Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kreatyna ciag dalszy

Sosna91
15-01-09, 17:04
Witam, w zwiazku z tym iż jestem od 3dni na cyklu kreatynowym chce ja najlepiej wykorzystac a wiec mam jeszcze pare pytan.

1. czy picie duzej ilosci wody zalicza sie w to także mleko, napoj z barszczu czerwonego :) itp? bo dziennie owszem pije 3-4litry ale duzo mleka itp a czystej wody to moze z 0,75-1litr. czy to nie ma znaczenia?

2. przeczytalem roznie co do dawkowania i boire 5g przed sniadaniem i 5g po treningiu (8 tabs dziennie) ale w DNT niektórzy piszą aby brac tylko 5g rano a niektórzy ze tez 5 o podobnej porze co tenning. to jak to z tym jest?

3. łaczenie kreatyny, z tym też mam ogromny dylemat bo jedni piszą że dekstroza to gówno a innni cytuje "Kilku zawodowych kulturystów, łącznie z Ronnie'm Colemanem i Milosem Sarcevem stosuje po treningu następujące połączenie: 50g izolowanch białek serwatki, 50g dekstrozy i 3g kreatyny."

a wieć że dextroza jak najbardziej dobra. bądz po treningu kredke z weglo-białkowymi odżywkami (gainerami) ale znów przeczytałem gdzies że sie tak nie powinno bo spowalnia wchłanianie kredki a gdzie indziej że polepsza.

bądz z tauryną ale ona tylko transportuje a nie polepsza wchłanianie i nie wiem co lepsze. ale tauryny myśle kupić bo nie jest taka droga 150caps mi starczy mysle.

bardzo proszę o odpowiedz na te 3 pytania.

Budrys
15-01-09, 17:08
a jebać kreatyne

Sosna91
15-01-09, 17:43
Budrys dzieki za wyczerpującą wypowiedz ;/

Napinacz01
15-01-09, 18:05
1. Raczej duża ilość wody, nie innych cieczy. Jest też taki mit żeby nie popijać kreaty mlekiem, bo mleko ma w sobie tłuszcz i zmniejsza przyswajalność kreatyny.

2. DT: 5 g przed sniadaniem na czczo , 5 g po treningu.
DNT:5 kg przed sniadaniem na czczo, 5 g 8 h później.

3. nie znam sie na tym ;)

Punisher
15-01-09, 18:34
Kulturyści słodzą herbatę 3g kreatyny.
Pij dużo, byle nie napoje gazowane za 60g itp.
W dnt możesz brać tylko jedną porcję, albo dwie mniejsze np po 3g

Sosna91
15-01-09, 19:57
aha mogę brać jedną ale mogę brać 2 po 5mg? nie zaszkodzi? :) czy szkoda bo i tak nic nie da?

tom
15-01-09, 22:35
moim zdaniem 5 czy 6g w dnt wystarczy, wkońcu ważysz 82kg, a dwaka kreatyny jest zależna w pewnym stopniu od masy

co do łączenia kreatyny z bialkiem i węglowodanami po treningu to chyba najlepsze rozwiązanie i nie chodzi tu o insuline bo po treningu/z rana można powiedzieć że nie dziala, ale poprostu dostarczasz wszystkiego co potrzebne miesniom do regeneracji

co do tauryny to na wiele bym nie liczył, chyba że prozdrowotnie to tak

jeszcze woda nie musi to byc woda i wcale nie musisz w siebie tyle wmuszac - to nie da ci lepszych efektow

wsp18
15-01-09, 23:07
ja od jakiegos juz czasu biore jablczan kretyny i gainerka mass gainer i powiem ze w ciagu 3 miesiecy przytylem 7kg z czego 5kg w ciagu 1.5 mieisaca i niewiem czym to jest spowodowane moze tym ze duuzo zaczalem jesc a przeciez jablczan powinien bardziej wplywac na sile

lg team
15-01-09, 23:07
widzisz stary... z kreatyna jest tak ze opinni jest tyle ilu uzytkownikow,

sa teoretyczne zastosowania ale ja sadze ze nalezy sie kierowac praktyka,

juz kilka razy pisalem o przypadkach ktore sie mijaja z tym co pisza n/t kreatyny,

moim zdaniem na bazie wlasnego doswiadczenia powinienes po czesci sie stosowac do zalecen ale w czasie trwania cyklu badz kolejnych nastepnych regulowac jej przyjmowanie / podawanie aby dobrac sposob najlepszy pod siebie,

czyli raz ladowac z rana + po treningu a w DN tak samo,
innym razem z rana + przed treningiem a w DN 1 porcja badz polowa z DT,

to samo tyczy sie okresu przyjmowania,
sam kiedys ladowalem 8 tyg i nadal bede tak robil choc niektorzy twierdza ze powyzej 6 juz nie oplaca sie brac,
a powiem ci ze znam goscia ktory laduje kreatyne non stop ale w niewielkich dawkach i funkcjonuje dobrze,

musisz sam to sprawdzic co i w jakim systemie sie u ciebie sprawdzi,

a co do picia - osobiscie stosuje u siebie taki schemat - pije tyle ile sie organizm domaga, czyli to co do supli + jak mam pragnienie etc...

nie wmuszam w siebie zadnych niepotrzebnych plynow,

Budrys
16-01-09, 12:15
[QUOTE=Napinacz01;175832]1. Raczej duża ilość wody, nie innych cieczy. Jest też taki mit żeby nie popijać kreaty mlekiem, bo mleko ma w sobie tłuszcz i zmniejsza przyswajalność kreatyny.

tak, a jeżeli tą kreatyne bierzesz w porze okołotreningowej to już na pewno nie popijaj mlekiem.
Hehe, znam tez gościa co kretyne ładuje w siebie dokładnie tak jak jest napisane na opakowaniu-kilka razy dziennie po kilka tabletek itd., tylko że co do treningów to już nie jest taki regularny i obowiązkowy-przypadkiem nie licz tak jak on na to że od samej suplementacji kreatyny juz bicepsy będą rosły...

p_narozny
16-01-09, 12:36
LG: tylko pewnie taki byk jak Ty, na treningu wyzlopie wiadro wody 25litrow:)

Podlacze sie do tematu: Wiecie cos panowie nt stalego brania kreatyny? Np 1-2 gramy dziennie, bez przerwy? Pozdrawiam

lg team
16-01-09, 13:24
zaskocze cie - nie wypijam wiecej jak 1 butelke 1,5L wody na treningu ktora srednia trwa 2 godziny ;)

co do stalej suplementacji kreatyna - pialem juz ze kolega stosuje ja bez przerwy (mono), tylko nie pamietam w jakiej dawce, ale jutro bede sie z nim widzial zapytam i napisze,

Sosna91
16-01-09, 14:16
no dla mnie 1.5l to juz sporo bo jakos nie mam ochoty na picie, mam taki organizm który mało sie poci i na treningach nawet jak sie dobrze zmecze i to pic jako tako mi sie wcale tak nie chce, co inengo w lato wtedy jak najbardziej moge wypic 2l od razu :)