Zobacz pełną wersję : jak wyrobić figure ?
Zacznę od tego że mam 16 lat 1,83 wzrostu i ważę 74 kg i jestem po kuracji odchudzającej na której zjechałem 30 kg i mam takie pytanie do was ponieważ jak zrzuciłem te kg myślałem że będę wyglądał jak moi koledzy czyli proste brzuchy a mi został taki leki obwisły brzuch i piersi które zostały mi z nadwagi mam zamiar się zapisać na siłownie i chciałem się was zapytać czy moglibyście mi podać ćwiczenia które mogły by mi wyrobić ładną figurę kaloryferek i zgubić te piersi jakoś mam bardzo słabe ręce praktycznie ani razu nie mogę się podciągnąć pompki ledwo co robię dlatego pytam się was żebyście mi poradzili jakieś diety oraz ćwiczenia na brzuch ręce i te piersi ;/ z góry dziękuje
chcesz dobrze wygladac..rozumiem.. wiem jak wygladaja takie '' cycuszki'' dlategoCie rozumiem.. moj kolega takie ma ;) uwazam ze jak narazie mogbys podarowac sobie silownie i zaczac robic klasyczne pompki i brzuszki.. no i troszke moglbys zmienic jedzonko.. jesc wiecej warzyw owocow.. pruduktow zawierajacych wiecej bialaka niz tluszczu.. a efekty beda widoczne bluskawicznie.. tzn jakis miesiac i bedziesz widzila solidna zmiane :)
no cycki nie są aż takie duże jak u dziewczyn w moim wieku ale rozebrać się nad jeziorem to już bym się nie rozebrał a takie klasyczne produkty które zawierają dużo białka ? i jak mam ćwiczyć ile brzuszków ile pompek mógłbyś mi to jakoś rozpisać co mam mniej więcej na śniadanie jeść :P tłustych rzeczy nie ruszałem dawno bo jak wspomniałem jestem po odchudzaniu i ile razy dziennie mam robić te pompki i brzuszki
A brzuch masz silny ? mógłbyś spróbować a6w lub abs II. Ten pierwszy jest to bardzo ciężki trening mający wielkie efekty :) drugi jest juz trochę lżejszy ale trwa dużo dłużej :]
Skoro mowisz, że nie zrobisz żadnej pompki, to może nie rób pompek klasycznych tylko pompki przy ścianie stojąc lub pompki na taborecie
http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp
a co to są za zestawy ten a6w on mnie bardziej interesuje brzuch mam dość silny ale bez przesady aha i chciałem się zapytać żeby jakąś dietę ułożyć która pomogła by mi wyrobić kaloryfer i jednocześnie dodać siły kolega z forum powiedział że siłownia narazie mi nie potrzebna i chyba go posłucham więc jakiś plan zajęć mógłby mi ktoś rozpisać chodzi mi tu tylko o brzuch i piersi ile razy w tygodniu po ile ?
Tutaj masz o a6w:
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=13250
Pamiętaj o poprawnym wykonywaniu ćwiczeń.
Efekty można osiągnąć tylko ciężką pracą, nie przyjdą one czasem i szybko. trzeba trochę wyleć potu, żeby osiągnąć to co chce się osiągnąć :)
dieta:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=7922
a ten zestaw a6w ciekawie wygląda ja mam to robić co 2 dni po śniadaniu czy codzienie ?? jak to ma być robione tam tylko pisze w jakie dni ile seri itd ale nie pisze czy codzienie czy jak ja się na tym nie znam ponieważ nigdy nie ćwiczyłem tak zaawansowanie i czy mogę jeszcze po aerobiku robić pompki o ściane i brzuszki seriami ??
a ten zestaw a6w ciekawie wygląda ja mam to robić co 2 dni po śniadaniu czy codzienie ?? jak to ma być robione tam tylko pisze w jakie dni ile seri itd ale nie pisze czy codzienie czy jak ja się na tym nie znam ponieważ nigdy nie ćwiczyłem tak zaawansowanie i czy mogę jeszcze po aerobiku robić pompki o ściane i brzuszki seriami ??
