Zobacz pełną wersję : Trening dla początkującego
Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum i zapewne najdłuższy w historii tego portalu A tak na serio, to ja już przechodzę do rzeczy.
A tak na poważnie, to chciałbym od 1.01.2009r. przystąpić do poważnych (;)) ćwiczeń. Piszę "poważne", bo "niepoważne" miałem już wcześniej. Chodzi mi o takie zwykłe ćwiczenia jak pompki, 5kg hantel i ściskacz. Pompki dawały efekty bo z dnia na dzień coraz to więcej mogłem ich wykonać :) Może i mój rekord nie jest zaskakujący ale jednak 30 pompek to też coś :P
Wzrost: 180 cm
Waga: 66 kg
Miejsca do ćwiczeń: tylko i wyłącznie swój pokój, na siłownię nie mam pieniędzy, a w szkole nauczyciel(ka) przychodzi kiedy chce basen na razie też odpada, bo od października kłopoty ze zdrowiem były i strach teraz jest, tak samo różne sztuki walki
Sprzęt: hantel 5kg, ściskacz, podłoga
Tryb życia: chciałbym zaznaczyć, że jestem programistą... czyli taki tryb siedzący bardziej niestety
Cel: mam na brzuchu kilka fałdek (jak siedzę :D) no i klatka piersiowa też nie jest pięknie wyrzeźbiona nie mówiąc już o rękach
Czytałem trochę postów na tym forum i widziałem trening DOMATORA, lecz niestety ekspandera nie mam, a i dużo miejsca na rozłożenie tylu krzeseł... No przepraszam bardzo nie mam
Bardzo bym prosił o pomoc w sporządzeniu (od podstaw zupełnych, może się też komuś jeszcze przyda) DOKŁADNEGO planu ćwiczeń, na czas nieokreślony.
P.S.: Kiedyś ćwiczyłem Aerobiczną 6 Weider'a i brzuch się lekko twardawy stał ;) Ale jakoś zaprzestałem wykonywanie, bo za dużo czasu mi to zabierało.
Jak mi się coś przypomni to dopiszę, a teraz czekam na pomocne posty.
Pozdrawiam serdecznie
biegaj,piłka,itp.,zdrowo jedz,trening domatora z wykorzystaniem wagi własnego ciała-jest o tym pełno w necie. Gogluj
edit: a co to za kłopoty ze zdrowiem ?
Biegaj, piłka? - W Zimę? :D Chcę od 01.01 a na piłkę jakoś troszki za zimno ;) I sali gimnastycznej też nie ma.
Zdrowo jedz - jestem w temacie dla początkujących, JAK zdrowo?
Trening domatora z wykorzystaniem wagi własnego ciała - a przypasować do wzrostu nie trzeba przypadkiem też? To właśnie dlatego napisałem bo widzę, że jest tu dużo ludzi w temacie.
A kłopoty ze zdrowiem takie typowe ;) Od października kaszle nie kaszle, katary, jakieśtam zapalenia... Niezbyt pięknie się układa wszystko.
Ale ta młodzież teraz delikutaśna :D Ja biegam w zimę a w zeszłym roku pływałem na mrozie i dalej żyje.
Zacznij jeść często w odpowiednich ilościach, przetrzep tematy podwieszone ,wszystko już jest podklejone jak nie tu to gogle poprowadzi cię do szczegółów. Trochę wyobraźni,opcja szukaj na pasku menu.
Eee? No i po co to było? Po prostu proszę o pomoc a nie jakieś wywody jaka ta dzisiejsza młodzież jest... Dżizas... Jak mówię, że nie mogę biegać, bo jestem po chorobach, jeszcze kiedyś miałem porażenie nerwu twarzowego właśnie przez zimno, to po prostu mówię, że nie mogę i nie będę się kłócił.
Te tematy podwieszone to dla każdego innego. Forum jest dość spore, jeszcze się nie orientuję, może polecisz mi jakieś linki? Google i google. Wszyscy piszą o googlach, to na kiego grzyba to forum jest???
Wyobraźnię posiadam :] Dziękuję :P
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=228
Tak na początek bo bez tego treningi nie mają znaczenia
oraz inne tematy które powinieneś przeczytać zanim zadasz pytanie wałkowane 1000 razy
SOG
Hmmm, to ja mam brać dietę na przyrost masy? Ale o co w tym dokładnie chodzi? Że będę grubszy? I wtedy mam co zmieniać na mięśnie? Czy jak?
Przytyjesz trochę mięśniami i narobisz fetu, który potem przy spalaniu będzie dawał Ci energii do wydajniejszego treningu, w którym będziesz wyrabiał rzeźbę. Logiczne. Przytyjesz tak jak chciałeś.
