Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plan treningowy

alwaro
20-10-08, 19:31
Witam. Jako iz jestem nowym uzytkownikiem tego forum na wstepie chce wszystkich miło przywitac.

Waga : 63

Wzrost : 180

Do senda. Od niedawna zaczałem cwiczyc, od jutra zamierzam wkrecic w tok zyciowy siłownie jako cos bardzo waznego, z profesjonalnym podejsciem.
Ułozylem sobie plan treningowy, diete i odrzywki.
Kupiłem kreatyne na poczatek. To bedzie moj 1 cykl.
Trening bedzie opierał sie na trzech dniach.

-Poniedziałek
(klata + biceps)
na klate jak i na biceps cwiczenia na trzech przyrzadach.
zejscie seriami 10/8/6
- Sroda
(plecy + triceps)
tez po 3 cwiczenia, schodkowo
-Piatek
(barki + nogi)
rowniez po 3 cwiczenia
schodkowo
W dni wolne katuje brzuch.
Dieta to 5 posiłków w okreslonej porze dnia i okeslonych wartosciach energetycznych.

Moim celem jest powiekszenie masy azeby wazyc nie 63 a 70 kg, dlatego mam nastepujace pytanie:

1.Cwiczac na mase nie powinno sie cwiczyc duzo a rozwaznie. Czy taki plan odpowiada ? Bo jezeli dzis robiłem klate + biceps (rozpietki,skosna,prosta itede) to zajelo mi to 30 minut wszystko. Czyli po treningu. Wystarczy ?
2.Dotychczas czesto biegalem. Czy przy zbieraniu kilogramow odpuscic na jakis czas ?

Z góry dzeki za ewentualne feedbacki i odpowiedzi. Pozdrawiam.

hardworkOUT
20-10-08, 19:58
Kupiłem kreatyne na poczatek - do szafy na pol roku wsadz :)

opisz plan, tak to niema co oceniac

Moim celem jest powiekszenie masy azeby wazyc nie 63 a 70 kg - jesli bedziesz sie trzymal michy to szybko do tego dojdziesz, 7 kg to nie duzo do zrobienia

2.Dotychczas czesto biegalem. Czy przy zbieraniu kilogramow odpuscic na jakis czas ? - generalnie powinienies odpuscic, ale wszystko sprowadza sie do tego ze regulujesz dietą

alwaro
20-10-08, 20:10
Cwiczyłem troche wczesniej, ale jak mowiłem bez profesjobnalnego podejscia.

1. Klatka piersiowa
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej 10/8/6
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce skośnej (kat około 40 stopni) 10/8/6
- rozpietki ze sztangielkami leżeniu na ławce prostej/skośnej 10/8/6

2. Biceps
- uginanie przedramion ze sztanga podchwytem
- uginanie przedramion ze sztanga łamaną na modlitewniku
- naprzemienne uginanie przedramion ze sztangielkami stojąc
tez wszystko 10/8/6

3. Triceps
- prostowanie przedramion na wyciągu górnym
- wyciskanie francuskie leżąc na ławce poziomej
- unoszenie sie na poreczach
4. Barki
- wyciskanie sztangi zza głowy/sprzed głowy
- podciąganie sztangi/sztangielek wzdłuż tułowia do brody
- podciaganie na drazku
5. Plecy
- ściąganie drążka wyciągu górnego za głowę
- przyciąganie drążka wyciągu dolnego do brzucha
- podciąganie na drążku w szerokim uchwycie

Tak to wyglada mniej wiecej. Wszystko schodkami 10/8/6. Z jednej strony to wbrew mojej naturze, bo lubie sie katowac, ale trening masowy wymaga racjonalnego podejscia i spokojnego cwiczenia.
Kazdy partia zajmuje mi około 15 minut. To wydaje mi sie troche za mało.

hardworkOUT
20-10-08, 20:28
Tak to wyglada mniej wiecej. Wszystko schodkami 10/8/6. Z jednej strony to wbrew mojej naturze, bo lubie sie katowac, ale trening masowy wymaga racjonalnego podejscia i spokojnego cwiczenia.

poniekad masz racje chodz nie do konca. zalezy o jakim 'katowaniu' mowimy. trening masowy to 80-85% CM w seriach z baaardzo wolna faza negatywna z wrecz paleniem miesci ( oczywiscie nie we wszystkich cw, nikt nie bedzie robil wolnej negatywnej w mc np ) 10-8-6 nie do konca trafiony pomysl.

to co wkleiles napewno nie jest planem masowym.

