Zobacz pełną wersję : Zacząć ćwiczyć? Nie zacząć?
Witam wszystkich forumowiczów :)
Mam 18 lat, 187cm wzrostu i 61kg wagi ... Chciałbym strasznie przybrać na masie i zacząć ćwiczyć. Moje pytanie jest następujące: Jest sens w ogóle ćwiczyć? Słyszałem, że jak się nie ma masy, to ćwiczenia nic nie dadzą .. Przeglądałem diety w dziale dieta .. Nie ma takiego przedziału wagowego, ale załapię się pod tą 64kg? Obliczy mi ktoś ile czego dziennie muszę jeść, żeby przytyć? Chodzi mi jaknajbardziej o masę mięśniową, i jestem przygotowany na zapisanie się na siłownię.
Pozdrawiam.
fanatykkkk
08-12-08, 15:07
czy masz mase czy nie zawsze warto popakowac....tak dieta na 64 bedzie dobra....raczej malo kto tu ci napisze co i jak sam musisz poszukać
jeśli nie masz masy to nie znaczy że nie masz ćwiczyć, przecież sie po to ćwiczy żeby przybrać na masie, po prostu zacznij ćwiczyć i zwiększ spożycie węglowodanów, a w szczególności po treningu
pozdro
Pewnie, że jest sens ćwiczyć. Co do przybrania na wadzę to sprawa wygląda następująco:
Przede wszystkim dieta, a jeśli dieta to, 2 gramy białka na każdy kilogram masy ciała i 4 gramy węglowodanów na każdy kg masy ciała, co do tłuszczu to z umiarem ;). Przeciętny człowiek potrzebuje 2500 kcal dziennie ty będziesz potrzebował jakieś 2800-3000 żeby ładnie przybierać na wadze.
Trening.... w dziale trening masz wszystko co potrzeba żeby przybierać na masie mięśniowej a nie tłuszczowej.
A ile razy w tygodniu polecacie mi ćwiczyć na początek na siłowni? I po ile godzin?
W takim razie jutro idę na siłownie dowiedzieć się co i jak ;)
EDIT: Jeszcze jedno. Voice669, powiedziałeś, że muszę spożywać 2 gramy białka na każdy kilogram masy ciała, czyli 2 * 61 = 122g <-- tyle muszę spożywać DZIENNIE białka, tak?
3 razy w tygodniu cwiczyc.
Ile ma trwać trening? - to zależy od tego jaki bedziesz miał plan treningowy
Tak tyle białka dziennie minimum.
Co od treningu.......Dział TRENING :)
Jeśli bym mógł prosić link do tego co ile ma g białka :P Tzn np. ile jajek dziennie bym musiał zjeść, żeby było 120g białka ;)
Jeszcze jedno pytanie ... Po jakim czasie ćwiczeń mam zacząć jeść jakieś kreatyny, białka, czy inne witaminy itp. ?
Jeszcze jedno pytanie ... Po jakim czasie ćwiczeń mam zacząć jeść jakieś kreatyny, białka, czy inne witaminy itp. ?
To pytanie musiało paść :)
Witaminy możesz brać zawsze, kreatynę --> 1,5 roku na sucho poćwicz :D ale im dłużej tym lepiej :D
Białko, jeśli będziesz miał dobra dietę nie będzie ci potrzebne, skup się narazie na diecie i treningu :)
witaminki mozesz jesc nawet teraz :) a kreatynke...jak najpozniej ;)
kiedyś też byłem takim głupkiem myśląc że po odżywkach będę wielki. Na razie zrób przez kilka tyg. ogolnorozwojówke tzn. kilka partii mięśniowych na 1 treningu ale nie siedź 5 godzin na siłce :) i trenuj 3 razy w tyg.
Do roboty!!
