Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Łatwe i szybkie dania kulturystyczne!!!

jaca666
22-01-09, 12:50
Witam.Mam 2 pytanka:
1. Jakie znacie szybkie i łatwe do przyrządzenia dania dla kulturystów?
Bo jak jem 20 razy w tygodniu pierś z kurczaka,ryż na sucho i pomidory to już na wymioty mnie zbiera.Jak można doprawić takie danie żeby z przyjemnością wchodziło ale żeby zachować wszystkie wartości odżywcze i oczywiście żeby nie było w nim dużo tłuszczu.
2. Ile na wartości traci pierś z kurczaka i ryba przy gotowaniu?
Dzięki z góry za odpowiedzi.

Kolin
22-01-09, 14:13
Przyprawy różne do mięs, tak samo do ryżu ja tak zawsze robie i szamam. Mięso zawsze wcześniej przyrządzam żeby przeszło i daje rade. Zawsze możesz też zjeść inne mięsa np Indyka, Wołowina

jaca666
22-01-09, 14:33
A jakie przyprawy do piersi i ryżu polecasz?

FitSport
22-01-09, 14:34
Przyprawy do kurczaków które można kupić w sklepie są dla Mnie najlepsze,a co ryżu to sosy słodko-kwaśne.

jaca666
22-01-09, 14:38
A podacie mi wartości odżywcze takiego sosu w słoiku?Dziękówa.

jaca666
23-01-09, 14:14
Co pijecie np. do obiadu lub kolacji?Herbata,soki?Ja gorzką herbatę.Kiedyś piłem mleko ale tyłem jak świnia.Potem piłem soki ale sra..m jak świnia więc przerzuciłem się na gorzką herbatę.Co polecacie?

rash1
23-01-09, 19:12
przy przyrządzaniu mięs pamiętaj aby kłaść je na rozgrzany olej cz wrzącą wodę wtedy następuje szybkie ścięcie białka i zapobiega to "uciekaniu wartości odżywczych" w przypadku gdy tak nie zrobisz na przykład przy gotowaniu to wartości odżywcze nie zostaną ci w mięsie tylko przejdą w wywar czyli wodę, najlepszym sposobem było by gotowanie na parze najmniejsze straty a i bez przypraw jedzenie inaczej smakuje bo zachowuje swoje wartości

Damian st-ce
23-01-09, 21:00
Jeśli smażysz mięsa, to posypuj je przyprawami przed samą obróbką termiczną. Najlepiej je smażyć "saute", czyli w samej mące. Chociaż smażenie jest niezdrowe, ale czasami non stop gotowane mięcho może się znudzić :/ Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Ja osobiście, gdy mi się znudzi ryż i kurczak, to robie sobie omlety, świetna sprawa :))

Vegeto86
24-01-09, 10:06
Bialko na noc:
pol kostki sera twarogowego(chudego)
2 lyzki stolowe jogurtu naturalnego lub mleka
szczypiorek,rzodkiewka
wszystko mieszasz dosypujesz ewentualnie pieprzu i soli do smaku i nie martwisz sie o nocny katabolizm:)

p_narozny
11-02-09, 23:49
Szybki i latwy posilek, dzis zrobilem pierwszy raz i polecam kazdemu:)
Makaron ciemny, posolic, ugotowac:P (zahartowac w troszku zimnej wody, zeby nie byl lepki a sprezysty;>)
Do tego puszka tunczyka, rozdrobnic, dodac troche kukurydzy, lyzke stolowa majonezu oraz popieprzyc;> Zmieszac z makaronem i wpierdzielac - palce lizac:D

dominator875
12-02-09, 09:10
walnij duzo oliwy na patelnie pokroj czosnek i pomidory po 3min wrzuc kurczaka posol i popieprz,dolej przecieru pomidorowego,dus do miekkosci i podaj ze spaghetti.Mozesz dosypac ziolek jak lubisz

