Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odzywki

cube
29-09-08, 18:17
Witam.
Czytałem duzo, szukałem, pytałem ale każdy mowi co innego.
Trenuje 3 razy w tygodniu. Zakupiłem wlasnie odzywke "scitec mass 20".
Niestety nie wiem ile i jak czesto ją brać. Wymysliłem sobie że bede brał codziennie po 2 porcje. 1 Oczywiscie po treningu jednak nie wiem co dalej. Znajomy mowil ze przed snem, sprzedawaca ze miedzy posiłkami....? a jak w dni kiedy nie trenuje? Prosze o porade. Pozdrawiam.

Alex89
29-09-08, 18:22
no to jest gainer mi sie wydaje to jest jak napisales mile widziany po treningu...ale to ze przed spaniem to nie dobrze! Lepiej pomiedzy posilkami bo porcja gainera sie liczy jak jeden posilek! a w dni nietreningowe to mozez sobie 2 razy dziennie pomiedzy posilkami!!!

cube
29-09-08, 18:24
a jak bym brał : w dni treningowe- po obiedzie czyli przed treningiem oraz po treningu. a w dni nietreningowe po śniadaniu i miedzy obiadem i kolacją?

grzela
29-09-08, 18:26
gainer to inaczej żarcie w proszku i bierzesz go zależnie od brakow w diecie, jesli będziesz miał odpowiednio zbilasnsowana dietę i będziesz jĄ przestrzegał to jest ci on do niczego nie potrzebny. jesli zaś z jakiegoś powodu nie mozesz dostarczyc odpowiedniej ilości sladnikow odżywczych ze zwyklych posiłków zapodajesz gainera. niemniej jednak nie może byc tak ze cały dzien jedziesz na gainerze, ogólnie wartości odżwcze pochodzące z odzywek nie powinny przekroczyć 1/3 ogólnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. przeważnie najlepszym rozwiazaniem jest spożywanie gainera miedzy posiłkami i zaraz po treningu, przed snem raczej unikaj go gdyz niestrawione węglowodany odłożą ci sie jako tłuszcz