Zobacz pełną wersję : Co robić?
Mam 16 lat, 176 wzrostu i waże tylko 56 kg. Chciałbym troche przybrać na masie i wyrzeźbić mięśnie. Jakią dietę stosować i co ćwiczyć (chodzi mi o ćwiczenia w domu bo na siłke nie zawsze mam czas iść). Jakie odżywki mogą mi pomóc, żeby były w miare tanie. Wiem że nie warto oszczędzać na tym sporcie ale interesuje mnie narazie cos do 200zł - tylko żeby pomogło. Nie interesują mnie narazie koksy, może dopiero gdy osiagne 21 lat. Błagam pomóżcie bo jestem nowy. Niewiedziałem gdzie tego posta zamieścić ale tu wydaje mi sie najodpowiedniej.
-napisz jakie ćwiczenia wykonujesz w domu... :!:
- za dwie stówki spokojnie kupisz sobie dobry zestawik na miesiąc ćwiczeń :grin:
Radziłbym zacząc od ułożenia sobie diety na początek. Tutaj masz kilka przykładowych diet na mase.
http://e-kulturystyka.info/viewtopic.php?t=78
do Pey:
- Ćwicze pompki i brzuch (skłony, nożyce, skrętoskłony). Kiedyś trenowałem podnoszenie ciężarów ale brak czasu spowodował że zaprzestałem... Na siłowni jestem rzadko bo nie chodzi tylko o czas ćwiczen ale rowniez o czas dojazdu itp. Godzine dziennie moge wygospodarować na ćwiczenia. Mysle kupic jakas sztange do klatki i jakies hantle, ale szkoda mi kasy bo lepiej to na odzywki przeznaczyc:)
A o tym 200zł to mowilem zeby na conajmniej ze 3 miechy starczyło:D
Prosze doradzcie mi jakas konkretna diete (cos dostepnego w kazdym sklepie), jakies domowe cwiczenia i jakies odzywki, bo chce zaczac "trenowac" kulturystyke od zaraz. Po prostu błagam bo ja w tym jestem "zielony".
A i mysle narazie kupic jakies białko i monohydrat kreatyny i do tego zwykla glukoze (bo tania). Slyszałem ze cukry pomagaja przyswajac kreatyne.
Waga: 56kg
Wzrost: 176cm
Aktywność fizyczna: niska
Nigdy niczego niebrałem (koksy, odżywki)
Tłuszczu duzo nie mam:)