Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wałki - serwatka w proszku a WPC - przeczytaj koniecznie !!



michal_f
25-02-09, 13:00
SUSZONA SERWATKA

(Często oferowane przez sprzedawców, tanie , nieznane "serwatki")

Gdy mowa o proteinach serwatkowych, nalezy zwrocic uwage na istotny problem a raczej roznice miedzy produktami wymienionymi wyżej a serwatką suszoną w proszku. Produkt ten drastycznie rozni się swoim skladem od preparatow bialkowych, jak WPI czy WPC.

Suszona serwatka zawiera tylko 12-15% białek.

Należy wspomniec tutaj, ze z uwagi na wysokie temperatury prowadzenia procesu suszenia moga ulec denaturacji, przez co automatycznie obniza sie ich wartosc biologiczna. W skladzie serwatki suszonej dominuje laktoza w ilosci 70% - cukier mleczny, zwany "wrogiem kulturystów".

Oczywiscie, sa na rynku odzywki typu gainer o podobnych proporcjach bialek do weglowodanow, jednak Ci biedacy faszerujacy sie serwatka suszoną nie zdają sobie sprawy , ze weglowodany zawarte w gainerach , wp rzeciwienstwie do laktozy, są cykrami zlozonymi o niskim indeksie glikemicznym.

Plynna serwatka surowa, oprocz procesu suszenia, nie jest poddana zadnym innym procesom rozdzielczym. Spożywania serwatki suszonej zdecydowanie nie polecam z uwagi na bardzo wysokie stężenie laktozy oraz soli mineralnych co moze prowadzic do Laksacji i innych zaburzeń fizjologicznych.


ŁATWO ODRÓŻNIĆ - NIE DAJ SIĘ OSZUKAĆ !!

Miejcie na uwadze to, ze na rynku w szczegolnosci dotyczy to rynku internetowego, jest mnostwo krętaczy gotowych wam wcisnac sproszkowaną serwatkę, deklarując rownoczesnie, ze to WPC lub WPI, oczywiscie inkasujac za to odpowienie stawki.

Gdybyscie styknęli sie kiedys na odzywkowego oszuste i mieli watpliwosci,jak odroznic suszona serwatke od WPC czy WPI, to przytoczę kilka roznic,co pozwoli kazdemu szybko odroznic oba towary przy zastosowaniu prostych metod bez koniecznosci stosowania zaawansowanych technik analitycznych.

Suszona serwatka z uwagi na wysoka zawartosc soli mineralnych, ma piaszczystą strukturę , co czuć zdecydowanie "pod palcem i zębami", cechuje sie zoltym kolorem, co swiadczy o wystepowaniu duzej ilosci laktozy. Z kolei WPC i WPI są proszkami o barwie bialej badz kremowej o puszystej strukturze , ktora ma czasem tendencję do pylenia się podczas dozowania.

Jesli jednak czesc z was swiadomie zdecyduje sie na spozywanie serwatki suszonej, to inforumję , ze jej cena waha sie w granicach 2-3 zł / kg.


Art pochodzi z gazety KiF
02/2009r.
str. 142

Punisher
25-02-09, 18:11
Piszą o tych rolmleczach wszystkich, bo ludzie nadal to kupują, a producenci białek na tym tracą (czyt. nie zyskują)

pimols
26-02-09, 00:17
wiecej ludzi dowie sie o tym to wiecej ludzi bedzie kupywac bialka te lepsze wiaodmo biznes

Russel
26-02-09, 08:35
jadłem kiedyś serwateczke na początku mojej przygody sranie było nie z tej ziemi
pozdr