Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Napoje energetyzujące

mareno
14-01-09, 17:39
Zapewne każdy z Was spotkał się z "Energy Drink". Wczoraj byłem w aptece i na półkach widziałem ładne pudełko z napisem "Tauryna", a z tego co wiem, "Energy Drink" tą taurynę i kofeinę też zawiera. Od kolegi dowiedziałem się że podobno dobrym wspomagaczem jest też guarana, lecz nie wiedział on nic więcej na ten temat. W tym celu chciałbym się Was zapytać co jest najlepszym "Power'em" jeśli chodzi o te napoje, tabletki itp. Oczywiście za pomoc SOG ;)

Proszę o szybką i wyjaśniającą odpowiedź ;)

Pozdrawiam, Mareno ;)

michal_f
14-01-09, 17:47
Najlepszym Powerem sa napoje energetyzujace, a dodatki tauryna sa wspomagaczami. Dobrym izotonikiem jest redbull i powerade ;)
O ile sie nie myle to tauryna wspomaga wzrok, tak pisalo na tigerze chyba ;)

mareno
14-01-09, 17:53
Aha, rozumiem. A jaka jest różnica między izotonicznym, a energetycznym napojem? Aha, a ma ktoś jakieś info na temat tej guarany?

PS. Dzięki za szybką odpowiedź, sog!

Symu
14-01-09, 17:56
NIEEEEEEEEEE

Redbull nie jest izotonikiem.

Napoje energetyzujace = syf kofeina + tauryna i kilka innych bajerów, ogolnie zauwazyłem że nawet uzależniają. Jak chcesz powera przed treningiem to kofa/guarana jak na Ciebie działa choć ja nie lubie takich rzeczy.

Powerade to izotonik (choć mierny) ma na celu uzupełnienie elektrolitów i płynów w organizmie.

Sosna91
14-01-09, 18:06
a jak jade na kredce teraz to cofeiny sie nie powinno zazywac bo odwadnia ale chyab tyle co w takim tabsie jest to chyba znikome ilosci co nie?

Symu
14-01-09, 18:43
Nie w caps akurat jest "zdrowa " dawka :D np. prolab ma 200mg , filizanka kawy ma chyba 80mg.

Co do krety i kofy to ja akurat dośc dużo kiedyś pijałem coli nawet na cyklach kreatynowych i nie zauważyłem żeby pogarszało to wyniki.

tom
14-01-09, 18:51
a jak jade na kredce teraz to cofeiny sie nie powinno zazywac bo odwadnia ?

eee tam, nie zwracaj na to uwagi

Seba87
14-01-09, 19:55
Przeważnie najwiecej tych całych dopalaczy znajduje sie w spalaczach

mareno
14-01-09, 22:05
Dobra, dzięki chłopaki! A mam jeszcze problem.. Bo ja trenuję Capoeira (http://pl.youtube.com/watch?v=kMX9KKzG4-0), taka brazylijska sztuka walki, no już trenuję ponad rok, 2/3 razy w tygodniu. Ogólnie jest to wysiłkowe i wbrew pozorom bardzo męczące (czasem są treningi podobne do MMA). Chciałem Was zapytać czy warto brać jakieś odżywki? Czy coś mi pomoże w akrobacjach, sile, wytrzymałości itp?

Liczę na szybkie i wyjaśniające odpowiedzi, będą SOGi!

PS. Na siłkę wybieram się dopiero od wiosny, także na razie trenuję tylko Capoeira (jw.)

lg team
14-01-09, 22:15
izo to powerade, gota, iso,

energetyzujace to cocaine, dominator, redbull i inne marketowskie wynalazki,

ogolnie obie sprawy ok jak sie wie jak i kiedy ich uzywac,

pilem chyba wiekszosc ale ostatecznie dobralem sobie powerade oraz cocaine,

pierwsze pije czesciej niz drugie,
ale nie naduzywam jak to wiekszoscuzytkownikow robi,

Symu
14-01-09, 23:00
Mi z izotoników najbardziej podchodzi jednak izostar, z energetyzujacych tiger :)

Co do izotoników to raczej sprawa jest prosta, ale rzeczywiście masz racje trzeba uważać z red bullami żeby przy każdym zmeczeniu nie traktować się właśnie nimi bo w rezultacie to prowadzi do ciaglego przemeczenia.

burn
15-01-09, 17:25
Nie ma to jak mała czarna :P

mareno
18-01-09, 19:31
Podbijam, jak wcześniej pisałem trenuję Capoeira, co polecilibyście (chodzi oczywiście o odżywki, suplementy)? Proszę o szybką odpowiedź, będą SOGi!

burn
18-01-09, 19:41
Jeżeli Ci nie zależy na masie (w capoeirze nie wielkość się liczy) to zajadaj sobie jakąś glutaminkę, ew. bcaa, zma, aby efektywniej trenować i być wypoczętym :)