09, 19:10
Najlepiej zapobiegać rozstępom, zmniejszać ryzyko powstawania, informacje na ten temat znajdziesz w dziale doping.

Fehu
17-03-09, 19:53
Najlepiej zapobiegać rozstępom, zmniejszać ryzyko powstawania, informacje na ten temat znajdziesz w dziale doping.

Tu masz racje ale niestety nie zawsze jest to możliwe, gdy ćwiczysz ok możesz się tego spodziewać, ale jak masz w wieku 13 lat (ja tak miałem) to nie wyglada to tak rózowo, co do wstydu gdy chodziłem do gim. smiali sie ze mnie w szatni, juz mineło 5 lat i w sumie nie jeszcze je dosc mocno widac, moze kiedys wrzuce fotke

luo
17-03-09, 19:59
"juz mineło 5 lat i w sumie nie jeszcze je dosc mocno widac"
u mnie na plecach sie zrobily tez jakies 5 lat temu i na dzien dzisiejszy maja taki sam kolor jak reszta ciala, tylko widac male "rowki" ale nie jest juz tak zle. Na barku mam tez jeden zrobil mi sie 2 lata temu ale widze ze juz powoli blednie. Stosuj krem nawilzajacy albo najlepiej taki co napisalem w poscie wczesniej krem robiony w aptece sklad:
Urea 40.0 (mocznik)
Aqua 50.0
Hascobaza ad 200.0 (ja osobiscie zamiast hascobaza wole wazeline z uwagi na mniejszy koszt, z wazelina place kolo 8zl za 200g) ad oznacza ze caly krem jest robiony na 200gram.
U mnie naprawde zaczely jasniec jak zaczelem tym sie smarowac no ale do tego trzeba troche czasu

Fehu
17-03-09, 20:10
U mnie tez juz są dosc białe, ale jednak widać je:) wiesz ja to próbowałem leczyc farmakologicznie (dermatolodzy) leki na recepte co mi to dało chyba nic a zaczełem sie leczyc gdy były takie mocno czerwone:)

Co do Twojego avataru przypomina mi Dj-ke Lucce

Jolly
17-03-09, 20:16
Ja mam na bicepsach i plecach ;/. Bardzo stare. Te na plecach zrobiły się jak szybko rosłem(14-15lat), na bicach przy treningu(zaniedbałem). Ogólnie da się żyć, chociaż trochę to brzydkie. Maść na blizny zmniejszy widoczność o ok 40-60%.

luo
17-03-09, 20:20
Dobrze Ci przypomina;). Tego gowna calkiem nieda sie usunac.. Duzo osob je ma wiec nie jest az tak zle. Z czasem sie wyplyca i beda coraz mniej widoczne. Co do kremu to uzywaj dla profilaktyki jakis nawilzajacy, przynajmniej sie ochronisz(przynajmniej w jakims stopniu) przed nowymi

Dawid3635
26-04-09, 21:23
Ja też mam kilka rozstępów. Strasznie mnie to irytuje. To wielki minus tego sportu. Ale z kolei mój sąsiad, który z 60kg przypakował do 90kg nie ma ani jednego. On odkąd zaczął ćwiczyć brał witaminy kupowane w sklepie kulturystycznym.
Tak sobie myślę czy aby to nie jest powód, który sprawił, że nie ma on rozstępów.
Co o tym sądzicie? Czy branie jakiś witamin zapobiega ich powstawaniu?

3ndriu
26-04-09, 21:27
Witaminy nie zahamują powstawania rozstępów.

Trother
27-04-09, 12:05
Wit PP z grupy B ma duży wpływ na skórę i paznokcie ale nie działa tak silnie że mogła by zapobiec rozstępom........
Pozdro dla koleszki z Chełma Motor i Chełmianka górą ;)