Ok, to z dietą sobie jakoś poradzę... Może ;) To ja poukładam wszystko i napiszę jak będzie wyglądał mój plan żywieniowy później. Swoją drogą nie wiedziałem, że dieta to AŻ tak (70%) ważny czynnik treningu.
A teraz trochę z treningiem proszę pomocy. Tak jak w pierwszym poście pokazane jest jakie są moje możliwości sprzętowe. A i ramy czasowe... Hm... Może być i codziennie chociaż wiadomo, że Liceum to nie łatwa sprawa, także wygodniej by było co drugi dzień ale to według uznania.
hardworkOUT
30-12-08, 20:03
sztangielka 5kg na nic ci sie nie przyda.
zakup drazek rozporowy do framugi ( 20 zl ) i ekspander.
http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp
w liinku mozliwosci pokojowe plus na samym dole plany przykladowe
Nie ćwiczyłeś w sumie wcześniej to ułóż trening pół godzinny i ćwicz w poniedziałek, środę i piątek. A po 3 -4 tygodniach zmień na godzinny.
zdolnosci sprzetowych to ty wogole nie masz,ten sport wymaga poświęceń i wkładu finansowego,bez tego to możesz sobie tak popykać pomki i tak nic z tego nie będzie
sztangielka 5kg na nic ci sie nie przyda.
Czytałem o kulturystach amerykańskich, którzy się rozgrzewają 3 - 5 kg sztangielkami mimo, że wyciskają po 2 setki. A drugi przykład to jeden z Misterów Olimpu, który całą karierę ćwiczył sztangielką 16 kg. Także taka 5 kg przy odpowiedniej technice w Twoim wieku i przy tak małym stażu też możę pomóc, chociażby przy rozgrzewce.
Framugi mam krzywe jak... Krzywe framugi. Mieszkanie się trzyma nie o ściany ale o tapety... Mam stare, metalowe i krzywe, dlatego możliwość, że spadnie jest duża... Tak samo, że mi się rozejdą...
Pisałem już w pierwszym poście, że zbytnio z tego treningu domatora co podałeś... A zresztą.
Czemu sztangielka 5 kg na nic mi się nie przyda? Dla mnie jest to jednak jakiś lekki ciężar :P A ekspander gumowy czy metalowy?
Czy te rozkłady co podałeś są UNIWERSALNE? Czyli dla mnie i dla użytkownika "x" też?
Zioman:
A mógłbyś mnie jakoś nakierować jak dokładniej może ten trening wyglądać? OK, przyjmuję już do wiadomości, że Poniedziałek, Środa i Piątek idzie do ćwiczeń.
007:
"Dziękuję" za miłe słowa, ale dla mnie to żaden sport nie będzie. Tzn. radość z tego też musi być, ale mi chodzi głównie o spalenie trochę z brzucha i wykształceniu mięśni (ręce, brzuch, plecy też by się przydały). A wkład finansowy... Masz rację, ale zbyt dużo kasy nie mam... Fakt.
hardworkOUT
30-12-08, 20:26
Zioman (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10949)
"Czytałem o kulturystach amerykańskich, którzy się rozgrzewają 3 - 5 kg sztangielkami mimo, że wyciskają po 2 setkię
stary jaka ty masz interpretacje...........
piszac ze na nic mu sie nie przyda pisze w kontekscie CWICZEN . nie zadnej rozgrzewki bo rogrzewac to sie moze czymkolwiek np plecakiem naladowanym ceglami.....
co do tych amerykanskich kulturystow to powiem ci ze polscy tez sie tak rozgrzewaja, bulgarscy tez, niemieccy tez, afrykanscy tez, powiem ci wiecej 90% ludzi co przychodzi na silownie jako rozgrzewke traktuja kilka serii na wiekszosc partii takimi malymi sztangielkami.
"A drugi przykład to jeden z Misterów Olimpu, który całą karierę ćwiczył sztangielką 16 kg"
no no . ja czytalem ze strongmani trenuja rozowymi sztangielkami max 2 kg. cala kariere.
"Także taka 5 kg przy odpowiedniej technice w Twoim wieku i przy tak małym stażu też możę pomóc, chociażby przy rozgrzewce."
nie chocby . TYLKO.
co innego zrobi sztangielka 5 kg ?? uginanie na biceps ? w jakiej ilosci powt ? 80-100 ? pewnie cos kolo tego bo jest poczatkujacy. i co mu to da ? podpowiedz: nic.