Miłego masowania :)
Znalazłem już sobie sobie plan treningu.
pon - klatka + biceps
sr - plecy+triceps
pt - barki kaptury + nogi
Polecacie jakieś witaminy? Dotychczas co drugi dzień jadłem sobie rano witaminkę C xD
PS: Wiem, że to nie ten dział, ale możecie mi wytłumaczyć, co to jest unoszenie hantli z SUPINACJĄ nadgarstka ... Cóż to jest ta SUPINACJA :)
zapodaj sobie plusz z magnezem albo jakąs multiwitaminke i bedzie ok a co do treningu to w sumie moze byc ale nie wiem czy jest dos ogolnorozwojowy;)
Jako, że jest to dział " dla zielonych " może moderatorzy pozwolą, aby tutaj Bewolf zaproponował mi jakieś ćwiczenia ( chociaż z grubsza ), aby trening był ogólnorozwojowy :) W domu spróbuję sobie zrobić "szóstkę Weidera" chociaż tak na próbę, bo słyszałem, że to niezłe rezultaty przynosi.
Supinacja to jest taki skręt nadgarstka w czasie unoszenia ciężaru.
Początkowa faza to chwyt młotkowy i stopniowo unosząc hantle obracasz nadgarstek do standardowego chwytu.
Tu masz pokazane jak to robić.
http://www.youtube.com/watch?v=qJO1YBcMzGw&mode=related&search=
Tu masz te tabele kaloryczne.
http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/a-g.htm :)
lolas12 to nie jest w zadnym wypadku ogolnorozwojowy, ale nie wiem czemu zniknął ten temat z forum. Znajde na kompie trening to CI skopiuje bo nie chce mi się pisać tego wszystkiego.
6weidera na poczatek raczej zbedna przy twojej masie.
Witamina c po treningu się przyda. Poza tym to raczej skupilbym się na dostarczeniu minerałow (filomag b6). Witaminy starać się z zieleniny dostarczać chyba że koniecznie chcesz to olimp ma b.dobre i tanie.
Przykładowy ACT: robimy 15 powtorzenw serii, raczej na malych ciężąrach i robimy cały obwod po 1 serii z kazdego cwiczenia i wtedy od nowa.
Pierwszy tydzien proponuje 1 obwod, nastepnie 2-3. Nie przesadzaj z ciężąrem bo to ma być raczej coś co przyzwyczai twój organizm do nadmiernego wysiłku.
1. spięcia brzucha (brzuch)
2. przysiady ze sztangą/hantlami (czworogłowe uda)
3. uginanie nóg z ciężarkiem przy kostce (dwugłowe uda)
4. wyciskanie sztangi/hantli na ławce płaskiej/skośnej (klatka piersiowa)
5. wyciskanie sztangi z klatki (naramienne)
6. wiosłowanie hanlą (najszerszy grzbietu)
7. unoszenie tułowia z opadu (lub w leżeniu na brzuchu) - (prostowniki grzbietu)
8. uginanie ramion ze sztangą podchwytem (bicepsy)
9. pompki w podporze tyłem ( tricepsy)
10. uginanie nadgarstków ze sztangą (przedramiona)
11. spięcia stojąc (łydki)
Zastrzegam że nie wiem skąd mam ten plan i pewnie komuś go zwyczajnie z jakiegoś forum skopiowałem ( ale miałem na kompie bez podpisu). Z góry przepraszam jakby co :p
pan.wiesiu
08-12-08, 19:47
Jeśli bym mógł prosić link do tego co ile ma g białka :P Tzn np. ile jajek dziennie bym musiał zjeść, żeby było 120g białka ;)
witam.
to nie chiny czy rosja, ze cos masz robic czy cos tam musisz. poki co mamy demokracje (a przynajmniej jej zludzenie ;) )
jak bedziesz mial dobra diete i jej przestrzegal - nie potrzebujesz niczego (w sensie suplementacji). kreatyne mozesz zaczac brac po kilku latach, ale tylko pod warunkiem, ze nie bedziesz w stanie robic jakichkolwiek postepow.
pozdrawiam i zycze sukcesow;
wiesiek
Obwód=11 punktów mojego treningu, tak?