Budrys
13-02-09, 13:32
hehe chłopaki robi sie nam tu forum kul.....kulinarne:-) ale bardzo dobrze o to chodzi w tym dziale, dieta to wielki procent sukcesu.
Dobra teraz ja dodam coś od siebie; gdy nudzi sie mięso zwirzęce jedz mięso z ryb, ryby to nie zwierzęta? jasne że zwiarzęta dlatego mięso z ryb nie jest mniej pożywne, prawda?
na talerzu często to samo mięso i ryż, a dlaczeg ryż - bo węglowodany, ale w ziemniakach, makaronie, czy nawet pieczywie też jest nie mniej węgli, dodatkowo sałatka-raz marchewka, raz pomidor, ogórek.
gdy naprawdę mięso naprawde juz na zbrzydło tak jak mówił bodajże Damian omlet w sam raz, kluski leniwe czy naleśniki też świetny sposób na węglowodany, gorzej z białkiem, ale od czego są odżywki białkowe? no właśnie do tego by posiłki uzupełniać w braki, ostatnia rada dla tych co mięso wychodzi uszami-ograniczcie jego spożycie w dni nietreningowe, one też są ważne ale przecież zgodzicie sie że jeszcze ważniejsza jest dieta w dzień treningowy.
Dobra, musze spieprzać, nie pochwaliłem sie do tej pory, ale chodze do liceum zaocznego, dla dorosłych od drugiej mam wykłady w piątki i soboty.
a dział dieta zajebisty-pozdrówki

Maryan
14-02-09, 00:03
dlaczeg ryż - bo węglowodany, ale w ziemniakach, też jest nie mniej węgli,

No w ziemniakach szczególnie nie mniej - jakieś 5 razy mniej :)

Damian st-ce
14-02-09, 13:25
Ale ziemniaków można zjeść więcej, nie są tak sycące :-)

Maryan
14-02-09, 18:38
no skoro mają mniej węgli to oczywiste ale ja tam wolę nie rozwalać bębna ziemniakami tylko pochłonąć mniejszą porcyjkę sycącego ryżu. Czy zatem ziemniaki są dobrym źródłem węgli dla kulturysty ?

Prezydent_1c
14-02-09, 19:52
Danie na noc kiedy robimy trening nieco pozniej :
Kostka sera chudego + jogurt homogenizowany waniliowy + płatki owsiane/jajko/(rodzynki lub śliwki suszone tylko dla ludzi którym cięzko idzie waga)
Danie bardzo dobre i w miare tanie około 5-6pln u mnie :) Stosuje je często kiedy wcześniej zrobiłem ciężki trening koło 19 i jest to moja kolacja/deser po posiłku potreningowym. Idealne na nocny katabolizm z uwagi na długi czas wchłaniania białka z sera białego.

Damian st-ce
14-02-09, 21:12
no skoro mają mniej węgli to oczywiste ale ja tam wolę nie rozwalać bębna ziemniakami tylko pochłonąć mniejszą porcyjkę sycącego ryżu. Czy zatem ziemniaki są dobrym źródłem węgli dla kulturysty ?

Według mnie są dobrym źródłem, ale nie najlepszym... Masz rację; ryż jest najlepszy :-)

Voice666
14-02-09, 22:59
Makaron ciemny, posolic, ugotowac:P (zahartowac w troszku zimnej wody, zeby nie byl lepki a sprezysty;>)
Do tego puszka tunczyka, rozdrobnic, dodac troche kukurydzy, lyzke stolowa majonezu oraz popieprzyc;> Zmieszac z makaronem i wpierdzielac - palce lizac:D

Zrobiłem dzisiaj ten makaron i muszę powiedzieć, że ZAJEBISTE

pimols
14-02-09, 23:14
idealne danie ja pierdziu! dzieki !!!!!

