Zobacz pełną wersję : Czy więcej znaczy lepiej?
Obecnie ćwicze na mase,no i wiadomo,że efektów jako takich narazie nie widać. I mam takie pytanie: Czy gdybym ćwiczył jedną partie 2 razy w tygodniu to mięśnie szybciej by mi urosły? Juz nawet nie chodzi mi o mase...Bo wśród młodych "kulturystów" :razz: panuje taka opinia,że im więcej i częściej ćwiczysz to będziesz większy. Ja osobiście mam problem z rekoma (bic,barki itp.) każdą partie ćwicze raz w tygodniu,a gdybym ćwiczył np. 2 razy to mogłbym spodziewać lepszych efektów?? Prosze o odpowiedź.Pozdrawiam :grin:
jesli cwiczyłys dwa razy w tygodniu efekty byly by gorsze bo łatwo było by przetrenowac miesnie...! raz w tygodniu wystarczy
jedna priorytetową partie możesz ćwiczyc 2 razy w tygodniu, przy czym jeden trening mocniej drugi słabiej
ale wszystkiego napewno nie zrobisz 2 razy w tygodniu
młodiz kulturyści niech spojrza na bardziej zaawansowanych stażem którym partia raz w tygodniu wystarcza
możesz ćwiczyć 4 razy w tygodniu treningiem 3 dniowym jeżlei chcesz czesciej robić te same partie
moim zdaniem gdzie indziej jest pies pogrzebany bo na samym poczatku rezultaty są szybko widoczne
jesli cwiczyłys dwa razy w tygodniu efekty byly by gorsze bo łatwo było by przetrenowac miesnie...! raz w tygodniu wystarczy
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ
:idea: Radze tobie nie doprowdzić mięśni do przetrenowania :!: bo wtedy to już wogle będą WOLNO rosnąć. DUŻO WCALE NIE ZNACZY LEPIEJ :!: przynajmniej w tym sporcie :mrgreen:
jedna priorytetową partie możesz ćwiczyc 2 razy w tygodniu, przy czym jeden trening mocniej drugi słabiej
Taką moją "priorytetową" paritą sa z pewnością barki więc spróbuje ćwiczyc je 2razy w tyg.
Będzie to wyglądało m.w. tak : We wtorek bede robił mocniejszy trening : Wyciskanie sztangi zza głowy, unoszenie hantli bokiem i unoszenie w opadzie......a w piątek bede robił takie ćwiczenia: Unoszenie sztangi przed sobą, unoszenie sztangi wzdłuż tułowia i moze jeszcze robić wyciskanie hantli nad głową ??? Te ćwiczenia powinny łatwo się robić to może warto tego dnia zrobić sobie jeszcze plecki, co wy na to??
Tu masz bardzo ładnie wszystko opisane i będziesz wiedział jakie ćwiczenia są dla ciebie lżejsze a jakie cięższe. Ale jak we wtorek masz na barki(cięższy trening)
trzy ćwiczenia to w piątek zrób dwa ćwiczenia i dotego żeby były lżejsze OK!
No to jak będe robił w piątek lżejszy trening na barki to moge dowalić do tego plecki jeszcze?
To zależy czy dla pleców to będzie pierwszy trening. Najlepiej (jak bardzo chcesz) to powturzyć tylko jedna partię mięśni w tygodniu w twoim przypadku tylko barki.
No tak,plecy będe ćwiczył raz w tygodniu. Wszystko raz tylko barki bede cwiczyl 2 razy...To jak łączyć dwa ćwiczenia na barki z plecami? Tego dnia na barki bym robil: unoszenie sztangi przed sobą i podciąganie wzdłuż tułowia...Czy moze lepiej robić unoszenie w opadzie,bo to bedzie na tylne partie....
