Zobacz pełną wersję : Tuńczyk
LeBron23LBJ
04-10-08, 15:33
Witam wszystkich. Mam pytanie co do tuńczykó sprzedawanych w puszkach. Czy jest moze taki tunczyk ktory nie jest w puszce razem z sosem czy olejem? bo kurde ochydne jest az sie rzygac chce, te sosy i oleje. Chciałbym w puszce czy sloiku samego tunczyka zeby se na szybko zjesc ;] te sosy to masakra
Zrób dwie małe dziurki w puszce u odlej sos :)
ciaastek91
04-10-08, 15:43
sa tunczyki w sosie wlasnym. to taka woda w sumie prawie bez smaku. mozna ja odlac, zostawic tylko tyle, zeby ryba nie byla calkiem sucha.
RockyBalboa
04-10-08, 17:34
a ja bym na twoim miejscu kupowal makrele, bo w tunczyku jest duzo rtęci, a to w duzych ilosciach moze bardzo zaszkodzic, tunczyka se mozesz zjesc raz na tydzien, ja kupuje rozne ryby w puszkach, a tunczyk to nawet o sporych rozmiarach ryba morska, wiec w takiej bedzie o wiele wiecej tej rteci niz w takiej dwa razy mniejszej makreli, i nawet lepiej smakuje, to nie takie suche drzazgi jak w tunczyki, i taz se to z razowiakiem zjesc.. pycha, a i kupuj tez szprotki, tez dobre, nie kieruj sie ceną tylko jakoscia ;]
LeBron23LBJ
04-10-08, 18:40
no ale tunczyk ma wiecej bialka ;] , dzieki ciastek. Tera bd kupwal w sosie własnym
ciaastek91
04-10-08, 18:52
a ja bym na twoim miejscu kupowal makrele, bo w tunczyku jest duzo rtęci, a to w duzych ilosciach moze bardzo zaszkodzic, tunczyka se mozesz zjesc raz na tydzien, ja kupuje rozne ryby w puszkach, a tunczyk to nawet o sporych rozmiarach ryba morska, wiec w takiej bedzie o wiele wiecej tej rteci niz w takiej dwa razy mniejszej makreli, i nawet lepiej smakuje, to nie takie suche drzazgi jak w tunczyki, i taz se to z razowiakiem zjesc.. pycha, a i kupuj tez szprotki, tez dobre, nie kieruj sie ceną tylko jakoscia ;]
ty chyba nie masz pojecia o tym, co piszesz. wiesz w ogole skad jest ta rtec w tunczyku?
ty chyba nie masz pojecia o tym, co piszesz. wiesz w ogole skad jest ta rtec w tunczyku?
to powiedz bo chetnie przeczytam o co chodzi z tą rtęcią?
RockyBalboa
04-10-08, 20:10
boze.. ciaastek91 co za niewiedza, wogole wiesz na jakim swiecie Ty zyjesz? W wodzie zawsze byla rtęc i bedzie, nie da sie calkiem jej oczyscic, a ze Tunczyki zyja bardzo dlugo, i sa to duze ryby, sa pelne trucizny, czyli rteci,. Rtęc moze uszkodzic układ nerowy, szprotki sie wylawia o wiele wczesniej, w ok. pierwszym/drugim roku zycia, wiec wiadomo ze taka ryba bedzie miala o wiele mnie rteci niz taki tunczyk,.. ale jak chcecie jesc tunczyki to jedzcie.. ale pozniej sie nie pytajcie czemu wam bez powodu miesnie drgają.. ;) rtec sie zbiera w organizmie, nie wyplukuje sie(to znaczy wyplukuje ale bardzo ale bardzo wolno), a jak sie juz uzbiera to mozna miec z tego powodu klopoty z płodnoscia, nerwami.. Tunczyk ma ze wszystkich ryb najwiecej tego gowna, bo najdluzej zyje, ale ma zato duzo bialka, wiadomo, ale czy te 4g bialka robi az taka roznice?
ciaastek91
04-10-08, 20:37
'Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi 0,0016 mg na kilogram masy ciała. Żeby przekroczyć tygodniową normę poziomu rtęci 70-kilogramowy człowiek musiałby zjeść w tym czasie 25 100-gramowych'
jak jakis 70-kilowiec lubi sobie 2,5kg tuny tygodniow jeb*** to ma rzeczywiscie lipe :(
LeBron23LBJ
04-10-08, 20:37
lol, a makrela jest tez w sosie wlasnym bez tych ochydnych olejów i sosów?
no jasne. od dzisiaj nie jemy tuńczyka( rtęć), wyrobow mięsnych( dodaja za duzo solanki), oraz wyrobow mlecznych( za dużo chemi i laktoza) oraz jajek( wiadomo salmonella). żywimy sie tym co wychodujemy na balkonie (żezucha) :)
życze powodzenia
wszystko teraz szkodzi...
szczerze aby jesc naprawde zdrowo to trzeba miec caly sztab osob do tego... poprostu sie nei da nei dazymy do idealow
btw tunczyk raz na tydzien ja jem np czasem czesciej ale rzadko bo nie przepadam;d
boze.. ciaastek91 co za niewiedza, wogole wiesz na jakim swiecie Ty zyjesz? W wodzie zawsze byla rtęc i bedzie, nie da sie calkiem jej oczyscic, a ze Tunczyki zyja bardzo dlugo, i sa to duze ryby, sa pelne trucizny, czyli rteci,. Rtęc moze uszkodzic układ nerowy, szprotki sie wylawia o wiele wczesniej, w ok. pierwszym/drugim roku zycia, wiec wiadomo ze taka ryba bedzie miala o wiele mnie rteci niz taki tunczyk,.. ale jak chcecie jesc tunczyki to jedzcie.. ale pozniej sie nie pytajcie czemu wam bez powodu miesnie drgają.. ;) rtec sie zbiera w organizmie, nie wyplukuje sie(to znaczy wyplukuje ale bardzo ale bardzo wolno), a jak sie juz uzbiera to mozna miec z tego powodu klopoty z płodnoscia, nerwami.. Tunczyk ma ze wszystkich ryb najwiecej tego gowna, bo najdluzej zyje, ale ma zato duzo bialka, wiadomo, ale czy te 4g bialka robi az taka roznice?
A skąd ty taką wiedzę masz?
RockyBalboa
10-10-08, 08:19
jak to skad? cos mi tam rodzinny lekarz mowil, troche w szpitalu sie dowiedzialem jak chorowalem i troche z neta cos wiem.
witam a czy mogę np. jeść tuńczyka z chlebem?
ciaastek91
18-10-08, 22:22
z chlebem pelnoziarnistym i nie jako ostatni posilek.
a z zwykłym chlebem tez mozna?
ciaastek91
19-10-08, 11:00
zwykly bialy chleb jest bezwartosciowy.
czy mozna.. wiadomo, ze mozna, ale na bialym chlebie wymarzonej sylwetki nie zbudujesz.
terrorsiejem
22-10-08, 18:33
tuńczyk jest dużą rybą żyjącą długo, często w nie najczystszych wodach i to sprawia że w jej mięsie można znaleźc różne substancje czy pierwiastki nie koniecznie zdrowe dla człowieka.