Nie rozumiem ćwiczenia 3.
7 bez żadnej sztangi, ani ciężarka/hantelka?
9 też za bardzo, co to jest podpór tyłem? Nogi na jakimś podwyższeniu?
11 w ogóle nie rozumiem ^^ spięcia mięśni, no ale co, stoję i spinam sobie mięśnie łydek? :|
Co do witamin - przejdę się do apteki i pewnie kupię ten filomag b6 oraz może coś z olimpa.
PS: Ile tygodni robić te ćwiczenia ogólnorozwojowe?
Ćwiczenie nr 3:
http://pl.youtube.com/watch?v=omR3fPsPN3U
na końcu nóg trzymasz hantel.
Ćwiczenie nr 7:
Leżysz na brzuchu i unosisz górną część ciała.
Ćwiczenie nr 9:
http://pl.youtube.com/watch?v=n73xM7_Yhys
ja zacząłem pakować to mi 15 kilo wpadło :D
aż się babcia zachwyca że wyglądam wreszcie jak ludzie :P
Volves, może powiedzieć ile ważyłeś na początku ( przy jakim wzroście ) i po ilu miesiącach te 15 kilo wpadło? Co ćwiczyłeś? Ogólnorozwojowe najpierw przez ile? Potem co? Skoro już się chwalisz, to chwal się tak, żebyś pomógł drugiemu ;)
Zioman, dzięki za wyjaśnienie :) Jeszcze tylko 11 nie rozumiem ;) A w ćwiczeniu 3 to sobie potrzymam na nogach hantel - napewno xD
jechałem siłowo przez kilka miesięcy (4-5?)
sporo węglowodanów przyzwoicie białka i do tego gainer
uwierz mi że potem to wszystko samo leci ;)
180 gdzieś 55-70
przemek_yo
08-12-08, 20:46
nie przeczyatlem calego tematu, ale powiem tak: jak sam sie nie zmotywujesz ot nikt za Ciebie tego nie zrobi, wiadomo, chlopaki sie znaja, napisza cos ciekawego, spodoba CI sie, bedzie Ci sie wydawalo ze to jest to, i dajmy na to ze zaczniesz z grubej rury, ale po kilku dniach zobaczysz ze to takie hop siup nie jest wcale, zobaczysz ze troche wyrzeczen potrzebne jest, systematycznosci... koledzy na dziewczyny Cie zawolaja a tu Tobie trening wypada... jakies trudnosci sie pojawia, albo nie bedziesz widzial efektow, a bedzie CI sie wydawalo ze juz powinny byc, i przez takie doswiadczenia mozesz sie zniechecic ;) wiem jak jest, sam tez zaczynalem, jak kazdy na tym forum
wyobraz sobie ze lg, voldemort, hardworkout tez kiedys robili ogolnorozwojowke - taka zacheta ode mnie
a najlepiej na Twoim miejscu zrobic tak: poczytaj sobie w necie i w gazetach sam, zajrz na silownie, popatrz na kolesi, pomachaj czyms, postaraj sie robic cos systematycznie (chociarzby ten brzuch) i zobacz czy Ci to pasuje ;)
jak bedziesz pewny ze to jest to to wal z pytaniami i watpliwosciami, chlopaki tu zaczaruja tak ze za rok napiszesz: "187cm/102kg" :)
pzdr i powodzenia
to prawda A6W to najlepszy sprawdzian wytrwałości ;]
przemek_yo
08-12-08, 20:56
kazdy system okreslony czasem jest trudny bo trzeba systematycznosci (to wbrew pzorom najtrudniejszy aspekt) ;) jak 6 robilem to bylo tak ze skads wrocilem i bach o 1 wnocy na dywan i heja, a tata mnie na drugi dzien pyta czy najebany wrocilem ;p wiadomo ze o stalych godzinach najlepiej no ale jak nie da rady to troche trzeba bylo nagiac zasady ;)
3 ćwiczenia możesz nie robić bo jakieś popaprane jest :D Ogolnorozwojowke bym z 6-8 tygodni poleciał.
