Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : posilek po treningowy a obiad

Minias
19-10-08, 23:17
Witam, mam takie problem a mianowicie, na siłownie chodze zawsze po pracy bez powrotu do domu, i tak się stało że ćwicze od 19 do 22, czyli niemam zbytniej możliwości na porządny obiad i w normalnch godzinach czyli 13-15. Zazwyczaj jadam go po treningu czyli o 23 z hakiem i teraz nasuwa się mi pytanie czy dobrze jest jeść taki posiłek bogaty w węglowodany czy lepiej odpuścić go i zjeść samo białko na nocke? A dodam jeszcze że zaraz prosto po siłce pije carbo. Co o tym sądzicie? Z góry dzięki za pomoc.

kamilaguna
20-10-08, 17:25
Moim zdaniem chyba znalazbys 20 min przerwy zeby zjesc jakies miesa z ryzem lub np makaronem a swoja droga na noc chyba raczej nie powinno sie jesc posilkow bardzo bogatych w weglowodany tylko raczej cos z nabialu. Tez pracowalem w Anglii i wiem ze mielbys przerwe na to zeby zjesc jakis porzadny posilek nawet o tej godzinie17-19 czy nawet godzinke przed treningiem zeby miec wiecej sily a pozatym zeby organizm dobrze pracowal i mial z czego czerpac energie podczas treningu. a co do picia Carbo po treningu to dobrze robisz ale mimo wszystko trzeba zjesc ok 40 min po treningu jakis porzadny posilek np mysle ze jajecznica(z ile tam poradzisz jaj ale tak 3-5 jaj) bylaby bardzo wskazana

Minias
20-10-08, 20:46
kamilaguna skoro pracowałeś w Anglii to wiesz że lunch time jest pomiędzy 13-14 a później brak przerwy do końca. Jem dość dobry obiad w czasie przerwy, ale później jak skończe o 17 to jade prosto na trening a dostać się z miejsca pracy na siłke to jakieś 1:40 min więc narazie odpada jedzenie pomiędzy 17-19. A jeśli np po siłce można zjeść jajecznice po 23 i nie powoduje to nadmiar węgli to jestem za, ale wiesz codzienne jedzenie tej jajecznicy staje się nudne więc co jeszcze można zjeść? Z góry dzięki za odp

kamilaguna
20-10-08, 21:36
Ja np jak nie zjem jajecznicy to jem ryz z owocami i jogurtem naturalnym. Jak ja pracowalem to mialem przerwe co trzy godziny po 15 minut wiec to w sumie inna sprawa. a to nie mozesz zaluzmy isc na trening 30 min pozniej i zjesc najpierw jakis posilek? zlauzmy pol saszetki ryzu,piers z kurczaka i przegryzajac to jakas salatka? mysle ze 15-20 minut Cie nie zbawi przed treningiem a sprawa zupelnie inaczej bedzie wygladala jezeli zjesz cos bardziej pozywnego a to w dodatku naklada na siebie ze nie bedziesz musial jesc po treningu jakiegos wielkiego kopca posliku na noc tylko delikatnie zeby uzupelnic brakujace elementy

Minias
21-10-08, 00:33
wiesz właśnie sprawa wygląda tak, że z czasem za bardzo nie wyrobie, bo jakbym chciał pierwsze na chate przyjechać to musze doliczyć jakieś 30 min dłużej samej podróży + czas na przygotowanie tego a wiadomo, że zajmie to dłużej niż 20 min + czas dojazdu na siłke. Skoro na siłownie ide na 19 a otwarta jest do 22, to jak pójdzie na 20 to się nie wyrobie ze wszystkim (już tak nie raz miałem, że jak się spóźniłem to nie wyrabiałem się...). Więc jak widzisz to nie chodzi o to, że nie chce jeść ;) tylko szukam jakiegoś dobrego wyjścia z tej sytuacji. A czemu jesz ryż z owocami na nocke, skoro ryż i owoce mają duużo węgla?? Ja zazwyczaj jadlem ser biały wymieszany z tyńczykiem tak, że z porcji dostarczałem jakieś 40g białka na noc.

Prezydent_1c
21-10-08, 10:14
Ja bym jadł normalnie jak po treningu. Obserwuj poprostu swoje ciało i jak zobaczysz że się zalewa odcinaj ilośc węgli i powinno być dobrze. Co do tego czas z pracy na siłke to polecam gainera. Po to go wymyślili, mleko w butelce szhaker z gainerem i uderzasz do pracy :) Ogólnie piłbym go nawet w twoim przypadku 2 razy. Do obiadu i w trakcie tej drogi.

kamilaguna
21-10-08, 20:33
ja jem ryz z owocami pozniewaz ryz tez zaiera w sobie bialko i jem go takze z jogurtem naturalnym ktory tez zawiera sporo bialka takze tego bialka a wegli jest calkiem po rowno moze troche z przewaga wegli ale mysle ze to dobry posilek po treningowy, jajecznice albo twarog po treningu tez bardzo dobrze jest zjesc. a w Twojej sprawie mysle ze ten gainer by byl bardzo dobrym wyjsciem. jak lubisz to po treningu prosto wypij sobie koktajl* pod spodem masz przepis, ja pije taki po kazdym treningu, zastepouje carbo i nawet jest zrowszy i oczywiscie naturalny w 100%

*Koktajl:

200ml mleka
200ml jogurtu naturalnego
1 banan
2 jajka
łyżka miodu

Oczywiscie mozesz sobie tez wrzucic wicej tego co bedzie Ci brakowalo np jezeli wegli to dorzuc banana a jezeli bialka to dorzuc jajko albo dwa.