Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dieta na mase - problem z tłuszczykiem

Maryan
07-02-09, 21:52
Witam
ciąg dalszy moich rozterek nad tym co dalej.....
Mam problem z decyzją co robić jestem od dwóch tygodni na diecie na masę i mam cały czas wątpliwości czy nie przytyję więcej niż obecnie możecie moje wymiary zobaczyć w moim profilu mam trochę brzucha ale nie chcę go zrzucać redukując się.... bo łapę mam małą i boję się że wszystko mi poleci nie mam na rękach tłuszczu mam go jedynie w okolicach brzucha i na udach i zastanawiam się co lepiej zrobić czy dalej iść diete na mase czy najpierw się wyrzeźbić ale tak myśle że jeśli teraz zrzuce cały tłuszcz i się podrzeźbię to będę naprawdę chudzielec a chcę być duży :) mój staż to obecnie prawie dwa miesiące( wiem ze to nic) po miesiącu ćwiczeń wszedłem na dietę na masę i teraz ostro masuję zastosowałem w diecie 3400 kal i z tego 5% tłuszcze 22% białko 73% węgle. Tłuszcze ograniczam do minimum ale czy tylko dlatego nie pójdzie mi w brzuch ?
Boje się że coś z węgli również pozostanie i będzie nadal tworzyć tkankę tłuszczową więc w trosce o to pomyślałem ze zapodam takie aminokwasy (poniżej linki) i że to wystarczy by jednocześnie masując tracić tkankę tłuszczową, co drugi dzień biegam na razie po 20 min bo nie daje rady wiecej do tego skakanka i 4 razy w tyg intensywny trening jednak wciąż wydaje mi sie że to za mało poradźcie coś ludzie którzy coś osiągnęli :) Ryniu widziałem twoje fotki szacunek dla ciebie zajrzałem ostatnio do galerii po raz pierwszy w sumie i jeszcze jednen człowieczyna - moderatorr mnie rozbił na części pierwsze 'hardworkOUT' szacunek kurcze też tak chcę teraz po fotkach zwracam honor Ryniu pytałem kiedyś o staż itd a ty swoje wiedziałeś :)
Jestem lapsem widze teraz dlatego długo fotki nie wstawie :)

VITALMAX BCAA 1000 MegaCaps 240 kaps./900mg (http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/42/products_id/1395/products_name/vitalmax-bcaa-1000-megacaps-240-kaps900mg.html)
VITALMAX A-AKG Arginine 3000 Mega Capsules 240 kaps. (http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/109/products_id/1140853975/products_name/vitalmax-a-akg-arginine-3000-mega-capsules-240-kaps.html)
VITALMAX L-glutamina MegaCaps 300 kaps./1000mg (http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/126/products_id/1265/products_name/vitalmax-l-glutamina-megacaps-300-kaps1000mg.html)
VITALMAX L-1000 Karnityna MegaCaps 240 kaps./680mg
(http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/49/products_id/1314/products_name/vitalmax-l-1000-karnityna-megacaps-240-kaps680mg.html)
do tego glukozaminę (http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/61/products_id/722/products_name/olimp-glucosamine-120-kap1000mg-120-porcji.html) i HMB (http://www.kulturystyka.sklep.pl/product_info.php/cPath/122/products_id/1401/products_name/vitalmax-hmb-megacaps-300-kap900mg.html)

Damian st-ce
07-02-09, 21:59
Jeśli masz dobrze ułożoną dietę to nie powinno Ci pójść w brzuch. Stosuj dalej dietkę i patrz na zmiany na swoim ciele. Jeśli zauważysz że zalewa Cię tłuszcz, proponuje dodać do ćwiczeń aeroby (zaraz po treningu). W diecie masz 5 % tłuszczów (myślę że to i tak mało). Jeśli będzie się zwiększać oponka, to zmniejsz ilość węgli, a zwiększ ilość białka i tłuszczy. Aminokwasy - proponuje Bcaa po treningu...

Maryan
07-02-09, 23:37
myślę że dobrze mam ułożoną.... znaczy układam cały czas na razie zrobiłem kilka dni z nich coś miksuje tak ze codziennie jem dobrze zbilansowane posiłki itd
Wrzuce tabele wyexportowane do htm. moze je będzie sie dało otworzyć możecie zerknąć wszystko sam układam każde danie musi być szyte pode mnie bo innaczej nic mi nie smakuje :) tabele zapożyczyłem z forum mam nadzieje że nikt się nie obrazi że je mocno zmodyfikowałem pod swój użytek obejrzyj przykładowe dni kliknij na PN WT ŚR bo na razie to jest gotowe po za tym dania moje zapotrzebowanie itd wszystko chyba tam jest :)

Moja Dieta :) (http://www.quickbees.home.pl/Fora/e-kulturystyka/maryan_dieta.htm)

Rynju
07-02-09, 23:38
zostawiam ten watek pod opieka Damiana :) Wiem ze Maryan jest dociekliwy wiec wycisnij z niego ile sie da, bo stara sie o moderatora w tym dziale ;)

007
07-02-09, 23:51
he he Maryan teraz mogę otworzyć linka,ty chyba wcześniej wrzucałeś coś co nie mogłem otworzyć ?