Codziennie :) Powiem tak: Ten trening jest ciężki, i z tymi brzuszkami to byłoby za dużo Ćwiczenia na pozór wydają się bardzo łatwe, ale tylko na pozór :) Pompki jak najbardziej
Jeśli chcesz schudnąć to też biegaj Po pierwsze chudniesz, po 2 bieganie bardzo dobrze wpływa na zdrowie, i w przyszłości nie będziesz miał problemów np. z sercem :) Zobacz tutaj: http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=13905
I najważniejsza rada nie zniechęcaj się :)
slim shady
10-01-09, 13:12
a6w na początek to nie jest dobry pomysł, mozesz nie dac rady jak nigdy nie ćwiczyłes, poćwicz narazie zwykłe brzuchy+inne ćwiczenia na brzuch, popmek nie rób narazie bo mozesz nabawic sie kontuzji bardzo łatwo, (nadgarstki,stawy itp) ja polecam Ci basen 3-4 razy w tygodniu rozwija wszystkie mięsnie, i wyszczupla, potem mozesz zainteresowac się siłownią, co do diety to musisz spozywac więcej białka, ograniczyc węglowodany i tłuszcze(ale nie do 0) wylicz zapotrzebowanie kcl, i spozywaj mniej, podziel wszystko na 5-6 posiłków, jedz mało ale czesto, śniadanie jest obowiązkowe, i ma byc najbardziej syte, na ostatni posiłek jedż białko(twaróg chudy itp) zamiast białego pieczywa jedz ciemne, zamiast ziemniaków brązowy ryz, pij wode i zieloną herbate, pamiętaj żebyś miał 8 h snu
a ile tak biegać co 2 dni po 30 minut wyznaczoną trasą ?? zrobić se jakomś trasę i biegać ?
a ile tak biegać co 2 dni po 30 minut wyznaczoną trasą ?? zrobić se jakomś trasę i biegać ?
Masz wszystko w tym linku co Ci podałem w poprzednim poście ...
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=13905
a ja chciałem zadać jeszcze dwa pytanka dotyczące diety pierwsze pytanie czy na kolacje mogę wypić szklankę wody przed posiłkiem i zjeść kromkę chleba razowego z białym chudym serem bądz wędlinom a na obiad 150 g ryby i kiedy najlepiej uprawiać ten aerobik przed obiadem czy 1 h po obiedzie ?
slim shady
10-01-09, 18:05
mozesz, przed obiadem lepiej bo organizm nadal po wysiłku spala tłuszcz, i gdy jest głodny bedzie pobierał źródło energii z tłuszczu
a jak mam te cycki zgubić jakoś se je wyformować to nie wygląda zbyt fajnie mam 7 miesięcy na zgubienie tych cycek bo na wakacje chciałem się rozebrać normalnie nad morzem ;/ czy ten zestaw a6w mi pomoże i pompki ?
slim shady
11-01-09, 13:13
musisz duzo sie ruszac(aeroby) + zdrowe odzywianie
a może Trening Interwałowy HIIT (http://www.***.pl/Trening_Interwa%C5%82owy_HIIT_-t268582.html)
zamiast http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=13905 ??
W angielskiej nomenklaturze sportowej skrót HIIT oznacza High Intensity Interval Training – trening przedziałowy o wysokiej intensywności lub po prostu trening interwałowy.
HIIT to forma treningowa wykorzystująca efekt niepełnego wypoczynku, co oznacza, że przez cały czas trwania treningu należy wykonywać mocne wysiłki fizyczne, przerywane mniej intensywną aktywnością fizyczną.
Co da ci HIIT?
jego stosowanie pozwala na spalenie nawet do 3 razy większej ilości tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnym mniejszym wydatku energetycznym, w o połowę krótszym czasie
kolejną zaletą jest to, że HIIT „nakręca” metabolizm organizmu już po pierwszym razie,
podwyższony metabolizm utrzymuje się nawet do kilku godzin po treningu,
trening interwałowy nie powoduje tak ogromnego palenia tkanki mięśniowej, jaka następuje w przypadku aerobów, gdyż HIIT trwa krócej,
20 minut poprawnego technicznie i wysiłkowo HIIT spala tyle kalorii, co 60 minut treningu aerobowego,
tkanka tłuszczowa zostaje spalana w czasie pracy mięśni, a jeszcze większą ilość podczas regeneracji potreningowej – tym samym im większy wysiłek mięśni, tym wyższa regeneracja mięśni. Wniosek: większe szanse na skuteczne pozbycie się tkanki tłuszczowej niż w przypadku ćwiczeń aerobowych, których tempo utrzymuje się na niskim i średnim poziomie
Co warto wiedzieć
HIIT powinien być uprawiany maksymalnie do 25 min – nie należy przekraczać tego czasu.