Co do 11 ćwiczenia, to bierzesz w rękę hantle, stajesz na palcach na powiedzmy 3 sekundy ( pięta w górze :D ) i później opuszczasz piętę na ziemie itd :P
Z tą dietą to jest ciężko, bo np. nie wezmę sobie do szkoły białego sera, czy czegoś :P Do szkoły biorę przeważnie zwykły jasny chleb z szynką/serem/zieleniną no i masłem.
Rano mógłbym jeść np. corn flakesy z mlekiem. Po szkole normalny obiad, potem trening, po treningu np. drugie danie jakieś, do tego owoce. Wieczorem kolacja też jakaś obfita w węglowodany i białko.
Co do systematyczności to myślę, że nie będzie problemu, jestem raczej sumienny.
Ile zajmuje na siłowni wykonanie całego obwodu ćwiczeń ogólnorozwojowych, które tu kolega wyżej podał? W godzinie się zmieszczę?
Volves, co to znaczy, że "jechałeś siłowo"?
Co to jest gainer? Mam się w to zaopatrzyć, jak zacznę ćwiczyć?
Blackphoenix
09-12-08, 14:44
Zajmie ci to około 1-1,5 h w zależności od pakietu ćwiczeń ;)
A Gainer to odżywka najczęściej w formie koktajlu w skład której wchodzą węglowodany i białko, jak najbardziej możesz się w to zaopatrzyć.
Ale jeszcze podaj jakieś dane o sobie - wzrost , waga i jaki cel chcesz osiągnąć na siłowni
Blackphoenix
09-12-08, 14:48
o matko ;p cofam ostatnie pytanie ;d nie zauważyłem że to już jest 4 strona wątku :D
Cel: Chcę nabrać wielkości ogólnie ;) Tzn, zmężnieć? Coś w tym stylu ;) Bo na razie to jestem chudzielec xD
Jak chcesz nabrać masy, to wez się za trening i dietę.
Dobra, to już chyba wszystko wiem :) Za 6-8 tygodni się zgłoszę o propozycje jakiegoś treningu, od przyszłego tygodnia zapisuje się na siłownie i będę jechał ogólnorozwojówkę, zastosuję dietę + może po jakimś tygodniu kupię ten gainer.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)
Witam po 11 dniach :) Dzisiaj byłem na pierwszym treningu na siłowni ( karnet na miesiąc 70zł ) i rozmawiałem z trenerem. Pokazał mi co i jak mam ćwiczyć.
Kilka uwag, które mi udzielił: Nie robić ćwiczeń, gdzie ciężar podnosi się na stojący powyżej głowy ( obciąża kręgosłup, co dla początkujących, jak i szczupłych ludzi nie jest dobre )
Na każdym treningu ( 3 razy tygodniowo ) będę ćwiczył:
2 ćwiczenia na mięśnie klatki
2 ćwiczenia na mięśnie pleców
2 ćwiczenia na obręcz barkową
2 na triceps
na biceps jedno ( hantelki )
no i na mięśnie trój i dwugłowe ud 2 ćwiczenia.
Zalecił mi robienie tych ćwiczeń z niezbyt dużym obciążeniem ( żebym się nie skatował ), ale po 20-25 powtórzeń 1 seria. Gdy zrobię wszystkie, to od nowa i tak 2-3 razy na początek.
Nie będę tutaj opisywał jakie to ćwiczenia, bo to nie ma sensu.