Podeślij na priw produkty i potrawy które ci nie smakują lub nie możesz jeść.Masz delikatne podniebienie więc razem popracuje z tobą w wyszukiwaniu smaków a tu nie bede śmiecił żeby Damian się sprawdził :)

dobrze 007, widze ze przylaczasz sie do sprawdzianu :) mysle ze sie ucieszy Damian

Maryan
08-02-09, 01:26
Podeślij na priw produkty i potrawy które ci nie smakują lub nie możesz jeść.Masz delikatne podniebienie więc razem popracuje z tobą w wyszukiwaniu smaków a tu nie bede śmiecił żeby Damian się sprawdził :)

Ok nie wiem o jakich sprawdzianach tutaj sobie gaworzycie :) ale wracając do sedna nie wiem jakie potrawy mi nie smakują po prostu ile bym nie wziął potraw kulturystycznych nie jestem w stanie wydobyć z tego tyle węgli ile trzeba zawsze stosunek białka do węgli jest gówniany a potrawa sama w sobie smakuje strasznie nie będę nic ulepszał z cudzych dań sam coś będę mącił wy mi powiedzcie czy idę dobrym tropem teraz, skoro już mozecie otworzyć ten pliczek 007 a co do potraw to jak masz coś ciekawego to podeślij do mnie, moje już poznałeś, ja jak skompletuje dietę napewno wszystkie potrawy wrzucę na forum do działu nasze potrawy a na razie pozostaje mi tworzyć....

zostawiam ten watek pod opieka Damiana :) Wiem ze Maryan jest dociekliwy wiec wycisnij z niego ile sie da, bo stara sie o moderatora w tym dziale ;)
Jeszcze pozostaje mi nadal prośba o pomoc w sprawdzeniu moich wyliczeń co do mojego zapotrzebowania bo co do tego również mam obawy i tu Ryniu kopniak dla Ciebie że nei pomogłeś pomimo iż napisałem jak chciałeś w swpim temacie - niewazne.... :) chciałbym byc na 100% pewny i widzieć że każdy się zadza że moje wyliczenia np: są ok :)

więc na podstawie mojej aktywności jako że w pracy dużo się ruszam 4 intensywne treningi w tygodniu 4 razy biegi w tygodniu policzylem
84kg x 24h = 2016kal x 1.4 (współczynnik aktywności) = 2822,4kal + 500 ( nadwyżka) = 3400 ( w zaokrągleniu)
Tylko z tym współczynnikiem aktywności różnie bywa a odgrywa on kluczową rolę w obliczeniach.... w pracy sporo biegam po dachach z racji mojego zawodu, troche również dźwigam, treningi, biegi więc myśle że śmiało mogę powiedzieć że 1,4

Rynju
08-02-09, 22:15
hmmm a tak wogole wyprobowales juz jadlospis ? jak ci idzie na diecie? posilki co 3-4 godziny?

Maryan
08-02-09, 23:16
Oczywiście :) jestem na diecie od 2-3 tygodni - takiej ścisłej, wcześniej kilka tygodni wdrażałem się i przyzwyczajałem do ilości jakie musze pochłaniać. Na diecie jest spoko mnie się to podoba zmieniłem całkowicie podejście do jedzenia, wcinam chromik, obok słodyczy przechodze obojętnie a jedyny wspomagacz to słodzik :)który dodaje do zielonej herbatki i twarogu czasami. Jadłospis głównie tworze kopiując jakieś normalne dania od mojej żonki tylko tuninguje je na własny uzytek takie zarąbiste żarełko to tymbaliki bogate w cenną galaretkę i białko albo ostanio pomidorówka zwykła zupa a wniosła mi niezłe zmiany bo sam kurczak z ryżem i sosem czasami mnie zamulał, ogólnie staram się unikać na maxa tłuszczu kupuje jakieś sosy z knorra które nie mają tłuszczy żeby polewać sobie troche ryż np taki jest sos myśliwski czy pieczarkowy gówniane wartości a daje zmiane smakową :). Ryniu pochwal się jakimiś fajnymi obiadkami ze swoich zapasów :) Czy wy jecie zawsze ryż na sucho czy z czymś mieszacie jakie są jeszcze sposoby na podanie piersi z kurczaka by coś odmienić ? Posiki co 3 godziny ja jestem typem pedanta:) licze wszystko co do grama posiłki jak w zegarku 7,10,13,16,19,22 :) hehe

Maryan
09-02-09, 00:31
Jeśli masz dobrze ułożoną dietę to nie powinno Ci pójść w brzuch. Stosuj dalej dietkę i patrz na zmiany na swoim ciele. Jeśli zauważysz że zalewa Cię tłuszcz, proponuje dodać do ćwiczeń aeroby (zaraz po treningu). W diecie masz 5 % tłuszczów (myślę że to i tak mało). Jeśli będzie się zwiększać oponka, to zmniejsz ilość węgli, a zwiększ ilość białka i tłuszczy. Aminokwasy - proponuje Bcaa po treningu...