trening interwałowy opiera się na przeplataniu krótkich okresów bardzo intensywnych ćwiczeń z okresami umiarkowanego wysiłku,
okresy przerwy pomiędzy interwałami powinny utrzymywać tętno na poziomie 60- 65 % maksymalnego tętna,
początkowo zaleca się zwiększać czas trwania od kilku do kilkunastu minut, by następnie wraz z tempem zaawansowania wydłużać czas HIIT (maksymanie do 25 minut) lub wydłużać intensywność treningu.
Przykład treningu HIIT:
Rozgrzewka – wszystkie rodzaje skłonów, wymachy kończyn, krążenia ramion, marsz (rozgrzewka wlicza się w czas 25 minut). Przykłady rozgrzewki
http://www.fit.pl/filmy/cwiczenia_dla_ciebie/w_plenerze/dynamic_warmup,837.html
Interwał – 30 sekund truchtu, po czym 20 sekund sprintu lub 90 sekund truchtu i 20 sekund sprintu. Niektórzy zalecają minutę intensywnych ćwiczeń np. biegu, a następnie minutę średnio szybkiego marszu. Początkującym zaleca się powtórkę od 3 do 5 interwałów, a po około jednym do dwóch tygodni zwiększamy trening o jeden interwał.
Regulacja oddechu i streching.
Trening interwałowy można urozmaicać i stosować w takich dziedzinach sportu jak: pływanie, jogging, jazda na rowerze stacjonarnym jak i w plenerze, stepper, bieżnia itd., czyli wszystkie ćwiczenia, którymi można podnieść tętno.
Dieta:
Około 1,5 godziny przed planowanym treningiem należy uzupełnić poziom białka. Nie wolno prowadzić treningu na czczo, gdyż może to doprowadzić do znacznych strat tkanki mięśniowej.
WAŻNE!
Należy pamiętać, iż HIIT należy do ciężkich treningów i dlatego mogą wykonywać go osoby zdrowe i aktywne fizycznie. Radzimy skonsultować się z lekarzem i ćwiczyć wyłącznie pod okiem instruktora, gdyż przetrenowanie niesie za sobą ryzyko kontuzji i nadmiernej straty tkanki mięśniowej. Trening interwałowy jest fizycznie i psychicznie wymagający i podchodząc do niego należy posiadać odpowiednią motywację i brak przeciwwskazań do bardzo intensywnych ćwiczeń.
Należy dodać, że po prawidłowym HIIT może pojawić się odczucie dyskomfortu fizycznego i wrażenie występowania mdłości.
tyle :)
ten zestaw a6w mogę robić na poduszce podpartej pod kość ogonową już 3 dzień aerobik uprawiam ale kość ogonowa strasznie boli
Ja np. żeby nie robić tego na podłodze składam koc i leżąc na nim wykonuję ćwiczenia, z samą poduszka pod tyłkiem może być niewygodnie, przynajmniej tam mi się wydaje nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale moim zdaniem koc będzie lepszym rozwiązaniem niż poducha.
jeszcze takie jedno pytanko bo narazie uprawiam te aerobik i chcę zacząć biegać rano na czo i kawy nie pije a tych ziół i herbaty w aptece nie było ale pani mi poleciła takie tabletki Plusssz Active musujące w skład ich wchodzi L-karnitynę,fosfatydyloserynę,kofeinę,kwas foliowy oraz 9 witamin.Zawiera cukier i substancje słodzące wysoka zawartość kofeiny 50mg/100ml i pytanie czy moge to rano pić rozpuszczone w wodzie i biegać i to będzie tak samo jakbym wypił kawe albo jakieś zioła które wspomagają spalanie tkanki ? raz dzienie rozrobić przed bieganiem ?
slim shady
16-01-09, 17:01
brać możesz ale nie licz na nie wiadomo jaki efekt
a co niby te herbatki lepsze ??
