PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta - Co i jak. Pomocy

RamboIV
01-02-09, 00:15
Witam.
Na początek mam 19lat waga 73kg, wzrost 180cm. Ćwiczę ok 4 lata z duuuzymi przerwami obecnie od ok 5 miesięcy ćwiczę regularnie w listopadzie miałem cykl keratyna i dieta na tej diecie przytyłem 3kg. Wcześniej nie miałem żadnej diety. Proszę teraz was o pomoc w ułożeniu po żadnej diety, Tu macie moja dietę ułożyłem ja sam oczywiście nie miałem zielonego pojęcia co wybrać i jak ale cos tam wyskrobałem. Ja osobiście uważam ze ta dieta było do kitu dlatego teraz pisze ten temat.

Dieta
Śniadanie: 8.00
-bułka z serem
-mleko (szklanka)

II Śniadanie: 11.00
-płatki
-mleko

Obiad: 14.00
-Jajecznica z 3 jajek
-chleb

Przed treningiem: 17.10
-ryzu 100g

Po treningu: 20.10
-tuńczyk
-chleb

Kolacja: 22.00
-tosty
-mleko

Proszę was też o szczerą krytykę.

Rynju
01-02-09, 00:27
juz ci mowie ze to nei dieta ;)
ale dodaj ilosci jeszcze tych pokarmow to bedzie mozna wiedziec tez ile ty tego zjadasz

RamboIV
01-02-09, 00:33
Ogólnie dużo nie jem. Jutro postaram się ułożyć jakaś sensowna dietę i ja napisze. A co do tej to przytyłem na niej 3kg lepsze to niż nic. A co do ilości to płatków to ok. 1/3 paczki nie wiem jak mam napisać ta ilość. Do jajecznicy ok. 2 kromki chleba, 1 puszka tuńczyka do tego 2-3 kromki chleba i ok. 4 kromki tostów.

Wiki
01-02-09, 00:33
tosty na noc clap
jeszcze z mlekiem! CUD KOLACJA:)

Po pierwsze, kup sobie wage elektroniczną, bo na miarkach 1/3 paczki albo 4 kromki, daleko nie zajedziesz:D

RamboIV
01-02-09, 00:36
hehe. Możesz cos zaproponować? jakieś posiłki. Wiesz jak jest człowiek na błędach się uczy.

Wiki
01-02-09, 00:39
Jasne.

Kolacja 1:
Twaróg półtłusty 100-150g :)
Mozna dodac troche oliwy z oliwek, lyzeczke 5ml i przyprawy.

Kolacja 2:
Puszka tuńczyka, albo serek wiejski, albo jajka (tylko tez nie za duzo żółtek, jedno starczy:P).

Ogolnie wszystkie produkty białkowe.
Na kolacje nie mozesz jesc węglowodanów. Chyba ze chcesz zlapac tez troche na tluszczu.

slim shady
01-02-09, 00:40
hmmm na redukcji mam wiecej jedzenia od Ciebie :D na tym to mozna się zagłodzic

RamboIV
01-02-09, 00:43
Ok. Spróbuje cos ułożyć na jutro. Lub Będę wdzięczny za jakieś propozycje.

Wiki
01-02-09, 00:45
No dokładnie, troche mało tego jedzenia.
Na mleku masy nie zrobisz:). Lepiej zastąpić je kefirem albo jogurtem naturalnym. Chodzi o to zeby przyjmowac je w bardziej gęstszym stanie, wtedy mozna je jakos strawic. Mleko sie nie trawi dobrze, bo czlowiek dorosły nie ma podpuszczki - enzymu trawiennego. (Zostaje on zatracony z wiekiem).

P.S pamiętaj też o tłuszczach, bo chyba o nich zapomniales.

slim shady
01-02-09, 00:51
dodaj jakieś mięso (pierś z kurczaka), warzywa,owoce, twarogi,serki wiejskie, brązowy ryż,kasze, oliwe z oliwek, omega 3, ciemne pieczywo(najlepiej pełnoziarniste), do mleka nie bede sie czepiał byle nie na noc,

007
01-02-09, 10:51
Dieta
-bułka z serem --------- pieczywo jak coś to razowe
-mleko (szklanka)------- brak źródła białka
warzywa,owoc

-płatki ----- ok. owsiane
-mleko --------- brak źródła białka
warzywa
-Jajecznica z 3 jajek ----uważaj na żółtka,daj białek tyle ile wyjdzie z wyliczeń
-chleb----- jak coś to razowy
warzywa
-ryzu 100g-------ciemnego
brak źródła białka i warzywa

-tuńczyk------ jeśli z puchy to na wodzie ale postaraj się dawać lepsze źródła białka
-chleb ---- trochę dużo tego chleba,wrzuć czasami grykę,makaron razowy ,masz sporo substytutów do wyboru

-tosty------wyrzucamy !
-mleko---- to też wyrzucamy

twaróg lub serek wiejski ,oliwa z oliwek ewentualnie węgle z warzyw jako dodatek

Postaraj się o jak najlepsze źródła białka,zrób obliczenia na swoje zapotrzebowanie,obserwuj się i manipuluj kalorycznością.Staraj się aby to było systematycznie ,nie musi być co do grama ,sam stwierdzisz czy jest ok. po kilkunastu dniach wprowadzisz korektę.