TomAsh (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=11441)
"Framugi mam krzywe jak... Krzywe framugi. Mieszkanie się trzyma nie o ściany ale o tapety... Mam stare, metalowe i krzywe, dlatego możliwość, że spadnie jest duża... Tak samo, że mi się rozejdą..."
jezu.. to idz na trzepak na dwor sie podciagac... cokolwiek. co ty myslisz ze majac do dyspozycji podloge sie jakkolwiek wyrobisz ? czym ? pompkami ?
"Pisałem już w pierwszym poście, że zbytnio z tego treningu domatora co podałeś... A zresztą."
co my mamy ci wyczarowac jakies nowe cwiczenia ? ''domator dla tych co maja podloge do dyspozycji"..... 007 ci napisal - troche poswiecenia bo inaczej nic nie zrobisz
"Czemu sztangielka 5 kg na nic mi się nie przyda? Dla mnie jest to jednak jakiś lekki ciężar :P"
jak pisalem, ile zrobisz powtorzen np uginania z supinacja ? pewnie ~100. po miesiacu bedziesz robil ~200. i tak masz zamiar w nieskonczonosc sie bawic taka sztangielka ? ( zeby to jeszcze cokolwiek dawalo )
"A ekspander gumowy czy metalowy?"
mozesz oszczedzic takich pytan.
jakbym ci napisal ze dobry pomysl to kupic sztangielki regulowane to co bys napisal, 'jaki kolor?'
weglug uznania takie rzeczy.........
"Czy te rozkłady co podałeś są UNIWERSALNE? Czyli dla mnie i dla użytkownika "x" też?"
mozna powiedziec ze tak.
ale
to jest domator , nie cwiczysz tym w nieskonczonosc.
domator jest 1 lvl wyzej od ogolnorozwojowki. jako przygotowanie przed silownia profesjonalna. zebys mial jakiekolwiek podwaliny a nie wpadl na silownie z wystraszonym wzrokiem czy przypadkiem nikt sie nie patrzy bo niewiem co cwiczyc
Zakładając, że nie posiadamy ekspandera- wykonujemy wtedy przykładowo taki trening:
1.Pompki płasko(dowolna z podanych wersji)-4-5 serii x do zmęczenia-ze zmiennym rozstawem dłoni.
2.Pompki głową w dół(nogi na podwyższeniu-rys.5)-4-5 serii x do zmęczenia- ze zmiennym rozstawem dłoni.
3.Pompki na taborecie(F)-3-4 serie x do zmęczenia
4.Pompki boczne(rys.7)2-3serie x do zm.
5.Pompki przy ścianie(rys.2)2-4serii x do zm.
6.Pompki w podporze tyłem(G)2-4serii x do zm.
7.Przysiady(na jednej lub obu nogach)4-6 serii x do zm.
8.Wspiecia na palce(na jednej lub obu nogach)4-6 serii x do zm.
9.i 10.-dwa wybrane ćwiczenia(C-F)na mięsnie brzucha po 4-5 serii x do zm.
11.Unoszenie tułowia z leżenia przodem-4-5 serii x do zm.
12.Uginanie ramion w ciężarem stojąc(ciężar zamiast ekspandera)-4-5serii x do zm.
(http://allegro.pl/item509451196_gra_warcraft_ii_battle_net_edition_n owa_oryginal.html)
Do hardworkOUT'a:
- gdzie Ty słyszałeś, że polscy czy inni kulturyści rozgrzewają się tak małym ciężarem? nie prawda
- "no no . ja czytalem ze strongmani trenuja rozowymi sztangielkami max 2 kg. cala kariere."
nie pamiętam jak ten kulturysta się nazywał ale to prawda, że ćiwczył taką małą hantelką,
- "nie chocby . TYLKO.
co innego zrobi sztangielka 5 kg ?? uginanie na biceps ? w jakiej ilosci powt ? 80-100 ?"
może zrobić i 15 powtórzeń tylko mocno spinać łapę i uważać na technikę. Przykład: był taki kulturysta Sandow (statuetkę Sandowa wręcz się zwycięscą MR. Olimpu), wiesz jak on ćwiczył? tylko się spinał i dopracował się największej siły w historii i super sylwetki. Nawet Pudzian teraz nie podnosi tyle co Sandow 100 lat temu. lol
jezu.. to idz na trzepak na dwor sie podciagac... cokolwiek. co ty myslisz ze majac do dyspozycji podloge sie jakkolwiek wyrobisz ? czym ? pompkami ?
Mówię jak jest, a nie marudzę. Jezu, jak mówię, że nie ma takiej opcji, to NIE MA. W końcu ja wiem jak moje mieszkanie wygląda i jakie jest.