najprawdopodobniej masz lipomastie poczytaj trochę w tym kierunku
slim shady
16-01-09, 17:14
najlepsza jest dieta + aeroby
007 poczytałem trochę o tej lipomasti odpowiedz 1 nie brałem nigdy koksu typu doping itd i nigdy nie byłem na siłce jedynie aerob i dieta
to nie od koksu ;) Utrzymuj niski poziom tłuszczu ,priorytet klata minus i poręcze z naciskiem na klatę. Dieta itp.
czy po bieganiu jest przez 5 minut taki cięższy oddech ??biegałem dzisiaj 15 minut truchtem i przez 5 minut jak skończyłem nie mogłem dobrze oddechu złapać przez 5 minut
slim shady
17-01-09, 11:01
to raczej normalne jak nigdy nie biegałes
biegaj interwały, zadyszka przejdzie może kiedyś ;)
zrzuciles 30kg to logiczne ze masz obwisla skore. ale dobra wiadomosc jest taka ze skora po jakims czasie dojdzie do siebie. pewnie masz nadal duzy bf. podstawa to aeroby.
ht duży rozumiem a bf co to ??
co znaczy duży bf ?? sry że 2 razy napisałem to samo coś mi klikło 2 razy :P
chciałem się was spytać bo teraz jestem na tak zwanej stabilizacji żeby nie wpaść w system jojo i spytałem dietetyczki czy mogła by mi dać dietę z dużą zawartością białka
śniadanie: 2-3 kromek pieczywa z masłem do tego szynka z kurczaka lub indyka ser żółty co 2 dni do tego szklanka mleka pełnego 2%-3,5% LUB MUSLI
2śniadanie: 1 kromka pieczywa z szynką z kurczaka lub z białym serem.
Obiad:warzywa z ziemniakami lub z makaronem albo ryżem,kaszą lub fasolą albo soczewicą lub zupa fasolowa grochowa lub z soczewicy .
Podwieczorek:mleko pełne z kakao lub deser mleczny (budyń,krem,jogurt) lub 1 świeży owoc.
Kolacja:sałatka warzywna lub owocowa,kurczak gotowany lub gotowane jajko lub 1 kromka pieczywa z ser żółty odtłuszczony
CO O TYM MYŚLICIE ??
JESZCZE PRZED KAŻDYM POSIŁKIEM MAM PIĆ WODĘ CZYSTĄ NIEGAZOWANĄ I TU PYTANIE BO JAK SIĘ ODCHUDZAŁEM TEŻ MUSIAŁEM PIĆ TĄ WODĘ ALE NIGDY NIE BYŁO OKAZJI ŻEBY JĄ SPYTAĆ W JAKIM CELU JA TĄ WODĘ MUSZĘ PIĆ PRZED KAŻDYM POSIŁKIEM WIĘC MOŻE WY MI ODPOWIECIE.
nie słuchaj tej baby;
jutro jaK nie zapomne to coś ci napisze ale teraz musze niestety spadac. co do wody to ma racje:)
post pod postem ponieważ edycja niedostępna ;
jak obliczyć zapotrzebowanie pewnie wiesz ?
owoce dajesz po śniadaniu lub po treningu nie przed i nie na noc
warzywa dajesz do każdego posiłku oprócz posiłku przed snem
tylko 25% białka roślinnego wliczasz w dietę ,75% twojego zapotrzebowania na białko pokrywasz z produktów zwierzęcych.
spożywasz węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie.
tłuszcze pełnią szereg ważnych funkcji i nie powinno ich zabraknąć w diecie redukcyjnej
woda jest rozpuszczalnikiem,transporterem itp.itd.
na noc białko i tłuszcz ,bez węgli
czyli na kolacje całkowicie odpada chleb i owoc bo ja przed snem nic nie jem ostatni posiłek jem 3 h przed snem
najlepiej twaróg+oliwa z oliwek 60-30minut przed snem. Ewentualnie jak trening wypadnie bardzo późno lub coś w tym stylu można do ostatniego posiłku zapodać trochę surowych warzyw. Posiłków staraj się mieć dużo 6-7 dziennie i o stałych porach 3-4 godziny odstępu między posiłkami. Jeśli nie dojadłeś we wcześniejszym posiłku to nie staraj się nadrobić to w następnym,wtedy zapchasz się na maksa i utrudnisz proces trawienia,w twoim przypadku jest on wolny a po przez stabilne odżywianie powinno się zmienić.Tak jak pisałem wcześniej,biegaj interwały.
to ile przypada gram białka na kilogram i gram węgli na kilogram dzienie ? i rozumiem że śniadanie zostawić jak jest a na 2 to co mam brać od szkoły ?