Białka to chyba nie moge jeść więcej niż 2,2/kg ale spoko jak coś to zmniejszę węgle tylko ciągle mi nie pasuje to dodawanie tłuszczy wiem że nie powinno sie ich aż tak restrykcyjnie ograniczać bo organizm również potrzebuje tłuszczy ale skoro wokoło talii mam ich w nadmiarze to niech sie organizm poci i czerpie z tych miejsc :) :) Póki co zostaję przy 3400 kaloriach i będę patrzał na zmiany :)

Damian st-ce
10-02-09, 20:43
Tak tłuszcze są bardzo ważne, ważny jest ich także stosunek 1:1:1. Wiesz te Twoje wyliczenia kcal... dla mnie dziwne są te wyliczenia :/ Są różne szkoły liczenia zapotrzebowania:

Ważysz 84 kg (85)

Białka 2g na KMC = 2 * 85 = 170 g Białka * 4 kcal = 680 kcal
Tłuszcze 1g na KMC = 1 * 85 = 85 g Tłuszczy * 9 kcal = 765 kcal
Węglowodany 5g na KMC = 5 * 85 = 425 g Węglowodanów * 4 kcal = 1700

1700 + 765 + 680 = 3145 kcal ! ! !

i....

od tej ilość, w zależności czy jesteś endo czy ekto albo odejmujesz węgle albo dodajesz...

Co do sosów z Knorra; wypier... to do kosza ! ! :-)
Jest kilka sposobów na przyrządzenie kurczaka (np:saute), kurczak faszerowany (starczy na co najmniej pół tygodnia), można zrobić sobie Risotto, poszukaj na necie. Ja osobiście jestem za gotowanym.

Propos tłuszczu rób codziennie pomiary talii i patrz czy bęben rośnie :-) Jak rośnie to zmniejsz węgle w dni treningowe w posiłkach o 10 i 13. A w dni nietreningowe w ciągu całego dnia...

Maryan
10-02-09, 23:00
Są różne szkoły liczenia zapotrzebowania:

Dlatego też nie jestem pewien co do moich obliczeń Twoje też mnie bardzo mnie przekonują moje bardziej się pokrywają z tymi które olimp ma na swojej stronie natomiast twoje i tak zbytnio nie odbiegają od moich, ja liczę starą szkołą jaką liczyło się zawsze. Nie wiem co mogło się zmienić może dajcie jakiś fajny artykuł, może komuś wpadło coś fajnego w łapy ja na wszystko potrzebuje dowodów :) a to dlatego że to moje ciało i nie ufam nikomu, nie dam sobie przyszyć więcej bębna niż mam.:)

od tej ilość, w zależności czy jesteś endo czy ekto albo odejmujesz węgle albo dodajesz...

Ok więc jeśli jestem endo odejmuje więc mam zjadać 2645 kal ?
Ja już o tym nie raz pisałem nie wiem czy jestem endo czy ekto nie wierzę w te wyssane teorię jesteś ekto? znajdź pracę siedzącą siądź i pracuj tak 8h dziennie później przyjedź samochodem do domu, zasiądź przed TV zjedz tłusty obiad potem paczkę chipsów na filmie, pół czekolady i popij colą gwarancja transformacji z ekto do endo w ciągu 4 lat. Ja jestem teraz niby endo bo nabrałem troche tłuszczu w talii, ale wiesz czym to jest spowodowane? właśnie trybem pracy tak pracowałem 5 lat, nabrałem oponkę wokół brzucha, którą mam do dziś... odkąd rzuciłem tamtą pracę mam więcej ruchu i nic nie tyję choćbym jadł czekoladę jedną za drugą to wagę mam tę samą bo moje życie jest w ciągłym ruchu wiec jestem ekto czy endo ani tym ani tym mam po prostu zwyczajnie dobrą przemianę materii więc wystarczy ze rzucę słodycze w kąt i już zacznę chudnąć bo przecież to co się przybrało powinno się spalić, a ze nie spaliłem to utrzymywało się przez lata, to proste więc teraz mi powiedz mam dodać czy odjąć 500 kal ?
Przemiana materii również regulowana jest w większości posiłkami jakie się spożywa kiedy się je spożywa itd również ma na to wpływ wiele czynników.

Co do sosów z Knorra; wypier... to do kosza ! ! :-)Dlaczego mam je wyrzucić bo tak się przyjęło? wejdz w moją dietę (link powyżej we wcześniejszej wypowiedzi) tam podałem jakie one mają wartości i co więcej jeśli polejesz sobie ryż połową torebki to wartości masz gówniane mało tłuszczy z smakuje od razu lepiej więc po co się katować ?

