PDA

Zobacz pełną wersję : Węgowodany i białka rozterek ciąg dalszy :)

Maryan
02-02-09, 01:38
"trzy słowa do ojca prowadzącego"

1.
Znalazłem u mnie w sklepie takie cosik są to takie chlebki produkowane jak sie domyślam w większości na mące ci co przeżyli te czasy pamiętają jak sie robiło makaron własnej roboty i zanim sie go pokroiło mama brała kawałek takiego placka i piekła na piecu węglowym "taki przysmak dla dzieciaków" to właśnie coś takiego kto nie wie o co chodzi może tutaj (http://www.rakusens.co.uk/Matzo%20Crackers.htm) fotke obejrzeć. Mają znikome ilości tłuszczu trochę białka ale dużo węgli jeden placek waży zaledwie 22g a B2g, T0,3g, W18g więc moje pytanie czy można coś takiego potraktować jako posiłek ? One mają czyste węgle bez cukrów itd i jest to bardzo smaczne. np jakiś gainer i reszta węgli z takich placków?

2.
Kolejne pytanie dotyczy białek wiadomo że są te zwierzęce i roślinne powiedzcie mi o jakich porach których najlepiej unikać. a twaróg to jakie białko zwierzęce ? Jakie powinny być proporcje białek zwierzęcych do tych pochodzenie roślinnego w diecie na mase czy w ogóle trzeba tego przestrzegać?

3.
Węgle proste i złożone - banan zawiera sporo węgli prostych więc czy taki posiłek ma sens czy banan nie psuje mi bilansu węgli bo dodaje mi przecież sporo prostych np:
Pierś z kurczaka bez skóry 90
Chleb razowy żytni 160
Banan 150

Wartości B32; T4,5; W 109;
Jaki powinien być stosunek węgli prostych do zlożonych w diecie na mase

Luka
02-02-09, 07:24
1. To jest zwykła MACA czyli żydowski chlebek :lol: Węgle może i ma ale białka niewiele więc używaj tego do robienia np. kanapek jak Ci będzie smakowało, albo dogryzaj tym inne posiłki jak Ci węglowodanów w diecie brakuje.

2. Nie ma podziału kiedy jakie. Posiłki powinny zawierać zwierzęce i roślinne, w proporcjach od 1:1 do 2:1. Najczęściej tak wychodzi bo białko roślinne mają typowe źródła węglowodanów: chleb, ryż, kasza itp. więc siłą rzeczy jedząc np. ryż z rybą dostarcza się białka zwierzęcego z ryby i roślinnego z ryżu. Twaróg to białko zwierzęce.

W produktach roślinnych brakuje kilku aminokwasów niezbędnych lub są ich małe ilości. Po dodaniu białka zwierzęcego z wszystkimi aminokwasami uzupełnia się też w białku roślinnym braki aminokwasowe przez co takie łączone posiłki są wartościowsze niż jakby były jedzone osobno bo wtedy aminokwasy się nie uzupełnią z białek.

3. Dam Ci dobrą radę: przestań kierować się tylko podziałem na węgle złożone i proste a zacznij uwzględniać też ten na te o niskim Indeksie Glikemicznym i wysokim IG. Dlaczego ? Dlatego, że nie wystarczy, że coś jest zbudowane z węglowodanów złożonych żeby powiedzieć, że jest zdrowe, np. takie ziemniaki - węgle złożone a jednak są trawione i wchłaniane szybko i momentalnie podnoszą poziom cukru we krwi.

P.S
Marjan niedługo tyle będziesz już wiedział, że Cie Moderatorem zrobią :lol:

Maryan
02-02-09, 08:00
dzięki Luka a znasz może jakieś tabele produktów o wysokim IG ? których należy unikać ? A z tym chlebkiem to właśnie tylko o to mi chodziło można nim dobrze podnieść węgle bo ma jak na swoja wagę ich bardzo dużo. :) coś jak sprasowane mini carbo :)

Luka
02-02-09, 08:14
Ta tabela wygląda ładne: http://dietamm.com/index.php?p=ig2

Teoretycznie po treningu można sobie pozwolić na węgle o wysokim IG ponieważ wskazane jest jak najszybsze uzupełnienie glikogenu i rozpoczęcie procesu regeneracji.

Maryan
02-02-09, 17:55
Dzięki tabele fajne.... ok ale jak się ma ryż biały do ziemniaków ma taki sam IG więc o co tu chodzi ? podobno ryż zdrowszy od ziemniaków.... chyba tylko pod względem węgli bo ma ich więcej, więc jednocześnie trzeba go mniej zjeść, ale chyba z tym wszystkim wygrywa ryż brązowy bo ma niższe IG więcej potasu, fosforu, magnezu itd...

Luka
02-02-09, 19:08
Jest dokładnie tak jak mówisz, nic dodać, nic ująć.

Maryan
03-02-09, 01:27
Oks dzięki:)

pimols
03-02-09, 02:43
brazowy ryz gora!

Maryan
03-02-09, 07:54
brazowy ryz gora!

Próbowałem kiedyś zrobić ale strasznie twardy wyszedł robiłem taki zwykły nie z torebek bo w torebkach nie wiem czy w ogóle jest ile sie go gotuje żeby był miękki.... ? czy on już w ogóle taki jest ? a może jakieś gówno kupiłem i tyle...

Luka
03-02-09, 10:34
Ja jem tylko biały parboiled. Zwykłego białego nie lubie bo robi się ciapa, brązowy jest twardy a parboiled to jest coś pomiędzy. IG też ma niski.

Rynju
03-02-09, 16:05
Luka prawde Ci powie ;)
Tak paraboiled moze nie jest tak dobry jak brazowy, ale szybciej sie gotuje (nawet duzo szybciej) i stoi lepiej w tabeli IG niz bialy.
maryan gratuluje wnikliwosci, gdyby wszyscy mieli taki zpaal do diety jak do odzywek i supli ;)

Damian st-ce
03-02-09, 16:47
Żeby zwykły biały sie nie kleił, dodaje się w trakcie gotowania łyżkę oleju.

Maryan
04-02-09, 00:37
maryan gratuluje wnikliwosci, gdyby wszyscy mieli taki zpaal do diety jak do odzywek i supli ;)

Tak tego mi nie brak a co byś powiedział jeśli porosiłbym o przeliczenia mojego zapotrzebowania bo z tym mam największą rozterkę ostatnio wszystko mam zrobione policzone na cacy według najlepszych przykładów ale nadal mam obawy że zjem za dużo węgli niż powinienem i przytyje w złym tego słowa znaczeniu... :(