W końcu zapomniałem się go zapytać o jedzenie :P Tzn wiem, że mam zastosować dietę wysokobiałkową i bogatą w węglowodany, ale co z tym GAINEREM ;)
Jaki gainer kupić? Firma OLIMP, ale są jakieś rodzaje, typy? Może chociaż smak doradźcie :P
Pozdrawiam
EDIT: Na brzuch powiedział, że mogę robić jakiekolwiek ćwiczenie, postanowiłem spróbować A6W
stary ja jak zaczynałem ważyłem około 68kg przy 190cm wzrostu... tera ważę 86kg. W lutym zacząłem ćwiczyć... także nie pytaj tylko sie zapisuj...i dieta! bez diety nie przybierzesz na masie. Najbardziej rozwalają mnie takie opinie że jak ktoś chudy jest to i tak nic mu z siłki nie przyjdzie... ze mnie się na początku wszyscy lachali heh
znaczy że codziennie bawiłem się hantelkiem (BŁĄD TO BYŁ!!) i tylko łapy...
Nie wiem o co Wam chodzi, przecież napisałem, że wczoraj byłem na pierwszym treningu na siłowni - zapisałem się.
Już wiem jakie ćwiczenia mam wykonywać, tylko chciałbym, żebyście doradzili mi jakiś GAINER. Pozdrawiam
jak Ci tak zależy to kup jakiś byle nie najtańszy to strasznie słaby jest
i proponuje bierz RAZ DZIENNIE żeby nie nabrać złych nawyków i pamiętaj to ma uzupełnić Twoją dietę a nie nią być !!
Co o tym sądzicie ??
MASS XXL jest dobry, smaczny i w miarę przystępną cenę ma :)
OK, przejdę się do sklepu i może miła Pani mi doradzi :) Będę pił to raz dziennie, myślę, że po treningu będzie ok :) oczywiście posiłek jakiś + gainer.
Po ilu treninach takich ogólnorozwojowych - jak pisałem - mogę widzieć jakiekolwiek efekty? Zdaje sobie sprawę, że w gre wchodzą miesiące
nie miła pani doradzi BŁĄD !!
3 tygodnie klata u mnie
reszta nie patrzyłem
3 tygodnie 3 razy w tygodniu? Jakie ćwiczenia na klate stosowałeś?
3 razy w tygodniu?? o****ałeś ??
2 razy poniedziałek i czwartek
riozpiętki i wyciskanie na płaskim (bo nie mam krzywych taboretów :D )
ALE TY SIĘ MNĄ NIE SUGERUJ !!
Ja właśnie jestem po 2 treningu na siłowni w moim życiu xD Na razie ogólnorozwojowe ćwiczenia ;) W sobote tak leciutko ćwiczyłem, byle poczuć coś na mięśniach i nie być bardzo skatowanym w niedziele. Dzisiaj już dodałem gazu TROCHĘ, także czuje już triceps, biceps i plecy ;) Zobaczymy co będzie jutro ^^
Ogólnie strasznie podoba mi się atmosfera panująca na siłowni, każdy z każdym się wita, wszyscy są kolegami, fajna sprawa jak podchodzi do mnie jakiś misiek 2-u metrowy, podaje dłoń i mówi milutkim głosem "cześć" xD
PS: Po siłowni już była kolacja - trochę późno się wybrałem dzisiaj, ale kuzynka jechała też samochodem, więc dlatego taka pora ( nie musiałem się autobusem męczyć :P ) - zjadłem sobie 2 bułki i 2 jajka na twardo ... do tego herbata ... Najadłem się do syta, więc myślę, że ok?