A co do tego ekspandera to tak się pytam... Jak wiesz, to powiedz, a nie się wymądrzasz... Po prostu mi odpowiedz :)
hardworkOUT
30-12-08, 20:46
"- gdzie Ty słyszałeś, że polscy czy inni kulturyści rozgrzewają się tak małym ciężarem? nie prawda"
nie rozumiesz mnie.
rozgrzewaja sie traktujac to jako rozgrzewke do ... rozgrzewki.
biora poprostu sztangielke ( niekoniecznie 5 kg , zalozmy ze 15 ) i robia; kilka powt uginania z supinacja, kilka powt unoszenia bokiem , kilka powt francuza w staniu , kilka powt wyc lezac.... itp.
po czyms takim przechodza do normalnej rozgrzewki.
a po niej do rozgrzewki ciezarem roboczym przed ciezarami glownymi.
po rozgrzewkach ciezarem roboczym do serii wlasciwych z ciezarami glownymi.
bardziej obrazowo nie potrafie
"nie pamiętam jak ten kulturysta się nazywał ale to prawda, że ćiwczył taką małą hantelką,"
zostawmy to . w to akurat nie uwierze , chyba ze dasz link. niemam kontrargumentow na cos co wydaje mi sie niedorzeczne plus tego nie widzialem.
"może zrobić i 15 powtórzeń tylko mocno spinać łapę i uważać na technikę. Przykład: był taki kulturysta Sandow (statuetkę Sandowa wręcz się zwycięscą MR. Olimpu), wiesz jak on ćwiczył? tylko się spinał i dopracował się największej siły w historii i super sylwetki. Nawet Pudzian teraz nie podnosi tyle co Sandow 100 lat temu. lol"
to twoje tylko spinanie to raczej nie chodzi o spinanie np bicepsa przy uginaniu sztangielkami.
podejrzewam ze chodzi o napiecie izometryczne ktore jest w zupelnosci wystarczajace do rozwoju i masy i sily.
przyklad trzech najwazniejszych trojbojowych cwiczen w kontekscie napiecia izometrycznego: martwe wyciskanie lezac, martwe polprzysoady, martwe dociagania z wysokosci kolan. istnieje takze martwe wyciskanie na barki na smithie.
generalnie kazde cwiczenie mozna do tego sprowadzic o ile posiadasz potrzebne maszyny lub trenujesz z partnerem
ale Sandow samego tego nie mogl wykonywac bo by utracil mobilnosc stawowa.
" dopracował się największej siły w historii i super sylwetki."
sylwetki super ? jesli chodzi o estetycznosc to tak. ale cos ponad to nie reprezentowac sobia.
co do sily: wydaje mi sie ze Paul Anderson byl silniejszy.
hardworkOUT
30-12-08, 20:50
"Mówię jak jest, a nie marudzę. Jezu, jak mówię, że nie ma takiej opcji, to NIE MA. W końcu ja wiem jak moje mieszkanie wygląda i jakie jest."
jedna framuge masz w kazdym mieszkaniu ??
czlowiek, juz ci napisalem , z podloga do dyspozycji to wiele nie zrobisz. jezeli nie chodzisz na silownie profesjonalna to drazek to podstawa podstaw.
dodatkowo wpadlo mi do glowy mozesz w domu robic inverted rows ( prosze to sobie zgooglowac lub zjutubowac a nie pytac jak wyglada ). tylko nie pisz ze NIE MA TAKIEJ OPCJI bo mozesz to robic na czymkolwiek , stole w kuchni, biurku etc.
" co do tego ekspandera to tak się pytam... Jak wiesz, to powiedz, a nie się wymądrzasz... Po prostu mi odpowiedzę
nie wymadrzam sie , tylko zworc uwage jakie naprawde durne pytanie zadales. co za roznica czy kupisz ekspander metalowy czy zwykly ? waznie zeby spelnial swoja funkcje. mozesz miedziany nawet kupic byle by dzialal tak jak ma dzialac
jedna framuge masz w kazdym mieszkaniu ??
Pomyśl - są nierówne i nie ma bata, MUSI spadać, a jak wezmę mocno, to one się ROZSZERZĄ. Blok ma 30 lat. Próbowane było już o.O
Inverted Row, dziękuję za cynk, SOG :)
A co do ekspandera to już koniec tematu. Poszukam na Allegro.
Na razie dziękuję za pomoc :) Jeszcze później się odezwę, pozdrawiam...
