Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Oliwa z oliwek



Hasos
04-12-08, 22:02
Witam,
Może ktoś pozytywne i negatywne aspekty jej przedstawić?
W jakiej diecie może być stosowana? Skutki na trawienie, poprostru info ile wchłanialna jest.


I co sądzicie o Centrum witaminy?

Ikar
04-12-08, 22:04
co do oliwy z oliwek to ja jej uzuwalem czesto na noc przed snem w polaczeniu z twarogiem zeby spowolnic proces trawienia

pimols
05-12-08, 05:35
Witam,
Może ktoś pozytywne i negatywne aspekty jej przedstawić?
W jakiej diecie może być stosowana? Skutki na trawienie, poprostru info ile wchłanialna jest.


I co sądzicie o Centrum witaminy?
jest bardzo zdrowa wiec jak masz uzywaj do salatek itp

adonis18
05-12-08, 11:58
siema
nie znam żadnych negatywnych skutków stosowania oliwy w diecie. same pozytywy ;)
jest to chyba najzdrowszy tłuszcz jaki istnieje a przynajmniej jeden z najzdrowszych.

fragment arta z oliwazoliwek.pl
"
Oliwa extra vergine jest dodatkiem do potraw, który cechuje idealna równowaga tłuszczowa. Zawiera ona bardzo małe ilości kwasów nasyconych – głównej przyczyny wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, jest natomiast bogata zarówno w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają ograniczyć ilość złego cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu dobrego cholesterolu.
Najważniejszy z kwasów jednonienasyconych występujących w oliwie, kwas oleinowy wykazuje działanie lecznicze w przypadku zaburzeń trawienia, występowania kamieni żółciowych oraz obstrukcji. Oliwa extra vergine zawiera także podstawowe tłuszcze wielonienasycone (w ilościach takich, w jakich występują one w mleku matki). Jeżeli tłuszcze te występują we właściwych proporcjach, pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju mózgu i w przekazywaniu impulsów nerwowych, mają pozytywny wpływ na płytki krwi, a także redukują ryzyko zatoru żylnego.
W olejach, pochodzących z nasion tłuszcze wielonienasycone nie tylko nie występują we właściwych proporcjach ale są obecne w tak dużych ilościach, że prowadzą do powstania wolnych rodników. Wykorzystywane jest więc jedynie działanie przeciwutleniające witaminy E, natomiast pomijane są inne dobroczynne właściwości, jakie ta witamina może mieć dla organizmu."


elo