PDA

Zobacz pełną wersję : Plan treningu ogolnorozwojowego i trening miesni brzucha??

Rajden83
02-02-09, 19:03
Witam wszystkich uzytkownikow...

Chcialbym uzyskac informacje(rady) dotyczace mojego planu treningowego jak i pomocy dotyczacej rozciagania i cwiczen miesni brzucha...

Jesli chodzi o moja budowe ciala to niestety nie moge pochwalic sie zbyt wielka masa: 61kg przy 174cm wzrostu, wiec sylwetka typowo Ektomorfiniczna.
Jesli chodzi o posilki staram sie jesc jak najlepiej zgodnie z okreslona dieta, jednak nie zawsze w pelni moge ja stosowac czy tez odzywiac sie w odpowiedniej czestotliwosci czasowej (wiadomo: praca, przerwy i czasem ogolny brak czasu na konkretny posilek, itp.)
Doswiadczenie natomiast minimalne...Jakis czas korzystam z silowni, ale jest to uczeszczanie bardziej rekreacyjne dla utrzymania jakiegos minimalnego poziomu kondycji z rozna czestotliwoscia...Jednak postanowilem zabrac sie do tego na powaznie, poniewaz jak zapewne napisalibyscie mi takie "rekreacyjne" lazenie mija sie z celem:)
AAA w zwiazku ze znajomoscia mojej przemiany materii:)wiem ze za duzo raczej nie przytyje, ale zalezy mi na poprawie wlasnej sylwetki (nie musze miec nie wiadomo ile w bicepsie czy klacie, zalezy mi po prostu na poprawie sylwetki-niech te miesnie beda male, ale widoczne:))

Po przeczytaniu kilkunastu artykulow na temat treningu ogolnorozwojowego (dostalem lekkiego zametu:))opracowalem sobie nastepujacy zestaw (zaznacze ze wiekszosc cwiczen chce wykonywac poczatkowo na maszynach i wyciagach)przy treningach w:pn,sr,pt

KLATKA

Wyciskanie poziome w siadzie na maszynie (1s 15p, 3s 8-12p)

Butterfly - rozpietki (1s 15p. 2s 8-12p)

PLECY

Przenoszenie sztangi w lezeniu na lawce poziomej (maszyna) (1s 15p, 2s 8-12p)

Sciaganie drazka/raczki wyciagu gornego w siadzie szerokim uchwytem(nachwyt)/podchwyt/uchwyt mlotkowy
(1s 15p, 2s 8-12p)

Wznosy barkow (1s 15p, 2s 8-12p)

Unoszenie tulowia z opadu ( 1s 15p, 2s 8-12p)

BARKI

Podciaganie sztangi wzdloz tulowia (1s 15p, 2s 8-12p)

Odwrotne rozpietki na maszynie (1s 15p, 2s 8-12p)

BICEPS

Uginanie ramion ze sztanga lamana stojac podchwytem (sredni chwyt)
(1s 15p, 2s 8-12p)

Uginanie ramion ze sztanga na modlitewniku podchwytem/nachwytem
(1s 15p, 2s 8-12p)

Uginanie nadgarstka siedzac podchwytem/nachwytem (3s 20p)

TRICEPS

Prostowanie ramion na wyciagu stojac (1s 15p, 2s 8-12p)

Wyciskanie „Francuskie” sztangielki w lezeniu (1s 15p, 2s 8-12p)

Pompki na poreczach (3s 8-12p)

NOGI

Prostowanie nog w siadzie (3s 20p)

Wypychanie ciezaru na suwnicy (3s 20p)

i teraz pytania:

1. W ilu procentach ten plan jest prawidlowy?? jesli cos jest nie tak co w nim poprawic (cwiczenia, serie, powtozenia, czy jest tego za duzo)??

2. tam gdzie dalem znak "/" :czy moge stosowac co trening zmiane danego cwiczenia (np. pn..cwiczyc uginanie nadgarstka podchwytem, sr. nachwytem, pt, ponownie podchwytem itd)w celu cwiczenia kazdej partii miesni??

3. Chce zaczac trening miesni brzucha metada ABSII (poczawszy od poziomu A) (czy moge cwiczyc w dni kiedy trenuje, czy najlepiej wykonywac cwiczenia codziennie)?? Czy moze na razie tego treningu nie zaczynac i pozostac przy brzuszkach na maszynach czy tez laweczkach??

Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi i rady zwiazane z pytaniem...Pozdrawiam