. Klatka piersiowa
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej 10/8/6 - zostaw powt w granicy 8-4 a dowal kg
- wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce skośnej (kat około 40 stopni) 10/8/6 ok
- rozpietki ze sztangielkami leżeniu na ławce prostej/skośnej 10/8/6 - ok zamiennie co tydzien z przenoszeniem w poprzek lawki

2. Biceps
- uginanie przedramion ze sztanga podchwytem ok, ale stala liczba powt a ciezar w gore, np po 6 bardzo wolna faza negatywna, to daje popalic duzo bardziej niz takie schodki
- uginanie przedramion ze sztanga łamaną na modlitewniku - cw typowo izolowane = nie do masowki
- naprzemienne uginanie przedramion ze sztangielkami stojąc
tez wszystko 10/8/6 - mlotki 3s daj

3. Triceps
- prostowanie przedramion na wyciągu górnym - kosz
- wyciskanie francuskie leżąc na ławce poziomej ok 3s
- unoszenie sie na poreczach - daj wyc waskie 3s
4. Barki
- wyciskanie sztangi zza głowy/sprzed głowy - daj push press 3s
- podciąganie sztangi/sztangielek wzdłuż tułowia do brody - kosz, unoszenie bokiem
- podciaganie na drazku - do barkow ?? nie nie, unoszenie bokiem w opadzie
5. Plecy
- ściąganie drążka wyciągu górnego za głowę
- przyciąganie drążka wyciągu dolnego do brzucha
- podciąganie na drążku w szerokim uchwycie

trenig plecow strasznie do dupy.
trzymaj sei tego ; drazek nachwyt szeroko 2s - wioslo sztanga w opadzie 3s - mc 5x4, 4x5, 6x3 jak wolisz

gdzie sa nogi ????????

robic mase i nie robic siadow ..... eh szkoda gadac

alwaro
20-10-08, 20:37
siadow tzn ? przysiadów zwyklych czy ze sztanga na barkach ?
jeszcze pytanie co do pleców i bicepsa.
jakbys mogł to polec mi jakies cwiczenia na plecy,a i co to sa te mlotki ? jak wyglada to cwiczenie ?

hardworkOUT
20-10-08, 21:39
taaa zwyklych.... wkoncu silownia czy aerobik ?? oczywiste że ze sztaga

jakbys mogł to polec mi jakies cwiczenia na plecy

przecierz napisalem "trzymaj sei tego ; drazek nachwyt szeroko 2s - wioslo sztanga w opadzie 3s - mc 5x4, 4x5, 6x3 jak wolisz"

http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp#3 - mlotki

alwaro
22-10-08, 17:18
jeszcze kilka pytan.
Robiac mase robi sie mało powtorzen a wiekszymi ciezarami, tak ? Bo jedni twierdza tak drudzy ze małym a wiecej powtorzen.
Siady to to >? http://pl.youtube.com/watch?v=0vhJza-2xiI

hardworkOUT
22-10-08, 17:38
masa to 80-90% ciezaru maxymalnego 6-8 powt, bardzo wolna faza negatywna.

to 'cos' z linku to nie sa siady....

http://pl.youtube.com/watch?v=PXNnm3wSc-A

to sa siady chociaz akurat na tym filmiku do dupy technika

wukio
22-10-08, 23:25
http://pl.youtube.com/watch?v=PXNnm3wSc-A

xDDD

Myślę, że lepiej by było jakby robił już te ze swojego linku niż takie coś ^^ xD

hardworkOUT
22-10-08, 23:30
1 lepszy link z YT wkleilem :) jak chce to poszuka jak to ma wygladac

wukio
22-10-08, 23:35
Jak tak teraz patrze na filmiki to się słabo robi. Większość robi jakieś śmieszne przeprosty pleców, nie zazdroszczę im późniejszych kłopotów z kręgosłupem na starość ( w wieku 30 lat..).

hans87
23-10-08, 00:10
tak sobie czytam, wypowiedzi kolegi hardworkout i przyznam ze dobrze ci radzi.... ale ja bym najpierw sie ciebie spytal czy ty robiles trening ogolnorozwojowy kiedys, ponieważ piszesz ze zaczynasz przygodę z siłownią. Jesli zrobiles ogolnorozwojowy to mozesz robić trening "dzielony". Co do cwiczen na klatke to ja bym robił wszystkie cwiczenia po 4 serie 12 10 8 6, jedynie rozpietki 4 x 12 powt. pozdrawiam i czego nie wiesz to pytaj...

