Edek_18
26-11-08, 21:22
Ostatni znalazłem przepis na chleb białkowy i chciałem sie nim podzielić :P
B 11g T 14g W 12g : Kaloryczność 100g - 213kcl
1 : 1,4 : 1,2 : gotowej potrawy 60dag
20 białek (50dag) ubić na sztywna pianę Następnie dodawać małymi porcjami mąkę pszenną(10 dag) wymieszać z 2 łyżkami proszku do pieczenia (1dag). Na końcu wlać strumyk 10 dag stopionego, lecz chłodnego masła, cały czas ubijać. Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy (32x14x7cm) wyłożonej pergaminem. Pergamin na wysokości brzegów formy można posmarować odrobina masła, aby ciasto nie wykipiało. Piec na zloty kolor w piekarniku o temperaturze 200- 220 C, około godziny. Chleb pozostawić w piekarniku do wystygnięcia .
B 11g T 14g W 12g : Kaloryczność 100g - 213kcl
1 : 1,4 : 1,2 : gotowej potrawy 60dag
20 białek (50dag) ubić na sztywna pianę Następnie dodawać małymi porcjami mąkę pszenną(10 dag) wymieszać z 2 łyżkami proszku do pieczenia (1dag). Na końcu wlać strumyk 10 dag stopionego, lecz chłodnego masła, cały czas ubijać. Po połączeniu składników wlać ciasto do wydłużonej prostokątnej formy (32x14x7cm) wyłożonej pergaminem. Pergamin na wysokości brzegów formy można posmarować odrobina masła, aby ciasto nie wykipiało. Piec na zloty kolor w piekarniku o temperaturze 200- 220 C, około godziny. Chleb pozostawić w piekarniku do wystygnięcia .