Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy więcej znaczy lepiej?

pkmh
18-11-06, 10:57
Obecnie ćwicze na mase,no i wiadomo,że efektów jako takich narazie nie widać. I mam takie pytanie: Czy gdybym ćwiczył jedną partie 2 razy w tygodniu to mięśnie szybciej by mi urosły? Juz nawet nie chodzi mi o mase...Bo wśród młodych "kulturystów" :razz: panuje taka opinia,że im więcej i częściej ćwiczysz to będziesz większy. Ja osobiście mam problem z rekoma (bic,barki itp.) każdą partie ćwicze raz w tygodniu,a gdybym ćwiczył np. 2 razy to mogłbym spodziewać lepszych efektów?? Prosze o odpowiedź.Pozdrawiam :grin:

Kakashi
18-11-06, 11:33
jesli cwiczyłys dwa razy w tygodniu efekty byly by gorsze bo łatwo było by przetrenowac miesnie...! raz w tygodniu wystarczy

tomek.
18-11-06, 11:37
jedna priorytetową partie możesz ćwiczyc 2 razy w tygodniu, przy czym jeden trening mocniej drugi słabiej
ale wszystkiego napewno nie zrobisz 2 razy w tygodniu
młodiz kulturyści niech spojrza na bardziej zaawansowanych stażem którym partia raz w tygodniu wystarcza
możesz ćwiczyć 4 razy w tygodniu treningiem 3 dniowym jeżlei chcesz czesciej robić te same partie

moim zdaniem gdzie indziej jest pies pogrzebany bo na samym poczatku rezultaty są szybko widoczne

jonasz7
18-11-06, 12:13
jesli cwiczyłys dwa razy w tygodniu efekty byly by gorsze bo łatwo było by przetrenowac miesnie...! raz w tygodniu wystarczy
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ
:idea: Radze tobie nie doprowdzić mięśni do przetrenowania :!: bo wtedy to już wogle będą WOLNO rosnąć. DU&#379O WCALE NIE ZNACZY LEPIEJ :!: przynajmniej w tym sporcie :mrgreen:

pkmh
19-11-06, 09:09
jedna priorytetową partie możesz ćwiczyc 2 razy w tygodniu, przy czym jeden trening mocniej drugi słabiej

Taką moją "priorytetową" paritą sa z pewnością barki więc spróbuje ćwiczyc je 2razy w tyg.
Będzie to wyglądało m.w. tak : We wtorek bede robił mocniejszy trening : Wyciskanie sztangi zza głowy, unoszenie hantli bokiem i unoszenie w opadzie......a w piątek bede robił takie ćwiczenia: Unoszenie sztangi przed sobą, unoszenie sztangi wzdłuż tułowia i moze jeszcze robić wyciskanie hantli nad głową ??? Te ćwiczenia powinny łatwo się robić to może warto tego dnia zrobić sobie jeszcze plecki, co wy na to??

jonasz7
19-11-06, 09:26
Tu masz bardzo ładnie wszystko opisane i będziesz wiedział jakie ćwiczenia są dla ciebie lżejsze a jakie cięższe. Ale jak we wtorek masz na barki(cięższy trening)
trzy ćwiczenia to w piątek zrób dwa ćwiczenia i dotego żeby były lżejsze OK!

pkmh
20-11-06, 15:06
No to jak będe robił w piątek lżejszy trening na barki to moge dowalić do tego plecki jeszcze?

jonasz7
20-11-06, 15:57
To zależy czy dla pleców to będzie pierwszy trening. Najlepiej (jak bardzo chcesz) to powturzyć tylko jedna partię mięśni w tygodniu w twoim przypadku tylko barki.

pkmh
20-11-06, 20:33
No tak,plecy będe ćwiczył raz w tygodniu. Wszystko raz tylko barki bede cwiczyl 2 razy...To jak łączyć dwa ćwiczenia na barki z plecami? Tego dnia na barki bym robil: unoszenie sztangi przed sobą i podciąganie wzdłuż tułowia...Czy moze lepiej robić unoszenie w opadzie,bo to bedzie na tylne partie....

jonasz7
20-11-06, 21:56
Unoszenie w zdłuż tułowia jest według mnie dosyć męczące i cieżkie więc te bym opuścił w piątek. A dalej sobie dobierz tylko aby były lżejsze niż te we wtorek (mogą być te same jak we wtorek) i dwa ćwiczonka po cztery serie w każdym zupełnie wystarczą. I żeby nie przemęczać mięśni to jeszcze zrób te ćwiczonka mniejszym ciężarem. I to chyba wszystko.

