PDA

Zobacz pełną wersję : Prosze o rade

Dominio94
24-12-08, 18:41
Witam mam 15 lat w styczniu skoncze waze okolo 60 kg i wzrost moj to 170 chcialbym sie dowiedziec chce cwiczyc na mase i chce wiedziec jak mam prawidlowo cwiczyc i jaka diete stosowac prosze o szybka odpowiedz pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Fehu
24-12-08, 18:57
Odpowiedz jest prosta NIECWICZ w tym wieku!!! a Ty juz o masie wyskakujesz...Uprawiaj sztuki walki, plywaj biegaj i napisz za 2 lata wtedy pomozemy Ci w doborze treningu

Teraz ewentulanie to sobie pompki rób, podciagaj na drazku i bedzie spoko

slim shady
24-12-08, 21:31
masz 14 lat sądząc po roczniku, jeszcze sie rozwijasz i zdążysz przybrac mase, jak narazie zdrowo sie odżywiaj, graj w piłke,biegaj,pływaj,sztuki walki,itp

Volves
24-12-08, 22:55
bądź aktywny fizycznie to ułatwi Ci start za kilka lat :]

Geryon
25-12-08, 08:24
nie chce zakłądać nowego wątku bo po części dotyczy to jakos tego :)

Chce zacząć trenować sztuki walki , hmmm ale w styczniu bede miał 21 lat, pytanie moje brzmi czy w tym wieku jeszcze mogę a moze czy wypada zapisać się na sztuki walki ?

Ogólnie myślę , że wiek to nie wszystko jesli ktoś będzie się przykładał to ogarnie temat

slim shady
25-12-08, 09:40
myśle, że warto sie zapisac, nie sądze,żebyś sie namierzał na zawodostwo, zawsze podłapiesz technike, kondycje,wytrzymałość. Znam kobiete co ma 65 lat(z Austrii) i chozi na kick boxing, nie widziałem jej w akcji i napoczątku nie mogłem uwieżyc, więc sądze, ze jesli nie chcesz sie tym zajmowac zawodowo to wiek nie ma, aż takiego znaczenia.

Geryon
26-12-08, 10:11
u mnie w miescie jest karate albo viet vo dao i na to chce isc - co do wygimnastykowanego ciaął to nie chce sięchwalić ale taniec break dance jakis czas temu rozciągnął mnie i dzieciaki z gimnazjum nie dadza rady się tak rozciągnąć jak ja ;)
z biegiem czasu jak kupie sobie samochod bede miał jak dojeżdzać do stolicy na treningi to chce isc na tajski box coś w tym kierunku albo krav maga.

fryc08
26-12-08, 10:24
Ja sie nie zgadzam ze wszystkimi wypowiedziami tutaj bo ja tez w tym wieku juz cwiczylem mniej lub bardziej ale cwiczylem.
Dieta:
-zwieksz ilość kalorii spozywanych
-w tym wieku nie zapomnij o owocach i warzywach
-ogólnie jedz wiecej ale zdrowo
Ćwiczenia:
-nie bierz cieżkich cieżarów!!! Nie bij rekordów!!!
-cwicz tak aby kregoslup nie byl bardzo obciążony!!! bo nie urosniez i nabawisz sie wad kregoslupa.
-rob trening ogólno rozwojowy
-polecam drążek i worek bokserki
Powodzenia:)

Rickey
26-12-08, 13:42
1. Zdrowo trzeba się zawsze odżywiać, nie tylko w wieku 20 lat.
2.Czemu ma nie brać dużych ciężarów??? 20 latek to najlepszy wiek na siłke. Piszerz o tych ciężarach jakby miał z 50lat lub był jakimś czternastolatkiem.
3.Kręgosłup jest zawsze obciążony. W tym sporcie tego nie unikniesz. Jak tu ktoś już słusznie stwierdził ćwiczenie na siłowni nie wpływa ani dodatnio, ani ujemnie na wzrost. No a w przypadku Geryona wątpie, żeby jeszcze dużo urósł, jeśli w ogóle coś urośnie. W końcu 20 latek to nie 16:)
Pozdro!!

sorry, ale nie zczaiłem i myślałem, że to piszesz do geyrona:D Niestety nie dam rady skasować tego posta>

Major_
26-12-08, 13:46
Ja sie nie zgadzam ze wszystkimi wypowiedziami tutaj bo ja tez w tym wieku juz cwiczylem mniej lub bardziej ale cwiczylem.
Dieta:
-zwieksz ilość kalorii spozywanych
-w tym wieku nie zapomnij o owocach i warzywach
-ogólnie jedz wiecej ale zdrowo
Ćwiczenia:
-nie bierz cieżkich cieżarów!!! Nie bij rekordów!!!
-cwicz tak aby kregoslup nie byl bardzo obciążony!!! bo nie urosniez i nabawisz sie wad kregoslupa.
-rob trening ogólno rozwojowy
-polecam drążek i worek bokserki
Powodzenia:)

W Ramkę to zabrać ;) , ćwiczyć możesz tak samo jak inni, ale nie wariując na treningach, robiąc wszystko dobrze technicznie, dobrze odżywiając się ;) Nie słuchaj wyżej tych 'speców' o tym, że nie możesz, zdr.