Jest kilka sposobów na przyrządzenie kurczaka (np:saute),Co to jest saute ? saute znaczy smażony więc czy zmażenie jest jednym z tych sposobów? To nie nowość. Ja robię taką fajną pieczeń nacieram np 4 filety papryką czerwoną, oregano szczypta kucharka i piekę je w folii w piekarniku wcześniej folię raz spryskuje oliwą w sprayu i gotowa pieczeń do chleba. To taki przykład.

kurczak faszerowany (starczy na co najmniej pół tygodnia
Kurczak faszerowany to rzeczywiście dobre jedzenie ale strasznie tłuste jak mam zjeść takiego kuraka wole się męczyć z samą piersią.

można zrobić sobie Risotto, poszukaj na necie.
Widzę że nie zajrzałeś do mojej diety do której link wkleiłem wyżej, rizotto bardzo dobra rzecz nie musze na to szukać przepisów na necie... moja żonka gotuje bardzo dobrze więc rizotto to znana mi potrawa i po stuningowaniu prze ze mnie pod moje potrzeby idealna składem. :P

Propos tłuszczu rób codziennie pomiary talii i patrz czy bęben rośnie :-)
Takie pomiary są bez sensu nie tyje sie przecież z dnia na dzień.
A jeszcze co do tłuszczu jeśli możesz podaj mi konkretne przykłady dlaczego wyeliminowanie tłuszczu a bardziej ograniczenie go do 5% jest w moim przypadku niewskazane ? Gdybym był chudy wyrzeźbiony mógłbym go wcinać ale jeśli mam jego zapasy to dlaczego mam sie jeszcze nim dodatkowo zalewać ? po prostu tego nie kumam.

Kazali mi Cię męczyć co powyżej czynię :)
Pozdrawiam

Rynju
11-02-09, 22:34
heh swietnie. Co do wagi to tez nie przejmuj sie tym najwazniejsze sa WYMIARY !
Bo tkanka tluszczowa to ze 20% wody a miesniowa 60% wiec jest spooora roznica w ich masie, czesto baby sie przejmuja tym ze im waga nie schodzi, po prostu miesnie sie buduja, a sa ciezsze.

Damian st-ce
12-02-09, 00:05
1. To co Olimp ma na swojej stronie, niekoniecznie musi być dobre. Sposób w jaki ja liczę to właśnie jest dla mnie stara szkoła. Piszesz że Twój współczynnik aktywności wynosi 1.4; czy jesteś pewien że nie wynosi on 1.3 albo 1.5?? Nie jesteś w stanie tego dokładnie określić.

84 kg * 24 h = 2016 kcal *1.4 = 2822 kcal
a jeśli Twój współczynnik aktywności wynosi 1,3
84 kg * 24 h = 2016 kcal *1.3 = 2620 kcal
Różnica 200 kcal (50g węglowodanów)
To duża rozbieżność.
Dobra jedna szkoła tak druga inaczej, nieważne… i na jednej i na drugiej ludzie kształtowali sylwetki.

2. Endo, ekto, mezo…to nie są teorie wyssane z palca, tylko ciężko spotkać osobnika, który by pasował idealnie do opisu poszczególnych sylwetek. Ja osobiście jestem mezomorfikiem, ale mam tendencje do zalewania się tłuszczem. Być może i Ty tak masz, tylko o tym nie wiesz, ponieważ dopiero zaczynasz. Nie da się określić budowy ciała tak na oko, na starcie. Musisz poznać swój organizm, zasada jest jedna - METODA PRÓB I BŁĘDÓW - i pytasz mnie czy masz dodać czy odjąć. Moja opinia jest taka:
84 kg * 24 h = 2016 kcal *1.4 = 2822 kcal (nie doliczam nadwyżki kalorycznej)

5% tłuszcze
22% białka
73% węglowodany

Tłuszcze
2822 kcal – 100%
X – 5%
X =141 kcal / 9 = 15,7 g tłuszczu, czyli 0.19g na Kilogram Masy Ciała

Białka
2822 kcal – 100%
X – 22%
X = 620 kcal / 4 = 155g białek, czyli 1,84g na Kilogram Masy Ciała

Węglowodany
2822 kcal – 100%
X – 73%
X = 2060 kcal / 4 = 515g węgli, czyli 6,13g na Kilogram Masy Ciała

Wniosek jest jeden; jeśli jesteś zlany tłuszczem, nie powinieneś przyjmować 6,13g węgli na KMC. To węgle są przyczyną nabierania tłuszczu, a nie sam tłuszcz. Policz tak jak Ci napisałem i na razie ani nie odejmuj, ani nie dodawaj kalorii. Poczekaj 2 – 3 tygodnie i zobaczysz co się będzie działo. Jeśli bęben powoli znika, możesz dodać 100 – 150 kcal (z węgli), jeśli nie – odjąć 100 – 150 kcal (także z węgli). Jestem zwolennikiem oscylowania z kaloriami w jak najmniejszej ilości (nadwyżka 500kcal to stanowczo za dużo).

