Zobacz pełną wersję : Przerost mięśnia sercowego.
Wyczytałem na tym forum, że przez kreatyne można mieć przerost mięśnia sercowego. Jakie są skutki przerostu mięśnia sercowego ?
Proszę o konkretne odpowiedzi.
- bule w klatce piersiowej
- zaburzenie rytmu serca
- zasłabnięcia
- niedokrwienie (tętnica wieńcowa chyba...:P )
Dziękuje, tyle mi wystarczy. Dałem SOGA :)
więc jak widzisz kreatyna za młodu to nie przelewki ;)
ciaastek91
13-12-08, 21:16
a ty Volves znowu te bajki opowiadasz.. eh
czemu bajki? podobno to prawda, ale zależy od organizmu, czy odczujemy coś czy nie.
zalezy od wieku i od forsownego treningu po prostu dzieci w wieku 15 lat powiem krutko odpie....dolcie sie od supli a wy ich nie zachecajcie bo to nie sztuka sie koksowac ichwalic potem patrz jak sie zpompowalem. Co to za zawodnik ktory dzieki suplom w 0,5 roku jest taki spuchniety jak strong man..... zero wysilku tylko chemia....
to napiśćie dokładnie w jakim wieku można by było zacząć bo sobie tak myśle że zakupie po sylwku ale nie wiem czy to dobry pomysł..... a mam 16,5.
aby zaczac brac kreatyne trzba najpierw cwiczyc ~ 2 lata i dopiero brac suple ja cwicze juz 2,5 roku i nie biore supli i wszystko ladnie ropsnie niedawno dobilem 40,2 w bicu sama dieta i ciezki trening.
To sie ciesz,ze przez tyle czasu Twoja genetyka pozwala na stale przyrosty bez odżywek.Nie wszyscy maja tak dobrze.
Kubcyk: musisz miec troche stazu,moze jest Ci zbedna,ile czasu cwiczysz?
Blackphoenix
14-12-08, 14:12
wg mnie tu chodzi o to że celem kreatyny jest uwalniania energii niezbędnej do wielu procesów chemicznych zachodzących w komórkach, w tym do syntezy białek mięśniowych, trzeba pamiętać że serce też jest mięśniem a kreatyny nie dział tylko na mięśnie poprzecznie prążkowane... a nie zapominajmy że szczególnie w wieku 15-21 lat serce nadal rośnie, być może podawanie czegoś co zwiększa synteze białek budulcowych + trening na siłowni (gdzie organizm jest bardzo przeciążony ) może spowodować przerost mięśnia sercowego - to tak moja mała teoria :D
To sie ciesz,ze przez tyle czasu Twoja genetyka pozwala na stale przyrosty bez odżywek.Nie wszyscy maja tak dobrze.
Kubcyk: musisz miec troche stazu,moze jest Ci zbedna,ile czasu cwiczysz?
Ćwicze z ponad rok bedzie gdzieś 1,5 roku .
a jak nie kratyne to co jak myślcie gainera już brałem i skończył mi sie niedawno co teraz??
Staraj sie stopniowo zwiekszac intensywnosc,lepszy trening i dieta,jesli nie bedzie przyrostow to mozesz wtedy sobie kupic jakis monohydrat kreatyny i gainera do diety.
15 lat i suple?
To chyba jakiś joke ;d
gangster bez przesady, dieta+ cięzki trening żadne suple nie dadzą Ci mięśni gdy nie będziesz wkładal serca w to co robisz na siłowni. Nie wystarczy powiedzieć choddze na siłownie :) a na siłowni gadam i nic nie robie... powtarzam w tym wieku to ciężki trening dobra dieta za kilka lat będziesz mogł "coś" łyknąć.
Pozdro
a jak nie kreatyne to moze jakieś białko ??? ale czy to coś da????
słuchaj gainery i tego typu odżywki to suplementy diety. Jak sama nazwa wskazuje tylko dodatek, możesz uzupełniać gainerem swoje zapotrzebowanie dzienne na B,T,W.