Do hardworkOUT'a:
- a mi właśnie chodziło o rozgrzewkę z naprawdę małym ciężarem,
- znalazłem tego gościa i faktycznie nie był Mr. Olimpu. Ale był Mr. America i nazywał się Armand Tanny - to on ćwiczył "jedynie jedną, ważącą 16 kg sztangielką",
- Paul Anderson? jeżeli patrzymy od strony grubasów co wszystko potrafią to mam mocniejszego. Twój Paul podniósł 3 tony a mój Sri Chinmoyw wieku 66 lat podniósł dwie sztangi o łącznej wadze 3210,8 kg. I on jest chyba najmocniejszy...
Heheh jaki on twój. I chyba z tego co mi wiadomo jest on filozofem, (tak jakby guru w kulturze indyjskiej), a z tym ciężarem to różnie bywa. Sam Chinmoy zapewniał wiele razy ze w ułamek sekundy podnosi czołgi, samoloty, żaglówki i 700 ludzi ale nikt tego nie widział a na dodatek po tym idzie i na koncert i gra na 25 insstrumentach naraz. Powiem tak ze jak zobacze to uwieże. Czytłem też kiedys ze podnosi ciężkie przedmioty na jakimś urządzeniu (być moze mydli ludziom oczy) To tylko moje zdanie i to co wiem o tym człowieku.
W bardzo starym magazynie Iron jest pokazane jak podnosi te sztagielki. Jest to wycisk na klatę i może ruchu jest z 5 cm....a może mniej.
hardworkOUT
30-12-08, 21:37
"- a mi właśnie chodziło o rozgrzewkę z naprawdę małym ciężarem,"
nie dogadalismy sie.
"znalazłem tego gościa i faktycznie nie był Mr. Olimpu. Ale był Mr. America i nazywał się Armand Tanny - to on ćwiczył "jedynie jedną, ważącą 16 kg sztangielką","
2 minuty w googlach i wiem z ta sztangielka to nie prawda.
chocby z pierwszej lepszej strony:
"His favorite exercise was one you don't often see these days: the one arm clean.
Its hard to tell how heavy the bar is loaded to in this shot -- I'd say at least 225 or so, and you sure won't find any bodybuilders who could do that these days."
i sztanga na zdjeciu na bank nie wyglada na 16 kg ;) a pisza ze to jego koronne cwiczenie. skad masz te informacje ?
"- Paul Anderson? jeżeli patrzymy od strony grubasów co wszystko potrafią to mam mocniejszego. Twój Paul podniósł 3 tony a mój Sri Chinmoyw wieku 66 lat podniósł dwie sztangi o łącznej wadze 3210,8 kg. I on jest chyba najmocniejszy..."
napewno dobrze podales nazwisko ? bo internet o nim sie slyszal.
co do Andersona , to jednak jego rekordy do dzisiaj widnieja i wielu twierdzi ze sa nie do pobicia. np jego koronny przysiad: 553 kg i to RAW !. dzisiaj np trojboisci czy strongmani nawet nie potrafia sie zblizyc do tego ciezaru i to w sprzecie
nie widze kontrargumentow nt napiecia izometrycznego. bylem pewien ze bedziesz obstawal za swoja teoria ze 15 powtorzen sztangielka 5 kg i 'spinaniu' bicepsa cos da ;)
edit; znalazlem od tym gostku co pisales, zaraz poczytam , wczesniej zle skopiowalem nazwisko
hardworkOUT
30-12-08, 21:47
ja myslalem ze powaznie dyskutujemy o sportach siłowych , a ty dajesz przyklad jakiegos filozofa , maratonczyka , malarza , pisarza i niewiem co jeszcze.
"W 1988 roku Sri Chinmoy zaczął podnosić ludzi na specjalnym podnośniku, jedną ręką nad głowę, w symbolicznym geście wdzięczności za ich wkład w rozwój ludzkości. Nazwał ten program „Podnoszenie Świata Sercem Jedności”. Podniósł już ponad 7500 osób z różnych ścieżek życia."
naprawde , wiele wspolnego ze sportami silowymi.
jesli chodzilo ci o to w odniesieniu do Andersona
"W 1957 roku Paul Anderson wszedł pod podest , oparł ręce na stołkach a plecami naprał na podest na którym znajodwoały się częsci samochodowe i kasa pancerna wypełniona po brzegi ołowiem o masie 3000kg!!"
jezeli sie bawimy w takie wyliczanki to znajdziemy multum osob ktore niewiadomo co i niewiadomo jak podnosza etc.
ja mowie o dokonaniach w stricte silowych CWICZENIACH. co chyba po koronnych trzech 3bojowych cwiczeniach widac kto jest najsilnieszy i nie powiesz mi ze nie.
