Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uderzenie w Twarz

janek112
18-02-09, 13:33
Witam! Jakiś rok temu przyjąłem potężny cios w twarz, był na tyle skuteczny,że ścięło mnie z nóg-pierwszy raz w życiu. Po tym zdarzeniu miałem siniaka na poliku przez ponad 2 tygodnie. Zauważyłem, że podczas uśmiechania się coś blokuje mi tą stronę na, którą oberwałem tzn. nie idzie tak samo do góry. Minął rok jest trochę lepiej, lecz nadal czuję jakąś "blokadę" i nie mogę się w pełni uśmiechnąć. Czy wiecie co to może być i co z tym zrobić? Dodam, że smak jest normalnie, wydzielam ślinę i wszystko jest w porządku, a szczęki nie miałem złamanej. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź! :)

Scott
18-02-09, 13:40
Możesz mieć zniszczone/uszkodzone nerwy, lub mięśnie odpowiedzialne za mimikę twarzy. Skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu, albo od razu z neurologiem, lub laryngologiem, chociaż ten drugi raczej nie będzie potrzebny.

janek112
18-02-09, 13:45
A czy to da się zlikwidować?

Scott
18-02-09, 13:53
Dowiesz się u lekarza.

tm7
18-02-09, 14:38
Zaraz jak zobaczyłeś objawy to powinieneś iść do lekarza, a nie czekać rok.

Prezydent_1c
18-02-09, 15:02
A nie miałeś przypadkiem rozciętej wargi z tyłu kiedy otrzymałes uderzenie ? Bo jak jest duża rana ona się zabliżnia i może być wtedy właśnie takie dziwne uczucie.

janek112
18-02-09, 19:02
Nie, nic nie miałem, tylko w buzi(od środka) mi pękło tak jakbym przegryzł sobie w paru miejscach.

Prezydent_1c
18-02-09, 19:12
No i możliwe że poprostu rana Ci się zbliżniła :) Ja mam takich kilka ale żeby jakoś bardzo mi przeszkadzały ... Tylko taki pomysł podsuwam, zycze powrotu do zdrowia :)

janek112
18-02-09, 19:54
Wiesz co możliwe. Może jeszcze wszystko wróci do normy bo minimalne postępy są. Na grubość czuję, że tam gdzie dostałem jest cieńsze niż po drugiej stronie.

sl4by
20-03-09, 18:42
zrób sobie prześwietlenie czaszki może kości sie przemieściły nie znacznie ale jednak może na tyle że odczuwasz to dziwne uczucie.

szaleniec
20-03-09, 21:12
Możesz mieć zniszczone/uszkodzone nerwy.
Proszę powiedz mi że to żart? Jak rana tłuczona może uszkodzić nerwy? Chyba nie wiesz o czym mówisz, rozumiem gdyby była to rana postrzałowa ale chłopak zwyczajnie oberwał w pysk.

Lady_Kala
24-03-09, 12:53
Najprawdobodobniej zrobiły Ci się zrosty! Zwłóknienia tkanki... Miałam niedawno ogromnego siniaka a właściwie to już krwiaka-schodził długo,bolał porządnie a pod skórą zostało takie jakby zgrubienie-guzek! Przestraszyłam siętego guzka i poleciałam do lekarza który powiedział,że bardzo często od mocnych uderzeń mechanicznych robią się właśnie takie zwłóknienia-powinno się jeszcze rozejść z czasem ale część raczej zostanie! Przepisał mi wtedy maść heparynową (tylko,że w buzi to raczej tym nie posmarujesz!) i powiedział,żo mogę smarować a wcale nie muszę bo nie daje mi gwarancjii,że to zejdzie!
Więc...chyba będziesz musiał nauczyć się z tym zyć! Ewentualnie czekać z się jeszcze troche rozejdzie i odpuści... Chociaż ja bym dla wewnętrznego spokoju poszła jednak do lekarza!