alwaro
25-10-08, 20:33
tak robiłem juz ogolnorozwojowy trening prze jakis miesiac, ale nie przynosiło to zadnych efektow, dlatego biore sie profesjonalnie za temat.
podział na partie miesni
dieta
suplementacja

tzn was tu pytam o takie ogolne rzeczy, a jak wyonywac rozne cwiczenia pyt6am ludzi na siłowni. chodziło mi tylko o konkretne informacje jakie cwiczenia dobrac do okreslonych partii.

alwaro
25-11-08, 16:35
Hello Again !
Zaczne tak. Jestem juz po cyklu kreatyny i miesiacu cwiczen z prof podejsciem. Masy miesniowej doszło mi 5 kg. Jak widzicie chodziłem na siłownie 3 dni w tyg (pon,sro,pia). Teraz chciałbym chodzic 4 dni, bo bardziej mi pasuje i mam taka ochote. Zastanawiam sie jak zmienic plan treningowy, bo mialem rozlozony tak :

Poniedziałem : Klata + Biceps
Sroda : Triceps, Barki
Piatek: Plecy, Nogi

Macie jakies pomysly jak to rozlozyc na 4 dni treningu w tym ze wolne w srode ?
Ja to ulozylem tak
Pon :klata biceps
wto : aeroby, z naciskiem na drazek i brzuch, bieg
sroda wolne
czwartek barki triceps
piatek nogi plecy

Czy takie rozlozenie jest prawidlowe, czy moze cos ze soba koliduje ?

Pozdrawiam i licze na wiadomosc

Zioman
25-11-08, 16:39
Nogi + plecy? nie ćwiczy się dwóch dużych grup mięśniowych na jednym treningu.
Proponuję tak:
Poniedziałki: Klata + biceps,
Wtorki: Nogi (uda + łydki), brzuch,
Środy: wolne,
Czwartki: Barki + triceps,
Piątki: Plecy, brzuch.
Ćwiczyłem już tak i są efekty.

hans87
25-11-08, 18:18
już kreatyne brałeś? :/ ile ty w ogole juz cwiczysz miesiac, dwa?

alwaro
25-11-08, 18:25
to bedzie 3 teraz szedł.
Tak bralem. problem w tym ze boli mnie watroba i juz wiecej nie wezme.

hardworkOUT
25-11-08, 19:09
jaki masz cel treningu 4x na tydizen przy takim stazu ?

alwaro
25-11-08, 20:19
dalszy rozwoj masy i rzezby. na efekty teraz nie czekam. licze ze przyjda za rok

alwaro
25-11-08, 20:25
to radzicie zeby przechodzic na 4 dni czy tez nie ?

Geryon
26-11-08, 05:15
kreatyne to sprzedaj komus albo bardzo gleboko ją wsadź zeby Cię nie kusiła :)

Trening 30 minut troszke mało , przerwy miedzy seriami powinny byc max 30sek jak by co.
Napisz swoj cały trening ile serii ile powtórzeń.
Trening na mase wykonuj tylko za pomocą wolnych ciezarów czyli hantle i sztanga a nie jakies maszyny.

Ja robie na duze partie 4cwiczenia a na male po 3

daj wiecej info o tej rozpisce bo cos czuje ze jest do bani :D

alwaro
26-11-08, 09:28
Plan przedstawia sie nastepujaco.

Poniedzialek :
Klata :
- skosna 3 serie zejscia 12,10,8
- na laweczce hantlami 3 serie 12 10 8
- butterfly 3 serie 12 10 8
Biceps
Hantle trzema ciezarami
Sztanga 2 ciezary
Maszyna sciaganie od dolu 3 ceizary

Środa
Barki :
Wyciskanie zza głowy 3 ciezary 12 10 8
Na amszynie wyciaganie spod siebie do wyprostowanych ramion 3 ciezarami 12 10 8
Hantle wyciskanie w gore stojac 3 ciezary
Triceps :
Hantle do boku lezac 3 ciezary
Maszyna z góry do wyprostowania 3 ciezary
Podnoszenie na poreczach do bólu

Piatek

Plecy:
Sciaganie zza plecy 3 ciezary
Na maszynie podciaganie do siebie w gore
Drazek do upadlego
Nogi :
Róznie

Kreatyne skonczylem juz brac. Doszlo mi 4-5 kg masy. Konsekwetnie cwicze nadal :)
Aktualnie wygladam tak :
http://img155.imageshack.us/my.php?image=dsc00258zk8.jpg
Ewidetnie widac ze musze masy przybrac.