trzy najwieksze i najsilniejsze grupy miesniowe w organizmie czlowieka: piersiowe, plecy, nogi. w 3boju mozesz sie wykazac prawdziwa sila. masz slaba klatke, nadrabiasz reszta itp.
nie interesuje mnie jakies napieranie plecami na podest z kasa pancerna czy filozof ktory w sekunde podnosi czolg.....
edit.
ps. nie mowcie ze spam i off bo bede musial sobie dac warna ;)
edit 2.
zioman czekam na ciag dalszy dyskusji o napieciu izometrycznym , bo ta czesc rozmowy mnie interesuje najbardziej. ( nie jest to ironia ani zlosliwosc ). jak masz jakies info dotyczace tego gostka co pisales ze sie 'spina' to wklej tutaj
o Armandzie Tanny jest napisane w Flex nr 6 2001 roku s.80 i, że to była jedna z jego metod - zamuliłem. Ale to nie zmienia faktu, że przechodził cykle treningowe tylko z tą sztangielką.
monohydrat
30-12-08, 21:54
A slyszeliscie moze o Chuck'u Norris'ie?? On ma sile tak wielka, ze lepiej sie o niej nie rozpisywac, bo grozi to... kopniakiem z polobrotu. Hardworkout moglbys nam przyblizyc cos na temat tych "martwych cwiczen", o ktorych pisales wczesniej?? Bardzo mnie to zaciekawilo... poprostu chcialbym sie pochwalic wiedza karkom z silowni ;) Pozdrawiam
hardworkOUT
30-12-08, 21:55
"o Armandzie Tanny jest napisane w Flex nr 6 2001 roku s.80 i, że to była jedna z jego metod - zamuliłem. Ale to nie zmienia faktu, że przechodził cykle treningowe tylko z tą sztangielką."
stary, ze sztangielka ?
one arm barbell biceps curl
barbell - sztanga
dumbell - sztangielka
i sztanga nie wazyla napewno 16 kg , ael gruuuuubo ponad to
hardworkOUT
30-12-08, 22:13
A slyszeliscie moze o Chuck'u Norris'ie?? On ma sile tak wielka, ze lepiej sie o niej nie rozpisywac, bo grozi to... kopniakiem z polobrotu. Hardworkout moglbys nam przyblizyc cos na temat tych "martwych cwiczen", o ktorych pisales wczesniej?? Bardzo mnie to zaciekawilo... poprostu chcialbym sie pochwalic wiedza karkom z silowni ;) Pozdrawiam
a chcialem obejzec m jak milosc. hahahah ;)
niewiem od czego zaczac, a to zle bo w zasadzie niema o czym pisac.
hmmm
stosujac napiecie izometryczne w miesniach wykorzystujesz zwykle 3 najabrdziej znane cw. te o ktorych pisalem; martwe wl , martwe polprzysiady , martwe dociagi.
samo napiecie izometryczne bo moze czesc niewie ocb
napiecie izometryczne to napiecie bez zmiany dlugosci miesnia. czyli napierdzielanie w jak najwiekszy ciezar w cwiczeniach takich jak wyzej wymienilem.
sa jeszcze napiecia izotoniczne, ekscentryczne, i izokinetyczne . kto bedzie chcial spyta googla.
noi wlasciwie koniec calego wywodu , napodstawie tej prostej definicji mozesz sobie sam zinterpretowac dlaczego cwiczenia co podalem sa 'niepelne'
ale jakby ktos nei byl na tyle bysty
wezmy np martwe wyciskanie lezac
zwykle wykonuje sie je na smithie z racji tego ze mozna regulowac wysokosc skad zaczynasz ruch a to jest bardzo wazne.
ruch bowiem zaczynasz jakby od fazy pozytywnej. dokladnie powinienes ustawic taka wysokosc zeby sztanga dotykala ci klatki w poczatku ruchu.
i poprostu napierasz z calej sily na ciezar ( zwykle baaardzo duze ciezary ) . najepiej jest jak wycisniesz do konca, ale tez popularne jest poprostu 'ruszanie' sztanga w gore na wysokosc kilku cm . duzo osob nawet nie zdejmuje ogranicznikow co mowi samo za siebie.
a dlaczego na kilka cm ?
dlatego ze zanim 'ruszysz' ten ciezar to chwile potrwa, miesnie beda caly czas z calej sily napierac na ciezar, ale on ani drgnie, dopiero po 2-3 sek ruszy sie w gore , z taka szybkoscie ze kolejne 3 sek bedzie trwalo pchanie w gore , az wycisniesz do konca badz ruszysz te kilka zalozone cm. co wazne nie kontrolujesz opuszczania ciezaru. spada on swobodnie na ograniczniki. noi kolejne powt. 3+3 sek = 6 sek - napiecie izometryczne wynosi 6 sek.