p_narozny
14-02-09, 23:27
Hehe:D Sam sie zdziwilem ze tak latwo mozna cos tak pozytecznego przyzadzic, smacznego chlopy!;)

przemek_yo
15-02-09, 16:29
wiecie co panowie, w ostatnim czasie pojawily sie chyba ze trzy tematy tego typu, i w kazdym podaje sie coraz to nowsze i coraz to wiecej przepisow, ja latam od tematu do tematu i kopiuje przepisy do jednego dokumentu i tak je zbieram.
a ostatnio pojawila sie propozycja zeby utworzyc dzial lub podwiesic nawet temat "ksiazka kucharska" czy cos takiego gdzie by tak to wsyztsko ladnie zebrac, to wcale nie glupi pomysl jest :)
mamy dobrze proseprujacy dzial dieta gdzie sporo jest opisane, zasady itp. ale przydal by sie tam wlasnie taki temat gdzie bedzie peeeeelno przepisow, bo bez sensu tak latac po calym forum

Biernaczek
15-02-09, 22:48
Temat był.

pimols
16-02-09, 02:03
Temat był.

wali mnie bo odkrylem nowe dobre danie!

Biernaczek
16-02-09, 11:33
Żeby odkryć nowe dobre dania wcale nie musiałeś zakładać takiego tematu na forum, bo w internecie jest mnóstwo takich dań.

Budrys
17-02-09, 13:50

no to szamaj ten ryż 2 razy dziennie, 7 razy w tygodniu, 30 dni w miesiącu, 365 razy w roku, a potem pomnóż to przez liczbę lat w których trenujesz, bo gadanie typu mięso i ryz jako dieta może sie powtarzać, ale kiedyś musisz je urozmaicać lub poprostu zmieniać

Budrys
17-02-09, 15:37
Co pijecie np. do obiadu lub kolacji?Herbata,soki?Ja gorzką herbatę.Kiedyś piłem mleko ale tyłem jak świnia.Potem piłem soki ale sra..m jak świnia więc przerzuciłem się na gorzką herbatę.Co polecacie?

spróbuj zieloną herbate-nie przejmuj sie cukrem, możesz ją słodzić bo od niej napewno nie przytyjesz. Dodatkowo zilona herbata unieszkodliwia wolne rodniki, które są negatywne, a mnożą się ponoć przy wzmożonym wysiłku fizycznym

pimols
17-02-09, 19:47
Żeby odkryć nowe dobre dania wcale nie musiałeś zakładać takiego tematu na forum, bo w internecie jest mnóstwo takich dań.

ja go nie zalozylem:<

c0caInE
20-02-09, 10:39
Bialko na noc:
pol kostki sera twarogowego(chudego)
2 lyzki stolowe jogurtu naturalnego lub mleka
szczypiorek,rzodkiewka
wszystko mieszasz dosypujesz ewentualnie pieprzu i soli do smaku i nie martwisz sie o nocny katabolizm:)

dodaj lyzeczke stolowa Lemonu :) i gdzie pomidor ?:)

ostatnio wcinalem takie dwa dania :

2 puszki tunczka
3 jajka
stoiczek warzywny Dawtona ( kukurydza,groszek,marchewka) - zawsze z tego korzystam tanie i bogate w witaminy :)
2 ogorki malo solne
2 Lyzki stolowe majonezu + lyzeczka do herbaty musztardy

tunczka odcedzic jajka z ogorkami pokroic w kosteczke warzywa z sloiczka wsypac i wszystko pieknie wymieszac,przyprawic pieprzem(najlepiej takim z mlynka:P ) troche soli i na koniec majonezu musztarde mozna zamienic na ketchup ;)
ten posilek mozna jeszcze uzupelnic chlebkiem razowym albo pieczywem chrupkim i np orzechy laskowe i juz mamy dobre danie:)

drugi taki posilek tez nie jest zly

1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 torebka ryżu
tuńczyk
4 jajka
4 ogórki kiszone lub konserwowe
sól
pieprz
majonez

zasada jak w/w. kolejnosc jak podalem:) Ryz 100g styknie bedzie jako posilek :)

bercik
21-02-09, 17:13

nie pije sie do posilku chyba ze cos suchego bardzo jesz to mozna troche popic ale picie miedzy posilkami poprawia przemiane materi

p_narozny
21-02-09, 17:16
A ja za to chleje jak glupi do jedzenia, bez roznicy, herbata, sok, woda - byle duzo:)