Mam pytanie, załóżmy, że byłem na siłowni w poniedziałek i planuję iść w środę .. Niestety w środę rano budzę się i mam jeszcze zakwasy .. Co robić? Iść ćwiczyć, czy nie? Bo dzisiaj rano mnie np. bolały jeszcze mięśnie trochę, no ale poszedłem i ćwiczyłem ...
ktoś już o tym pisał i chyba doszło do tego żeby starać się ćwiczyć pomimo to
No pewnie ze ćwicz taki mały "hardcore" wszystko boli a tu jeszcze siłka:) ale w tym sporcie grunt to systematyczność jak będziesz opuszczał treningi nie oczekuj wyników...Co do pierwszych rezultatów ćwicz sumiennie a przyjdą i efekty,
OK, wielkie dzięki :) Witaminy sobie muszę kupić i gainer.
Ile mam jeść w końcu tego gainera? Niektórzy mówią, że raz dziennie, inni, że przed treningiem i po treningu, inni zaś, że 4 razy dziennie, inni, że po każdym posiłku ...
W dniu, gdy nie mam treningu też pić gainer?
Po ilu treningach od rozpoczęcia uczęszczania na siłownie mogę zacząć pić gainer?
Na razie byłem 3 razy :P
Przyznam się że nie czytałem tego tematu od początku, przeczytałem tylko 1 i ostatni post.
Wkleję ci przykładową dietę dla osoby o twojej wadze (ok 60 kg), zmodyfikuj ją pod siebie ,zachowując odpowiednie proporcje białka,ww i tłuszczy.
Jeśli będziesz jej przestrzegał gainer wogóle nie będzie Ci potrzebny ( a tak w nawiasie gainer to nic innego jak żarcie w proszku- to nie jest jakis magiczny proszek po którym rosną mięsnie, uwierz mi że najważniejsza jest dieta a suplementy to tylko dodatki)
7:00
Platki owsiane 70g
3 jaja kurze całe
B: 32g(22g zwierzęcego) W: 50g T: 22g
11:35
Serek wiejski 200g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 32g(25g zwierzęcego) W: 62g T: 11g
14:30
Ryz 80g
Piers z kurczaka 80g
Oliwa z oliwek 15ml
B: 23g(17g zwierzęcego) W: 63g T: 16g
17:00
Chleb żytni pełnoziarnisty 100g
Szynka z indyka 120g
B: 27g(20g zwierzęcego) W: 54g T: 4g
18:30-18:30
Trening
19:30
45g Carbo
B: 0g W: 42g T: 0g
20:00
Tunczyk w wodzie 100g
Chleb zytni pelnoziarnisty 100g
B: 28g(21g zwierzęcego) W: 54g T: 1g
22:00
Twarog chudy 100g
Oliwa z oliwek 10g
B: 20g(20g zwierzęcego) W: 3g T: 10g
Razem - podsumowanie
- białko 125 g
- tłuszcz 66 g
- węglowodany 328 g
- kalorie 2406 kcal
Udział procentowy
- białko 2,08 g/kg
- tłuszcz 1,1 g/kg
- węglowodany 5,47 g/kg
- kalorie 40,1 kcal/kg
Następnym razem proponuję czytać tematy od początku do końca, a potem coś pisać :)
Co do tych wszystkich diet - śmiać mi się trochę z nich chce ... Po pierwsze jaki zdrowy na umyśle człowiek, który ma szkołe, nauke i inne obowiązki ma czas co godzine coś jeść ... Nie ma jak o 22 godzinie jeść sobie twaróg i oliwe z oliwek .. Mam sobie ten twaróg polać oliwką i zjeść widelcem? Proszę Was ...
Dlatego chcę sobie kupić Gainer ... Nie mam czasu na to, by nic nie robić, tylko jeść ...
Na takie diety z prawdziwego zdarzenia czas mają chyba tylko zawodowcy, którzy nic nie robią tylko jedzą i siedzą na siłowni ...
Proszę mnie źle nie zrozumieć - jako tako staram się trzymać diety :)
Masz szczęście że jest wigilia:)
Jestem wiecej niż pewien że juz do końca zycia będziesz taką sierotką
61kg wagi -moja dwuletnia córka więcej waży:)
Chcesz to wywalaj kase na gainery i innego rodzaju cudowne specyfiki.
