Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę:)
kretschmer
02-01-09, 02:32
Na początku chciałbym się przywitać jako że jest to mój pierwszy post na tym forum:)
mam prośbę do doświadczonych kolegów, mianowicie postanowiłem wziąć się za trening na siłowni i ogólne ćwiczenia. Mam ponad 190 cm wzrostu i oprócz tego sporo dodatkowych kilogramów. Zacząłem chodzić z kumplem który się zna na tym na siłownię i on na bieżąco doradza mi ćwiczenia, ale czy moglibyście doradzić mi jakiś plan, ewentualnie link jeśli taki temat był już poruszany, oprócz tego jakieś wskazówki co do diety:)
pozdrawiam
witam. ile masz lat jaki cel i czy masz jakies doswiadczenie jesli chodzi o kulturystyke ??:)
mozesz podac jeszcze swoja wage ..
kretschmer
02-01-09, 02:39
hej, dzięki za szybką odpowiedź:)
mam 20 lat, cel? chciałbym zamienić swoją obecną sylwetkę na coś fajniejszego:) zrzucić masę i wyrzeźbić trochę
z kulturystyką doświadczenie mam takie, że byłem na 2 treningach,
waga to 115 kg
no waga niezla ;) rozumeim ze chcesz spalci tluszcz nabrac masy miesniowej i wazyc 115 kilo ale tak jak mwoie czyste miesnie ;) niezly byk z Ciebie bedzie ale dluga droga.. a wiec.. nadmiar tluszczu tylko na brzuchu czy calosc nie ciekawie ?? jesli chodzi o diete to musisz napewno zaczac inaczej jesc.. przede wszystkim wyeliminowac jakies tluste zarcie fasfudy slodycze.. jesc wiecej warzyw i owocow.. jesc wiecej produktow bialkowych a mniej weglowodanow.. tluszczy ograniczyc do minimalnej ilosci ale nie wykluczac.. tluszcze tez sa wazne w diecie .. co do cwiczen.. masz ajkies pojecie wogole o jakichkolwiek cwiczeniach ??
kretschmer
02-01-09, 02:58
:)
jeśli chodzi o tkankę tłuszczową to jest to głównie brzuch, na razie oczywiście priorytetem jest spalenie tego, końcowy efekt nie musi być taki żeby ważyć 115:)
przeczesuję forum w poszukiwaniu diet i info o ćwiczeniach, jeśli kojarzysz jakieś konkretne to proszę o linka, dzięki za pomoc:)))
i jeszcze pytanie: czy już teraz brać jakieś wspomagające preparaty?
co do diety to zeby cos tak konkretnie cos ulozonego i wyliczonego jesc to ciezko.. bo wiadomo robota itp nie wiem jak jest z Toba.. ale jedz tak ajk mwoielm ogranicz weglwodany czyli makarony ryz itp itd duzo warzyw i owocow produkty bialkowe no i przedewszystkim posilki mniejsze ale regularne.. 5-6 posilkow dzinnie.. wplynie to na metabolizm :) a co do Cwiczen to hmm przedwszystkim katowanie brzuszka ;) aeroby no i zaraz cos Ci podrzuce konkretnego z cwiczen.. rozumiem ze masz dostep do silowni i ze sprzetem nie ma problemu ?
kretschmer
02-01-09, 03:13
tak, z dostępem do siłowni nie ma problemu, 2-3 treningi w tygodniu mogę robić, na więcej póki co nie dam rady bo mnie dzienne studia ograniczają, poszukam jakiejś konkretnej diety i będę wdzięczny za ten link:)
co do ćwiczeń: aeroby...czyli?:)
na brzuszek polecam A6W.. gwarantuje ze beda widoczne zmiany..wpisz sobie w google i Ci wyskoczy co to ''A6W'' :D dla jasnosci ..Cwiczenia aerobowe to takie w ktorych dominuje wysilek tlenowy ( niezbyt intensywny, ale dlugotrwaly ),
np.biegi , rowerek..co do suplementow to na poczatku sobie odpusc.. pozniej mozesz cos zastosowac.. np HMB+ L-karnityne.. ale na to czas bedzie poznije.. jesli masz dostep dosilowni (nie wiem jak ona jest wyposarzona) ale jesli sa roznego typu maszyny itp itd rob sobie taki ''objazd'' na kazdym treninguu kazda maszyne.. 3 serie 10-12 powtorzen.. maszyny dla poczatkujacych sa najlepsze gdzy jest kontrolowany caly sasie ruchu.. wolne ciezary ze tak pwoei dla bardziej zaawansowanych ;) hehe czyli ogolnie bedziesz stosowal ogolnorozwojowke..