3.Sosy
Wiem że smaczne, ale przeczytaj skład na opakowaniu…tyle w temacie, nie poruszajmy go już :P

4.Saute znaczy smażony, ale smażony w panierce z samej mąki, na małej ilości tłuszczu.

5.Kurczak faszerowany
Czemu ma być tłusty?? Zależy czym go nafaszerujesz. Moja mama do farszu używa piersi z kurczaka, bułki tartej i jajek. Gdzie tu tłuszcz?? Nie ma J Pewnie napiszesz, że piecze się go w tłuszczu J ale zależy jakiej techniki się używa.

6.Zaglądałem ale później już po napisaniu postu, ponieważ bardzo długo mi się ładowało, taki mam net :/

7.Jeśli według Ciebie są bezsensu, Twoja sprawa. Ja tylko podpowiedziałem dobry sposób, ponieważ możesz od razu zauważyć powiększanie się brzucha. Tzn nie chodzi tu o panikę, że urosło o 3 mm to jest afera i tniemy węgle, tylko patrzysz obwody w przeciągu kilku, kilkunastu dni. Masz większe pole widzenia na sprawę.

Ograniczenie tłuszczów do 5% jest niewskazane, nie tylko dla Ciebie. Widziałeś moje obliczenia (0,19g na KMC). Myślę że gdybyś poziom zwiększył do jakiś 0,5g na KMC a zmniejszył węgle (z 6.13g ! ! ! !, na 5g na KMC) wyjdzie Ci to na dobre. Powód jest prosty, tyjemy od węgli ! Nadmiar węgli przekształca się w trudny do spalenia tłuszcz na całym ciele.

Myślę że wyraziłem się jasno ;-)
Czekam na kolejne pytania (wiem że ich będzie sporo), nawet domyślam się jakie :P

Pozdro

Maryan
12-02-09, 23:05
1. To co Olimp ma na swojej stronie, niekoniecznie musi być dobre. Sposób w jaki ja liczę to właśnie jest dla mnie stara szkoła. Piszesz że Twój współczynnik aktywności wynosi 1.4; czy jesteś pewien że nie wynosi on 1.3 albo 1.5?? Nie jesteś w stanie tego dokładnie określić.
To co Olimp ma na swojej stronie prawdopodobnie jest bliskie prawdy natomiast ja od zawsze obliczałem metodą którą kiedyś dawno znalazłem na tym forum (http://forum.bodyzone.pl/jak-uoy-sobie-diet-vt3730.html) Więc też na tej podstawie określam swój współczynnik dlaczego tak myślę wiele razy już pisałem że mam bardzo aktywny tryb życia itd itd...

2. Endo, ekto, mezo…to nie są teorie wyssane z palca, tylko ciężko spotkać osobnika, który by pasował idealnie do opisu poszczególnych sylwetek. Być może i Ty tak masz, tylko o tym nie wiesz, ponieważ dopiero zaczynasz.
Może i dopiero zaczynam ale wiem że nie jestem ani mezo ani ekto po prostu jeśli nic nie robie i leże i wpieprzam co popadnie automatycznie zatłuszczam sie, jeśli pracuje normalnie troche w ruchu itd nic nie tyje waga stoi jeśli dorzucam wysiłek wizyczny jakim jest siłownia i biegi to gubię tuszcz nie wiem może jestem innaczej skonstruowany. Ale tak to działa a większości ludzi błędem jest wmawianie sobie że ma się skłonności do tycia... no sorki jak przez ostatnie 10 lat ktoś nic ze soba nie robił i przytył z 20 kg a teraz rok ćwiczy i zrzucić nie może i zwala na to że jest endo... to ja bardzo przepraszam ale skoro tłuszcz odkładał się 10 lat dajmy mu teraz chociaż połowe tego na spalenie się.

Musisz poznać swój organizm, zasada jest jedna - METODA PRÓB I BŁĘDÓW
Właśnie o to chodzi że każdy zna swój organizm i na przestrzeni lat które przeżył wie o sobie prawie wszystko więc ja wiem że tłuszcz mam dawno i nie robiąc z tym kompletnie nic po prostu był i jest. Jeśli teraz dorzuciłem siłownię, biegi to wiem że nie ma bata żebym go nie zrzucił.

Wniosek jest jeden; jeśli jesteś zlany tłuszczem, nie powinieneś przyjmować 6,13g węgli na KMC. To węgle są przyczyną nabierania tłuszczu, a nie sam tłuszcz.
I tutaj przyjmuję uwagę i zaczynam od redukcji węgli zwiększę tłuszcze i zobaczymy jeśli nie zadziała to Cię znajdę :) hehehehehe

3.Sosy
Wiem że smaczne, ale przeczytaj skład na opakowaniu…tyle w temacie, nie poruszajmy go już
Czytam każdy skład każdego sosu który zamierzam zastosować w diecie biegam nieraz po działach marketu gdzinami i szukam co by to urozmaicić już na przyszłość, i każdy sos ma kupe syfu ale mysle ze taka odrobina którą polewasz potrawe nie szkodzi jakoś znacznie szczególnie że myśliwski i grzybowy wartości odżywcze maja ok. To jedyne sosy jeśli chodzi o taki niski tłuszcz pozstałe dostępne na rynku zgadzam sie z tobą DO KOSZA!!!