Damian st-ce
18-01-09, 18:40
Masa
Białko 2 g na KMC
Węgle 5,5 - 6 g na KMC
Tłuszcz 1 g na KMC
Rzeźba
Białko 3 - 4 g na KMC
Węgle 3 - 3,5 g na KMC
Tłuszcz 0,5 g na KMC
to ile przypada gram białka na kilogram i gram węgli na kilogram dzienie ? i rozumiem że śniadanie zostawić jak jest a na 2 to co mam brać od szkoły ?
Jakie masz obecnie proporcje btw , ile kcal dajesz na dobę a jakie jest twoje zapotrzebowanie z obliczeń ?
jak wyglądało twoje odżywianie na zrzutce
i teraz określ konkretny cel robisz dalszą redukcję aby pozbyć się resztek czy chcesz robić masę i się nie zatłuścić?
zapotrzebowanie mam 2000 kcal a zjadam 1600 nie raz 1800 o co ci chodzi jak wyglądało twoje odżywianie na zrzutce
cytat:
Zacznę od tego że mam 16 lat 1,83 wzrostu i ważę 74 kg i jestem po kuracji odchudzającej na której zjechałem 30 kg i mam takie pytanie do was ponieważ jak zrzuciłem te kg myślałem że będę wyglądał jak moi koledzy czyli proste brzuchy a mi został taki leki obwisły brzuch i piersi które zostały mi z nadwagi mam zamiar się zapisać na siłownie i chciałem się was zapytać czy moglibyście mi podać ćwiczenia które mogły by mi wyrobić ładną figurę kaloryferek i zgubić te piersi
no to prawda :P ale o co chodzi co chcesz powiedzieć przez skopiowanie mojego 1 posta po prostu nie chce zakładać nowych tematów i spamować forum dlatego wszystko pisze tutaj :P
o co ci chodzi jak wyglądało twoje odżywianie na zrzutce
chodzi o odchudzanie ,jak się odżywiałeś ? ;)
mam takie jedno głupie pytanie po długim odchudzaniu zrobiłem sobie badanie krwi żeby sprawdzić czy nie mam anemi albo tych podobnych wszystkie badania mam dobre oprócz Eozynofile(%) mam 5 a minimum jest 4 w dół << od czego są eozynofile i jeszcze jeden mi zle wyszedł Neutrocyty mam ich za mało 2.55 najmniej powino być 2,8 a najwięcej 6,8 << też pytanie od czego one są od czzego zależy ich spadek i przyrost :P ?? .
odpowie mi ktoś :) może o mnie zapomniano :P
Upominaj się jak długo nikt nie odpowada czasem się coś przeoczy. Mimo wszystko nie znam odpowiedzi na twoje pytanie ale z ciekawosci coś poczytam o tym :) jednak narazie odsyłam:
http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eozynofile
Zostało mi ostatnie kilka dni 6 weidera efekty są widoczne ponieważ brzuch zrobił się jeszcze bardziej wiotki co oznacza że tłuszczyk się rozbił :P i mam taką skórę teraz chciałem zacząć robić brzuszki na wyrobienie mięśni brzucha co polecacie ile brzuszków jak mają one wyglądać i ile ich średnio robić po ile seriami czy nie proszę o odpowiedzi
Normalny trening siłowy, do 15 powtorzen np. z ciezarkiem na klatce. Są w zasadzie 2 szkoly tj. jedni robia 1-2 razy wtygodniu jak na splicie po 9-12 serii, inni po każdym treningu po 3-4 serie.
ile robić przerwy między seriami 40 sekund ??
