Zobacz pełną wersję : z czym jeśc serek twarogowy
Jak jeśc serek twarogowy.Z czym go sporządzic.Czy idzie zrobic mix-białkowy z serkiem twarogowym.
przemek_yo
06-01-09, 16:54
poszukaj bo widzialem dzis tu taki przepis na to z tunczykiem
ja jem z mlekiem zeby suchy nie byl, nic nie dodaje wiecej, ale zmienie nawyk ;p
ja robię sobie z twarogu tak zwane ,,leniwe''
wrzucam do michy 250 gram twarogu, jedno jajko i mąkę. Dosypuję mąki tyle aż ciasto nie będzie się kleić. Potem kroję na kawałki i wrzucam do wrzątku. leniwe najczęściej jem z dżemem
mix- bialkowy?? Serek to samo bialka praktycznie.
Dodaj wegle proste i po sprawie.
A ja polecam Twaróg+Śmietana+Szczypiorek+Sól i grubo na kanapkę. Zajebiaszcze.
@up
dodaj do tego pieprz ziolowy :D jest o niebo lepsze;d
poszukaj bo widzialem dzis tu taki przepis na to z tunczykiem
ja jem z mlekiem zeby suchy nie byl, nic nie dodaje wiecej, ale zmienie nawyk ;p
jem podobnie...ale dodaje sol do smaku i wkrajam cebule ale nie zielona tylko taka normalna:lol: gites smak:smile:
Rafauu: A spróbuje, spróbuje. Nawet dzisiaj. Trzeba coś białkowego zjeść na kolacje.
Miliony sposobow na urozmaicenie twarogu. Rozne warzywa, rozne przyprawy. Wiele kombinacji znajdziesz tutaj http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=16039 (nie tylko na twarog zreszta)
Ja najczesciej wkrajam:
- pomidora
- ogorka swiezego
- ogorka kiszonego
- pora
- czosnek
- szczypiorek
- kukurydze z groszkiem (konserwowe)
- szynke
Oczywiscie nie na raz tylko codziennie jakies warzywko inne, zeby sie nie znudzilo.
Doprawiam:
- Vegeta
- Pieprzem
- Olejem chilli (taki wynalazek co odkrylem gdy pracowalem w chinskiej restauracji)
Tak jak kolega wyzej, rowniez dodaje troche mleka, zeby byl "mokrzejszy".
Ja jem twarog codziennie bezposrednio przed snem od ponad miesiaca i wcale mi sie nie znudzil i dobrze jest. Na poczatku myslalem, ze beda rewelacje na porcelanie ale nic z tych rzeczy w moim przypadku.
Gdzies na tym forum widzialem temat z "domowymi odzywkami" i pamietam, ze byly tam propozycje mieszania twarogu.
twaróg,banan,truskawki - zmiksować
--------------
twaróg,papryka słodka,pomidor,szczypior,pieprz, - zmiksować do konsystencji pasty
--------------
twaróg,jajko surowe,jogurt naturalny,rodzynki - zmiksować
slim shady
07-03-09, 19:59
Jolly (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=12792) lubię ten zestaw ze śmietana ale zaduzo tłuszczu
ja jestem twardy i jem sam ewentualnie mixuje z jajkiem
Chudy twaróg+ Niskoprocentowa śmietana i jest ok :). Można oczywiście i na sucho, czasami też tak jem...
Ja dorzucam domowe dżemy:) Nie ma to jak dżem mamy Heh
Twaróg to białko,owoce w dżemie to węglowodany proste. Bardzo dobry posiłek wg mnie.
e tam nie lubię kombinacji :P Ja wale 250gr chudego troszkę mleczka 2 kanapki i do tego jak zjem popijam szklaną mleka ( czasem do twarogu daje pieprz sól a ostatnio znalazłem mamy przyprawy nie wiem jak to sie nazywa taka kostka kruszysz i masz smak czosnku :D pychotka :P )
to jest kostka knorr czosnkowa calkiem dobre;D
Dobry temat, sam miałem zakładać coś takiego samego, bo o ile ser biały/ twaróg ma wiele białka, o tyle nie zadużo ma węglowodanów, opcje z bananem i owocami zapamiętam
Spróbuj sobie zrobić jajecznicę z twarogiem.Taki posiłek w ciągu dnia jak znalazł.
Ugotuj makaron razowy,jakieś świdry.
