PDA

Zobacz pełną wersję : Refluks a odżywki

FenixPL
18-01-09, 19:07
Witam mam pytanie, czy jesli mam refluks żołądkowo-przełykowy to powinienem unikać odzywek takich jak na przykład kreatyna?

pey
18-01-09, 21:32
Unikaj większej ilości cukrów, tłuszczu, przypraw i smażonego! Kreatyna nie powinna zaszkodzić!

Symu
19-01-09, 22:35
Odżywianie przy refluksie to raczej sprawa indywidualna ale co do supli:
- unikaj gainerów i carbo przede wszystkim

reszta zależy jak rozwinięty masz ten refluks, przy lekkim nie powinienes mieć problemów z suplami przy cięższym kreatyny , staki, minerały, aminokwasy w formie proszku moga drażnić gardło - w capsach jest ok, ale jak z dietą musisz przekonać się na własnej skórze co możesz brać.

FenixPL
20-01-09, 08:33
W sumie to nie mam tak mocno zaawansowanego refluksu, tylko najgorzej z tą chrypą jest, jest tak jakos ze na wiosne to ustaje. Lekarz zapisał mi Prazol na refluks, czy moge go brac razem z kreatyną? Dodam jeszcze że jestem alergikiem i co jakis 1-2 miesiące jezdze na odczulanie.

Symu
20-01-09, 13:44
No to unikaj raczej aminokwasów w prochu np. BCAA, glutamin. Kreatyna raczej w czystej formie powinna być ok ale dla pewności możesz brać capsy.

U mnie też ustaje na wiosnę ( choć w zasadzie już wyleczyłem) i z tego co wiem u wielu osób tak jest. Ja mieszałem odżywki/suple z polprazolem (ta sama substancja czynna). Co do alergii to musisz sprawdzać czy nie ejsteś uczulony na któyś składnik supli.

Symu
20-01-09, 16:31
a mieszałem z polprazolem ale nie jestem pewien czy można choć raczej nie widze przeciwwskazań. Ogolnie z lekarzem trudno porozmawiać o suplach :)

pey
20-01-09, 17:22
Najlepiej wydrukuj sobie skład odżywki i leć do lekarza. Nic Ci nie zaszkodzi zapytac a będziesz miał pewność. :)

FenixPL
20-01-09, 21:04
Dzięki za rady. Sogi :)

pey
20-01-09, 21:20
Jesli możesz napisz jak dowiedziałeś się o tym schorzeniu i jakie badania przeszedłeś, bo to bardzo prawdopodobne że takie coś może nas spotkać co można wyczytać w artykule poniżej....

Choroba polegająca na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, która jest spowodowana niesprawnością zwieracza dolnego przełyku.

Choremu dokucza głównie zgaga, niekiedy ból przy połykaniu, uczucie pieczenia w klatce piersiowej, kaszel (szczególnie w nocy), cofanie się pokarmu (kwaśne odbicia treści pokarmowej), uczucie suchości w ustach, uczucie "ciała obcego" w gardle, bóle w klatce piersiowej.

Należy pamiętać że schorzenie narzuca nam zmianę odżywiania. Tylko odpowiednia dieta pozwala zmniejszyć dokuczliwe objawy refluksu. Podstawowym zaleceniem powinno być zmniejszenie ilości tłuszczu w menu, gdyż on głównie nasila refleksowe dolegliwości.

Często schorzenie to występuje u osób z nadwagą lub otyłością (spadek wagi powoduje złagodzenie objawów). Wtedy nie tylko trzeba ograniczyć spożywanie tłuszczów ale również zmienić dietę na niskokaloryczną.

Pamiętaj:
wybieraj tylko chude produkty:
* chude mięsa: cielęcina, kurczak, indyk, schab, szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica
* Chude przetwory mleczne: mleko, maślanka, kefiry
* Szpinak, marchew, ziemniaki, buraki
* Potraw nie smaż w głębokim oleju, raczej duś je, piecz w folii, grilluj, gotuj na parze
* Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego
z napoi wybieraj:
* Niegazowane wody mineralne, zieloną herbatę, herbaty ziołowe

Symu
20-01-09, 23:39
Niestety Pey ale to tylko teoria sam się naczytałem tych ulotek a rzeczywistość jest trochę inna :)

Objawy się zgadzają, ale dieta to już bardzo indywidualna rzecz. Z tym ograniczeniem tłuszczu np. nie do końca prawda, z napojami też nie do końca prawda. To wszystko jest tak indywidualne że tylko osoba chora przekona się jak to jest.

Przykład: wszyscy mówią żeby unikać zwykłej herabty, mi ona pomagała oczyścić gardło z kolei zielona pogarszała stan.

Symu
20-01-09, 23:50
[QUOTE=pey;177586]Jesli możesz napisz jak dowiedziałeś się o tym schorzeniu i jakie badania przeszedłeś, bo to bardzo prawdopodobne że takie coś może nas spotkać co można wyczytać w artykule poniżej....

Ja też napiszę bo jest to bardzo popularna choroba w moim otoczzeniu wiele osób ma tyle że potocznie to zwykła zgaga problem jest wtedy gdy mamy ją codziennie :/ Narażeni są na to kulturyści ze wzglęu na duże ilości spożywanych pokarmów i przy wypełnionym żołądku kwasy żoładkowe mogą wypływać do gardła i niszczyć błone - polecam zainwestować w enzymy trawienne, jestem przkeonany że wiele osób dzięki temu mogło by uniknąć refluxu.

Jeśłi chcemy przekonać się czy mamy reflux musimy udać się do lekarza na gastroskopie (najlepiej nie dowiadujcie się co to :D ). Niestety czasem lekarz może się okazać że nie powie czy to na 100% jest reflux wtedy bawimy się w kotka i myszke - bierzesz leki ale nie wiesz czy na to.

Najważniejsze to wcześnie wykryć i udać się do lekarza po leki, sa stosunkowo nieszkodliwe a w początkowym stadium łatwo wyleczyć reflux ( nie do końca ale znacznie).

pey
20-01-09, 23:54
Masz racje - to co wrzuciłem to jeden z przykładów ....

pey
21-01-09, 16:33
Dodam coś co polecił mi jeden ze znajomych na moim forum.
Myślę że to pomoże każdemu kto ma tą dolegliwość.

"...jedną z przyczyn jest stosowanie przez długi czas diety bogatej w przetworzone produkty- napoje gazowane,fast-food,tłuszcze rafinowane itp. dużą role odgrywają też czynniki genetyczne). Na początek polecałbym wypijanie trzech szkalneczek naparu z dziurawca ( kup forme sypaną , wsyp do metalowego garnuszka i gotuj na pelnym ogniu około 5 min ,odstaw przykryj- pij po posiłkach) Nie stosuj mięty ona nasila działanie zgagi ( duzo ludzi błędnie sądzi że jest odwrotnie i za żadne skarby nie dają sie przekonać :-))Mięso,twarogi doprawiaj imbirem on także powinien pomóc. Możesz spróbowac miodoterapii. Do szklanki wody dodajesz 2 łyżeczki miodu i kilka kropel soku z cytryny ,przykrywasz spodkiem odstawiasz na noc (wymieszać) Pijesz z rana na pusty żołądek (miód musi byc porządnej jakości nie takie tam twory z marketu po 5 zł za 0,5 l słoik :-)) ... "