Jakby były to takie cudowne środki to co drugi koleś na ulicy byłby postury Pudziana.
Ale ty napewno wiesz lepiej w końcu byłeś juz 3 razy na siłowni
Ja nie mówie, że dieta nie jest ważna .. Zdaje sobie sprawe z tego, że jest prawie, że najważniejsza ... Ale naprawdę nie mam czasu robić sobie jakiegoś wydziwianego jedzenia co godzinę .. ludzie, tak jak mówię, rozumiem jeść śniadanie, drugie śniadanie ( w szkole ), obiad, ( trening ), po treningu jakieś jedzenie i kolacja ok 21. Na więcej ani nie mam ani czasu, ani ochoty. Tak też jem - jak napisałem ... Z drugiej strony zaś nie można też jeść codziennie na obiad ryżu i piersi z kurczaka ... Nie będę gotował dla siebie osobnego obiadu, a mam też w rodzinie innych ludzi, którzy też chcą jeść i nie chodzą na siłownię ...
I dlatego gainer to będą dla mnie dodatkowe kalorie, białko, węglowodany, których nie mogę dostarczyć organizmowi jedzeniem z powodu braku czasu.
napisz za 6 miesięcy co osiągnąłeś ( tylko nie kłam bo na tym forum są kolesie z kilkunastoletnim stażem wiec na pewno wyłapia twoje mataczenia)
Bez sarkazmu i podtekstów życzę powodzenia
ciaastek91
24-12-08, 15:14
Co do tych wszystkich diet - śmiać mi się trochę z nich chce ... Po pierwsze jaki zdrowy na umyśle człowiek, który ma szkołe, nauke i inne obowiązki ma czas co godzine coś jeść ...
wystarczy co 3 godziny :) ja jestem zdrowy na umysle, mam szkole i nauke i obowiazki i diete tez mam. potrafie to pogodzic.
Nie ma jak o 22 godzinie jeść sobie twaróg i oliwe z oliwek .. Mam sobie ten twaróg polać oliwką i zjeść widelcem? Proszę Was ...
mozesz zjesc lyzka.
Dlatego chcę sobie kupić Gainer ... Nie mam czasu na to, by nic nie robić, tylko jeść ...
lepiej go nie kupuj, bo wywalisz pieniadze w bloto. gainer to uzupelnienie diety, jezeli jej nie przestrzegasz, to gainera nie powinienes tykac, bo nic nie da.
Na takie diety z prawdziwego zdarzenia czas mają chyba tylko zawodowcy, którzy nic nie robią tylko jedzą i siedzą na siłowni ...
nie zartuj.. dam ci za przyklad polske, gdzie kulturysci to w znakomitej wiekszosci(o ile nie wszyscy) to amatorzy, ktorzy pracuja/ucza sie, a mimo to potrafia trzymac diete z prawdziwego zdarzenia i zdobywac medale mistrzostw polski.
wcale nie trzeba startowac w zawodach, zeby porzadna diete trzymac.
ale jezeli jest sie leniwym i nie potrafi sie poswiecic, aby jakis cel osiagnac, to nie powinno sie w ogole brac za ten sport.
Jestem wiecej niż pewien że juz do końca zycia będziesz taką sierotką
61kg wagi -moja dwuletnia córka więcej waży:)
grzela, ale wyhodowales sloniatko ;p
grzela, ale wyhodowales sloniatko ;p
Szkole ją na najlepszą strongwomen na swiecie- jak narazie jest najsilniejsza w piaskownicy:)
lolas12 nie trzeba sie tak scisle trzymac tej diety wg. mnie.l Ja zjem dwie kromki chleba z rana, jedną bułke w szkole, obiad, przed treningowy, po treningowy, kakao^^. Moja dieta sklada sie z tego co jest w lodowce (sam nie kupuje jedzenia) glownie ser i szynka. Na obiad zawsze prawie jest mieso jakies.Jedz sporo i często poprostu :D. Przez ostatnie 3 miesiące 7 kg przyszlo xD
hardworkOUT
24-12-08, 19:40
z niektorych postow to niewiem czy smiac sie czy plakac.