Ale właściwie tak sobie myśle że jeżeli tobie zależy na rękach to myśle że warto bardziej się już przyłożyć (jak już musisz) do bicepsa. Ja trenuje raz w tygodniu barki i jestem z efektów BARDZO ZADOWOLONY :mrgreen:

pkmh
20-11-06, 22:13
U mnie klata rośnie jak szalona hehe a ręce jakby stały w miejscu...Bardziej w tym momecie zalezy mi na barkach niz na bicepsie.Nad bicem popracuje pozniej. Musze szczegolny nacisk polozyc na przednie aktony barkow.

jonasz7
21-11-06, 11:25
A u mnie całkiem odwrotnie :cry:
Klatka NIC (prawie) nie rośnie a ręce jak szalone (w każdym razie cały czas do przodu)
A jeżeli chcesz robić barki dwa razy w tyg. to OCZYWIŚCIE MO&#379NA jak najbardziej tylko jeszcze raz pamiętaj wtorek MOCNIEJ a piąte SŁABIEJ pzdr!

PS: napisz mi swoje wymiary z chęcią je poruwnam ze swoimi :mrgreen:

pkmh
21-11-06, 13:03
Wymiarów nie znam...mierzyłem się ostatnio na wakacje,bede musial teraz sie zmierzyc ale jakos zawsze zapominam o tym..Jak bede mial to napisze ;)

jonasz7
21-11-06, 13:56
OK!
Tylko najbardziej zależy mi na twoim wzroście i wadze ewentualnie łapka i klatka
BĘDĘ CZEKAŁ
pzdr!

pkmh
21-11-06, 14:31
Postaram sie dzisiaj zmierzyć ;) A jezeli chodzi o wage to aktualnie waze 75kg ..a wzrost to cos ok 183-185cm ale nie jestem pewny ile dokladnie...

[ Dodano: 21-11-2006, 17:24 ]
Mam juz swoje wymiary....No więc:

Biceps- 34cm :???:
Klata- 104cm (napięta 109cm)

Sam się mierzyłem ale mam nadzieje ze dobrze :wink:

jonasz7
21-11-06, 17:44
No to faktycznie klatke MASZ ŁADNĄ ja mam 105(napiętą). Łapke mam 35cm. tylko większą wagę 67kg. i jestem niższy 174cm.
A jaki masz staż treningowy?

Kakashi
21-11-06, 20:54
a jaki masz staz?
bo jesli kilka miesiecy to nie ma sensu juz robic pryjorytety:P
wtedy cwicz wszystko po 1 raz w tygodniu i powinno byc ok:D

pkmh
21-11-06, 21:03
W sumie to ćwicze ok rok..mialem poltoramiesieczną przerwe ale od wakacji znowu ostro jade...Musze sprobowac barki robic 2 razy w tyg...moze w koncu bede widzial jakies efekty..bo jak narazie to sa minimalne.Jezeli cos bedzie nie tak to powroce do wczesniejszego treningu

Kakashi
22-11-06, 20:49
no to mniej ode mnie a mi odrdzili robienie pyjorytetów...no ale zobacz i sam stwierdz czy ma to sens:D pozdro:D

Steryd17
22-11-06, 21:21
Przetrenowy wanie to nie jest dobry pomysł, chyba że myślisz o stagnacji to może, ale wątpie że w tym wieku. Jak ćwiczysz raz w tygodniu to tak ćwicz szkoda wysiłku dla gorszych efektów.

Dagome
22-11-06, 21:31
barki to nieduży mięsień nie potrzebuje treningu dwa razy w tyg czy jeszcze coś w tym stylu... ale z drugiej strony szybko stosunkowo się regeneruje z racji jego niezbyt dużej wielkości... to że Ci one nie "idą" może być uwarunkowane genetycznie i nie zrobisz z nimi zbyt wiele... staraj się ćwiczyć tak jak do tej pory z tym że po prostu może bardziej się do nich przykładaj jeden trening ale mocny... lub jeśli chcesz przeżuć na poniedziałkowy trening(pierwszy w tygodniu)...