PDA

Zobacz pełną wersję : Mój temat

hehe10
08-12-08, 09:58
Witam.
Postanowiłem założyć sobie tutaj własny temat, w którym będe zadawał rózne pytania, a trochę ich będzie na pewno i nie ma sensu zakładać co kilka dni nowego wątku.

1. Co jaki okres czasu należałoby zmieniać plan treningowy ?

2. 4stycznia skończe 16 lat, od lutego zamierzam sie wspomóc jakimiś odżywkami, moj staż na siłowni wynosił będzie wtedy pół roku - bez odżywek. Co polecacie ? Gainer (jaki?). Jestem stosunkowo szczupły (+/- 177 cm , 67 kg ). Nie jestem w stanie zadbać jeszcze o konkretną diete, ale sporo poczytałem w kwestii odżywiania i staram się do tego stosować jak mogę.

Jeśli ktoś chce napisać, żebym poczekał z odżywkami to dziękuje, :) zwłaszcza że nie zanosi się bym w tym wieku się faszerował co chwile nowymi suplami , ale spróbować chcę.

3. Po ogólnorozwojówce zacząłem split 4x w tyg,
pon: plecy biceps barki,
wt. klata triceps przedramie,
czw. plecy biceps barki,
piątek; klata triceps nogi

i brzuch oczywiscie

Musze przyznać, że - jak u każdego początkującego - efekty są dobre, na zmęczenie... nie narzekam.
Trening jest jednak czasochłonny i planuje wyprobowac cos nowego - kazda partia raz w tyg. I tutaj pytanie czy łączyć w takim razie klate z tricem i plecy z bicepsem czy niekoniecznie? A moze taka zmiana nie ma sensu ?

jesli jakies pytanie jest niezrozumiałe to moge napisac jaśniej.

Pozdrawiam (sogi oczywiscie rozdaje)

wil-qu
08-12-08, 10:02
1. u początkującego do 8 tyg. maks
2. nie doradzam w tej kwestii :)
3. nie rób splita, zmień plan na FBW poczytaj troszke na ten temat i ułóż coś sobie i wrzuć w twój temat, to ktoś napewno poprawi ten trening....

hardworkOUT
08-12-08, 13:04
1. Co jaki okres czasu należałoby zmieniać plan treningowy ?

1. u początkującego do 8 tyg. maks

czemu co tyle ??
zmieniasz jak przestaje dawac efekty

2. jak nie mozesz utrzymac diety to gainer , tylko dobry. no mutant mass .

"Jeśli ktoś chce napisać, żebym poczekał z odżywkami to dziękuje,"

i tak Ci to napisze ;)

pol roku i przy twojej wadze ( malutka ) niema sensu brac sie za np krete czycos. przyniesie ci efekty 1/10 z albo mniej z tego co bys z nia osiagnal za jakis czas.

3. jw. F B W

hehe10
09-12-08, 20:34
Mam wrażenie, że żyje w innym świecie.
Każdy kto pojawi się na forum w wieku 15-16l jest odsyłany od siłowni do piaskownicy.
Realia są jednak całkiem inne.

Żyje w stosunkowo niewielkim mieście, chodze na dosc sporą siłownie, jakies rozeznanie mam. Bardzo dużo osób w wieku 15 lat a nawet i wczesniej zaczyna treningi na siłowni, z mniejszym czy wiekszym zapałem, ale jednak. Czesto juz w tym wieku młodzi fanatycy oparci o doswiadczenie starszych zaczynają przemyślany trening. I tego nie da się uniknąć bo kto dzisiaj mysli o konsekwencjach. Nie wiem jak było kiedys, ale dzisiaj jest moda - juz nie tylko na ładnie wyrzezbioną klate ale także na siłe
Zwłaszcza jesli w danym miescie jest okazja sie wykazac, wiadomo, jest tutaj klub piłkarski takze jesli ktos chce o emocje nie trudno. Czasem są tez sprawy prywatne w ktorych najlepszym rozwiązniem jest taniec uliczny. Wiecie co mam na mysli. Pisze jakies oczywiste oczywistosci więc do brzegu.

1. W jakim wieku Wy zaczynaliscie cwiczyc ?
Jesli stosunkowo wczesnie, to jakie konsekwencje odczuwacie teraz ewentualnie czego mozna sie spodziewac w pozniejszych latach.

Wiadomo - stawy, kręgosłup. Organizm jest jeszcze młody, ale tych którzy cwiczą na siłowni i swoje granice znaja - popieram i trzymam kciuki za kolejne kilogramy na obciążeniu.