W misce rozkrusz 100g twarogu i dodaj do niego dwa jaja,dodaj trochę wody i oliwy z oliwek,wymieszaj lekko,wyrzuć to na patelnie i podsmażaj .W trakcie dodaj makaron,sól,pieprz.Jak uznasz że już ok. to wszamaj z jakąś surówką :)
Bond no musze to sprobowac nie jadlem jeszcze a mysle ze dobre moze byc;D
Bond no musze to sprobowac nie jadlem jeszcze a mysle ze dobre moze byc;D
jak lubisz bardziej podsmażony twaróg to podsmaż go trochę bez jajka i jaja wbij później :) sam wyczujesz jak ci lepiej smakuje ,smacznego:)
ja jem sam serek. Zalezy kiedy go chcesz zjesc, jesli rano mozesz zmiksowac z jakimis weglami jesli wieczorem juz tak dobrze nie pasuja
A ja wiem że węgle na noc nie pasują ale odkąd rzygałem serkiem odtąd jak dorzucam skąpą garsktę rodzynek jest spoko i moge go jeść codziennie przeplatam np jeden tydzień twaróg a drugi białko tak zeby sie nie zrzygac :) hehe a tak ogólnie jeśli mogę tutaj zapytać to odżywki białkowe słyną z tego ze szybko się wchłaniają ale słyszałem że białka kazeinowe wchłaniają się wolno czy mógłby mi ktoś walnać jakiś link bo nigdzie nie moge znaleźć takich białek.... bo zwykłe to trzeba pobudke robić w nocy i dopijać... jeśli dobrze się orientuje..... wiem ze pytania do działu z suplami :)
Ja tam mogę wcinać ser tonami, po prostu uwielbiam. Gorzej z jajkami, po zjedzeniu których jest mi niedobrze ...
Ja tam mogę wcinać ser tonami, po prostu uwielbiam. Gorzej z jajkami, po zjedzeniu których jest mi niedobrze ...
mam identyczne jajka od razu mi sie cofaja w kazdej innej postaci oprocz omletu
a co do sera to zalezy czy kupujecie ten mielony czy twarogowy taki jak np klinek, klinki sa na wypasie
ja mogę wam podać mój miks z serem białym :D sam wymyśliłem :P i nawet zjadliwe :P
1.ser biały *(półtłusty)
2.płatki owsiane*(zmiękczone mlekiem wcześniej)
3.mleko
4.rodzynki
5.jajko
6.kakao gorzkie
7.+cukier or cukier wanillyyy ...
to wszystko zmiksować na maxa i gotowe :D mi smakuje nie wiem jak wam :D oooo , jeszcze chciałem dodać , ze można robic mixy np zamiast kakaa dodać banany czy truskaweczki :D .
anabi88ezg
12-03-09, 17:25
ja nie wymeikam i sam twarog jem bez niczego a jest tak ochydny ze na wymioty idzie hehe
I. Koktail węglowodanowo-białkowy (2 godziny przed treningiem):
1. Jogurt mlekovity – 250 g (lubie ten z żeńszeniem)
2. mleko – 150 ml,
3. chudy twaróg – 100g
4. ryż gotowany – 0,5 torebki,
5. płatki owsiane – 5 dużych łyżek stołowych (z lekkim „czubkiem”),
6. marchew – 1 średniej wielkości,
7. jabłko (ze skórką) – średniej wielkości.
8. banan
zmiksować wypić smacznego :lol:
No ja wczoraj po ponad miesiacu jedzenia twarogu z jakimis warzywami i przyprawami na noc zdecydowalem sie zjesc kostke 200g twarogu bez niczego. Chcialem oszczedzic czas na spozadzaniu, bo bylem troszke ze snem spozniony. Efekt byl taki, ze twarog wszedl, ale jedzac go musialem poswiecic wiecej czasu niz gdybym go doprawil.
ja ogólnie nie lubie sera białego w kostce jest za suchy jak na noc a nawet jak doda sie mleka dla rozrzedzenia to i tak strasznie sie to je... najlepiej wchodzi serek wiejski i tego typu białeczka spróbujcie z paroma rodzynkami dla odmiany smaku i naprawde jest dobry robie tez z cynamonem oczywiście za każdym razem czy to z cynamonem czy z rodzynkami czy sam dodaje troszkę słodzika w proszku bo tak samego bym nie wciągnął :) ser w kostce biały można też zrobić z makaronem, słodzikiem i cynamonem też kozak strawa ale już nie na noc :)
Twarog i cynamon to moze byc rzeczywiscie ciekawa kombinacja, zwlaszcza na cieplo. Sprobuje.