Sargon
26-12-08, 13:50
Jak już edytowałeś to mogłeś pokasować :P Małe ciężary, trening ogólnorozwojowy. Co prawda, lepiej w twoim wieku pograć w piłke. Ja też wcześnie zaczynałem dlatego nie potępiam Cie :D Geryon Krav maga będzie najlepsza. Mam kumpla który w wieku 25 poszedł właśnie na nią i całkiem dobrze mu idzie. Wiek nie ma takiego znaczenia jeżeli ćwiczysz dla siebie.

slim shady
26-12-08, 15:25
W Ramkę to zabrać ;) , ćwiczyć możesz tak samo jak inni, ale nie wariując na treningach, robiąc wszystko dobrze technicznie, dobrze odżywiając się ;) Nie słuchaj wyżej tych 'speców' o tym, że nie możesz, zdr.
Gratuluje rozumu, ciekawe czy poślesz syna w wieku 14 lat na siłownie..., a jak trafi na nie udolnego trenera który bedzie miał wszystko gdzies, albo źle doradzi, nie ma nic gorszego niż zła technika, krzywde można sobie zrobić, pisząc takie posty zastanów sie 2 razy, niedługo 12 latkowie będą pytali sie tu o kreatyne .... ja w jego wieku grałem w piłke

Voice666
26-12-08, 16:55
Major - ręce mi opadają jak słyszę takich gości jak ty. Nie rób chłopakowi krzywdy i nie piernicz głupot, że w wieku 14 lat może śmiało chodzić na siłownię.

Major_
26-12-08, 19:54
Przy racjonalnym odżywianiu i wykonywanych technicznie ćwiczeniach nie ma żadnych przeciwwskazań. Oczywiście żadnych maxów etc, o tym nie ma mowy. A mit o tym, że od siłowni się nie rośnie już dawno obalono, aczkolwiek nie każdy się z tym zgadza i szanuję tą opinię ;)

Slim- co do Twojego postu... mówisz, że nie ma nic gorszego niż zła technika etc- ZGADZAM SIĘ,
Tylko pamiętaj o tym, że i w wieku 18 lat może ktoś mu też źle doradzić, człowiek jeśli przez 2 lata będzie poznawał wszystko od podstaw, zainteresuje się tym, zrobi o wiele mniej błędów niż jego koledzy 18-latkowie, którzy pierwsze co przyjdą na trening to już o mecie myślą a ich technika jest żenująca.
A co to go interesuje co robiłeś w jego wieku? Każdy ma robić to co TY? Opanuj się.

slim shady
26-12-08, 19:57
a ktoś tu pisał że nie rośnie sie od siłowni ?

Fehu
26-12-08, 20:00
ludzie nastał zbawiciel uswiadomil nas
A mit o tym, że od siłowni się nie rośnie już dawno obalono
bedziemy Ci wdzieczni do konca zycia za ta opinie :whistle:

Major_
26-12-08, 20:02
Bo nie widzę innych przeciwwskazań , zakładając że technicznie będzie robił swoje.

Major_
26-12-08, 20:03
ludzie nastał zbawiciel uswiadomil nas bedziemy Ci wdzieczni do konca zycia za ta opinie :whistle:

Proszę bardzo laiku.

HardcoreFan
26-12-08, 20:22
Major - ręce mi opadają jak słyszę takich gości jak ty. Nie rób chłopakowi krzywdy i nie piernicz głupot, że w wieku 14 lat może śmiało chodzić na siłownię.