Aktualne wymiary :
Klata 99cm
Biceps 32
Talia 75
wzrost 180 (przydaloby sie te 183)

Voice666
26-11-08, 09:48
Jak dla mnie zmarnowałeś tę kreatynę, nie chcę być złośliwy, ale brakuję ci masy, a te 4 kg to mogłeś zbudować dietą. Zadziwiające jak wielu początkujących "kulturystów" lekceważy znaczenie diety. Po za tym poczytaj trochę czym jest trening na masę, czym jest technika i naucz się cierpliwości bo to bardzo ważne w tym sporcie.
A teraz jakie masz plany, następne opakowanie kredki??

alwaro
26-11-08, 10:38
Nie kreatyny juz nie biorę, bo watroba mnie po niej dziwnie boli. Do nowego roku pocwicze na sucho.

Wiki
26-11-08, 10:39
Jak dla mnie zmarnowałeś tę kreatynę, nie chcę być złośliwy, ale brakuję ci masy, a te 4 kg to mogłeś zbudować dietą. Zadziwiające jak wielu początkujących "kulturystów" lekceważy znaczenie diety. Po za tym poczytaj trochę czym jest trening na masę, czym jest technika i naucz się cierpliwości bo to bardzo ważne w tym sporcie.
A teraz jakie masz plany, następne opakowanie kredki??

To dlatego że każdy chce szybko :). A wiadomo że im wolniej i dokładniej cwiczymy, tym efekty bedą trwalsze i lepsze.

alwaro
26-11-08, 10:42
Efektów teraz sie nie spodziewam. Oczekuje ich za rok.

Wiki
26-11-08, 10:44
Nie kreatyny juz nie biorę, bo watroba mnie po niej dziwnie boli. Do nowego roku pocwicze na sucho.

Trzeba było do nowego roku cwiczyc, w ogole, od samego poczatku cwiczyc na sucho, z dietą. Teraz jak wezmiesz kreatyne to juz nie bedzie tak Cię pompowac jak za 1 razem, co za tym idzie musisz juz wziac mocniejsza, potem juz staki, a potem juz tylko mietek Ci zostanie:).
Moja rada:
Teraz odczekaj z poł roku, albo i dluzej (po nowym roku), trzymaj diete, masa sama przyjdzie... Jak dostaniesz stagnacji to wtedy kup mono(na drugi cykl), a nie od razu jakiś nitrobolek :P. Pozdro.

P.S wiem jak kreatyna na samym poczatku kusi, sam jak zaczynalem, prawie byl ją kupil, ale rozsądek mi przemowil do głowy:)

Wiki
26-11-08, 10:48
Właśnie obczaiłem twoją fote:D, masz podobną budowe do mojej, tyle ze jesteś "ciutkę" mniejszy:D. Wstaw fotke za pol roku.

alwaro
26-11-08, 16:45
Wierze ze masa bedzie konsekwetnie dochodzic :)
A mozesz pokazac swoja fotke ? Jesli nie tu to na private :)

Wiki
26-11-08, 16:53
hehe, moze niedlugo sobie zrobie i wrzuce do foto galery.

alwaro
30-11-08, 11:49
hello again
Kurde mam takie pytanie. Moze ktos mial pdobna sytuacje do mnie.
Wczoraj robilem sobie pompki i po 30 krecilo mi sie w glowie jakbym byl pijany. Wydaje mi sie ze to objawy przemeczenia. Dzis rano ledwo co wstalem z lozka. Serce za kazdym ruchem ciala bolalo mnie niemilosiernie. Czuje ten bol nawet teraz. Sa wie mozliwosci ze albo z przemeczenia lub przeziebilem miesien sercowy..

Spotkal sie ktos z taka objawa ?

slim shady
30-11-08, 13:22
mi sie tak na początku zdarzało, albo przemęczenie, nie dobory w diecie, osłabienie organizmu, przemęczenie, zaduzo pompek jak na początki

alwaro
07-03-09, 21:53
Witam ponownie po kilku ładnych miesiacach nieobocneści.
Moja kariera z siłownia potoczyła sie tak. Doszedłem do tego ze masy +5. Wazyłem juz 70kg na klate 100kg i wszystko spadło w 5 dni przez chorobe - grype. Teraz juz tydzien po chorobie, oslabienie powoli ucieka i zastanawiam sie jak powrocic na pakernie po tym wszystkim.
Delikatnym treningiem. Moze ktos mial podobne komplikacje.