proponuje sluchac bardziej doswiadczonych ( grzela , ciaastek ) ......
janusz123 , szkoda ze niema jakis antysogów bo twoj post na to zasluguje.
ja od siebie proponuje wykupic abona w mcdonalds , napewno tez wam wagi przybedzie
slim shady
24-12-08, 21:27
ja bym proponował zamknąć temat bo nowa filozofia kulturystyki sie tworzy
Słuchajcie Panowie, ja nie zamierzam być jakimś kulturystą, bo - bez obrazy - ale wcale nie podobają mi się ludzie taki mega umięśnieni, ja chce tylko przybrać na wadze, mięśniach ... Rozmawiałem z kuzynem, który jest 5 lat starszy, ale też w moim wieku mniej więcej chodził na siłownie, by też właśnie tak trochę poćwiczyć, ale żeby było coś widać - no jest po nim widać i to niemało - że się tak wyrażę. Powiedział, że wcale nie stosował jakiejś ścisłej diety - jadł po prostu to, co na obiad, w szkole normalnie kanapki, bułki, czy co tam było. Wiadomo, że mięśnie po wodzie nie urosną, dlatego trzeba jeść dużo, owoce, warzywa, makarony, sery - tego trzeba najwięcej jeść - to są jego słowa. Mówił, że pił też shake'i z białkiem i węglowodanami - coś typu gainer, ale co innego - nie wiem, bo mieszka za granicą.
a może jakby trzymał to by było leszcze lepiej :]
slim shady
24-12-08, 23:52
skoro uważasz, że kuzyn ma więcej racji od doświadczonych osób które Ci tutaj próbują pomóc to słuchaj jego rad, żeby zostac "jakimś kulturystą" trzeba naprawde sporo lat ćwiczeń, żelaznej diety i suplementacji ale Tobie to nie grozi, wszystko zależy jaki ustalisz sobie cel, niektórzy chcą wyglądac jak pudzian, inni jak Coleman, a jeszcze innym wystarczy dobra masa i przyzwoita rzeźba, do każdej z tych sylwetek jest potrzebna odpowiednia dieta dzięki której dojdziesz do swojego celu, ( strongmani nie mają az tak ścisłej) na poczatku jak zaczynasz ćwiczyc zaczynasz mieć duze przyrosty, siła rosnie, odczuwasz miesnie itp ale po jakims czasie to wszystko ustaje, wrzucanie w siebie góry jedzenia jest skuteczne ale do czasu, potem zalejesz sie tłuszczem a tego byś nie chciał, nie dojdziesz do celu jaki pragniesz, mięśnie potrzebują odpowiedniej porcji skłądników odżywczych, żeby sie nie spalały, i mogły rosnąć, też sie nie bawie w kulturystyke zawodowo, poprostu chcem dojść do swojego celu w uczciwy sposób, a bez diety do tego celu nie dojde
hehe rozpisałem sie :P
Najlepsze na mase jest mleko pełne w proszku i ryż z kurczaka,ser twarogowy.omlet 8 bialek z dodatkiem płatków owsianych
A dokladnie te proporcje ryzu i kurczaka moglbys podac..?;>
Na mase najlepsza odpowiednia dieta, polaczenie wegli z bialkiem, duzo snu i odpowiedni trening...;p
Ale on nie ma czasu xD , co on jest kulturystą , żeby brać się za jakieś treningi , czy diety ?
tak jak ktoś wspominał mam dla Ciebie świetną dietę i trening zobacz na YT
http://pl.youtube.com/watch?v=X9PXkbC_ZkQ&feature=related