5.Kurczak faszerowany Czemu ma być tłusty?? Zależy czym go nafaszerujesz. Moja mama do farszu używa piersi z kurczaka, bułki tartej i jajek. Gdzie tu tłuszcz?? Nie ma Pewnie napiszesz, że piecze się go w tłuszczu ale zależy jakiej techniki się używa.
Nie chodziło mi o farsz ani o tłuszcz na którym go smażysz mozesz go zrobić na rożnie, upiec w piekarniku na odrobinie oliwy itd ale to nie istotne, ważne jest to że udka, skrzydełka i inne części kurczaka są tłuste w porównaniu do fileta, zawierają różne chrząstki, tłuszcze i jedyne dobre kilkugodzinne pieczenie eliminuje mu większość tłuszczu ale i tak swoje zostaje czego nie można powiedzieć o piersi... proste...

7.Jeśli według Ciebie są bezsensu, Twoja sprawa. Ja tylko podpowiedziałem dobry sposób, ponieważ możesz od razu zauważyć powiększanie się brzucha.

To nie to że dla mnie to bez sensu napisałeś codzienne mierzenie się :) i do tego się odniosłem przecież jasne ze nie mam nic przeciwko mierzeniu się co jakiś czas i stałej kontroli.

Rynju
12-02-09, 23:40
Wniosek jest jeden; jeśli jesteś zlany tłuszczem, nie powinieneś przyjmować 6,13g węgli na KMC. To węgle są przyczyną nabierania tłuszczu, a nie sam tłuszcz. - no to chyba uwzglednil Maryan ukladjac diete, by unikac wegli prostych. Tluszcze jak najbardziej, cholesterol przeciez tez jest przydatny w organizmie

Maryan
12-02-09, 23:46
Ok, ok, ok Rynju nie bij :) przyjmuje z pokorą napisałem że zmniejszam węgle i dodaje tłuszczu :) nie ma sprawy ja po prostu musze być pewny 100% zanim podejmę jakieś kroki :)

Rynju
12-02-09, 23:51
hehe nie bije, tylko tak upewniam :)
jesli bedziesz sie opieral na weglach zlozonych to spokojna glowa ;)
dodaj aeroby, manipuluj kaloriami wzgledem twoich postepow z brzuchem i reszta ciala. Skup sie teraz na treningu, mysle ze dieta juz jest super dopracowana ;P

007
12-02-09, 23:51
50-60% to mają być k.t.jednonienasycone :)

Maryan
13-02-09, 18:04
50-60% to mają być k.t.jednonienasycone :)

a co to k.... jest ?

007
13-02-09, 18:37
czego nie rozumiesz ?

Damian st-ce
13-02-09, 20:43
hehe nie bije, tylko tak upewniam :)
jesli bedziesz sie opieral na weglach zlozonych to spokojna glowa ;)
dodaj aeroby, manipuluj kaloriami wzgledem twoich postepow z brzuchem i reszta ciala. Skup sie teraz na treningu, mysle ze dieta juz jest super dopracowana ;P

jeśli będzie sie opierał na węglach złożonych to ok :-), ale nie bardzo ogromną ilość ;-)

Maryan
13-02-09, 20:47
czego nie rozumiesz ?

k.t.jednonienasycone

007
13-02-09, 20:57
Powiedziałeś że jesteś bardzo szczegółowy i pedantyczny w obliczeniach więc podałem ci procentowe proporcje dla kwasów tłuszczowych jednonienasyconych

25% wielonienasycone
25% nasycone

:)

Maryan
13-02-09, 21:06
ok w takim razie chyba siebie nie znam tak dobrze, więc nie jestem pedantyczny :) nawet nie wiem co to za podział..... ale się dowiem :) hee A tak co do diety to jaki procent w końcu tłuszczy ? 15?

Damian st-ce
14-02-09, 13:14
tak 15 %

Maryan
15-02-09, 10:46
Ważysz 84 kg (85)

Białka 2g na KMC = 2 * 85 = 170 g Białka * 4 kcal = 680 kcal
Tłuszcze 1g na KMC = 1 * 85 = 85 g Tłuszczy * 9 kcal = 765 kcal
Węglowodany 5g na KMC = 5 * 85 = 425 g Węglowodanów * 4 kcal = 1700

1700 + 765 + 680 = 3145 kcal ! ! !

W całym tym zamieszaniu nie wychwyciłem tego:
Z twoich olibczeń wynika że tłuszcze stanowić powinny 25% zapotrzebowania 55% węgle i resztę białka.