dobre jest tylko nie przesadź z cynamonem bo wtedy robi sie gorzki i pawia można puścić :)
ja czesto jadam tez makaron z twarogiem :) badz nalesniki z twarogiem :)
Rynju dokładnie naleśniki z twarogiem jeszcze tak zapiekane później są kozak niezłe danie uwielbiam je :) ale twaróg w naleśnikach jak jest z cynamonem to już the best :)
sałatka
skład:
ser feta
ser twaróg
pomidor
ogórek zielony
por
oliwki
sól
pieprz
ocet
oliwa z oliwek
Sery kroimy w kostkę 1,5cm ,ogórek w plastry,pomidor w niewielkie kawałki,por siekamy drobniutko.Dodajemy pozostałe składniki według gustu ,mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin :)
A że zapytam-dlaczego wielu z was unika łączenia białka i węglowodanów na noc? żeby nie przytyć, żeby białko sie lepiej przyswoiło czy jak?
A ja wiem że węgle na noc nie pasują ale odkąd rzygałem serkiem odtąd jak dorzucam skąpą garsktę rodzynek jest spoko i moge go jeść codziennie przeplatam np jeden tydzień twaróg a drugi białko tak zeby sie nie zrzygac :) hehe a tak ogólnie jeśli mogę tutaj zapytać to odżywki białkowe słyną z tego ze szybko się wchłaniają ale słyszałem że białka kazeinowe wchłaniają się wolno czy mógłby mi ktoś walnać jakiś link bo nigdzie nie moge znaleźć takich białek.... bo zwykłe to trzeba pobudke robić w nocy i dopijać... jeśli dobrze się orientuje..... wiem ze pytania do działu z suplami :)
o białkach kazeinowych i nie tylko- http://www.kfd.pl/odzywka-bialkowa-20999.html na ile wiarygodne źródło sam oceń. Jeżeli chodzi o suple na noc to jest tak odżywka treca perfect whey protein night czy jakoś tak, z przeznaczeniem na regeneracje podczas snu bo bazuje w większości na białkach jajecznych które mają bodaj dłuższy czas przyswajalności niż kazeinowe i wszystkie inne
A że zapytam-dlaczego wielu z was unika łączenia białka i węglowodanów na noc? żeby nie przytyć, żeby białko sie lepiej przyswoiło czy jak?
dla ekto z tasiemcem nawet się zaleca warzywa do kolacji ale generalnie nie spożywa się węgli w ostatnim posiłku aby nie obciążać układu trawiennego.Energię potrzebną bo strawienia białka pozyskasz z tłuszczy,tłuszcz spowolni trawienie białka przez co uzyskasz w miarę równomierny wyrzut aminokwasów podczas spania
Zaraz powstanie przepis na pizze z twarogiem :D, hehe joke ofc. Ze śmietaną i szczypiorkiem wymiata i tak.
Zaraz powstanie przepis na pizze z twarogiem :D, hehe joke ofc..
Pizza xD
Ciasto
Składniki:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.
Filing
Składniki:
30 dkg tłustego twarogu
4 jajka
10 dkg tartego żółtego sera
pęczek natki pietruszki
1 duży ugotowany ziemniak
1 łyżeczka oliwy
1 czerwona marynowana papryka
20 dkg smażonych grzybów
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem, przyprawić pikantnie. Twaróg wymieszać z żółtym serem, jajkami, przyprawić. Tak przygotowane dodatki nakładać w na ciasto w następującej kolejności, warstwa z ziemniaka z dodatkami, marynowana papryka pokrojona w słomkę, grzyby i jako ostatnia twaróg z dodatkami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
znalezione na pychotka.pl
jedz serek twarogowy z kałem - mniam pyszne to
007: czego ludzie nie wymyślą :P
Janusz: dziecko neo?
cham i tyle , chyba ze to lubi faktycznie sa i tacy :pray:
pozdro
nie no, smiesza mnie takie tematy poprostu^^
a moze ktos spróbuje mojej propozycji i mu zasmakuje? - kto wie ;]
spróbuj sobie to zjeść kiszką stolcową ,może białko się lepiej przyswoi
kto wie ??? może ktoś spróbuje ???
