Zobacz pełną wersję : typowy poczatek
witam. kiedys cwiczylem ale przez miesiac... teraz chce zaczac robic to na powaznie, wiem ze w necie jest duzo odpowiedzi na moje pytania, ale juz szukalem i wszedzie opinie sie roznia, wiec chce zebyscie mi w tym miejscu pomogli. Chodzi o to ze mam 21 lat, 182 cm wzrostu i waze 67 kg od ok 2 lat... Nie mam troche czasu zeby chodzic na silownie, + to ze jestem chuderlakiem i wogole wstyd na silke wyskoczyc... hehe... Chcial bym zebyscie mi pomogli w odpowiednim doborze DIETY ODZYWEK i DOMOWYCH cwiczen. Czy jesli bd trenowal w domu zamiast na silowni to oznacza ze mam gorsze szanse na rozbudowe mojego ciala? to pytanie mnie wlasnie meczy. Jakie mam miec odzywki zeby przybrac na masie? Nie piszcie mi ze to juz bylo 1000 razy tylko jak mozecie to podajcie linki do odpowiedniego planu cwiczen doradzcie co mam jesc (moze byc jakis link) i odpowiedzcie na pytania ktore zadalem :) z gory dzieki i pilnie czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam suchy
na początku trening calego ciala act przez 6-8 tyg.
zasady act:
- ćwiczymy 3 razy w tygodniu, (np. poniedziałek, środa, piątek)
- zaczynamy od rozgrzewki (np. rowerek stacjonarny);
- wszystkie ćwiczenia powinno wykonywać się po 12-15 powtórzeniach;
- zaczynamy od 1-2 obwodów(1-3/4tyg) i dochodzimy do 4 obwodów(3/4 tyg – 6/8tyg) w czasie jednego treningu.
Przykladowy trening
1. prostowanie na czworogłowy na maszynie
2. uginanie na dwógłowy na maszynie
3. wyciskanie sztangi na płaskiej
4. wiosłowanie sztangą do pasa
5. wyciskanie hantli na barki
6. uginanie ramion ze sztangą stojąc
7. franc. wyciskanie sztangi z czoła leżac
8. wspięcia na łydki
9. dowolne ćwiczenie na brzuch
potem przechodzisz do standardowego splitu
po jakis 3-6 miesiacach mozesz sobie wskoczyc diete i rozgladac sie za pierwszymi odżywkami, proponuje: gainer , monohydrat kreatyny i witaminy jak bedziesz mial jeszcze toche kasy to warto zakupic rowniez bialko serwetkowe. Dużo snu ciezki trening odpowiednie jedzenie i będziesz mógł zadowolony zwiększyć swoja wage i sile
zdr!
Russel gość dopiero zaczyna a ty mu proponujesz po act odrazu kreatyne kupic ? głupota... na poczatku tylko gainery/bialka i masa bedzie szła bardzo dobrze... kretke jak bedziesz mial juz dobry staz i dopadnie cie zastoj i nie bedziesz juz rosl na dobrej diecie nawet... a co do tego ze po act robic split tez sie nie zgodze ale to juz indywidualna sprawa... ja bym proponowal fbw np Hardworka :
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14506
A i diete nie po 3-6 miesiecy tylko odrazu:smile:
A ze suchar jestes to nie znaczy ze wstyd na silke chodzic ... od czegos trzeba zaczac i to zaden wstyd... nikt sie smial nie bedzie ... pzdr
j/w zapisz sie na silke bo w domu nic nie zdzialasz. Na silce za to na pewno znajdzie sie ktos kto CI pomoze i powie co i jak. Cwiczac w domu zapewne wiekszosc cwiczen wykonywal bys niepoprawnie co by sie odbilo na Twoim zdrowiu.
Skup sie na diecie i nie kupuj zadnych suplementow typu kreatyna chyba ze dieta bedzie kulawa to mozesz dokupic jakies odzyweczki. powodzenia
odzyweczki w sensie gainer/bialko zebys zle nie zrozumial suchini:smile:
Russel gość dopiero zaczyna a ty mu proponujesz po act odrazu kreatyne kupic ? głupota... na poczatku tylko gainery/bialka i masa bedzie szła bardzo dobrze... kretke jak bedziesz mial juz dobry staz i dopadnie cie zastoj i nie bedziesz juz rosl na dobrej diecie nawet... a co do tego ze po act robic split tez sie nie zgodze ale to juz indywidualna sprawa... ja bym proponowal fbw np Hardworka :
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=14506
A i diete nie po 3-6 miesiecy tylko odrazu:smile:
A ze suchar jestes to nie znaczy ze wstyd na silke chodzic ... od czegos trzeba zaczac i to zaden wstyd... nikt sie smial nie bedzie ... pzdr
1 Wcale nie głupota to ze ty uważasz inaczej nie znaczy ze kazdy ma uwazac tak samo. Czytaj ze rozumieniem napisaelm ze odzywki po 3-6 miesiącach a to rożnica w tym co ty piszesz ze niby napisalem od poczatku-czytanie ze zrozumieniem
2 Nie ma sensu od razu wchodzić na diete bo :
po 1 narazie będzie rósł na kapuście z grochem i dobrym bigosie
po 2 i tak nie będzie jej przestrzegał, niech poprostu przyzwyczaja sie do produktów jakie powinny byc w diecie
po 3 po kilkunastu tyg kiedy zauważy pierwsza poprawę w budowie powinien włączać u siebie krok po kroku diete efekt bedzie o wiele lepszy niz zarzucenie od razu 2,5 g b na kg ciala 5-8g wegli na kg itd..
organizm nieprzyzwyczajony odrazu sie nie dostosuje
" napisaelm ze odzywki po 3-6 miesiącach a to rożnica w tym co ty piszesz ze niby napisalem od poczatku-czytanie ze zrozumieniem"
Ale to ja proponuje aby diete od samego poczatku mial... a ty twierdzisz ze dopiero po 3-6 miesiacach... oczywiscie niech odrazu nie wali 2,5 g bialka na kg ciala 5-8g wegli na kg ... bo to za duzo ale stopniowo niech idzie... ale dieta musi juz od poczatku zawierac bialko i wegle... na kapuscie z grochem moze i bedzie rosł ale jednak proponowałbym cos bardziej wartosciowego w bialko zjesc:smile:
zgadzam sie z tobą oczywiście
co do produktów suchini (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12551) powinieneś sie przyzwyczajać sie do smaku
produktów dostarczających białka: piersi z kurczaka, wołowina, ryby (makrela, filety mintaja, morszczuka, tuńczyk), jaja, twaróg chudy,
węglowodanów: ryż najlepiej parab lub brązowy chociaż u ciebie może byc i biały dziki, płatki owsiane, makaron durum, ziemniaki, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty
i zdrowych tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, orzechy, żółtka tez trochę tłuszczy dostarczają wiec je tu wymienię
jeśli cos pomyliłem prosze zeby koledzy mnie poprawili
co do tego ze jestem za braniem odzywek juz stosunkowo wcześnie tzn po ok pol roku, myślę ze to nasila nasza motywacje i psychicznie nastawia nas na +, a wiadomo ze z tym można zdziałać cuda
zdr!
co do tego ze jestem za braniem odzywek juz stosunkowo wcześnie tzn po ok pol roku, myślę ze to nasila nasza motywacje i psychicznie nastawia nas na +, a wiadomo ze z tym można zdziałać cuda
Owszem ale wieksze cuda mozna zdzialac jak juz wykorzystamy potencjal organizmu i wtedy siegniemy po suplementy...