Zobacz pełną wersję : Dieta - jeszcze kilka pytań
piszę dietę od kilku tygodniu układam dania itd i miałem podczac tego procesu sporo wachań co i jak i gdzie ale zrobiłem to następująco chodzi mi tylko aby sprostować ewentualne wady w konstruowaniu diety itd.
zamierzyłem 3400 kalorii
moje posiłki wyglądają następująco:
- 7:00 poranny posiłek
- 10:00 śniadanie
- 13:00 obiad
- 16:00 posiłek przed treningiem
*17:00 Trening
- 19:00 posiłek potreningowy
- 22:00 posiłek nocny
od moich węgli i białek odjąłem białkowy posiłek nocny (czyli odjąłem około 35g białka) i przekąskę z węgli prostych którą jem po treningu ( 2 banany około 65g węgli) i pozostałość białek, węgli i tłuszczy podzieliłem na 5 posiłków głównych co daje mi dobry wynik bo mieszczę się w BTW jak i w kaloriach zamierzonych czy to jest poprawny sposób układania diety ?
tak, wszystko gra, nie zakladaj tyle tematow a pyytaj w jednym , najbardziej czytanym swoim temacie jak juz ;) nagradzam ostem slownym, bez zadnej kary
ok ale dla mnie więcej wartości mają właśnie takie tematy zakładane z sensem np: białko, chrom, posiłki przed i potreningowe, węglowodany jako uzupełnienie diety, itd dzięki którym można w wyszukiwarce znaleźć szybko dane interesujące mnie rzeczy bo z tej forumowej wyszukiwarki albo nie umiem korzystać albo własnie tematy są tak popisane ze ludzie by dotrzeć do ważnych dla siebie info musza przesiedzieć 2 miechy na forum non stop chyba sie zgodzisz ze mną ? karaj mnie jak bede pisał od rzeczy. ale do wiadomości przyjąłem:) Pozdrawiam i dzieki za odp:)
Damian st-ce
25-01-09, 22:43
Szacun za dociekliwość. Mało kto pokazuje sie na forum takie zainteresowanie. MARYAN Tobie odpowiadać na pytania to przyjemność. :)
chodzi ze moglbys pytac w jednym temacie, taki ost slowny zebys sie opamietal ;) nie mowie przeciez ze piszesz glupoty
Damian st-ce
25-01-09, 23:01
Racja, racja. Więcej takich ludzi jak MAryan, jest z kim pogadać sensownie :))
ja wszystko rozumiem ale serio wydaje mi się że powinieneś ścigać bardziej te tematy które są nagminnie wałkowane czyli np: "dieta na mase podadźcie coś", "dieta na mase pomocy" "moja poprawiona dieta" ( jeśli gośc poprawił diete niech ją da w temacie w którym dał ją wczesniej, gdzie ludzie mu napisali ze jest zła a nie w nowym poście) itd wiesz o co mi chodzi jeśli zakładam nowy temat to tylko dlatego że wszystkie info dotychczas przeczytane nie dało mi odpowiedzi lub pokazało tylko niedobór wiedzy odpowiadających w nim, ale jeśli to ma przynieść porządek spoko będę pisał w tematach wcześniejszych jak mówisz ale to w takim razie pierwsze forum na którym stosuje się taki porządek jak ja to nazywam "wbrew wyszukiwarkom" :) hehe
Pozdrawiam
a powiedzcie mi czy jeśli na opakowaniu po ryżu czy też w tabelach z wartościami odżywczymi są napisane wartości na 100g to jest to podane na 100g ziaren ryżu tak ? nie po ugotowaniu ? bo sam sie dzisiaj zakręciłem. Ja tam wiem w duszy że to chodzi o ziarna ale prosze upewnijcie mnie. Ta sama sytuacja jeśli chodzi o fileta 100 g ma ileś tam białka ale to jest mierzone w surowym mięsie? nie po ugotowaniu? bo wiadomo że podczas gotowania traci filet wodę a ryż pęcznieje wiec to by było głupie.
w razie co wal jak w dym :D
tylko wjakims swoim temacie prosze ;) bedzie oznaczone, ze pojawila sie nowa wiadomosc o to nie musisz sie martwic ;)
a powiedzcie mi czy jeśli na opakowaniu po ryżu czy też w tabelach z wartościami odżywczymi są napisane wartości na 100g to jest to podane na 100g ziaren ryżu tak ? nie po ugotowaniu ? bo sam sie dzisiaj zakręciłem. Ja tam wiem w duszy że to chodzi o ziarna ale prosze upewnijcie mnie. Ta sama sytuacja jeśli chodzi o fileta 100 g ma ileś tam białka ale to jest mierzone w surowym mięsie? nie po ugotowaniu? bo wiadomo że podczas gotowania traci filet wodę a ryż pęcznieje wiec to by było głupie.