A widzisz jakieś przeciwwskazania ? jeśli dobrze je, ma kogoś nad sobą kto mu doradza, układa mu treningi itp ? Pudzian trenuje od wieku 13 lat i żyje

hardworkOUT
26-12-08, 20:25
hahaha

akurat z przykladem Pudziana trafiles jak kulą w płot.

czytales opinie lekarzy nt jego zdrowia ?? ( konkretnie kregoslupa i serca ) ? bo chyba wydaje mi sie ze nie. jest tak chcesz ''zyc'' to powodzenia

Major_
26-12-08, 20:28
Pudzian może i złe, aczkolwiek czytałem, że formę szykuje takze chyba nie jest z nim az tak zle ;)

Fehu
26-12-08, 20:33
hahaha

czytales opinie lekarzy nt jego zdrowia ?? ( konkretnie kregoslupa i serca ) ? bo chyba wydaje mi sie ze nie. jest tak chcesz ''zyc'' to powodzenia

chetnie bym sobie przeczytał taka opinie poszukam w google

slim shady
26-12-08, 21:35
Pudzian może i złe, aczkolwiek czytałem, że formę szykuje takze chyba nie jest z nim az tak zle ;)

Jak myslisz na czym on robi tą forme ? kreatyna czy moze białko

fryc08
26-12-08, 21:37
Zgadzam sie Z Majorem:) bardzo dobrze mówiąc że nie ma przeciwskazań żeby w tym wieku rozpocząć przygodę z kulturystyka:) ja jeszcze w mlodszym wieku cos tam prowowalem cwiczyc ale to trudno nazwac cwiczeniami ale nie zaluje tego:) Co do cwiczen to można znalesc takie cwiczenie ktore malo obciążaja kregoslup. Podstawowa sprawa to jest nie ulec pokusie w tym wieku a mianowicie szpanowaniu kolegom siła itp bo wtedy wiadomo co moze sie stac. Pudzian jak dobrze pamietam to w wieku 16lat wygral jakies tam mistrzostwa polski w wyciskaniu na ławeczce wiec napewno nie zaczal cwiczyc pare miesiecy przed. Najlepsza rada jest cwiczyc pod okiem kogos kto sie na tym dobrze zna.

Voice666
26-12-08, 22:21
Nie ulec pokusie? Facet o czym ty mówisz? Pokaż mi nastolatka, który nie lubi szpanować.
Młody wiek + brak odpowiedniego trenera (znającego się na rzeczy) = kaleka.
Tyle

fryc08
27-12-08, 10:31
Nie ulec pokusie? Facet o czym ty mówisz? Pokaż mi nastolatka, który nie lubi szpanować.
Młody wiek + brak odpowiedniego trenera (znającego się na rzeczy) = kaleka.
Tyle
No ja nigdy nie szpanowałem bo nie chodzilem z kolegami na siłownie tylko sam w domu cwiczylem bo mialem sprzet. Fakt że jak sie ktos zielony do tego wezmie to zrobi z siebie bardzo szybko kolege i to nawet do konca życia jesli chodzi o kregosłup. Ale jesli bedzie przestrzegal te zasady to spokojnie sie moze brac za to ale trzeba myslec głową a nie mieśniami

Fehu
27-12-08, 12:57
hahaha

Hard powracam do Twojej wypowiedzi i nie znalazlem owej opini na temat serca kregoslupa i stwów tak ale na temat serca nie...jak mozesz do podeslij jakis link

hardworkOUT
27-12-08, 13:01
myslisz ze ja wiem gdzie to teraz znajde.

byl art na necie o tym po zawodach jakis podczas ktorych zemdlal, pozniej zrobiono mu multum badan serca, byly wyniki pokazane , plus opinia lekarzy ze serce jak u 70 latka

Fehu
27-12-08, 13:20
nie no spoko aczkolwiek nie znalazlem artykulu mowiacego o jego sercu...a mial problem na zawdodach chyba w kolobrzegu

Fehu
27-12-08, 15:30
To tez dlatego chcialem przeczytac ten artykul...no mam tylko EKG

hardworkOUT
27-12-08, 15:37
ja kardiologiem nie jestem mowie co czytalem

Fehu
27-12-08, 16:19
Ja bylem u normalnego kardiologa miałem problemy zdrowotne lekarz podejrzewał ze coś z serduszkiem to poszedłem prywatnie do kardiologa na wizytkę ekg miałem wcześniej zrobione osłuchał mnie zobaczył na EKG i powiedział ze co jak co ale serce to mam na 100% zdrowe...To było jakoś koniec roku 2007 wiec uważam ze się nie mylił lekarz dość dobry i drogi $$$...po tem sie okazalo ze moje problemy zdrowotne byly spowodowane czyms innym...ale juz jest dobrze skonczylo sie na zaszczykach

Major_
27-12-08, 16:35
Jak myslisz na czym on robi tą forme ? kreatyna czy moze białko

Gratuluję poczucia humoru ;) , aczkolwiek myślę, że jeśli byłoby z jego kręgosłupem aż tak źle, nie brałby się za ostre treningi, saa i hormon.

Volves
27-12-08, 17:55
oby dalej mógł pokazywać że polek potrafi :D