PDA

Zobacz pełną wersję : Chondromalacja rzepki

Piterr
16-01-09, 15:18
Witam. Jakie cwiczenia moge wykonywac, jakie sa zalecane, a jakie wzbronione po tym urazie? W tej chwili jestem na rehabilitacji i rehabilitantka nie zna cwiczen z silowni, dlatego licze na wasza pomoc :)

Prezydent_1c
16-01-09, 15:24
Artroskopia operacyjna stawu kolanowego to metoda na wyleczenie tego zwyrodnienia. A co do ćwiczeń siłowych jak przysiady lub coś w tym rodzaju to zabronione... Ogólnie basen, rowerek i bardziej takie lightowe ćwiczenia żebyś nie obciążał stawu kolanowego. pamiętaj że nawet uginanie ramion ze sztangą obciąża staw także spokojnie z siłownią. Moim zdaniem raczej niewskazane ćwiczenie na siłowni we wczesnym stadium, póżniej wiadomo delikatnie można zaczynać i koniecznie glukozamina przez cały czas.

Piterr
16-01-09, 16:22
Myslisz ze po dluzszej przerwie moge powrocic do przysiadow czy moge juz zapomniec o normalnym treningu nog na silowni?

Piterr
16-01-09, 16:38
niestety nie wiem ktory to stopien :/ Czy miales robiona antroskopie?

Piterr
16-01-09, 16:53
U mnie to sie zaczelo na poczatku mojej przygody z silownia. Pewnie zla technika przy przysiadach z nie az tak duzym obciazeniem. Jaki Ty masz stopien ?
Edit: jedno poszlo

Prezydent_1c
16-01-09, 18:46
Nie wykonuj narazie żadnych ćwiczeń z obciążeniem. Narazie jak pisałem rower, basen bieganie tez ale po 2miesiącach i na poczatku biegnij powiedzmy 2min. idz minute i tak niech to wygląda. Dopiero gdzieś koło moim zdaniem 3 miesięcy możesz coś myśleć ale z małym obciążeniem na początek. Oczywiście przez cały ten okres polecam juz juz wspomnialem glukozamine.