Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dieta do poprawki i kilka pytań

doggie_rsp
01-03-09, 12:55
Witam

Mam gorącą prośbę o poprawienie diety i ewentualne sugestie w związku z nią.

DANE:

Staż na siłowni: 2 lata z przerwą - problem z barkami
Wzrost: 173cm
Waga: 70kg do 75kg średnio 73kg (mam straszne wahania wagi:/)
Cel: Masa

Wiem, że wielu zapyta czemu dopiero teraz dieta skoro staż około 2 lat... Dlatego, że wcześniej siłownię traktowałem jako rozrywkę i wolałem kreatynę i jedzenie co popadnie, na co mam smaka, aniżeli plan ścisłej diety. Obecnie mam inne podejście i zamierzam się za to wziąć od prawidłowej strony. Kiedyś podchodziłem już do diety, ale wytrzymałem tydzień - zbyt dużo wyrzeczeń:/ ale teraz mam motywację i lepsze myślenie;) Liczę na waszą pomoc...

DIETA
Dane wartości produktów w przybliżeniu.

5:00 pobudka
5:30
- Płatki owsiane (z kiślem z dodatkiem owoców) 150g - w domu przed wyjściem do pracy
- Tuńczyk w oleju 120g - w pracy przed zaczęciem tyrki

B: 50g
T: 22g
W: 94g

9:30 (pierwsza przerwa w pracy)

- Makaron (bez jajeczny) 100g
- Ser twarogowy (chudy) 200g

B: 50g
T: 3g
W: 83g
+ wartości jogurtu (nie podawałem bo nie wiem jakie można, z tego co wiem to słodzone odpadają)
Wszystko wymieszane razem i zalane jogurtem dla polepszenia smaku

12:30 (druga przerwa w pracy)

- Ryż biały 100g
- Tuńczyk w oleju 120g
- Oliwa z oliwek 15g

B: 40g
T: 12g
W: 77g
wartości podane bez oliwki
Wszystkie powyższe składniki w postaci sałatki z tuńczyka z dodatkiem warzyw i majonezu - pycha

15:30 (powrót z pracy)

- Pierś z kurczaka 100g (przygotowana na parze)

B: 22g
T: 2g
W: 0g

17:00 TRENING

18:30 (po siłowni)

- Banany około 2 - średnio 120g jeden

19:10

- Chleb pełnoziarnisty 100g
- Tuńczyk w oleju 120g
- Oliwa z oliwek 15g

B: 42g
T: 13g
W: 48g

21:00
Tutaj mam mały problem, ponieważ nie przepadam za serem twarogowym i pytanie czy mogę wkomponować w to miejsce białko na noc? Jeśli tak, to jakie? Jakiej firmy i w jakich ilościach? Myślę nad tym bardzo poważnie... Również dlatego, że mam problemy z zaśnięciem, gdy pojem, a ze względu na wczesną porę wstawania sen jest dla mnie bardzo ważny!

Dietę uzupełniać mam zamiar dużymi ilościami płynów, warzyw i owoców.
Dodam, iż NIE lubię jajek (gotowanych tylko) - zraz z dzieciństwa niestety.
Tuńczyk tylko w oleju, ponieważ za innym nie przepadam.

Na zakończenie mam jeszcze parę pytań odnośnie diety i jej wspomagania:

Co lepiej woda, czy też soki - niesłodzone oczywiście? Pytam bo zauważyłem, że po wodzie strasznie często chodzę do WC i jest to uciążliwe
Jeżeli chodzi o drugą przerwę w pracy to jest strasznie problematyczna ponieważ zdarza się tak (ostatnimi czasy dość często) że jej nie mam, a co za tym idzie posiłek o 12:30 mi odpada i pytanie czym, albo jak go zastąpić by dieta nie była zachwiana? Gainer? Jeśli tak jaki?
Jak można zauważyć wstaję dość wcześnie (5:00 rano - 5:30 pierwszy posiłek) do tego mam pracę nazwijmy ją fizyczną, a więc mój organizm potrzebuje więcej energii niż organizmy tych, co nie pracują tudzież ich praca nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku fizycznego. Do czego zmierzam... Gdy przychodzę na siłownię, to że tak powiem "nie chce mi się" tzn. czuję że siłę mam, ale chęci brak tak jakby ktoś ze mnie wyssał energię :/ Pytanie czy mogę stosować jakieś suplementy które dadzą mi kopa na siłowni. Nie wiem coś w rodzaju energy -żelów lub -drinków, NIE Nitro bolon itp.
Czy mogę np. na weekendy robić przerwy w diecie i jeść coś innego chodzi mi głównie o mięso i obiady, gdyż jestem osobą która uwielbia mięso w każdej postaci i ograniczenie się tylko i wyłącznie do jednego rodzaju trochę mi nie na rękę. Mówię m.in. o rosołku w niedzielę i drugim daniu.
Czy banany po siłowni mogę zastąpić jakimś gainerem, carbo(dla lepszego i szybszego efektu)? Jeśli tak, to jakim? Pytam o takie zamienniki, bo tak jak pisałem na wstępie mam za sobą m.in. kreatynę i wiem, że czasami suple się przydają;) można więcej...
Czy mogę jeden tydzień stosować tą dietę, a drugi inną? tzn. dla urozmaicenia zmiana mięsa i składników... Jeśli tak to mogę prosić o drugi nieco poprawiony zestaw? Podobny do tego mojego...
Czy mogę do tej diety stosować aminokwasy? Posiadam: Anabolic Amino 5500 Olimpa. Pytam bo jak sie mają zmarnować to lepiej spożyć :]
Czy mogę stosować Tribusteron? Posiadam również z Olimpa 90% Do tej pory stosowałem.
Czym zastąpić cukier stołowy?
- Co z omega 3? Jak o to zadbać?
Jakie witaminy, czy też inne dodatki do tej diety?

To byłoby już chyba na tyle z mojej strony, teraz prosiłbym o poprawienie i doradzenie, by wszystko było w jak najlepszym porządku ;)
Dziękuję z góry i pozdrawiam

Damian st-ce
01-03-09, 19:31
Przed treningiem musisz zjeść jakieś węglowodany, sam kurczak nie wystarczy, dorzuć torebkę ryżu brązowego. Na noc jakieś białko Night Formula (wolno wchłanialne) znajdziesz coś w dziale odżywki.

Woda, bo soki jednak mają jakiś tam cukier, on Ci jest nie potrzebny. Gainer jak najbardziej (zapraszam do działu odżywki i zobacz najbardziej polecane). Jeśli chodzi o przerwy w diecie możesz je stosować, jednak nie możesz za bardzo sobie pozwalać. Staraj się jedynie abyś rano zjadał porządne śniadanie bogate w węgle i białko, no i na wieczór nie możesz zapomnieć o białku. Od razy po treningu możesz śmiało pić Gainera zamiast bananów. Możesz dietę zmieniać do woli, co tydzień inną. Aminokwasy stosować po treningu. Cukier możesz zastąpić słodzikiem dietetycznym. Jeśli chodzi o omega 3 to jedz orzechy, olej lniany. Możesz także stosować suplementy. Witaminy i minerały polecam z Olimpa.

doggie_rsp
02-03-09, 09:52
Dzięki za odp...
Oki, a co z dietą, którą podałem? Chodzi o to czy jest ona prawidłowa jak na moje warunki? Pytam bo im wcześniej zacznę tym lepiej.
Kupione mam już witaminki i minerały z Olimpa, Aminokwasy (co podałem), Tribusteron 90 Olimpa teraz tylko jeszcze jakieś białko na noc i gainer, ale o to w dziale odżywki zapytam;)

doggie_rsp
02-03-09, 10:09
Mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli chodzi o śniadanie o 5:30, a dokładniej o tune, to czym mogę go zastąpić? Bo jednak teraz tak myślę, że zjeść tuńczyka przed samą robotą wiąże się z niemiłym zapachem....

Damian st-ce
02-03-09, 21:36
Postaraj się zjadać Białka ok 2g na Kilogram Masy Ciała i Węgli od5 - 6 g na KMC. I tak jak napisałem wcześniej, przed treningiem ryż brązowy. Tuńczyka możesz zamienić na szynkę wołową lub polędwice.

doggie_rsp
04-03-09, 00:53
oki dzięki