PDA

Zobacz pełną wersję : Początek

Grubaseq
13-11-08, 20:51
Pewnie tematów tego typu jest mnogość na tym forum, potrzebuję jednak waszej pomocy. Jak sam nick wskazuje chudy nie jestem, a do tego określenia brakuje mi ho ho... nie jest mi łatwo więc od ostatniego czasu zainteresowałem się ćwiczeniami. Wiadomo warunki domowe nie są sprzyjające bez żadnego sprzętu więc postanowiłem zainwestować i nabyć jakiś sprzęt. Przed kupnem chce zasiegnac porady ekspertów ;) Planuje kupno zestawu typu "gryf, gryf łamany, hantle + obciążenia" taki typowy zestaw na allegro. Moze troche statystyk.

Wzrost: 174cm
Waga: 80kg, jest to spora nadwaga przez co w pasie mam jakies 100

Zalezy mi na jakims rozwoju, troche schudnac rownoczesnie nabyć mięśnie. Podejrzewam ze mój język jest typowo laikowy, jednak taka prawda, nie mam na ten temat żadnego pojęcia. Pomóżcie dobrać dobry sprzęt, ew. jakąś diete, czy ćwiczenia. Na żadne odżywki nie ide ;) Pozdrawiam!

hardworkOUT
13-11-08, 21:26
niema tak dobrze zeby chudnac i robic mase. najpierw redukcja fatu ( aeroby ) potem masowka.

poczytaj na googlach o treningu HIIT.

a jak nie to zwykle aeroby plus lekko ujemny bilans kaloryczny - kluczowa sprawa w redukcji

Grubaseq
13-11-08, 21:44
No więc przeczytałem. Z tego co rozumiem mam wybrać jedno z ćwiczen, np:

bieg
jazda na rowerze / rowerze stacjonarnym

suche wiosła

I prowadzić je według schematu
1. Rozgrzewka - 5 minut2. Niemal maksymalny sprint - 15 sekund3. Trucht - 45 sekund Powtórzyć punkty 2 i 3 pięciokrotnie 4. Ochłonięcie - 5 minut(wzięte z wikipedi^^)
Więc narazie zupełnie odrzucić ćwiczenia siłowe ? Myślałem nad zapisaniem się na siłownie, wiadomo instruktor zawsze doradzić może. Ile musiałbym zrzucic wagi aby brac się za mięśnie ?

co do tego HIIT mam rowerek, oraz przyrzad do biegania, cos w stylu pedalowanie + rurki do rąk, przypomina troche ruch wykonywany przy biatlonie narciarskim, nie umiem tego wytłumaczyć. Jak myślicie ? nadało by się ? stosując w.w schemat ? i co z siłownią ?

Voice666
14-11-08, 20:55
Aeroby, to podstawa. HIIT jest dobry. Ogranicz węglowodany i tłuszcze, ogólnie musisz pomyśleć o tłuszczu, traktuj go jak wroga, musi zniknąć. Rowerek może być, "przyrząd" też się nada. Co do siłowni, to poczekaj miesiąc.
Daj sobie w kość, jak ci się nie odechce to zacznij z siłownią.

Grubaseq
14-11-08, 22:01
Sprobuje z przyrzadem, od jutra.
Czy rowerek daje efekty na calym ciele ? w sumie na nim tylko pedaluje to chyba nogi sa narazone na wysilek, a co z reszta ?
Jaką mógłbym stosować diete ? może na forum jest już link do takowej, to bym poprosił jej 'przepis'.

ciaastek91
14-11-08, 22:19
cwiczac aerobowo spalasz tluszcz z calego ciala.
wejdz w dzial dieta i tam w podwieszonych masz dieta na redukcje.

Voice666
14-11-08, 23:16
Rowerek, wiadomo nogi pracują najbardziej.Najlepsze bieganie, skakanka.