ryże ,kasze itp -waga suche ziarno przed gotowaniem
ryby,mięso itp - waga po obróbce termicznej
bedzie oznaczone, ze pojawila sie nowa wiadomosc o to nie musisz sie martwic ;)
wiem o tym :) nie ma sprawy bede pisał w swoich tematach ale możecie o tym pomyśleć tak na przyszłość ze w tym forum wyszukiwarka nie spełnia swojej funkcji bo ważne info są głównie tak właśnie poukrywane...
ryby,mięso itp - waga po obróbce termicznej
Dzięki o to mi chodziło właśnie zastanawiałem sie jak mam liczyć wagę fileta skoro zmniejsza się po obróbce. ale spoko kto pyta nie błądzi dzięki za odpowiedzi.
piszę dietę od kilku tygodniu układam dania itd i miałem podczac tego procesu sporo wachań co i jak i gdzie ale zrobiłem to następująco chodzi mi tylko aby sprostować ewentualne wady w konstruowaniu diety itd.
zamierzyłem 3400 kalorii
moje posiłki wyglądają następująco:
- 7:00 poranny posiłek
- 10:00 śniadanie
- 13:00 obiad
- 16:00 posiłek przed treningiem
*17:00 Trening
- 19:00 posiłek potreningowy
- 22:00 posiłek nocny
od moich węgli i białek odjąłem białkowy posiłek nocny (czyli odjąłem około 35g białka) i przekąskę z węgli prostych którą jem po treningu ( 2 banany około 65g węgli) i pozostałość białek, węgli i tłuszczy podzieliłem na 5 posiłków głównych co daje mi dobry wynik bo mieszczę się w BTW jak i w kaloriach zamierzonych czy to jest poprawny sposób układania diety ?
jeśli chodzi o tą rozpiskę to musisz więcej szczegółów rozpisać no i napisz jeszcze coś o sobie.Napewno dieta jest do podrasowania tylko wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć kasy na szamę. Wklej jakieś foto to na oko coś ci doradze.Pozdro
jeśli chodzi o tą rozpiskę to musisz więcej szczegółów rozpisać no i napisz jeszcze coś o sobie.Napewno dieta jest do podrasowania tylko wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć kasy na szamę. Wklej jakieś foto to na oko coś ci doradze.Pozdro
Rozpiska jest ogólna to zarys chciałem tylko się dowiedzieć czy dobrze pokombinowałem z tymi posiłkami. Wkleję jutro, może dziś przykładowy dzień z diety, jeśli chodzi o kasę nie mam szczególnych ograniczeń jedynym ograniczeniem jest to że mieszkam na stałe a Angolii i nie mam dostępu do niektórych produktów a ciężko czasami coś zastąpić angielskim ale z pomocą lidla i niemieckiego żarcia coś zawsze się skleci. Najgorzej z jogurtem szukam jogurtu beztłuszczowego i bezcukrowego a jest albo bezcukrowy albo beztłuszczowy i holera mnie trafia. W polskich sklepach też nie ma bo mam 4 polskie shopy :) W moich danych podałem swoje wymiary....
Ok tutaj (http://www.quickbees.home.pl/moja_dieta.rar) masz plik do zassania to mocno zmodernizowane dostępne na forum tabele - zmodernizowane pod mój użytek. W zakładce "moje produkty" masz u góry moje odżywki które będę stosował bierz pod uwagę te z vitalmaxa. na razie mam jeszcze maximuscle wiec jak wybiore przejde na vitala. W zakładce poniedziałek jest przykładowy mój dzień na razie jeden (dopiero wszystko układam) W zakładce "dania" są moje dania które będę stosował w diecie podzielone są od razu na porcję więc pod uwagę bierz dolne wartości odżywcze.
Daj znać co pozmieniać na razie jeden dzień bo nie moge sie do tego porządnie zabrać codziennie za bardzo zmeczony jestem i usypiam przed kompem :) Ale kierunek wskazać mi możesz jeśli robię coś źle :)
jakim programem to otwierasz ?
to nowy plik excela pobierz dodatek (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=c8378bf4-996c-4569-b547-75edbd03aaf0)
nie mogę otworzyć albo nie umiem otworzyć,dodatek nie zadziałał :)
a czym to otwierasz ? Jeśli nie masz excela to tego nie otworzysz u mnie każdy plik jaki mam na dysku ma rozszerzenie .xls również wszystkie pliki w dziale "pliki" mają takie rozszerzenie jeśli są tworzone w arkuszach kalkulacyjnych excela pomieszałem wcześniej z tymi formatami... to standardowy format... nie pamiętam jakie ma rozszerzenie najnowszy format excela ale to nie .xls jeśli będziesz miał nadal problemy to daj znać coś z tym zrobie może wrzuce to do jakiegoś pdf-a czy coś w tym stylu