Zobacz pełną wersję : Odżywki dla Kolarza
Witam nazywam się Mateusz jestem nowy na tym forum i dlatego sie przedstawiam.
Jestem kolarzem szosowym, sprinterem.
Chcę sobie polepszyć wyniki w najbliższym letnim sezonie i dlatego pytam jakie odżywki powinienem brać?
W dniu dzisiejszym mieszam sobie Białko Biogenixa i Carbo Olimpa
Mam też zamiar ćwiczyć troche, ale bardziej mięśnie ud i łydek :) miesiąc temu kupiłem sobie atlas do ćwiczeń. Chciałbym prosić o jakieś porady ćwiczeń nie koniecznie na atlasie chodzi mi też bardziej o jakieś ćwiczenia typu pompki, brzuszki itp,itd... bo nie mam zbytnio czasu w tygodniu ćwiczę może 30min ale tutaj tylko przysiady pompki i te inne ćwiczenia, weekend 90min i tutaj atlas.
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam :)
Mogę liczyć na waszą pomoc? ;)
A ile czasu juz trenujesz, kolarstwo? Bo mógłbys zapodać juz sobie kreatyne monohydrat, ale nie wiem czy jest sens. Robisz jakies cwiczenia na inne partie miesni, niz nogi (przez rowerek:))?
Kolarstwo trenuje już ponad.... hmmmm 5lat, dopiero w tym roku postanowiłem bardziej zacząć cwiczyć, ale partie nóg. inne partie ciała mało, ale chyba też zaczne bo w nowym sezonie, a przechodze o kategorie wyżej to już nie będzie taka przejazdzka wiadomo, że będe musiał wykrecić te 55, 60km/h dlatego mi są potrzebne mocne nogi. nie chcę żeby mieśnie urosły w duże rozmiary chcę tylko żeby była w nich większa siła. Bo w tym sporcie nie liczy się masa tylko siła i wytrzymałość, a są tacy złośliwi kolarze którzy smieją sie z innego jeżeli ma duże mieśnie...... osobiście tego nie pochwalam, ale nie mozna mieć na wszystkich wpływu....... Co byś polecił na siłe? prosiłem też o pomoc w sklepie z odzywkami i powiedzieli mi żebym zastosował do tego białka i węglowodanów, kreatyne z estrów albo HMB tylko że po "zużyciu" wszystkich kapsułek miesięczna przerwa i tylko przez miesiąc białko i węglowodany po miesiącu znowu kreatyna albo HMB... Jest to dobre rozwiązanie?
ps. Rowerem trenuje tylko 2razy w tyg bo nie mam wiecej czasu....
a nie lepiej spytać sie trenera?
slim shady
25-09-08, 19:45
cos Ci nasciemniali w tym sklepie
tu masz trening domatora http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp
a tu trening nóg http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.asp
oczywiscie lec na białku,carbo, mozesz sprobowac kreatyne monohydrant albo nawet lepiej jabłczan, hmb chyba w Twoim przypadku sie nie opłaci,
powiem szczerze mało kto zna sie na kolarstwie-ja napewno sie nie znam-tyle co ci mogę doradzic to powinieneś szukać suplementów dla spotrowcow dyscyplin wytrzymałościowo-szybkościowych. co do odżywek węglowodanowo-białkowych, kulturyści sporzywaja je aby przybierać na masie ty zaś, tak podejrzewam, powinienes mieścic sie w jakiś granicach normy ( stosunek wagi do wzrostu).Najlepszym rozwiazaniem byłaby konsultacja z trenerem:)
Poza tym na pewno masz jakis trening kolarski( opracowany przez trenera) i obawiam sie o to aby trening siłowy nie zakłócił tego treningu lub z nim nie kolidował.połaczenie dwóch niespójnych treningów moze przynies skutki odwrotne do załozonych (np przetrenowanie)
Właściwie to ja nie jestem w żadnym klubie kolarskim mam wyrobioną licencje na własną ręke i tez trenuje sam a do klubu nie chcę sie zapisać ponieważ w mojej miejscowości klub jest badziewny ale to taki mały offtop...
A pytamn tak z ciekawości można to białko i weglowodany zastąpić jakimś gainerem?
Mono na pewno nie, jeżeli już to jabłczan kreatyny i to w dawkach mniejszych.
Na to bym stawiał...
Kiedyś czytałem jakiś artykuł dla siatkarzy, kolarzy, w którym zalecali jedynie izotoniki i preparaty witaminowe.
Jabłczan kreatyny czyli w jakich dawkach? przed treningiem tylko?
są tacy złośliwi kolarze którzy smieją sie z innego jeżeli ma duże mieśnie......
To raczej są za przeproszeniem pedały a nie kolarze, tyle lat trenowałem kolarstwo i nie spotkałem sie z takim poglądem.
Co do gainera to raczej masa ci nie potrzebna, bo książkowy kolarz powinien ważyć 75kg ;)
Też tak uważam, ale to mówią tylko ci którzy nie mogą wykrecić żadnego konkretnego miejsca nie wchodzą nawet do pierwszej 10....... Ja mam 16lat i waże 56kg wszyscy mi mówią że jestem chudy, ale dla mnie to jest wygląd wystarczający........
W obwodzie uda mam 50cm nie wiem czy to jest dużo, ale pomogło mi to wygrać mistrzostwa polski w MTB
A mogę zapytać dlaczego zrezygnowałeś z kolarstwa?? ;)
z kad jestes??? bo mam kumpla kolarza rok mlodszy od ciebie znany w polsce ;p
Ja jestem z woj. Opolsdkiego i też mam nie kolegi ale wójka znanego w polsce a w tej miejscowości w której ja mieszkam mieszkał niegdyś Joachim Halupczok