PDA

Zobacz pełną wersję : Silownia a wada wzroku

barteksulechow
04-01-09, 22:50
Witam . Naczytałem się w necie i nie wiem co mam teraz myśleć .

Według Wikipedii
( http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3tkowzroczno%C5%9B%C4%87 )
mam małą wadę wzroku . Czy mogę ćwiczyć na siłowni??

Tutaj jest napisane , że osoby z małą wadą wzroku mogą ćwiczyć na siłce :
http://www.soczewkikontaktowe.pl/artykuly/temattygodnia/0144pytania.html

Ale jak byłem u lekarza rodzinnego to mi powiedzial ze nie wolno mi cwiczyc bo sie siatkowka odkleja . Nie wiem co mam teraz myslec .

Moglibyście mi poradzić coś na ten temat . Trochę sie tym martwie . Nie wyobrażam sobie życia bez siłowni .

Bartek

slim shady
04-01-09, 22:56
tez mam wade wzroku, nawet operacje miałem kiedys, jak nie przesadzasz z treningami to powinno byc wporzadku (zalezy tez od cisnienia w oku) teraz nosze soczewki i jest wszystko ok, gram w piłke, itp musze isc do lekarza i dowiedziec sie jak ze sportami walki

pey
05-01-09, 10:42
To jednak ryzyko jeśli siatka się odkleja, bo wada wzroku od innej wady się różni. Każdy wysiłek może u Ciebie spowodować coraz to większe uszkodzenie oczu, więc będzie Ci napewno ciężko. Konsultuj się z okulistą, opowiedz mu jakie ćwiczenia wykonujesz i niech on powie Ci co możesz ćwiczyć i jak długie treningi powinny być.

barteksulechow
05-01-09, 11:40
tez mam wade wzroku, nawet operacje miałem kiedys, jak nie przesadzasz z treningami to powinno byc wporzadku (zalezy tez od cisnienia w oku) teraz nosze soczewki i jest wszystko ok, gram w piłke, itp musze isc do lekarza i dowiedziec sie jak ze sportami walki

Moglbys napisac jaka masz wade wzroku? Jaka miales operacje ?

I jak z tym nie przesadzaniem z ciezarami ? Czy tak Ci lekarz powiedzial ?

barteksulechow
05-01-09, 12:04
Dodam tylko , ze mam wade wzroku - -2,7 lewe i - 3.0 prawe .

rash1
05-01-09, 15:24
to dziwne ja bo ja też mam wadę wzroku i jak mi się ostatnio trochę pogorszyło to ojciec się zapytał okulistki czy nie jest to spowodowane właśnie tym że ćwiczę a ona powiedziała że żadne ćwiczenia fizyczne nie mają wpływu na to czy wzrok ulegnie pogorszeniu........

slim shady
05-01-09, 19:56
mam zeza :( czekam na operacje po 21 roku zycia laserem zebym mógł bez okularow i soczewek chodzic, teraz mam soczewki + 4.75 na kazde oko, wczesniej miałem dosc grube szkła, mówiłem lekarzowi, że cwicze, jak byłem młodszy to grałem w piłke i nie było problemu, mówiłem ze chodze na siłownie tez nie było problemu, ale jeszcze sie z nim skonsultuje co do boxu itp, sam mi polecał, żebym uprawiał jakis sport. Zalezy tez od choroby jaka sie trafi, Taki znajomy starszy Pan miał zastosowany zabieg ze mu jakis olej wlali do oka, i przez rok nie mógł sie przesliac

barteksulechow
08-01-09, 13:18
Niedlugo ide do okulisty . Bylem 2 miesiace temu , mialem pelno badan na wzrok robionych i lekarka powiedziala , ze oczy mam zdrowe . Tylko kurcze
zapomnialem sie zapytac czy moge cwiczyc na silce .

Moj kolega ma wade - 6 i -6 na oczy . Mial operacje na oczy , zeby mu sie siatkowka nie odklejala . I lekarz mu powiedzial , ze moze cwiczyc , ale zeby nie przesadzal z cieazarami . Wiec ja chyba tez moge zwlaszcza ze lekarz powiedzial ze mam zdrowy wzrok , zadnych chorob .

Kurde tak mnie to denerwuje , ze spac nie moge .

barteksulechow
09-01-09, 09:28
Dobra juz wszytko zalatwione . Bylem u okulisty . Nie mam -2,7 i 3 tylko - 1,5 . Nie wiem skad mi przyszlo to do glowy z tymi wadami wzroku.

Okulista powiedzial , ze moge cwiczyc tylko mam nie przesadzac z ciezarami.

Loozik .

PanAntek
09-01-09, 15:12
Ja mam też -3 na lewe i prawe oko, nosze soczewki... ćwicze już 1,5 roku i to dużymi ciężarami i nie mam żadnego pogorszenia wzroku.