Budrys
21-02-09, 17:36
jasne, w końcu CZŁOWIEK NIE KAKTUS pić musi, ;P
myślałem że to hasło odnosi sie tylko do napojów wyskokowych ale widze że Ty wszystko, zawsze i wszędzie-pijesz hehe

Budrys
21-02-09, 17:37
a tak na poważnie to chłopaki którzy suplementujecie kreatyne, nie zapominajcie że ona daje jakiś efekt m.in. jeżeli dużo sie wówczas pije

c0caInE
21-02-09, 19:21
ja sobie nie wyobrazam zadnego posilku bez czegos do popicia :)

czasami nawet zupe popijam hehe :)

dobra koles ale zaczynasz robic off topic :) tutaj zarcie zapodajemy ;)

guraGDz
21-02-09, 20:00
zwyczajny omlet tylko z rodzynkami, orzechami włoskimi i migdałami...

c0caInE
22-02-09, 00:43
spoko rodzynki do omletu,banany i owoce i warzywa miekkie. ale orzechy? i migdaly ? to jest omlet czy pieczywo chrupkie ?! :D

Damian st-ce
22-02-09, 23:41
Naleśniki pomidorowe
Mąka 100g
Mleko 2% 100ml
Woda mineralna gazowana 100ml
Jaja 1 szt.
Koncentrat pomidorowy 100g
Oliwa z oliwek 10ml

Standardowo tak jak naleśniki; wszystko razem mieszamy mikserem (używamy wody mineralnej żeby naleśniki były pulchniejsze) dodajemy szczyptę soli i cukru. Smażymy na patelni teflonowej ! ! ! Nie smażymy na tłuszczu ! ! ! Niesamowita bomba węglowodanowa idealna na śniadanie.
Białko: 21,35g
Tłuszcze: 19,91g
Węglowodany: 95g

jaca666
22-02-09, 23:56
Troche duzo tłuszczu tu mamy!!!Dla chudzielców polacane co???

pimols
23-02-09, 00:01
Naleśniki pomidorowe
Mąka 100g
Mleko 2% 100ml
Woda mineralna gazowana 100ml
Jaja 1 szt.
Koncentrat pomidorowy 100g
Oliwa z oliwek 10ml

Standardowo tak jak naleśniki; wszystko razem mieszamy mikserem (używamy wody mineralnej żeby naleśniki były pulchniejsze) dodajemy szczyptę soli i cukru. Smażymy na patelni teflonowej ! ! ! Nie smażymy na tłuszczu ! ! ! Niesamowita bomba węglowodanowa idealna na śniadanie.
Białko: 21,35g
Tłuszcze: 19,91g
Węglowodany: 95g

dlugo to bede robil rano? czy moge se np ciasto zrobic i do lodowki dac i tylko rana ciachnanc na patelnie;D

Damian st-ce
23-02-09, 13:55
Raczej nie, nie radze chłodzić jaj i mleka, najlepiej by było zamrozić ale się nie da (teoretycznie tak, ale się tego nie stosuje). Na śniadanie można tyle tłuszczu przyjąć.

pimols
23-02-09, 15:00
Raczej nie, nie radze chłodzić jaj i mleka, najlepiej by było zamrozić ale się nie da (teoretycznie tak, ale się tego nie stosuje). Na śniadanie można tyle tłuszczu przyjąć.

wstane 15 min wczesniej bedzie git :D

jazdun
23-02-09, 19:31
Ale jak se wieczorem zrobisz takie nalesniczki to przeciez na ranek nastepnego dnia mozesz je przechowac w lodowce. Fakt nie to samo co swiezynka, ale wciaz beda dobre.
A co do tego pomyslu... juz mi sie slina zbiera, skosztuje na pewno. Sog.