Ja na silownie pierwszy raz wybralem sie mając 15,5 roku. Z przerwami cwicze do dzis, mam prawie 16 lat, zdobywam jakies tam doswiadczenie. Planuje dbac o swoje zdrowie dlatego zaopatrze sie w tabletki typu glutamina (dobrze pisze?), tran etc. To w jakis sposób zmniejsza ryzyko. Pamietajmy tez ze cwiczenie na siłowni (caly czas pisze o cwiczeniu z głową) ma tez dobre strony.

Koniec mojego wywodu, taka moja refleksja. Podzieliłem się, dziękuje, jesli ktos dotrwał tutaj - gratuluje. Jesli ktos skomentuje - nie obraze sie.

Pozdrawiam !

hardworkOUT
09-12-08, 21:04

18 lat mialem. kiedy to bylo ....

Jesli stosunkowo wczesnie, to jakie konsekwencje odczuwacie teraz ewentualnie czego mozna sie spodziewac w pozniejszych latach.

jak cwiczysz zalozmy majac 15 lat to niechodzi nawet o to ze nie maksujesz, ze cwiczysz na zanizonych ciezarach. chodzi o to ze jest to taki wiek w ktorym naprawde intensywnie rozwija sei twoj organizm a cwiczac ... hmm 'przeszkadzasz' mu w tym. niechce tu pisac calych wywodow bo by wyszedl osobny art na ten temat.

Czasem są tez sprawy prywatne w ktorych najlepszym rozwiązniem jest taniec uliczny.

to proponuje SW a nie silownie. oprocz sily ktora zwiekszasz bardzo duzo spada ci motoryka , wiec na ulicy jest lepszy ten kto ma szybsza reke a nie silniejsza.

Każdy kto pojawi się na forum w wieku 15-16l jest odsyłany od siłowni do piaskownicy.
Realia są jednak całkiem inne.

wiadomo ze realia sa inne bo jest baaardzo malo malolatow myslacych racjonalnie w tym wieku. wiekszosc pomysli ' co oni moga wiedziec ja ide na silownie ' i rzuca sie tacy na ciezary, jednym zapal przechodzi innym zostaje. i ci ktorym zostal za pare lat jak sie zaczna problemy z kolanami ( bo najczesciej to ) pomysla sobie ' jaki ja bylem glupi ' ale wtedy juz za pozno i o porzadnym treningu moga zapomniec. zostaje tylko zestaw plazowo/dyskotekowy.

ja zaczalem trening w wieku 18 lat bo ...... wczesniej nie mialem skad wziasc hajsu na karnet na silownie czy tym bardziej wlasny sprzet. z tym ze mi ze tak powiem 'udalo sie' od samego poczatku . bo po paru treningach kilka naprawde doswiadczonyc osob zaczelo mi sie przygladac i cwiczylem 'pod ich okiem'. i nie bylo to tak: ej kolego , zle robisz martwy ciag, wiesz co popraw. wystarczylo ze lekko kociaka zrobilem a bylo: kurwa mlody jak cie uczylem, popraw to ! . i bardzo dobrze wrecz perfekcyjna technika w takich cwiczeniach jak siady czy ciagy weszla mi w nawyk. potem ci sam kolesi skierowali mnie do trenera, zeby mnie przygotowal pod MPJ. noi trening z trenerem a bez to niebo i ziemia. po co to pisze ? jezeli ktos juz naprawde chce zaczac trenowac w wieku 15/16 lat to po okiem bardzo doswiadczonych osob. nie znajacych sie wylacznie na treningu ale przede wszystkim na biomechanice czy anatomii. jezeli ktos taki bedzie sie nimi 'opiekowal' to nic sie nie stanie. wiem co mowie.

ale wywód. :)