Unoszenie w zdłuż tułowia jest według mnie dosyć męczące i cieżkie więc te bym opuścił w piątek. A dalej sobie dobierz tylko aby były lżejsze niż te we wtorek (mogą być te same jak we wtorek) i dwa ćwiczonka po cztery serie w każdym zupełnie wystarczą. I żeby nie przemęczać mięśni to jeszcze zrób te ćwiczonka mniejszym ciężarem. I to chyba wszystko.
Ale właściwie tak sobie myśle że jeżeli tobie zależy na rękach to myśle że warto bardziej się już przyłożyć (jak już musisz) do bicepsa. Ja trenuje raz w tygodniu barki i jestem z efektów BARDZO ZADOWOLONY :mrgreen:
U mnie klata rośnie jak szalona hehe a ręce jakby stały w miejscu...Bardziej w tym momecie zalezy mi na barkach niz na bicepsie.Nad bicem popracuje pozniej. Musze szczegolny nacisk polozyc na przednie aktony barkow.
A u mnie całkiem odwrotnie :cry:
Klatka NIC (prawie) nie rośnie a ręce jak szalone (w każdym razie cały czas do przodu)
A jeżeli chcesz robić barki dwa razy w tyg. to OCZYWIŚCIE MOŻNA jak najbardziej tylko jeszcze raz pamiętaj wtorek MOCNIEJ a piąte SŁABIEJ pzdr!
PS: napisz mi swoje wymiary z chęcią je poruwnam ze swoimi :mrgreen:
Wymiarów nie znam...mierzyłem się ostatnio na wakacje,bede musial teraz sie zmierzyc ale jakos zawsze zapominam o tym..Jak bede mial to napisze ;)
OK!
Tylko najbardziej zależy mi na twoim wzroście i wadze ewentualnie łapka i klatka
BĘDĘ CZEKAŁ
pzdr!
Postaram sie dzisiaj zmierzyć ;) A jezeli chodzi o wage to aktualnie waze 75kg ..a wzrost to cos ok 183-185cm ale nie jestem pewny ile dokladnie...
[ Dodano: 21-11-2006, 17:24 ]
Mam juz swoje wymiary....No więc:
Biceps- 34cm :???:
Klata- 104cm (napięta 109cm)
Sam się mierzyłem ale mam nadzieje ze dobrze :wink:
No to faktycznie klatke MASZ ŁADNĄ ja mam 105(napiętą). Łapke mam 35cm. tylko większą wagę 67kg. i jestem niższy 174cm.
A jaki masz staż treningowy?
a jaki masz staz?
bo jesli kilka miesiecy to nie ma sensu juz robic pryjorytety:P
wtedy cwicz wszystko po 1 raz w tygodniu i powinno byc ok:D
W sumie to ćwicze ok rok..mialem poltoramiesieczną przerwe ale od wakacji znowu ostro jade...Musze sprobowac barki robic 2 razy w tyg...moze w koncu bede widzial jakies efekty..bo jak narazie to sa minimalne.Jezeli cos bedzie nie tak to powroce do wczesniejszego treningu
no to mniej ode mnie a mi odrdzili robienie pyjorytetów...no ale zobacz i sam stwierdz czy ma to sens:D pozdro:D
Przetrenowy wanie to nie jest dobry pomysł, chyba że myślisz o stagnacji to może, ale wątpie że w tym wieku. Jak ćwiczysz raz w tygodniu to tak ćwicz szkoda wysiłku dla gorszych efektów.
barki to nieduży mięsień nie potrzebuje treningu dwa razy w tyg czy jeszcze coś w tym stylu... ale z drugiej strony szybko stosunkowo się regeneruje z racji jego niezbyt dużej wielkości... to że Ci one nie "idą" może być uwarunkowane genetycznie i nie zrobisz z nimi zbyt wiele... staraj się ćwiczyć tak jak do tej pory z tym że po prostu może bardziej się do nich przykładaj jeden trening ale mocny... lub jeśli chcesz przeżuć na poniedziałkowy trening(pierwszy w tygodniu)...