PDA

Zobacz pełną wersję : Niema masy bez siły i niema siły bez masy ?

007
23-02-09, 14:48
Niema masy bez siły i niema siły bez masy ?

Obserwuje znajomych i ich zmagania,zastanawiam się nad tym powiedzeniem w ich przypadku.

Kolega trenuje od około 8 lat,pierwsze kilka lat to pogoń za masą ,po uzyskaniu wzrostu wagi z około 70kg na 90kg przestał stosować dietę na masę i odżywia się jak zwykły śmiertelnik,waga się utrzymuje od kilku lat,sylwetka się nie zmienia ,nawet ostatnio mi powiedział że bez diety to już nie urośnie więcej ale to już nie jego cel . Jego celem jest właśnie siła,nie znam wszystkich jego rekordów ale znam rekord z wyciskania na klatę.Dwa lata temu asekurowałem go do 3x100kg ,w zaszłym tygodniu poprosiłem go aby zrobił maxa na 100kg i zrobił 11razy.

Obserwuje też ludzi którzy wcale nie stosują trreningów siłowych,siła stoi na pewnym poziomie a masę zbierają .

Proszę o wypowiedzi co do sensu tytułowego powiedzenia :)

lukasz231
23-02-09, 15:01
Myślę,że to indywidualnie trzeba określić. Ja np też masy praktycznie wcale nie nabieram,a rekordy poprawiam.

hardworkOUT
23-02-09, 15:23
duza sila <=> duza masa

rekordy rekordami zalezy o jakiej sile mowimy

bo chyba nie ma nikogo kto by ciskal na lawie np 200 a wygladal jak koles co cwiczy 2-3 lata

wiadomo ze bez diety tez idzie. kwestia jaka sila jest dla poszczegolnych osob wyznacznikiem. jezeli ~120 kg na lawie to mozna olac diete i masowki a po jakims czasie i tak sie do tego dojdzie. ale wyzej ustawiona poprzeczka juz moze stanowic bariere

michal_f
23-02-09, 15:24
duza sila <=> duza masa

rekordy rekordami zalezy o jakiej sile mowimy

bo chyba nie ma nikogo kto by ciskal na lawie np 200 a wygladal jak koles co cwiczy 2-3 lata

wiadomo ze bez diety tez idzie. kwestia jaka sila jest dla poszczegolnych osob wyznacznikiem. jezeli ~120 kg na lawie to mozna olac diete i masowki a po jakims czasie i tak sie do tego dojdzie. ale wyzej ustawiona poprzeczka juz moze stanowic bariere

nie gadaj Hard ze do 120 kg na ławie mozna dojsc bez diety:smile: i w jakim czasie 10 lat ? bo cos mi sie w to nie chce wierzyc ... ale jak tak jest to dobrze:lol:

hardworkOUT
23-02-09, 15:30
"i w jakim czasie 10 lat ?"

ale mozna

widuje takich gosci na silowniach czasem cos pogadam to niektorzy sie dziwia czy ta dieta taka wazna jest a ciskaje te 110-120. fakt faktem ze po abrdzo dlugim czasie trenowania. a i sylwetka dosc niepozorna

007
23-02-09, 15:44
Przeglądałem wyniki w TS

Gostek 59,6kg

przysiad 160
klata 120
mc 180

hmm ? moc ogromna a waga niewielka.Czyżby genetyka i długoletnie treningi pozwoliły na takie wyniki bo chyba nie masa ;)

michal_f
23-02-09, 15:45
chyba dlugoletnie koksowanie... gosc ma wage bliska mojej i nie mozliwe aby tyle targal kg

hardworkOUT
23-02-09, 15:46
koks raczej nie

''niskowagowcy'' w sekcji ts sa urodzeni pod sile

tak jak np Kuba Stawarczyk waga chyba 75 a jakie ciezary pizga

007
23-02-09, 15:58
tam przysiad chyba 180 nie 160.

wklejam link dla niedowiarków,to jest pierwszy z brzegu,przeglądałem też inne listy ale wrzucam tylko to :)
http://www.powerlifting.pl/zawody/r2008/08omsizts/08msizts_wyniki.pdf

wszyscy śmigają takie cięzary w stosunku do wagi że głowa mała , he he.

Micek185
23-02-09, 16:28
Genetyka jest ważna mam kumpla który na sucho bez specjalnej diety ciska w podzucie 130 kg a wazy z 60 kilka kg a w martwym bierze ponad 170!albo jeszce z gima koles w 3kl wyciskał na płasko 120kg z tym ze i wage miał z 80 kg.