Zobacz pełną wersję : białko z mleka
pokoandloko
05-12-08, 15:57
siemka ostatnio spotkałem sie ze stwierdzeniem iz białko z mleka jest nieprzyswajalne dla ludzi. uwazam ze to bzdura ale chce sie upewnic.
Blackphoenix
05-12-08, 21:14
nie tyle co białko a samo mleko , duża część społeczeństwa nie rozkłada laktozy.
to nie warto go pic? ja pije dziennie ok 1litra
HellKnight
05-12-08, 21:46
No wlasnie... bardzo prosze o odpowiedz, nie mialem diety ale pilem litr mleka dziennie i przytylem 2 kg w miesiac cwiczac hantlami i robiac pompki. Czy to znaczy ze mleko jest dla mnie wskazane ? Trawie ta laktoze czy cos ?
Mleko zawiera laktoze ktora niby jest nieprzyswajalna przez nasz organizm,ale o tym mozna wiele dyskutowac,niektorzy nie maja z tym problemow.Ogólnie nie poleca sie zbyt duzych ilosci mleka,lepsze sa przetwory mleczne np twaróg.
Dziwna trochę jest sprawa z kazeiną z mleka bo z jednej strony wielu ludzi, trenerów nie poleca tego jako źródła białka, ale z drugiej z tego co się orientuje w mleku wystepuje chyba kazeina micelarna (niech mnie ktoś poprawi jak się myle!!!) ta zaś w odżywkach jest dość bardzo polecana. No i tu inny aspekt że niestety większość ludzi jest w stanie przyswoić dośc małe ilości laktozy, a niektórzy wogole co za tym idzie może to powodować zaburzenia trawienia także kazeiny.
Gdzieś wyczytałem juz nie pamiętam gdzie że w raz z wiekiem także gorzej trawimy kazeiny (nie wiem czemu). No i pamiętajmy że mleko jest silnie alergenne co przy dużym spożyciu może dać się we znaki.
Na sobie sprawdziłem, że mleko jest dość słabym źródłem białka (jak dla mnie) spożywałem dziennie 60g z mięsa i 40g z mleka- przyrosty dość słabe, przy średniej tolerancji laktozy ( nie skręca mnie po szklance ale po litrze juz tak :) )
To na tyle. Mi nie odpowiada jako źródło białka, ale nie widzę sensownego argumentu żeby wykluczyć je jako źródło bialka.
mleko wraz z wiekiem coraz słabiej się przesfaja. W końcu przechodzi przez organizm jak woda. Ja piję mleko bo lubię. Zastąp mleko jogurtami, kefirami, maślankami ale uważam że zawsze coś tam zostanie no i pyszny smak:D
ja podobnie jak młody pije sporo mleka
bo lubię...idzie gdzieś 2 - 2,5 kartonu i jakoś
żadna alergia mnie nigdy nie łapała a pije tyle od
kiedy tylko sięgam pamięcią...
aha i podoba mi się Twój podpis Młody ;D