Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ile białka na 24h

Fehu
08-01-09, 20:38
Witam na forum w wileu tematach przeczyatem zeby spozywac 1,5-2g białka na kilogram masy ciała...Ale jakos że ucze sie w zawodzie "kucharza" mam zajecie z dziedziny zywienia ludzkiego więc nauczycielka ktora mnie uczy chwali sie ze masz tez specjalizacjie z dietetyki...Więc taka luzna lekcja była więc sie jej spytałem ile powinienem spozywac gram bialko na kg masy ciala by nabierac masy...Odp mi ze nie powienienem przekraczac 1grama!!! większa ilosc moze byc po prostu wydalana badz negatywnie wplywac np. na skore...
Więc jak to jest nie wierze ze sobie to zmyslila wkoncu czegos sie uczyła...

Volves
08-01-09, 20:58
ciekawa sprawa...

snnemeznis
08-01-09, 21:10
A wspomniales, ze cwiczysz intensywnie na silowni ???

Fehu
08-01-09, 21:33
Tak oczywiscie...ogolnie z nia mozna porozmawiac ciekawie na temat diety

snnemeznis
08-01-09, 21:37
A czego Cie uczy ta nauczycielka ??

Fehu
08-01-09, 21:42
Technologia gastronomiczna oraz podstawy zywienia a no i chwali sie ze kilka lat temu byla dietetykiem w gwardi wrocław

Volves
08-01-09, 21:43
Ale jakos że ucze sie w zawodzie "kucharza" mam zajecie z dziedziny zywienia ludzkiego więc nauczycielka ktora mnie uczy chwali sie ze masz tez specjalizacjie z dietetyki...

CZYTAĆ NIE PYTAĆ !!

stary ja wiem że białko w nadmiarze jest traktowane jako
paliwko (nawet art o tym pisałem) że 2g białka/3Kcal (chyba takie proporcje)
ale po co miała by kłamać

snnemeznis
08-01-09, 21:52
Sadzilem, ze te dziedziny sie jeszce na cos dziela.

A ile lat ma ta Pani ??

Fehu
08-01-09, 22:30
no nie wiem 35-40 kurcze dobrze sie trzyma wiec ciezko okreslic

Rynju
08-01-09, 23:03
wiadomo ze takie sa przykazania ZROWEGO ZYWIENIA ! ale wymagania intensywnego treningu nie imaja sie do tego zeby maks 1g
Tak samo jak by pudzianowskiemu obliczyc BMI to wyszloby ze jest mega otyla swinia, tego tez nei mozna porownywac do osob skupiajacych sie na tkance miesniowej. Inna budowa ciala, inne zapotrzebowanie zywieniowe

slim shady
08-01-09, 23:13
no wiesz określenie 1 g/kg masy ciała nie wiele mówi, w zależności od rodzaju treningu przyjmujesz określoną ilość białka, na przykład mam takiego arta "Arnold radzi i uczy" i tam pisze, żeby przyjmowac 1g białka na 1 kg wag, i niejedz wiecej niz 3 jajka dziennie bo tuczą, i weź tu podważ rady mistrza, ogólnie poleca się, żeby nie przekraczac 2,5 grama białka na 1 kg masy ciała, a w jednym posiłku człowiek moze maks przyjąć 30 g białka, Twoja Pani napewno sobie tego nie wymyśliła, poprostu tutaj mamy starcie nauki z kulturystyką, nauka ma swoje teorie, a kulturyści swoje i popierają sie na badaniach przeprowadzonych na prawdziwych kulturystach, którzy spożywają żywność w całkowicie innych ilościach niz przeciętny człowiek

Luka
09-01-09, 11:25
Normy 0,75-1g białka na kg masy ciała są dla ludzi niećwiczących lub robiących to bardzo rekreacyjnie. A reszta to jak kolega wyżej napisał: w zależności od rodzaju treningu te ilości białka się zwiększają, w sportach siłowych akurat to zapotrzebowanie jest największe. Ważne jest natomiast żeby zachować odpowiedni stosunek białka do węglowodanów i tłuszczy co rzadko jest stosowane.

Fehu
09-01-09, 14:31
no wiesz określenie 1 g/kg masy ciała nie wiele mówi, w zależności od rodzaju treningu przyjmujesz określoną ilość białka, na przykład mam takiego arta "Arnold radzi i uczy" i tam pisze, żeby przyjmowac 1g białka na 1 kg wag, i niejedz wiecej niz 3 jajka dziennie bo tuczą, i weź tu podważ rady mistrza, ogólnie poleca się, żeby nie przekraczac 2,5 grama białka na 1 kg masy ciała, a w jednym posiłku człowiek moze maks przyjąć 30 g białka, Twoja Pani napewno sobie tego nie wymyśliła, poprostu tutaj mamy starcie nauki z kulturystyką, nauka ma swoje teorie, a kulturyści swoje i popierają sie na badaniach przeprowadzonych na prawdziwych kulturystach, którzy spożywają żywność w całkowicie innych ilościach niz przeciętny człowiek

i z ta wypowiedzia sie zgadzam... ona wali teoria