Ja to robie intuicyjnie raczej, ale myśle ze 40-60 sekund bedzie ok. w przypadku sposobu robienia 3-4 serii, choć przy większym ciężąrze do podniesienia możesz nei dać rady tak szybko zrobic next serii.
nie mam do dyspozycji żadnych hantli i jeszcze jedno ręce mam trzymać na karku czy na klatce??
a talerze masz z obiażeniem?? Ręce na klatce bo na karku więkoszośc osób wspomaga podnoszenie szyi a to jednak trochę oszukiwanie ;)
jaki talerz ?? nie ja żadnego sprzętu nie mam takiego do pakowania ale ile może kosztować taki hantel ?? i ile kg bym miał kupywać ? tak żeby było w miare
dobra rób brzuszki zwykle i walnij sobie coś cięzszego na klate ( bez podtekstow xD ) m chodziło mi o takie talerze które zakłada się na sztnge.
a co do tych 15 brzuszków to mam potem jakoś dodawać sobie czy ciągle robić po 15 albo przez 4 dni robić po 15 potem robić już po 20 znowu przez 4 dni i tak dodawać sobie ?? czy to i tak bez różnicy
staraj sie np. uturdniac sobei robienie ich np. robiac b. wolne powtorzenia. Ogolnie możesz zmieniac ćwiczenia także. Próbuj co bedzie dizłąło, bo szczerze mówiać moim zdanime naiistotniejsze w rozbudowywaniu masy jest zwiekszanie obiazenia
Jest ktoś z Zielonej Góry kto chodzi na siłownie zna się na tym całym sprzęcie :) i na pakowaniu
dzisiaj idę się zapisać na siłownie chce jechać na sucho nie chce żadnych kreatyn itd tylko dieta i chciałem się was spytać bo ja jestem kompletnie ciemny w tych siłowniach nie wiem co i jak i chciałem się was spytać jak trenować ile dzienie co mam podnosić po ile razy po prostu jak mam zacząć :P ?????? i jak mają wyglądać te diety
Witam ja chciałem się was poradzić o ćwiczenia na rzezbe przy wzroście 1.84 i masie 72 kg jakomś rozpiske ktoś by mógł mi zrobić co mam jeść i jak mam lecieć bo jednak na suchara mi sie nie opłaci więc mogę zainwestować potem w tą kreatyne ale nie wiem jak mam to stosować ciemny jestem w tym jak nikt z was więc prosze o jakąś rozpise gotową akurat na mnie i jak mam trenować na jakie partie ciała żeby przez 4 miesiące się jakoś wyrobić na ładny wygląd :) i żeby się tych cycek pozbyć ;/
W tym sporcie nic szybko i łatwo nie przychodzi, ważysz 72kg. moim zdaniem nie masz co rzeźbić przy takim wzroście.
Moim zdaniem najpierw musisz nabrać masy, pomoże Ci głównie w tym dobra dieta:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=67
Wybierz sobie tą która Ci odpowiada.
Trening odpowiedni dla Ciebie:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298&highlight=zielonych
Jakbyś nie wiedział co i jak robić to Ci pomoże:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/
O kreatynie zapomnij jak i o innej chemii, weź się za porządne jedzenie i porządny trening, a szybko zauważysz efekty:)
Pozdrawiam, rośnij ! :)
chciałbym żeby mi ktoś zrobił rozpiske do rzezby bo mi koleś z siłowni mówił żeby chodzić 3 razy w tygodniu i powiedział mi żeby naprzykład w poniedziałek robić se na klate ćwiczenia we wtorek na plecy w piątek na barki ale nie wiem po ile mam powtórzeń robić i po ile seri jakie przerwy między mógłby mi ktoś z was to rozpisać i odrazu dać jakieś zdjęcia jak to się robi :) na przykład dociskanie na deski albo dipsy :P lub uginanie ze sztangą nie wiem jak to sie robi :)
heh tam mi też powiedzono że nie mam co rzezbić no to chociaż dajcie mi rozpiske na to jakie ćwiczenia mam sobie robić na tą masę w jakie dni na jakie partje ciała robić itd jak już kiedyś wspominałem że nie mogę się podciągnąć to na tej siłowni jest takie urządzenie co odejmuje ci na przykład 40 kg i podciągasz już 30 kg a nie 70 diete już dobrałem teraz chodzi mi o rozpiske i do ilu kg mam przytyć 80 chyba mi styknie ?? i czy używać bieżni elektrycznej przy diecie na mase i ćwiczeniach :) myśle że na klate podniósłbym te 35 kg ze 15 razy :) seriami