Czyli to nie ma odniesienia do mnie jeśli ja chcę zastosować wartość tłuszczy minimalną czyli będzie to 15% to jak ma się to do mojego zapotrzebowania nie można go obliczyć poprawnie z tych regułek.
Jak więc można go poprawnie według Ciebie obliczyć skoro sam nie podjesz sposobu którym obliczyłeś swoje zapotrzebownie a mój sposób jest wdług Ciebie niedokładny i ja się z tym zgadzam bo sam nie wiem jaki jest dokładnie mój współczynnik, jedyny Twój sposób który przedstawiłeś to ilość BTW na KMC które prowadzą do spożywania 25% tłuszczy a to jest złe dla mnie. Podasz mi metodę którą obliczyłbyś dokładnie moje zapotrzebowanie z którą większość się zgodzi? bo to chyba tema tabu na forum każdy pisze wymijające odpowiedzi idt...

007
15-02-09, 11:03
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391

Maryan
15-02-09, 11:34
No to właśnie sposób który sprowadza się nadal do sztywno określonego współczynnika aktywności który nie jest dokładny jak już uzgodniliśmy natomiast użytkownik który napisał ten artykuł zakłada 40% procentowy udział tłuszczy w diecie więc dzięki wielkie ale to nie dla mnie:) A ogólnie wszystko bazuje na tym (http://forum.bodyzone.pl/jak-uoy-sobie-diet-vt3730.html) jednym z pierwszych tego typu opracowań na forach
Znalazłem trochę innych sposobów obliczeń i właśnie je analizuję pod swoim kątem ale podejrzewam że koniec końców zastosuje 3100 kalorii bez zadnego dodawania i bede wszystko miał w dupie i pozostanie mi jak to Damian już powiedział obserwowanie swojego ciała i tyle. I sam sobie to zapotrzebowanie wyreguluje skoro nie ma na świecie jednego konkretnego sposobu obliczania który byłby przeznaczony dla każdego. Ja tego nie kumam a może za bardzo sie w to wbijam jedno z dwóch.....

Damian st-ce
15-02-09, 11:37
Skoro tak bardzo boisz się tłuszczy to przyjmuj 15 %. Zawsze tak liczyłem swoje zapotrzebowanie i miałem dobre efekty. Co do tematu który podał 007, te wyliczenia według Ciebie są dobre? Zobacz ile tam jest tłuszczu, strach ;-)

Według mnie bierzesz to za bardzo na poważnie...

Maryan
15-02-09, 12:01
Zobacz ile tam jest tłuszczu, strach ;-)

Dokładnie to samo od razu zauważyłem dodatkowo ten sam autor inny post (http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=228) proponuje 30% udział białek w diecie szok czyli według niego 30% białek 40% tłuszczy więc na węgle zostaje również 30% - dobre - aż dziw że te posty nie są kasowane.

Stąd też moja dociekliwość bo ile autorów tyle bzdur na forum. Moje zdanie: w tematach podwieszonych powinno znaleźć się jedno najważniejsze, madre opracowanie co do zapotrzebowanie energetycznego z którym wszyscy się zgodzą ale nie wszyscy co zaczynają tylko wszyscy którzy maja odpowiedni staż.

Ja znalazłem coś takiego ale nie mogę wkleić linka ponieważ jedno słowo które jest w linku skrypt forum zamienia mi na gwiazdki to trzy literowa nazwa innego forum nie wiem jaki jest powód...

Poniżej zatem wklejam co znalazłem

Zapotrzebowanie kaloryczne:
Właściwa kontrola kaloryczności diety pozwala nam na podejmowanie właściwych decyzji we właściwych momentach. Kalorie to element zdecydowanie najważniejszy, jeśli chodzi o regulację związaną z utrzymaniem/utratą/wzrostem wagi. Ilość/kompozycja posiłków, rozkład makroskładników, Indeks glikemiczny to elementy nieporównywalnie mniej ważne niż kalorii. Z tego powodu najpierw należy zadać sobie pytanie ile kalorii powinienem zjadać, a dopiero potem jakie kalorie są mi potrzebne.

Nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne(TDEE) będzie składało się z kilku podstawowych elementów:

TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT

BMR - Podstawowa przemiana materii
Mężczyźni
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) + 5

Kobiety
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161

TEA - Kalorie spalone ze względu na aktywność fizyczną
Trening siłowy
7 - 9 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
4-7% Całkowitego zapotrzebowania kalorycznego

Trening areobowy
5 - 10 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
-lekka intensywność - dodatkowe 5 kcal
-średnia intensywność - dodatkowe 35 kcal
-wysoka intensywność - dodatkowe 180 kcal

TEF - Efekt termiczny pożywienia
6-10% TDEE

NEAT - Pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności
NEAT najczęściej waha się w granicach 200-900 kcal. Proponuję tutaj decyzję o ilości dodanych kalorii uzależnić od typów ekto-, endo-, mezomorfik.

200-400 kcal - endomorfik
700-900 kcal - ektomorfik
400-500 kcal - mezomorfik

Przykład:
Mężczyzna, ektomorfik, 20 lat, 60 kg, 180 cm, 3 intensywne treningi siłowe po 45 minut(właściwa dla tego typu budowy ilość), trening areobowy ograniczony do 5-10 minut przed i po treningu, interwały(brak).