fanatykkkk
09-12-08, 21:14
jezeli chodzi o tych lebkow co choda na silke to jedynym bodzcem jest fakt iz zobacza swojego kumpla troche starszego z lekka rzexba i zaczynaja szalec,napie....alac ciezarami ze im rece wygina....jezeli juz sie znajdzie syn co robi wsystko ok(technika) to znow po paru miechach postanawia miec to w dupie bo ten ziomek co dobrze wygladal i sie na nim wzorowal przestal pakowac i poszedl pic w krzakach....wiec pozostaje na silce pare osob ktore sie nie skruszyly i co teraz????oczywiscie widza iz w lato silownia pusta nie ma z kim pogadac wybieraja sie nad wode ogladac swoje kolezanki z klasy jak sie opalaja, potem jeden mowi ze bysmy wypili bronka albo przypalili troche baksu...nawet sie nieskapneli a tu juz 2 tygodnie bez silki...!!!!wracaja z zapalem ,trenuja,efekty takie jak przedtem....myśla :"ku..wa a moze by tak wziac mete slyszalem ze to tak nie szkodzi jak wbijanie koksu ostrego-zreszta nigdy bym tego nie zrobił!!!"kupuja meciche pytaja sie byka z silki jak to brac (mimo iz wiedza bo przeczytali na necie)...byczek od razu komentuje to w ten sposob:"jestescie pojjebani nawet wam wlosy na jajkach nie wyrosly a bierzecie sie za srodki anaboliczne"...pojawia sie zludna ambicja-łykaja mete-przyrosty to kolo 5kg bo pili duzo mlekaxD jeden mowi do drugiego ze za niedlugo bierze cos mocniejszego i znow lykaja...chlopaki rosna niby ok...popadaja w wir w wieku 18 lat waza po 90kg albo druga strona :sie poprostu najebbali i wola zyc z bania w glowie.waga :(nie wyrozniali sie od swoich rowiesnikow)..ich epizod sie skonczyl....(
a tak wogole nie wiem po co to pisze ale mialem ubaw.....

Sosna91
09-12-08, 21:22
Ale sporo w tym racji, Mam 17lat, wcześniej nie miałem gdzie trenować to robilem brzuszki pompki drązek itp. Teraz ćwicze dopiero 4miesiące, efekty zauważam spore bo wiadomo jak to początki, Jak zaczynalem cwiczyc mowilem sobie, nigdy nawet gainerka bo po co ćwicze tylko dla siebie, po miesiacu kupilem pierwszego gainera737 wiadmo najtanszy kazdy sie rzuca. pozniej troche poczytalem to kupilem Magnuma8000 który uwazam za dobry, ale gdy kupywalem gainerka mowilem sobie gainer ok ale i tak kredki nigdy a tym bardziej starydy nigdy. Teraz czekam do 6 miesięcy treningu i od stycznia mysle zrobic cykl na krednce ii do tego wiadomo duperelki inne. ale mowie sobie juz ze kredka ok ale sterydy nigdy, ale kto tam wie co pomysle za rok. moze i lepiej ze dobry cykl nie nalezy do najtanszych to mlodzi nie maja skad tak kasy brac.

hardworkOUT
09-12-08, 21:22
fajna historia :) czesto sie zdarza ze prawdziwa.

" wieku 18 lat waza po 90kg" uwazasz ze to duzo ?

Sosna91
09-12-08, 21:42
Co do wagi to 90kg czy duzo to zalezy od wzrostu goscia bo przy nie duzym to wedlug mnie 90kg czystej masy miesniowej to sporo.

fanatykkkk
10-12-08, 15:30
mam kumpla 165 cm wzrostu waga 85kg,,,i jest byczkiem sie wyroznia

hehe10
04-01-09, 16:37
witam ponownie
tak jak pisalem rozwazazm zakup suplemento/w

czy jest sens w moim przypadku (dzis skonczylem 16 lat :surprised: , staz

slim shady
04-01-09, 16:43
suplementy to nie są złote środki, ja bym na Twoim miejscu wstrzymalł się i nie marnował potencjału który jeszcze siedzi w Tobie

bld
04-01-09, 16:53
j/w jak zaczynalem tez odczekalem te glupie pol roku i zakupilem kreatynke, jaki byl tego efekt? przytylem chyba 3/4 kg a schudlem chyba z 5, po cyklu przestalem cwiczyc, zaczely sie imprezy itp. Teraz zaluje i jak na razie nie biore sie za suple bo po co? nie lepiej najpierw wykorzystac maksymnalne mozliwosci swojego organizmu a suple odstawic na pozniej? wszyscy mysla ze kreatyna to zloty srodek i biorac ja przytyja xxkg i na laweczce pojdzie im 10kg lub wiecej, jak silownie traktujesz jak hobby to odstaw suple na pozniej, a jak jestes sezonowcem i w wakacje skonczysz przygode z silka to zrob 2 cykle na stacku i bedziesz wielki...
pozdro

hehe10
04-01-09, 17:06
post do usuniecia, pomyłka

hehe10
04-01-09, 17:09
przepraszam pogubiłem sie troszeczke, ucieło mi posta dlatego napisze ponownie to o co chciałem was zapytać

witam ponownie

dzis skonczylem 16 lat :) , staz na silowni to pól roku, na sucho

nie bede sie powtarzał wiec przejde od razu do konkretow

na początku planowałem zakup gainera,
natomiast zaintrygowała mnie odzywka pewnie dobrze wam znana typu lglutamina. Jesli chodzi o odzywki białkowe, węgl-bialkowe pewną wiedze posiadam i skutki stosowania tych suplementów znam ale w przypadku innych jest z tą wiedzą kiepsko.

