Zobacz pełną wersję : Doświadczenie fizyczne
michal2602
08-02-09, 13:47
Siema znacie jakieś proste oświadczenia fizyczne takie które by dało sie wykonać w klasie.I o tego uzasadnienie dlaczego tak sie dzieje itd.
slim shady
08-02-09, 15:02
spal kartke papieru, zmienia własciwosci w tedy, roztop kostke lodu (ciezej przyniesc kostke zeby sie nie roztopiła, albo jakies doswiaddczenie na wykrywanie substancji z fenoloftaleiną,
no... podgrzej wode - para wodna
strumien z pary z tego czajnika daj na szybe - skraplanie
zamroz wode - otrzymasz lod
rozpusc lod - otrzymasz wode :D
Mozesz tesz puscic kulke na sznurku i obliczac czas wachniec, potem zmniejszyc dlugosc sznurka, puscic pod takim samym katem i sprawdzic zaleznosc miedzy dlugoscia tego sznurka a czasem pelnego okresu
przemek_yo
08-02-09, 17:59
wsadz torebke herbaty do szklanki z goraca woda - dyfuzja, mieszanie sie czasteczek
rozpyl na jednym koncu klasy dezodorant, smrod dojdzie na koniec klasy po pewnym czasie - jakos to sie nazywa ale nie pamietam jak
zgaś światło ,pierdnij i podpal gaza
Blackphoenix
08-02-09, 20:43
możesz wytłumaczyć dlaczego samolot lata, napoczatku trochę teorii być powiedział np. że skrzydło jest specjalnie wyprofilowane Strumień powietrza, który działa na skrzydło opływa je zarówno nad nim, jak i pod nim. Jednak droga jaką przebywa strumień powietrza w tym samym czasie nad skrzydłem jest większa niż pod skrzydłem. Powietrze porusza się szybciej nad skrzydłem i dzięki temu powstaje tu mniejsze ciśnienie niż pod skrzydłem. Wypadkowa siła parcia, działająca na skrzydło nazywa się siłą nośną.
Rysujesz na tablicy:
http://www.fizyka.umk.pl/phys/ZAKLADY/PDF/Pokazy_2006/fotki/25cm.jpg
Kupujesz w zabawkowym model samolotu z kartonu , puszczasz gdzies w klasę, tym samym udowadniając twoją wcześniejszą teorie :P
Przeplywanie pracu przez wode:
Lekka wersja:
Dioda LED, 2 plaskie baterie, szklanak wody, kable.
Z 1 plaskiej wyjmujesz ogniwa (takie 2 preciki), duga sluzy do zasilania. Laczysz wszystko i masz i masz doswiadczenie.
Poza tym pomidor jako zrodlo pradu.
mozesz wytlumaczyc mu oddzialywania (zasady dynamiki) na przykladzie czyli uderzysz nauczyciela i wytlumaczysz mu jak Twoja reka dziala na jego twarz a jego twarz na Twoja reka
wlej do słoika wodę tak do połowy i posól do na krętki przyczep sznurek postaw nad grzejnikiem na sznurku będzie się sól osadzać czyli krystalizacja soli
Blackphoenix
12-02-09, 23:30
wlej do słoika wodę tak do połowy i posól do na krętki przyczep sznurek postaw nad grzejnikiem na sznurku będzie się sól osadzać czyli krystalizacja soli
Dobre doświadczenie ale na lekcje chemii, ponieważ głównym celem krystalizacji jest rozdzielenie mieszanin, mało w tym fizyki z programu gimnazjalnego :)
hardworkOUT
12-02-09, 23:53
zmontuj sobie np akustyczny wlacznik swiatla , banalna sprawa.
taki bajer ze np klaskasz i sie zarowka zapala .
wiem ze brat zony to robil w 3 gimnazjum i dostal 6 z fizyki [jako ocene czastkowa]