Zobacz pełną wersję : Atlas vs Sztanga
Mam pytanie co trudniej wycisnąć przy takim samym obciążeniu:
a. Sztange
b. Na atlasie (tak samo tylko ze takie druty są, przymntowane i z tylu sie zaznacza ile sie chce...wiecie o co mi chodzi)
c. Tak samo trudno
przemek_yo
24-11-08, 22:19
sztange - wiadomo
Najtrudniej to ruszyć dupę z kanapy żeby machać żelastwem
Voice669 może w twoim wypadku bo w moim napewno nie. Ja nie mam możliwości sprawdzenia
przemek_yo
25-11-08, 18:37
no to juz wiesz, na atlasie mozna w chuj wiecej wycisnac bo tam musisz tylko wypchnac ciezar, wszystko jest stabilne, a wolna sztange musisz caly czs kontrolowac w kazda strone
dzięki o takie cos wlasnie mi chodziło :)
Mam pytanie co trudniej wycisnąć przy takim samym obciążeniu:
a. Sztange
b. Na atlasie (tak samo tylko ze takie druty są, przymntowane i z tylu sie zaznacza ile sie chce...wiecie o co mi chodzi)
c. Tak samo trudno
każdy wie że atlas jest najlepszy. jest trudniejszy bo angażuje więcej mieśni. myślisz że dlaczego wszystki zawody w wyciskaniu są na atlasie? sztangi sątylko do fitnesu a dla prawdziwych pakerów to tylko atlas
elo
huberciik13
25-11-08, 19:14
moge sie zalozyc jesli bys podnosil taki sam ciezar na sztandze jak na atlasie by ci przygniotlo
adonis18 na atlasie mozesz robic cwiczenia o wiele precyzyjniej niz na sztandze wiec dla tego wielu kulturystow wyrabia sobie miesnie na atlasie
przemek_yo
25-11-08, 19:17
no wlasnie, dlatego mowie ze atlasem jest latwiej bo mozna wiecej podniesc - proste
adonis18 - albo sie zbijasz albo pojecia nie masz o podstawach
hardworkOUT
25-11-08, 19:22
adonis18 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=10697) mam nadzieje ze to wkręt :)
Najlepszym rozwiazaniem bylo by polaczenie tych dwoch metod. Maszyny pozwalaja na lepsze wyizolowanie ruchu oraz skupienie sie na spieciach mieśni, jest to szczegolnie wazne u poczatkujacych, ktorzy nie mają jeszcze wyrobionej techniki. Wybór może zależec także od rodzaju treningu. Przy treningu na mase, bądź siłę wiekszy nacisk trzeba położyć na wolne ciężary, zaś przy trniengu np. na rzeźbe wszelkie maszyny są wskazane.
P.S ja nie mam takich dylematów gdyz nie trenuje na profesjonalnej siłowni- trening na wolnych cięzarach to jest to co "zwierzaki" lubią najbardziej:)
hardworkOUT
25-11-08, 19:36
"Przy treningu na mase, bądź siłę wiekszy nacisk trzeba położyć na wolne ciężary, zaś przy trniengu np. na rzeźbe wszelkie maszyny są wskazane."
tutaj racja
ale,
"Maszyny pozwalaja na lepsze wyizolowanie ruchu oraz skupienie sie na spieciach mieśni, jest to szczegolnie wazne u poczatkujacych, ktorzy nie mają jeszcze wyrobionej techniki"
wiesz jak to jest pocwicza na atlasie potem przyjdzie wycisnac 50 kg na wolnym i sztanga lata jak szalona. na atlasie nie zlapiesz zadnej techniki bo wszystko masz prowadzone 'automaycznie', twoje zadanie ogranicza sei tylko do wycisniecia. nie musisz sie martwic o rownowage cyz odpowienia faze negatywna. tzw miesnie 'stabilizujace' nie maja nic do gania przy atlasach.
huberciik13
25-11-08, 19:40
tak jak grzela powiedzial maszyny sa wskazane na wyrzezbienie miesni wiec tak zwani kulturysci cwicza na takich maszynach maja duze wyrzezbione miesnie ale jak by co do czego wyszlo rzadko ktory by cos pokazal wyciskajac na sztandze
jasne że żartuje
hehe widzieliście jakieś zawody w wyciskaniu na atlasie ;)
a połączenie sztangi i atlasu na przemian w sensie 1 trening szt 1 na atlasie to niegłupi pomysł ;)
elo
Może źle to ująłem
Chodziło mi bardziej o to ,że wykonywanie samych ruchów nie wystarczy. Muszą "widzieć" mięsień, który pracuje. Nalezy wyobrazić sobie jak rośnie.:)
Oczywiście sama technikę wykonywania ćwiczeń najlepiej nabywać wykonując ćwiczenia złożone na wolnych ciężarach ( z obciążeniem adekwatnym do mozliwości)