Nie jest to tak, że jak zjesz torbe to bedziesz wielki :)
To co lepiej nie brać kreatyny ?? Bo ja tak się zastanawiam czy kupić czy nie ale najpierw postanowiłem się trochę rozejrzeć. Już chwile pakuje na siłce ale w mięśnie mi nic chyba nie poszło tylko mi siły przybyło i nie wiem co robić !? Mam 186cm wzrostu ważę 76kg na klatę rekord 70 kg no i mam 17 lat
To co lepiej nie brać kreatyny ?? Bo ja tak się zastanawiam czy kupić czy nie ale najpierw postanowiłem się trochę rozejrzeć. Już chwile pakuje na siłce ale w mięśnie mi nic chyba nie poszło tylko mi siły przybyło i nie wiem co robić !? Mam 186cm wzrostu ważę 76kg na klatę rekord 70 kg no i mam 17 lat
Najlepiej nic :D Dobra dieta + dobry trening
Poćwicz z 0.7 roku, zobacz czy bedą efekty :] Poźniej zastanawiaj się nad tego typu rzeczami ... Kreatyna to zuoooooo :D Mym skromnym zdaniem of course :D I ważysz za mało :] W chwilke mięsnie nie "pójdą". Trzeba być cierpliwym ...
Napisze ci tak :D
Mądre książki i doświadczeni ludzie odradzą ci suplementacje jakąkolwiek w okresie początkowym , doradzą ci dietę ( która też ci może zaszkodzić jak większość elementów tego sportu bo choćby nawet nie odpowiednio zbilansowana podbije ci cholesterol lub coś innego )i odpowiednie treningi cykliczne ( źle wykonywane też mogą ci zaszkodzić )
Sprzedawca supli najprawdopodobniej będzie wciskał ci wszystko co ma na półce a to czego nie ma a ty będziesz chciał zastąpi czymś innym i powie ci że to co chcesz to lipa i on ma coś lepszego.Nawet nie spyta się ciebie o staż,cel itp.
Stężenia poszczególnych składników suplementów są obliczane tak aby w przypadku kiedy zakupi to jakiś idiota,dzieciak,osoba uczulona na któryś ze składników,itp. i będzie chciał się szybko wypakować to żeby nie było przypadku zgonu :D
ciaastek91
15-12-08, 22:27
Co do dzialania kreatyny to nie wiem jaki ma wplyw na serce
ale ja wiem.
nie ma żadnego.
Tak po preczytaniu wielu teorii :D każdy coś tam słyszał ale nie do końca..
Przedwszystkim serce się rozrasta od sportów wytrzymałościowych, bo organizm potrzebuje większej jego wydajności. Dokładnie chyba lewa komora ale pewny nie jestem.
Trening siłowy prowadzi do pogrubienia ścianek serca, a co za tym idzie zwiększenie jego siły.
Jednak nadmierny przerost serca nie jest pozytywnym zjawiskiem- a wystepuje.
No i teraz funkcja kreatyny, jest ona używana w leczeniu chorób serca ale dokładnie nie wiem jakich bo jakoś niezbyt mnie to intersuje. Dokładnie chyba fosfokreatyna.
Teraz najważniejsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nadania przeprowadzone na kreatynie dotyczą głównie osób po 18 roku życia gdyż w wielu krajach poprostu nie mozna testować nic na osobach nieletnich. Morał z tego taki, że jestem przeciwny braniu krety przed 16 rokiem życia bo brak dostatecznych badan o jej działaniu na rozwijający się organizm, a juz najlepiej przed 18tym ale wiem że wiele osób i tak kreta tak kusi że wezmą (w tym ja brałem)
Poza tym kreatyna na pewno ma jakiś wpływ na serce bo czasem na cyklu można poczuć trochę inne działanie serca niż normalnie (albo to moje przewrazliwienie)
Popytałem się kumpli i doszedłem do wniosku że szkoda się truć. Każdy mówi że najlepiej na sucho heh widocznie dobrze radzą jak 1 - 45 cm łapa 2-47cm 3- 44cm . Ten ostatni mówi " Ćwicz na sucho do puki Ci mięśnie rosną a jak już wypakujesz i nie będą Ci chciały rosnąć muły to wtedy możesz pomyśleć nad odżywkami . " No i tyle na ten temat heh chociaż teraz mogę kasę na coś innego przeznaczyć
ciaastek91
16-12-08, 10:53
wiadomo, ze najlepiej na sucho.
ja nie namawiam nikogo do szybkiego lapania sie za suple.
Symu, moze zle sie wyrazilem.
moze kreatyna ma jakis wplyw na serce, ale zadnego powaznego, na pewno nie taki, ze powoduje przerost serca ;o
ja osobiscie nie poczulem innego dzialania serca, ani nie znam nikogo kto by mial takie odczucia