Jak cię śmieszą to się nie wypowiadaj a jak lubisz gówno to smacznego, gówno to się robi z takich tematów dzięki takim pustakom jak ty k...a, ja tam chętnie popróbuje niektórych przepisów... skoro taki cwaniak z ciebie to na kiego ch..a wlazłeś w ten temat czyż byś czegoś nie wiedział ? Jak masz za dużo czasu to się rozbierz i ubrania pilnuj...
:lol:clap
leze hahahaa
pan.wiesiu
13-03-09, 21:03
koktajl - tylko prostszy:
ser 150g+ 6bialek + puszka truskawek 410ml + pol duzego jugurtu~250ml + 2 solidne lyzki miodu - zmiksowac
pozdrawiam;
wiesiek
Panie wiesiu... W tym koktalju musi być sporo cukrów prostych. To kiedy Ty to jesz? Ja proste spożywam tylko po treningu - same. :) Pozatym sporo tez białka w tym koktajlu musi być, nie potrzebnie az tyle na raz...
Podajcie jakiś przykład połączenia białko + węgle złożone, 0 prostych cukrów.
pan.wiesiu
13-03-09, 22:21
a ja rano i po treningu, poza tym wcale nie ma tak duzo cukrow... a biaka tez wcale nie duzo, przynajmniej jak dla mnie (bialka roznego rodzaju z roznym czasem wchlaniania sie; kazeina). nie chce mi sie liczyc, ale jest tyle ile trzeba ;)
bo wiesiek tak mowi i tak ma byc! :)
pozdrawiam
fryzjer007
13-03-09, 23:38
A co powiecie o serku wiejskim?? ja jem codziennie dwa na drugie sniadanie z czarną bułką i popijam kefirem:)
A co powiecie o serku wiejskim?? ja jem codziennie dwa na drugie sniadanie z czarną bułką i popijam kefirem:)
Standardowo do wiejskiego dodaje pestki dyni i odrobinę oliwy z oliwek ,trochę węgli i jest wypas :)
pan.wiesiu
16-03-09, 11:59
dobra kombinacja, ale ja do "wiesniaka" nic nie dodaje ;)
jak zyje jeszcze nie jadlem takiego, ktory by mi nie smakowal.
polecam wszystkim - samo zdrowie i radosc dla podniebienia :smile:
pozdrawiam;
wiesiek
Mi też sam smakuje ale dodatki nie są w celach smakowych:)
Standardowo do wiejskiego dodaje pestki dyni i odrobinę oliwy z oliwek ,trochę węgli i jest wypas :)
a jak sie kupuje pestki dyni, całego dyniaka trzeba kupić?! bo słyszałem o ich zaletach
pzdr.
Panie
Podajcie jakiś przykład połączenia białko + węgle złożone, 0 prostych cukrów.
ja ostatnio jadłem 250g. twarogu + ryż, wchodzi git chociaż jest to bardziej pożywne niż smakowe, z jakimiś dodatkami będzie git
Ja robie tak 250g sera twarogowego chudego i do tego łyżka stołowa miodu pszczelego i łyżka jogurtu naturalnego do posilzgu, palce lizać :D
no można z tym miodem, ale jak już otwierasz ten jogurt to po co otwarty wkładać do lodówki, można by go już zjeść na lajcie do końca, nie
ale ... i tu czytaj poniżej podpis...
a jak sie kupuje pestki dyni, całego dyniaka trzeba kupić?! bo słyszałem o ich zaletach
pzdr.
http://i90.twenga.com/9/tp/32/44/7732560076893293244b.png
Takie łuskane kupisz ,cena to kilka zł ,zależy jaka waga w paczce.
Znalazlem to na jakims forum wczesniej. Fajne urozmaicenie
Naleśniki serowe z truskawkami
- jedno całe jajko + trzy białka
- serek wiejski 200g
- płatki owsiane 50g
- truskawki 200g
- jogurt naturalny 200 ml
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty; następnie dodać jajko, białka, serek wiejski (wcześniej odsączyć ze śmietanki) i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Smażyć na oliwie lub oleju bezkalorycznym. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 4-5 małych placków. Truskawki możemy zmiksować razem z jogurtem i zastosować jako polewę lub pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na naleśnikach i wszystko polać jogurtem.
Smacznego!
Wartość odżywcza:
Kcal – 490
Białko – 45g
Węglowodany – 55g
Tłuszcz – 10g