RamboIV
03-02-09, 23:24
Sory ze teraz pisze ale nie było czasu. w tym tygodniu postaram się dostosować do tego planu od kolegi 007. dopisze posiłki i dam do oceny aha jeszcze pytanko dietę trzeba stosować 7 dni w tygodniu czy tylko w 5

007
03-02-09, 23:38
możesz od czasu do czasu zrobić przerwę ,najważniejsze to regularne posiłki o wyznaczonych porach.
Dlaczego żołnierze w wojsku tyją ? a no dlatego że regularnie jedzą i mają regularne zajęcia :) Obserwuj w lustrze co się dzieje i w razie konieczności zwiększ kcal lub zmniejsz. Białko na około 2g maks ,reguluj węglami i tłuszczami.Jak od czasu do czasu zjesz coś nie zdrowego lub napijesz się piwa to nic złego nie powinno się stać.

pimols
04-02-09, 00:16
Dieta
-bułka z serem --------- pieczywo jak coś to razowe
-mleko (szklanka)------- brak źródła białka
warzywa,owoc

-mleko --------- brak źródła białka
warzywa
-Jajecznica z 3 jajek ----uważaj na żółtka,daj białek tyle ile wyjdzie z wyliczeń
-chleb----- jak coś to razowy
warzywa
-ryzu 100g-------ciemnego
brak źródła białka i warzywa

-tuńczyk------ jeśli z puchy to na wodzie ale postaraj się dawać lepsze źródła białka
-chleb ---- trochę dużo tego chleba,wrzuć czasami grykę,makaron razowy ,masz sporo substytutów do wyboru

-tosty------wyrzucamy !
-mleko---- to też wyrzucamy

twaróg lub serek wiejski ,oliwa z oliwek ewentualnie węgle z warzyw jako dodatek

Postaraj się o jak najlepsze źródła białka,zrób obliczenia na swoje zapotrzebowanie,obserwuj się i manipuluj kalorycznością.Staraj się aby to było systematycznie ,nie musi być co do grama ,sam stwierdzisz czy jest ok. po kilkunastu dniach wprowadzisz korektę.

tunczyk po treningu jest dobry ma duzo aminokwasow rozgalezionych wiec nie czepialbym sie tego;p

007
04-02-09, 00:23
jeśli z puchy to na wodzie ale postaraj się dawać (po treningu) lepsze źródła białka

czyli w to miejsce równie dobrze może dać coś innego ale dobrego.
Może być ? Zawsze byłem noga z gramatyki :)

RamboIV
06-02-09, 12:08
-chleb razowy
-mleko
-owoc jakis

-warzywa (jeszcze nie wybrałem jakie)

-Jajecznica z 4 jajek
-chleb razowy
-warzywa (jeszcze nie wybrałem jakie)

-ryzu 100g –ciemnego (może być biały?)
-piersi z kurczaka

-tuńczyk z puchy
-chleb razowy

150g-bialego sera
10g-oliwy

Troszke zmieniłem. Piszcie co jeszcze zmienic lub dodac.

Damian st-ce
06-02-09, 13:48
Przed treningiem brązowy, po treningu ewentualnie biały. W drugim posiłku nie ma źródła białka !!

007
06-02-09, 20:42
-chleb razowy
-mleko------- lipa , twaróg jest tani,w tesco po 1,80zł za kostkę
-owoc jakis

-warzywa (jeszcze nie wybrałem jakie)---- burak,seler,marchew,cebula? itp
kura,ryba,mięso, ?
-Jajecznica z 4 jajek
-chleb razowy
-warzywa (jeszcze nie wybrałem jakie) ---pietruszka,brokuł,papryka,pomidor,czosnek? itp

-ryzu 100g –ciemnego (może być biały?) -- ja wole ciemny
-piersi z kurczaka
dwa rodzaje warzyw

-tuńczyk z puchy
-chleb razowy lub kasza gryczana,makaron razowy(opcji jest wiele)

150g-bialego sera
10g-oliwy

RamboIV
06-02-09, 21:58
Dzieki OO7. SOG. Wszystko juz wiem co i jak.

007
06-02-09, 22:03
spox:) jeszcze tak na marginesie ,postaraj się dawać często jajka z rana,możesz sobie zrobić omleta kulturystycznego , jajka,owsiane,banan.Zobacz gdzieś na necie przepis ,dobrze się to szamie i szybko robi :)

RamboIV
06-02-09, 22:09
ooo ja zawsze ma omleta, ale tylko z jajka. Oczywiście ok 2 razy w tygodniu na obiad. Ale spróbuje tego omleta kulturystycznego. Dzięki.