Zobacz pełną wersję : Witam ! proszę o pomoc !
Witam!
Mam 17 lat, ok.167 cm wzrostu i z ok. 87 kg wagi :/ Chciałbym się dowiedzieć co mam zrobić żeby schudnąć, nigdy nie byłem szczupły ani nic, ale chce to zmienić. Nie chce mieć jakiś niewyobrażalnie dużych mięśni tylko schudnąć efektywnie, długtrwale i szybko(z tym wiem że to nie możliwe żeby szybko :P ) i wykształcić troche mięśnie żeby było je widać :)
Nie mam zabardzo gdzie biegać czy coś, ale dużo jeżdżę na rowerze, codziennie :), ale to raczej nic nie daje. Wolałbym jakieś wytyczne co moge robić w domu. Priorytetem dla mnie jest żeby schudnąć z klatki piersiowej bo nie lubie jak mi się ubrania opinają bo brzuch moge wciągnąć, ale chce schudnąć ze wszystkiego. (posiadam takiego niby wioślaża, krzesełko ruchome a ciągnie się taką linke).
Proszę o pomoc !! z góry dzięki :)
Mało kalorii + dużo ruchu, popatrz na forum, duuuuuuużo tu o zrzucaniu fatu i ćwiczeniach...
Powiem może tak co ja robiłem, gdy miałem "tochę" za duży brzuszek.
Nie wiem czy w twoim przypadku siłownia odpada, bo jak wcześniej wspomniałeś nie masz gdzie biegać w okolicy. Ja jednak schudłem biegając po lesie w miesiące w których nie było śniegu, ale jeżeli w Twoim wypadku to odpada to polecam bieżnie na siłowni, o ile jak wcześniej już wspomniałem, jest to w twoim przypadku możliwe. Na rowerze oczywiście możesz nadal śmigać, bo przecież każdy rodzaj aktywności wpływa pozytywnie na spalanie tkanki. Jeżeli masz dostęp do jakiś obiektów sportowych : basen itp. to powieneś z tego jak najczęściej korzystać.
Dla przyspieszenia efektów możesz stosować niskokaloryczne diety, które z pewnością przyspieszą ten proces, no i jeżeli zależy naprawdę na czasie to polecałbym także jakieś suplementy diety, czy reduktory tłuszczu.
basen mam niedaleko nawet ale kwestia jest też taka że się trochę wstydzę, no ale trudno :P mógłbyś powiedzieć coś więcej o tych suplementach diety ?? i właśnie jak ułożyć tą dietę ?? czytałem już dużo rzeczy na ten temat ale nic z tego nie rozumiem :/ piszą o węglowodanach dawka taka i taka ale to mi nic nie daje :/ wolałbym mieć napisane co konkretnie mam jeść, np. na śniadanie to i to, potem to i to proszę o pomoc w tym z góry thx :)
No to się nie wstydź tylko śmigaj :) Odnośnie suplementów to polecam L-Karnityne, która jest zdecydowanie najmniej szkodliwa dla organizmu, ale jeżeli chodzi o bardzo szybki efekt i należysz do odważnych to skuś się na Termal Pro :) słyszałem, że mogą od nich się nawet trząść ręce. Jeżeli chodzi o dietę to ja nie jestem dietetykiem, ale na tym forum jest odpowiedni dział w którym możesz o tak ową poprosić.
Nie chyba raczej nie należe do tych odważnych na takie rzeczy :P wole jeżeli już wgle coś stosować to tylko sprawdzone bezpieczne środki :) czyli, cały czas rower, teraz jeszcze basen i tą diete jakoś skombinować :P ale czy to wystarczy ? czy może coś jeszcze robić, (siłownie tez mam w mieście chyba nawet z 3 ale słyszałem żeby odnosić sukcesy to trzeba mieć 'swojego trenera' który doradzi co robić i z jaką intensywnością), ale niestety mój czas też jest ograniczony bo się jeszcze uczę i muszę do babci jeździć pomagać (z tąd te jazdy rowerem :) ) mam jeszcze angielski 2 razy w tygodniu, dlatego też prosiłem o rzeczy które moge sobie wieczorkiem w domu bez problemu porobić :)
Ja tam od dwóch lat daje rade bez trenera i jakoś to wygląda. A wykręcanie się nauka, czy pomocą u babci to nigdy nie doprowadzi Cie do odniesienia pożądanych efektów. Tak, więc zastanów się, czy na prawdę chcesz schudnąć... Odnoście ćwiczeń w zaciszu domowym na redukcje, to każdy jest dobry bylebyś się spocił i ćwiczył ponad 20 min, wkońcu to dopiero po tym czasie spalana jest tkanka tłuszczowa.
aha, no wiem ze to nie jest wymówka nawet nie próbowałem ich sobie robić :) poprostu mówiłem że wolałbym ćwiczenia które mgłbym wykonywać wieczorem w domu :)
aha a te ćwiczenia to może być np. rościąganie, skłony, brzuszki, pompki itd ??
No jasne :) byleś się spocił
czyli chodzi o to żebym ciwiczył codziennie ponad 20 min i żebym był sopocony jak najbardziej ??
to teraz zostaje mi tylko ta nieszczęsna dieta może się na tym ktoś z was zna ??
może przedstawie wam mój normalny dzień :
-rano nic nie jem, dopiero ok.10.35 jem 2 kanapki z szynką chudą i pomidorem lub ogórkiem
-następny posiłek koło 15 kiedy jestem w domu ze szkoły, (w czwartek jest to około 17.40 dopiero) jest to najczęściej miska płatków albo jakieś kanapki
-potem około 17-18 mam taki obiad spuźniony
-no i koło 21-22 jem jeszcze jakieś kanapki albo płatki
(czasami nie w nocy najdzie to sobie zjem kanapkę z miodem lipowym albo jogurt ale to bardzo żadko)(no i czasami zamawiamy na ten obiad pizze albo kebab lub inne takie)
wiem ze to nie zbyt zdrowy tryb życia dlatego chce go poprawic ale zupełnie nie wiem co mam jeść i co pić :/ bo jak czytam poradniki o diecie to piszą węglowodany 1,0g czy tam takie coś a ja nic z tego nie rozumiem , wolałbym mieć napisane o tej godzinie to zjeść
to wypić itd.