niewiem czy ci to wytlumaczylem dosc jasno , ale staralem sie ;)
powiedzialbym moze i wiecej na ten temat ale ja tego nie stosuje - metoda dla kulturystow czesto wykorzystywana w splicie 2x dziennym na sesjach popoludniowych/wieczornych.
powiem jeszcze ze jest kilka rodzajow napiecie izometrycznego , niewiem jak wygladaja pozostale i z tego co wiem to na polskich stronach www raczej tego nie znajdziesz.
tyle
monohydrat
30-12-08, 22:29
hmmmm to moze byc calkiem ciekawe. Co ty na to zebym przy jakims nowym planie, pwoiedzmy raz na miesiac zorbil sobie trenig skladajacy sie z owych napiec, stosujac oczywiscie realnie mozliwy dyzu ciezar?? BTW ja w fbw 5x5 jak robie biceps to stosuje stosunkowo male ciezary i zostawiam zapsa kilku powtorzen. Bylem przekonany, ze jesli uzywam mniejszego ciezaru i to jeszcze pozostawiajc sobie zapas sila spadnie, wiec wczoraj zeby sobie zjebacc humor postanowilem zobaczyc o ilez to spadla mi sila z uginaniu ze sztanga. A tu wkradl sie chyba blad w matrixie, bo ciezar, ktorym zawsze robilem 6 powtorzen z ogormny wysilkiem, czytaj krew lala sie z oczu, poszedl wczoraj na 8 powtorzen z lekkim ujem. Czy to nie dziwne? Chyba przestane cwiczyc w ogole biceps i zaczne robic te podciagania
hardworkOUT
30-12-08, 22:40
"Co ty na to zebym przy jakims nowym planie, pwoiedzmy raz na miesiac zorbil sobie trenig skladajacy sie z owych napiec, stosujac oczywiscie realnie mozliwy dyzu ciezar??"
ja jestem za. ale najpierw prosilbym zebys podrzucil mi np filmik nie z duzego ale ze sredniego ciezaru w cwiczeniu ktore chcesz wykorzystac do izometrii.
co jak co ale tutaj granica do kontuzji jest bardzo cieniutka. jeden maly blad , a byli nawet goscie co staw barkowy potrafili sobie wybic. chyba ze uwazasz ze masz ok technike, jak wolisz.
"BTW ja w fbw 5x5 jak robie biceps to stosuje stosunkowo male ciezary i zostawiam zapsa kilku powtorzen. Bylem przekonany, ze jesli uzywam mniejszego ciezaru i to jeszcze pozostawiajc sobie zapas sila spadnie,"
186 razy pisalem ze na przestrzeni czasowej sporo bardzej efektywne jest zostawiac sobie zapas w cwiczeniu niz sie zylowac , czy niedaj boze zylowac ost powtorzenia czy nie daj boze poraz drugi zeby partner pomagal.
wazny jest tuaj zwrot 'na przestrzeni czasowej' . wielu osobom jak to mowie to slysze w odpowiedzi ironiczne 'pfff' cokolwiek to znaczy , ale po czasie wychodzi kto mial racje.
co widac swietnie na twoim przykladzie zadzialalo.
"Chyba przestane cwiczyc w ogole biceps i zaczne robic te podciagania ę
sugerowalem to od poczatku ;)
Ja skromnie zaspamuje jeśli można
Piszecie o Sandowie :) Kiedyś czytałem o nim jakiegoś arta ,miał taką kulosztangę i napierał nią po wsiach,może warto kupić ?
Kiedyś też czytałem o starożytnych siłaczach,jak się rodził cielak to młody chłopiec dostawał od ojca takiego cielaka ,zarzucał go na barki i robił z nim przysiady,wraz ze wzrostem masy cielaka rosła siła chłopca,później wprowadzili wyciskanie na klatę no i Sandow był w tym dobry :D heh
Właśnie to się dzieje na tym forum... Offtop... :/ I jak ja mam znaleźć dla siebie potrzebne materiały, jak tu nawet moderator odbiega całkowicie od tematu?