Dlatego pytam
na co warto sie zdecydowac, co jest z dwojga złego bardziej wskazane (pisze z dwojga złego bo wszelkie wspomagacze są odradzane chyba ze w przypadku aminokwasow jest inaczej)

pozdr

kto pyta nie błądzi dlatego zrozumcie mnie i moje byc moze dla was smieszne wątpliwosci

slim shady
04-01-09, 17:28
l-glutamina to bardzo dobry środek, wspomaga regeneracje mięsni, zmniejsza katabolizm mięsni, i wspomaga proces anabliczny mięsni, po za tym ma dużo zalet ale to sobie sam poszukaj i poczytaj, gainer jest to nic innego jak jedzenie w proszku, i jeżeli masz braki w diecie(mam nadzieje ze ją masz :) ) uzupełnia braki węgla i białka,

hehe10
04-01-09, 17:35
jesli chodzi o odzywki sam przekazuje jakby waszą wiedze moim rowiesnikom którzy slepo zapatrzeni na starszych chcą jak najszybciej osiągnac swietne wyniki brną juz w suplementy co w zasadzie nie daje oczekiwanych rezultatow.

jesli chodzi o diete, pisalem w 1 poscie tego tematu

Nie jestem w stanie zadbać jeszcze o konkretną diete, ale sporo poczytałem w kwestii odżywiania i staram się do tego stosować jak mogę.

moze sprecyzuje: czy lglutamina jest tak samo nie wskazana jak inne suplementy w tym wieku ? mysle ze sprawa wyglada inaczej bo i działanie inne dlatego wlasnie zainwestowalbym sobie w takie witaminki póki co bez gainerow kreatyn itd...

slim shady
04-01-09, 17:42
glutamine mozesz brac tak samo jak Bcaa i inne aminokwasy

pomeran
04-01-09, 18:51

ja zaczołem ćwiczyć w wieku 15lat przez pierwszy rok nie miałem jeszcze żadnego konkretnego planu treningowego nie chciałem sie spieszyć chciałem stawy przyzwyczaic do treningów bo wiedziałem że jak za wcześnie zaczne ćwiczyć i odraz wejde na duże ciężary to za pare lat będe miał poważne problemy ze zdrowiem (wiem po przykładzie mojego wujka za wcześnie zaczoł ćwiczyć z dużymi ciężarmi i ma problemy z kolanami na jedno kolano miał juz 3 operacje) dopiero po roku ćwiczeń zaczołem ćwiczyć z konkretnym planem treningowym i dopiero wtedy zaczołem przygode z suplementami przez pierwsze lata treningu nie potrzebowałem kupować gainera miałem wystarczająco węgli i białka w posiłkach (matka zawsze powtażała że lepiej mnie ubierać niż karmić) dopiero jak zaczołem przygode z SAA zaczołem kupowac gainery i odrzywki białkowe
dla mnie gainer i odrzywki białkowe to tylko uzupełnienie diety, jedzenie lepiej sie przyswaja

hehe10
30-01-09, 15:36
witam ponownie

jakie doradzilibyscie 3 cwiczenia na mase na biceps?

pozdr

urlich28
30-01-09, 22:56
Przedewszystkim uginanie ramion ze sztanga stojac, ja uzywam łamany gryf, jest wygodniejszy. Uginanie ramion z hantlem opartym o kolano siedzac. No i modlitewnik, kiedys wogole nie uzywałem, ale jak zaczolem masa ładnie poszła. Modlitewnik ze sztanga stosuje zawsze jak cwicze biceps. Takze ja osobisci polecam te cwiczenia. Jak bedziesz dokładnie wykonywał powtorzenia to powinno byc dobrze.

Budrys
06-02-09, 13:38
[QUOTE=hardworkOUT;165350]1. W jakim wieku Wy zaczynaliscie cwiczyc ?

Hardwork więc ile lat już trenujesz?

Damian st-ce
06-02-09, 13:46
Zobacz w profilu (14 !!) :-)

hardworkOUT
06-02-09, 17:54
tak jak kolega wyzej mowi

jak ten czas zapierdziela....

hehe10
07-02-09, 09:46
usunąć modlitewnik jako jedno z 3 cwiczen na biceps ??? słyszałem, że nie poleca się tego cwiczenia na mase

btw hardwarkOUT - człowiek z ogromną wiedzą i pasją, szacunek !

hardworkOUT
07-02-09, 09:52
ja bym usunal uwazam ze sa lepsze cwiczenia