Damian st-ce
23-02-09, 21:05
Można tak przechować te 8 czy 10 godzin, ale jeśli coś nie tak będzie z jajkami - będą nie świeże - to masz lipe, masa do wyrzucenia.

grochos
23-02-09, 21:34
Moje danie:

Piers kurczaka (standrad) rozcinamy i wrzucamy do niej swierzo usamazony na oliwie z oliwek szpinak z czosnkiem. Bierzemy folie i wsypujemy do niej ziola prowansalskie (zreszta takie jakie jak lubimy), zawijamy w to nafaszerowanego kurczaka. Gotujemy w bulionie.

Gwarantuje ze bedzie smakowalo 50 razy lepiej. zreszta na dobra sprawe mozemy go nafaszerowac wszystkim poczawszy od wazyw skonczywszy na serach jesli ktos nie lubi szpinaku. ale jest on mega zdrowy i dobry. danie wcale nie az tak drogie a mozna nim poczestowac kazdego. monotonia zabita:)

jazdun
23-02-09, 23:07
Damian ale ja pisze o przechowywaniu w lodowce usmazonych juz nalesnikow. Przy tym chyba nie ma zadnego ryzyka ? No jedynie smak swiezosci zostanie utracony.

A skoro juz sie zdradzilem, ze tu zagladam to podam swoj ulubiony sposob na kuraka;

Skladniki:
Piers z kuraka bez skory oczywiscie
Pory
Ser zolty
Przyprawy

Podgotowywuje piersi w saganie. Nastepnie dno brytwanki zalewam wywarem mocno doprawionym "Warzywkiem"(cos jak Vegeta), pozniej wsypujac pokrojonego w plasterki pora (mnostwo pora). Na tak piekne podloze klade piersiatka, podlewam je ciut ciut wywarem, zeby przyprawa (stosuje tutaj rozne, przewaznie pikantne ale to wg gustu) ladnie sie przykleila. Posypuje przyprawa. Wlaczam piekarnik. Po 10 minutach obracam piersi, posypuje przyprawa i znowu 10 minut. Nastepnie posypuje piersi startym zoltym serem i wkladam na jeszcze do 5 minut. Znowu obracam i ostatni raz posypuje serem. Kolejne 5 minut w piekarniku. Wylaczam piekarnik. Czekam, az ser zastygnie. I mam pyszne piersi kuraka ze sztuczna skura w sosie porowym :).
Nie wiem czy to optymum skladnikow odzywczych, ale smak jak dla mnie wykwintny.

jaca666
23-02-09, 23:19
A jakie wartości Ci wychodzą???

jazdun
24-02-09, 00:18
Przy proporcjach:
200g ser zolty
400g por
1300g piers

2106kcal, 343g bialka, 61g tluszczu, 42g wegla

Czyli na porcje (5):
2 piersi z sosem (421- 68- 12- 8)
+ 200g ryzu (700- 14- 2- 158)
---------------
=1121kcal, b82, t14, w166

Ale to tyle by bylo przed gotowanio-pieczeniem.

Trother
24-02-09, 14:48
jest pełno opcji na komponowanie posiłków wysokobiałkowych. Jest pełno sałatek do których można wrzucać różnego rodzaju mięso. A jak ci się znudzi kurczak to częściej jedz rybe i jeszcze lepiej na tym wyjdziesz.

Damian st-ce
24-02-09, 19:43
Damian ale ja pisze o przechowywaniu w lodowce usmazonych juz nalesnikow. Przy tym chyba nie ma zadnego ryzyka ? No jedynie smak swiezosci zostanie utracony.

A skoro juz sie zdradzilem, ze tu zagladam to podam swoj ulubiony sposob na kuraka;

Skladniki:
Piers z kuraka bez skory oczywiscie
Pory
Ser zolty
Przyprawy

Podgotowywuje piersi w saganie. Nastepnie dno brytwanki zalewam wywarem mocno doprawionym "Warzywkiem"(cos jak Vegeta), pozniej wsypujac pokrojonego w plasterki pora (mnostwo pora). Na tak piekne podloze klade piersiatka, podlewam je ciut ciut wywarem, zeby przyprawa (stosuje tutaj rozne, przewaznie pikantne ale to wg gustu) ladnie sie przykleila. Posypuje przyprawa. Wlaczam piekarnik. Po 10 minutach obracam piersi, posypuje przyprawa i znowu 10 minut. Nastepnie posypuje piersi startym zoltym serem i wkladam na jeszcze do 5 minut. Znowu obracam i ostatni raz posypuje serem. Kolejne 5 minut w piekarniku. Wylaczam piekarnik. Czekam, az ser zastygnie. I mam pyszne piersi kuraka ze sztuczna skura w sosie porowym :).
Nie wiem czy to optymum skladnikow odzywczych, ale smak jak dla mnie wykwintny.