1. Podstawową przemianę materii(BMR):
BMR = (9.99 X 60 (kg)) + (6.25 X 180 (cm)) - (4.92 X 20) + 5 = 1631 kcal
2. Kalorię spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 45 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1631 = 114)) = 1558 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 223 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1631 kcal + (TEA)223 kcal = 1854 kcal
5. Dodajemy NEAT:
1854 kcal + 900 kcal = 2754 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF)
2754 + TEF(10% z 2754 = 275) = 2754 + 275 = 3029 kcal

Uwaga: ze względu na typ ektomorficzny wszystkie wartości nie tylko NEAT uwzględnione są w górnych granicach. By podjąć decyzję zaliczającą nas do właściwego typu budowy musimy mieć pewne doświadczenie odnośnie reakcji własnego organizmu. Dla osób początkujących nie posiadających tej orientacji proponuję wybrać najniższe opcje i stopniowo zwiększać kaloryczność diety w zależności od efektów.

Oszacowania kalorii spalonych między innymi na podstawie opracowań:
Zelasko CJ. Exercise for weight loss: what are the facts? J Am Diet Assoc. 1995 Dec;95(12):1414-7.
Bahr R. Excess postexercise oxygen consumption - magnitude, mechanisms, and practical implications. Acta Physiol Scand (1992) (Suppl 605): 1-70.

RMR - według Mifflin-St. Jeora.

Przemyciłem w temacie nazwę forum po spacjach innaczej zamieniało mi ją na gwiazdki :) Musiałem przecież podać autora i źródło.
Według moich danych wychodzi mi z tego sposobu oblicznia jakieś 3000 kal uzależnione jest to też od długości treningu, ćwiczeń aerobowych itd. Ale brakuje mi tutaj biegów ile się spala podczas biegania itd ciężko coś dokładnie obliczyć ale ten sposób wydaje się być dokładniejszy tylko jak dla mnie musiałbym tylko wiedzieć jeszcze ile spalam w pracy kalorii i podczas biegania a to czyni go już niedokładnym :(((((((((((((((

Maryan
15-02-09, 12:09

No może biorę na poważnie ale ja tylko chcę znać dobry sposób na obliczenie zapotrzebowania mówisz zę uwzględniając 15% zawsze liczyłęć swoje zapotrzebowanie itd no ale podaj mi jak obliczałeś swoje zapotrzebowanie.... ze współczynnika ? Czy jak ? jak obliczyłeś ile kalorii potrzebujesz...

007
15-02-09, 12:14
OMG , maryan procentowy udział makroelementów ustalasz sam obserwując swój organizm ,jedni robią masę na 4g ww a inni na 7g ww ! / tak samo z tłuszczami i białkami. Powyrzucaj z tych tabelek wszystkie syfy i ułóż coś konkretnego. Przejmujesz się ilością btw co do grama a nie bierzesz pod uwagę ile ty z tych produktów wyciskasz mikroelementów ! Chciałem ci pomóc na pw to uparcie stoisz przy swoich teoriach i wrzucasz mi jakieś wywody.Systemów na obliczanie jest mnóstwo ,podałem ci pierwszy z brzegu sposób na obliczenie a ty mi wrzucasz inny bo tu akurat przykładowo ktoś przyjął taką ilośc tłuszczy a nie inną ??????

Maryan
15-02-09, 12:34
Powyrzucaj z tych tabelek wszystkie syfy i ułóż coś konkretnego.
O jakie syfy ci chodzi i jakie tabelki ? bo nie wiem o co chodzi...

Chciałem ci pomóc na pw to uparcie stoisz przy swoich teoriach i wrzucasz mi jakieś wywody.
Jakich teoriach czlowieku prubuje znaleźć dla siebie jakiś dobry sposób na poprawne wyliczenia przyjąłem już wyżej zgadzając się z Damianem że jednak 15% tłuszczy będzie w porządku bo przekonał mnie że węgle mogą mi również dodawać tłuszczy a o jakie wywody Ci chodzi nie mam pojęcie pisze ci ze gość robi diete gdzie opiera sie na 40%T 30%B 30%W a wy mi mówisz ze ci wrzucam wywody? nie masz ochoty pisać to spieprzaj ja Cie o nic nie prosiłem sam sie wpieprzasz do mnie na priva i chcesz mi na siłę pomagać. Masz problem to na siłke wyładować się...

]Systemów na obliczanie jest mnóstwo ,podałem ci pierwszy z brzegu sposób na obliczenie a ty mi wrzucasz inny bo tu akurat przykładowo ktoś przyjął taką ilośc tłuszczy a nie inną ??????

Skoro podałeś pierwszy z brzegu to mogłeś go na początek przeczytać, później wkleić, takie bzdurne arty to sobie sam w google wyszukam bez pomocy. To co znalazłem i wkleiłem nie ma odniesienia do tego linka który wkleiłeś w żadnym calu. Nie wiem o co ci biega i na co sie ślinisz nie chcesz nie pomagaj....