i jak znalazles co to A6W ?? ;)
slim shady
02-01-09, 12:01
Musisz na początku zająć sie nadwagą, konieczne są aeroby(bieganie,pływanie,rower,skakanka,piłka nożna, inne sporty, polecam box) minimum 3-4 razy w tygodniu około 45 minut na początek potem zwiększysz do 60 minut(czas wykonywania cwiczenia) Tak jak kolega wyzej Ci radzi zmien zwyczaje zywieniowe, dasz rade bez wspomagaczy, oczywiscie omega 3 zawsze mozesz brac. Trening na rzeźbe nie będzie miał sensu bo nie masz co rzeźbic, najpierw zrzuc tłuszcz, potem zrób mase i nakoncu rzeźbe. Co do A6W to nie wiem czy podołasz,
kretschmer
02-01-09, 13:34
czyli tak: na treningu na siłowni nie robić poszczególnych partii tylko ten trening ogólnorozwojowy-wszystkie maszyny po 3 serie?
z aerobów zacząłem biegać, jeśli chodzi o rower to robię na nim około 8 tys km rocznie jako że jest to moja pasja i nie zauważyłem konkretnych efektów oprócz żelaznej łydki:P ale to na pewno też efekt złej diety.
Co do a6w- spróbuję:D jestem bardzo zdeterminowany:)
dzięki za pomoc
:)
Ja bym na Twoim miejscu nie biegal lecz zapisal sie na jakis basen. Przy tej wadze mozesz miec pozniej problemy ze stawami ;/ diety nie szukaj gotowej lecz uluz ja sam pod siebie a koledzy Ci conajwyzej ja sprawdza. j/w duzo aerobow, dieta redukcyjna i bedzie OK :)
kretschmer
02-01-09, 14:09
ok, o dietę postaram się sam powiedzcie tylko ile mniej więcej kalorii powinna liczyć?
Wystarczy tylko poszukac. Tu masz przykladowy kalkulator dla endomorfika z działu dieta.
3. Bardziej zaawansowany kalkulator zapotrzebowania kalorycznego, w jezyku ang. (raczej dla endomorfikow):
http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html
Jeżeli dieta na redukcje to poniżej twojego dziennego zapotrzebowania, bo z tłuszczu nic nie wyżezbisz. Na początek zapomniałbym na twoim miejscu o siłowni i zajął się paleniem fatu.
kazdy z nas mowi pratycznie co innego.. ;) ja np nie zdawalbym sie na kalkulator bo one nigdy nie sa idealne zreszta tak jak wszystko.. obliczylbym zapotrzebowanie kalori no i oczywiscie staral sie jesc to co mowilem tylko zeeby nie wychodzilo tyle kalorii ile w zapotrzebowaniu lecz mnie..zdecydowanie:P
kretschmer
02-01-09, 18:20
dzięki za wszystkie rady:) właśnie teraz idę na siłownię i zajmę się ćw ogólnorozwojowymi;]
w twoim przypadku dobrze by było jak byś po każdym treningu na siłowni zrobił trening na rowerku 30s szybkiego tempa 1min wolnego tempa i znowy 30s szybkiego i 1min wolnego tak przez ok 20min na koniec 3min wolnego tempa po takim treningu spalasz tłuszcz nie tylko w treningu ale także po treningu(ok 40min) nie musisz obowiązkowo robić rowerek możesz urzyć tez skakanki
kretschmer
02-01-09, 23:59
super się składa bo na siłkę dojeżdzam na rowerze:D
dziś byłem dwie godziny, robiłem 12 powtórzeń w 3 seriach na wszystkim, po tym lekki posiłek:)