No właśnie naleśniki najlepsze są zaraz po usmażeniu, a potem to takie suche bleeeh :-)

jaca666
24-02-09, 20:19
A co pijecie do posiłków???

grochos
24-02-09, 20:38
to co pije przez caly dzien to powerady, woda, woda, woda, herbata zielona i zwykła, kakao wszycho:)

grochos
24-02-09, 20:39
aaa i czasem sok pomidorowy mniam:)

Damian st-ce
24-02-09, 20:56
Woda i non stop woda...

P.S. czasami piwko xD

jaca666
25-02-09, 01:16
Ja piłem soki ale przestałem gdyż są mocno słodzone i kłamią na opakowaniach.
Robię sobie dzbanek herbaty na cały dzień i do tego cytrynę.

jazdun
25-02-09, 18:48
1 dziennie: Powerade/Gatorade/Lucozade (miedzy koncem treningu a snem)
2 dziennie: herbaty owocowe (sniadanie, kolacja)
3 dziennie: male herbatki z cytryna (przerwy w pracy)
Reszta: woda niegazowana

pimols
25-02-09, 20:15
soki sa dobre jak swiezo wyciskane to jest wtedy sok:D

regan14
25-02-09, 20:32
moje danie na wieczor
serek wiejski 200g + 2 bułki z serem gouda+jakis pomidor lub szczypiorek
:happy:

Damian st-ce
25-02-09, 20:41
Na wieczór węglowodany (bułki)?? Wstydź się xDDD

jazdun
25-02-09, 21:02
Czyli 0 (slownie zero) wegla na sen? A co z dwoma toscikami z pieczywa ciemnego do 200g twarogu? Organizm nie potrzebuje troche energi na "posortowanie" tego ladunku bialkowego? :errf:

Wiki
25-02-09, 21:05
Do kurczaka gyros.

jaca666
25-02-09, 21:12
Potrzebuje wegli ale nie na noc bo węgle sie w tłuszczyk zamienia!!!

regan14
26-02-09, 14:49
no w sumie macie racje co do bułek ale je uwielbiam;]
ale nie napisalem ze jest to moj ostatni posilek ostatni jem ok.40 min przed spaniem w ilosci ok.40 g bialka i niewielu tłuszczy

pomeran
26-02-09, 18:36
Prosty sposób na piersi kurczaka, podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka w rondelku dodać przyprawę curry jak już mięso będzie usmażone wsypać do rondla mrożone warzywa i poddusić na małym ogniu, najlepiej smakuje z ryżem. Można w większości sklepów dostać gotowe mieszanki warzyw tylko trzeba zwrócić uwagę na to żeby nie było w nich ziemniaków. Jak komuś się znudzą piersi kurczaki mogą zastąpić innym mięsem

Micek185
08-03-09, 14:07
jesli chodzi o szybkie dania to pewnie kazdemu po obiedzie zostaje troche ryżu i stoi w lodówce.Wiec tak Robimy normalne ciasto jak na omlety(jajka,troche mąki i mleko)dosytujemy ryż i smażymy na wolnym ogniu.tylko w cienkich porcjach bo sie w srodku nie dopiecze.szybko tanio i łatwo.I do tego jakie smaczne mozna dodac jakis nisko słodzony dżem i juz mamy bombę witaminową!

grochos
08-03-09, 19:56
raczej weglowodanowa :D z witaminkami to raczej za duzo nie ma wspolnego:P