Jak już brak pomocy z Waszej strony, to nie piszcie, bo nikt nie znajdzie tutaj informacji na ten temat...
hardworkOUT
30-12-08, 23:11
3 strona 1 post chyba wiecej pytan nie miales ??
monohydrat
30-12-08, 23:13
Bo ty Tomash sprawiaz wrazenie kolesia, ktoremu trzeba wszystko podac na tacy. Chlopaki moze my bedziemy za niego te pompki i reszte cwiczen robic zeby sie chlopak nie przemeczal? Dostales tyle informacji, ze srednio inteligetny Afrykanin by to zrozumial i ulozyl sobie plan. Powodzenia
Mi chodzi o to, że jak nie macie już więcej do powiedzenia, to koniec tematu. Zamknąć temat o.O A nie jakieś dyskusje NIE NA TEMAT...
Monohydrat, rzeczywiście, dużo się dowiedziałem. Spróbuję na innym forum. A sarkazm w wykonaniu niektórych tutaj użytkowników i WIELCE SZANOWNEGO MODA jest przepiękny o.O
hardworkOUT
31-12-08, 16:49
daj znac czy na innym forum zrobia za ciebie te pompki ;)
drazek - nie.
domator - nie.
sprzet - nie
kasa na sprzet - nie.
poswiecenie - brak.
podloga - tak.
powodzenia.
Czy ja mówię, że nie zrobię tych pompek????
Czytaj gościu :/
drążek - chcę, nie mogę
domator - spróbuję, już mnie NORMALNIE przekonał jeden user
sprzęt - powiedz jeszcze jaki, bo aż jedna rzecz: ekspander, to duży sprzęt widzę
kasa na sprzęt - mam jeszcze różne inne wydatki, no chyba, że Wielmożny Pan Mod ma kasę na wszystko
poświęcenie - zabić mam się, żebyś dostrzegł moje poświęcenie?
podłoga - niesamowite, lepiej robić coś na podłodze niż nic nie robić, czy może inaczej? bo przecież wiesz lepiej zawsze i zapewne wrzucisz znowu jakimś dziecinnym tekstem :)
hardworkOUT
01-01-09, 19:04
"
Czy ja mówię, że nie zrobię tych pompek????"
ja ci usiluje powiedziec ze samymi pompkami to zrobisz tyle co nic. ale ty caly czas uwazasz ze podloga to jest to co niezbedne do treningu a pompki to magiczne cwiczenie .
"drążek - chcę, nie mogę"
dla chcacego nic trudnego , pisalem ci ze nawet moze byc trzepak na podworku
http://www.youtube.com/watch?v=8ZOjNz6bjIs
plac zabaw
http://www.youtube.com/watch?v=PFSZknXe9RE
schody
jak widac mozliwosci jest wiele
chcesz cwiczyc w domu bez drazka to tak jakbys chcial np uprawiac pilke nozna bez pilki - wiem dziecinny tekst, moja specjalizacja
"domator - spróbuję, już mnie NORMALNIE przekonał jeden user"
pozdrowienia dla normalnych userow ( 2gi dziecinny tekst )
"sprzęt - powiedz jeszcze jaki, bo aż jedna rzecz: ekspander, to duży sprzęt widzę"
chocby sztangielki regulowane, nie wspominajac o podstawowej lawce czy stojakach, ale na poczatek sztangielki wystarcza
"kasa na sprzęt - mam jeszcze różne inne wydatki, no chyba, że Wielmożny Pan Mod ma kasę na wszystko"
dziekuje za nadanie tytulu ( 3ci dziecinny tekst ).
nie, niemam kasy na wszystko, ale obrazowy przyklad z pilka nozna dostales. temat ten powinien sie pojawic jak zbierzesz kilka rzeczy potrzebnych do cwiczen. bb to nie jest sport nie wymagajacy zadnych nakladow finansowych ( dieta, sprzet )
"poświęcenie - zabić mam się, żebyś dostrzegł moje poświęcenie?"
rob co chcesz ;)
"podłoga - niesamowite, lepiej robić coś na podłodze niż nic nie robić, czy może inaczej"
hehe no ale wez mi wytlumacz co ty chcesz na tej podlodze robic ? pompki w nieskonczonosc ? zapewne wiesz ze pompki cos daja ale przez pewien czas ( dosc krotki ) . pozatym co jeszcze chcesz robic z podloga, oprocz przysiadow i brzucha nie widze za wielkich mozliwosci
" bo przecież wiesz lepiej zawsze i zapewne wrzucisz znowu jakimś dziecinnym tekstem :)"
mozesz mi wierzyc ze wiem lepiej (neutralny tekst bez wymadrzania ). a limit dziecinnych tekstow to niestety tylko 3 ( no moze ten jest 4 )
Kolego to jest forum KULTURYSTYCZNE odpowiedzi udzielane są tutaj właśnie pod tym względem , nie wiem czy muszę dodawać coś więcej.